Zetter
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep zetter
• Het beroep zetter komt niet meer voor
• Wat deed een zetter:
• Loden letters zetten:
Opleidingen tot zetter
Bedrijven waar een zetter werkzaam kan zijn
Competenties zetter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zetter
Arbeidsvoorwaarden en salaris zetter
Eigen bedrijf starten als Zetter
Boekhoudprogramma vergelijken Zetter
Beroep zetter
Zetter is een beroep dat niet meer bestaat. De functie hield in dat de zetter verantwoordelijk was voor het zetten van loden letters om samen een tekst te vormen. De zetter werkte daarbij met loodzetsels om te handzetten. Deze manier van zetten heeft betrekking op klein drukwerk. Bijvoorbeeld om losse letters te zetten met de hand. Een andere werkwijze heeft betrekking op machinezetten. Hierbij zorgde de zetter ervoor dat er kranten en grotere drukwerken werden gezet. In het verleden was het beroep van zetter zeer belangrijk. Daarbij was zorgvuldigheid van groot belang om bijvoorbeeld alle informatie goed in de krant te krijgen. Rond 1960 was er al sprake van half mechanisch zetten in de vorm van fotozetten. Dat is later rond 1980 weer opgevolgd door het digitaal zetten. Het oorspronkelijke beroep van zetter is dan ook door de technologische vooruitgang komen te vervallen. De werkzaamheden van een letterzetter waren in een verder verleden overigens erg zwaar. Voor 1890 stond de zetter van letters voor een zetbok. Bij het maken van drukwerk gebruikte de zetter loden blokjes die elk een letter bevatten. Deze werden op de zethaak geplaatst, maar wel in spiegelbeeld. Na het voltooien van een regel moest de zetter eerst de letters vastzetten met touwtjes. Daarna kwam er een proefdruk uit en indien deze juist was, volgde het drukken van de pagina. Het zware karakter van het beroep had te maken met de lange uren. Zo moesten zetters destijds wel twaalf uur voor de zetbok staan. Na de opkomst van de automatische zetmachines is het beroep van deze letterzetters al verdwenen. Door de jaren en eeuwen heen is het beroep van letterzetter naar zetter overgegaan naar vandaag de dag het beroep van zetter of printmedia zetter.
Het beroep zetter komt niet meer voor
Een zetter was dus van oudsher werkzaam binnen de gedrukte media. In deze tijd is het beroep van zetter overgegaan in de vorm van offsetdrukker. Overigens is het beroep van offsetdrukker langzamerhand ook al naar de achtergrond aan het verdwijnen. Als betaald beroep is zetter uitgestorven, maar het zetten is nog wel als kunstambacht te zien. Bijvoorbeeld in een museum waar een museummedewerker in het kader van ambachten laat zien hoe een zetter werkte. Als ambacht is verder nog een link te leggen naar de artistieke wereld. Bijvoorbeeld met betrekking tot het creëren van artistiek drukwerk. Zo zijn er ook nog kunstwerk boeken die op basis van het zetten tot stand komen. Dat is een hele andere benadering in vergelijking met uitbrengen van boeken door een uitgever. In de huidige tijd is er overigens wel vraag naar zetters, maar dan als geheel ander beroep. Bijvoorbeeld in de technische sector in de functie van kanter/zetter of CNC zetter.
Wat deed een zetter:
- Staan voor een zetbok.
- Loden letters op zethaak plaatsen.
- Regel op galei zetten.
- Regel met touwtjes vastmaken.
- Proefdruk maken.
- Pagina drukken.
Loden letters zetten:
Opleidingen tot zetter
Aangezien het beroep zetter niet meer bestaat, is er geen specifieke opleiding van toepassing. Die was er in het verleden overigens ook niet, want vroeger deden zetters vooral in de praktijk hun ervaring op. Er zijn in deze tijd wel opleidingen te volgen die voortkomen uit het vroegere beroep van zetter. De opleidingen zijn echter uiteraard wel volledig gericht op technologie en digitale ontwikkelingen van deze tijd. In dat licht gezien, is de meest passende opleiding vandaag de dag wel de mbo-opleiding tot printmediatechnoloog. Een andere relevante opleiding die naar de hedendaagse tijd is vertaald, betreft de mbo-opleiding tot offsetdrukker. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een zetter werkzaam kan zijn
Het beroep van zetter bestaat niet meer en daarom zijn er ook geen bedrijven meer om aan de slag te gaan in deze functie. De enige optie is misschien het werken bij een museum als museummedewerker die demonstraties geeft over het zetten. In het verleden is het denkbaar dat een zetter in dienst was van een uitgeverij. Qua ambachtsvorm is het nog wel altijd mogelijk om als ondernemer het beroep van zetter uit te oefenen. Bijvoorbeeld om in opdracht artistiek drukwerk te verzorgen of als kunstenaar creaties voort te brengen.
Competenties zetter
Het zware beroep van zetter bracht in het verleden met zich mee dat je sterk diende te zijn en over uithoudingsvermogen te beschikken. Gelet op het zorgvuldigheidsaspect was de competentie van zorgvuldig en nauwkeurig werken zeer belangrijk. Een klein foutje had namelijk al tot gevolg dat het drukwerk als verloren kon worden beschouwd.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zetter
Een zetter heeft geen arbeidsmarktperspectief omdat er simpelweg geen vraag meer is naar dit beroep. Dat betekent ook dat er verder geen doorgroeimogelijkheden van toepassing zijn. Uiteraard is het in deze tijd wel mogelijk om als drukker aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld in de functie van offsetdrukker, maar ook als zeefdrukker of als printmedia drukker. Een andere optie is om het beroep nieuw leven in te blazen als ondernemer.
Arbeidsvoorwaarden en salaris zetter
Er is geen salaris te geven voor het beroep van zetter en evenmin zijn er arbeidsvoorwaarden te benoemen. In het verleden waren de arbeidsvoorwaarden voor zetters overigens lange tijd slecht. Het waren lange dagen van twaalf uur op de been staan. Pas in 1914 is er voor het eerst een collectieve arbeidsovereenkomst gekomen voor letterzetters in Nederland.
Eigen bedrijf starten als Zetter
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zetter, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Zetter
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zetter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zetter.
Mijnzzp.nl