Sondeermeester
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep sondeermeester
• Wat doet een sondeermeester
• Wanneer sondering toepassen?
• Wat is sonderen?
• Taken als sondeermeester:
• Film: Sonderen in bodem:
• Film: Sonderen in meer:
Opleidingen tot sondeermeester
Bedrijven waar een sondeermeester werkzaam kan zijn
Competenties sondeermeester
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sondeermeester
Arbeidsvoorwaarden en salaris sondeermeester
Eigen bedrijf starten als Sondeermeester
Boekhoudprogramma vergelijken Sondeermeester
Beroep sondeermeester
Een sondeermeester houdt zich met verschillende werkzaamheden bezig die betrekking hebben op grondmechanica. Een van de werkzaamheden is bijvoorbeeld het verrichten van GPS metingen in het veld aan de hand van tekeningen. Deze meetgegevens zijn nodig om de draagkracht van grondslagen vast te stellen. Het bepalen van de draagkracht is belangrijk om te onderzoeken welke funderingsmethode het meest geschikt is om toe te passen. Een sondeermeester voert in dat kader dan ook meestal de eerste zichtbare bouwactiviteit uit voordat het mogelijk is de aannemer een bouwproject te laten uitvoeren. Een sondeermeester gaat naar de te onderzoeken locatie toe om de sondering uit te voeren. Indien er geen bereik is om van de GPS technologie gebruik te maken, vindt het uitzetten plaats met gebruikmaking van een meetlint. De hoogte inmeten gebeurt dan in dat geval met een waterpas of aan de hand van een laser. De sondeermeester kan daarbij gebruikmaken van aangeleverde tekeningen. Ter plekke op het sondeerpunt bepaalt de sondeermeester of de sondering daar kan plaatsvinden of een beetje moet worden verplaatst. Na de definitieve vaststelling van de sonderingsplek dient deze nauwkeurig te worden ingemeten. De sondering is gekoppeld aan het verwerken van meetgegevens. De betrokken adviseur heeft vervolgens de mogelijkheid om aan de hand van het grondonderzoek een advies over de funderingsmethode uit te brengen. De sondeermeester heeft als taak om op een snelle manier inzicht te verkrijgen in de opbouw van de bodem. Het is belangrijk om daarbij de draagkrachtige lagen voor de uitvoering van het bouwproject te bepalen. Een andere benaming voor sondeermeester is soms ook wel sondeerder.
Wat doet een sondeermeester
Een sondeermeester is dus een veldwerker die in de grondmechanica werkzaam is. Grondmechanica heeft betrekking op de wetenschap die zich met de stabiliteit van grondstructuren rekening houdt op het moment dat deze worden belast. Een sondeermeester is doorgaans niet aan te merken als geoloog of als civiel ingenieur. Een sondeermeester krijgt tijdens de uitvoering van het werk wel te maken met hoogwaardige technologie. Daarom is het wel belangrijk om over technische kennis. In veel situaties maakt het sonderen onderdeel uit van het proces van het verkrijgen van een vergunning om te mogen bouwen. In dat kader zijn er verschillende relaties met andere beroepen te onderscheiden, zoals met de functie van vergunningverlener en funderingsspecialist. Ook is er een link te leggen met het beroep van planoloog.
Het beroep aannemer komt om de hoek kijken nadat de sondering is afgerond en de bouw mag starten. Sondering is een belangrijke onderzoeksmethode die veel gebruikt wordt. Uit het onderzoek komt onder meer een sonderingsgrafiek naar vormen. Die vormt een basis voor de draagkrachtberekening van de ondergrond. Een sondeermeester maakt daarbij gebruik van een sondeerconus. Dat is een staaf die uitgevoerd is met een kegelvormige punt en deze duwt de sondeermeester in de grond. De mechanische weerstand van de grond is op deze manier te registreren. Doorgaans vindt de sondering plaats met behulp van een sondeerwagen die uitgevoerd is met een hydraulische pers die de sondeerstaaf in de grond drukt.
Wanneer sondering toepassen?
Het sonderen is van groot belang om funderingsadvies te geven. Het is zonder te sonderen niet mogelijk om erachter te komen welke funderingsmethode voor de betreffende bouwlocatie het meest geschikt is. Het sonderingsadvies geeft aannemers net als civiel ingenieurs en gemeenten informatie over de beste funderingsmethode. Het funderingsadvies verkleint de kans dat er bijvoorbeeld scheuren in woningen, wegen of bruggen ontstaan. Indien er geen sprake is van sondering dan is dat risico uiteraard veel groter. Het is niet in alle gemeenten verplicht om sondering uit te laten voeren. Het is ondanks dat er geen verplichting is, wel raadzaam om een sondeermeester in te schakelen. Dat is bovendien ook mogelijk indien er sprake is van een renovatieproject als er zich een verzakking heeft voorgedaan. Verder is sonderen eveneens toe te passen om een eventuele verontreiniging van de bodem vast te stellen. Zo voorziet sondering eveneens in de mogelijkheid om de geleidbaarheid vast te stellen, net als de temperatuur van grondwater en grond. Een sondeerconus kan uitgerust zijn met sensoren voor de registratie van waterspanning. In dat geval is het meetbaar om wateronderspanningen en wateroverspanningen te constateren. Deze gegevens zijn te gebruiken voor het geven van een bemalingsadvies.
Wat is sonderen?
Sonderen is een betrekkelijk eenvoudige methode om betrouwbaar inzicht te krijgen in de draagkracht van de grond. Sonderen komt veel voor en geeft een goed inzicht in de opbouw van de ondergrond. Dit is door middel van een sondering betrekkelijk eenvoudige te onderzoeken. Een sondering is nodig om betrouwbaar inzicht te krijgen in de ondergrond. Sonderen maakt het dus mogelijk om de bodemopbouw inzichtelijk te maken. De bodemopbouw kan ook onderdeel uitmaken van de bouwvergunning.
Taken als sondeermeester:
- Grondlocatie bezoeken.
- Tekeningen aflezen.
- Sondeerpunten uitzetten.
- Meetgegevens verwerken.
- Grondonderzoek.
- Sondeertruck bedienen.
Film: Sonderen in bodem:
Film: Sonderen in meer:
Opleidingen tot sondeermeester
Het is mogelijk om een opleiding tot sondeermeester te volgen om specifieke vakkennis op te doen. Uit het aanbod met vacatures blijkt dat het ook mogelijk is om de functie uit te oefenen bij het beschikken over een opleiding in agrarische of technische richting op lbo- of mbo-niveau. Een sondeermeester maakt veelal gebruik van een vrachtwagen en dienst in dat geval te beschikken over een rijbewijs B(E)-C. Dit omdat naast het besturen van de vrachtwagen het ook nodig is om als sondeermeester met een aanhanger achter de vrachtwagen te rijden. Overigens is het ook mogelijk dat een sondeermeester tevens werkzaam is als boormeester. Mogelijk gelden er extra eisen of is het een pre om over VCA te beschikken. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een sondeermeester werkzaam kan zijn
Een sondeermeester kan bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals bij een sondeerbedrijf of ander type adviesbureau. Zo hebben ingenieursbureaus ook wel sondeermeesters in dienst. Bijvoorbeeld bij een ingenieursbureau dat zich heeft gespecialiseerd in milieutechnisch en geotechnisch advies.
Competenties sondeermeester
Het is belangrijk om over ICT-kennis te beschikken, omdat een sondeermeester gebruikmaakt van GPS technologie. Een van de belangrijke competenties is zelfstandig te kunnen werken net als het nauwkeurig en zorgvuldig zijn. Het letten op details is daarbij van belang, net als de vaardigheid om goed te kunnen plannen. Een flexibele en stressbestendige instelling komt ook goed van pas als sondeermeester. Verder is het van belang om over goede contactuele eigenschappen te beschikken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sondeermeester
Het beroep van sondeermeester kent een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt. Zolang er bouwprojecten zijn, is het belangrijk om een funderingsadvies uit te brengen. Daar is een sondeermeester voor nodig. Voor wat betreft het doorgroeien, zijn er afhankelijk van de ervaring en het opleidingsniveau diverse functies mogelijk. Bijvoorbeeld om door te groeien naar de functie van uitvoerder of door projectleider te worden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris sondeermeester
Het salaris van een sondeermeester komt gemiddeld uit tussen 3.000 euro en 5.000 euro bruto per maand. Het inkomen is daarbij afhankelijk van het opleidingsniveau, kennis en werkervaring, maar ook van de specifieke werkzaamheden. Het kan ook voorkomen dat het salaris lager is dan het gemiddelde. Bijvoorbeeld als er sprake is van een opleiding op lbo-niveau, waarbij het salaris maximaal rond de 2.600 euro bedraagt.
Eigen bedrijf starten als Sondeermeester
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sondeermeester, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Sondeermeester
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sondeermeester bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sondeermeester.
Mijnzzp.nl