Constructiebankwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep constructiebankwerker
Werken als constructiebankwerker
Wat doet een constructiebankwerker
Film: constructiebankwerker:
Opleidingen tot constructiebankwerker
Bedrijven waar een constructiebankwerker werkzaam kan zijn
Competenties constructiebankwerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als constructiebankwerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris constructiebankwerker
Eigen bedrijf starten als Constructiebankwerker
Boekhoudprogramma vergelijken Constructiebankwerker

Beroep constructiebankwerker

Een constructiebankwerker is een allround metaalbewerker, die verantwoordelijk is voor het vervaardigen en monteren van metaalconstructies. Een constructiebankwerker is meestal werkzaam voor een constructiebedrijf binnen de metaalindustrie. De werkzaamheden van een constructiebankwerker bestaan uit het vervaardigen en opbouwen van losse onderdelen tot een constructie. Een constructiebankwerker moet in staat zijn zelfstandig te werken met verschillende bewerkingsmachines. Als constructiebankwerker is het belangrijk dat je goed kan tekening lezen, omdat op de technische werktekening alle specificaties zijn opgenomen. Een constructiebankwerker kan verantwoordelijk zijn voor het vervaardigen van verschillende onderdelen, zoals voor transportmiddelen, bouwconstructies, hefwerktuigen, hijswerktuigen en landbouwwerktuigen. Als constructiebankwerker werk je met verschillende materialen, zoals plaatmateriaal, pijpmateriaal, stripmateriaal, staafmateriaal en profielmateriaal. Omdat een constructiebankwerker verantwoordelijk is voor het samenstellen van constructies is het belangrijk dat een constructiebankwerker goed kan lassen. Als constructiebankwerker maak je gebruik van verschillende bewerkingsmachines en bewerkingstechnieken, zoals het frezen, draaien, boren, kanten, zetten, zagen en verspanen, om metaal te kunnen bewerken. In de meeste gevallen heeft een constructiebankwerker niet te maken met machines die werkstukken geautomatiseerd maken, omdat we in dat geval spreken van een machinebankwerker. Als constructiebankwerker zal je in de meeste gevallen zelfstandig onderdelen vervaardigen. Het is daarom erg belangrijk dat een constructiebankwerker nauwkeurig kan werken. Vooral het hanteren van de juiste maatvoering maakt een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden. Daarnaast heeft een constructiebankwerker te maken met verschillende laswerkzaamheden.

Werken als constructiebankwerker

Een constructiebankwerker is dus een metaalbewerker, die verantwoordelijk is voor het vervaardigen van metalen voorwerpen. Een constructiebankwerker gebruikt hiervoor verschillende machines en technieken, zoals het walsen, snijden, draaien, slijpen, frezen, kanten en boren van staal. Daarnaast is een constructiebankwerker verantwoordelijk voor het samenstellen van losse onderdelen door het lassen. Om te kunnen werken als constructiebankwerker is het belangrijk dat een constructiebankwerker inzicht heeft in wat hij gaat maken, door het begrijpen van de werktekening. Dit is vooral belangrijk, omdat een constructiebankwerker minder vaak te maken heeft met geautomatiseerde bewerkingsmachines. Afhankelijk van de werkgever kan een constructiebankwerker ook samenwerken met bankwerkers. Bankwerkers zijn verantwoordelijk voor het vervaardigen van onderdelen, maar niet voor het samenstellen van onderdelen tot een constructie. In alle gevallen heeft een constructiebankwerker te maken met losse onderdelen, die later onderdeel uitmaken van een bepaalde constructie. Een constructiebankwerker is dan ook werkzaam voor gespecialiseerde staalconstructiebedrijven of is bijvoorbeeld werkzaam voor scheepsbouwers, die veel te maken hebben met metaal, losse segmenten en constructies.

Wat doet een constructiebankwerker

Een constructiebankwerker is verantwoordelijk voor het vervaardigen en samenstellen van losse onderdelen tot een constructie. Als constructiebankwerker werk je met verschillende gereedschappen en machines, echter werkt een constructiebankwerker niet met complexe computergestuurde machines, omdat dit toebehoort tot de werkzaamheden van een machinebankwerker. Dit kan wel per constructiebankwerker en bedrijf verschillen, omdat een constructiebankwerker in sommige gevallen aangemerkt kan worden als machinebankwerker. Omdat een constructiebankwerker vanaf een werktekening zal werken is het belangrijk dat een constructiebankwerker de juiste maatvoering doorvoert. Daarnaast heeft een constructiebankwerker te maken met laswerkzaamheden, die aan kwaliteitseisen moeten voldoen. Vooral bij hoogwaardige kwaliteitseisen kan het belangrijk zijn dat de laswerkzaamheden achteraf onderzocht worden op kwaliteit. In dat geval kan er sprake zijn van een werktuigbouwkundige, die niet-destructief onderzoek uitvoert. Hierbij zal een werktuigbouwkundige onderzoeken of het laswerk voldoet aan de kwaliteitseisen. Dit soort onderzoeken is alleen nodig als we spreken van hoogwaardige kwaliteitseisen. Denk bijvoorbeeld aan constructies die onderdeel uitmaken van een bouwkraan, windmolen of vliegtuig. De taken van een constructiebankwerker kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze:

  • Lezen van technische tekeningen: Constructiebankwerkers lezen en interpreteren technische tekeningen, blauwdrukken en specificaties om de vereiste constructies en onderdelen te begrijpen.
  • Metaalbewerking: Constructiebankwerkers werken met verschillende metalen, zoals staal, aluminium of roestvrij staal. Ze gebruiken diverse gereedschappen en machines om metalen platen, buizen en profielen te bewerken, zoals snijden, zagen, boren, frezen, buigen en lassen.
  • Constructie- en assemblagewerk: Constructiebankwerkers monteren metalen constructies en onderdelen volgens de specificaties en tekeningen. Ze hechten metalen stukken aan elkaar door middel van lassen, bouten, schroeven of andere bevestigingsmiddelen. Ze kunnen ook verbindingsstukken, flenzen, beugels, frames, trappen, leuningen en andere metalen constructies maken.
  • Lassen: Lassen is een essentiële vaardigheid voor constructiebankwerkers. Ze gebruiken verschillende lasprocessen, zoals MIG/MAG-lassen, TIG-lassen of elektrisch booglassen, om metalen stukken duurzaam aan elkaar te verbinden.
  • Kwaliteitscontrole: Constructiebankwerkers voeren kwaliteitscontroles uit op de vervaardigde constructies en onderdelen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste normen, toleranties en specificaties.
  • Reparaties en onderhoud: Constructiebankwerkers voeren ook reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit aan metalen constructies en onderdelen. Ze kunnen beschadigde of versleten onderdelen vervangen, lassen repareren of aanpassingen maken aan bestaande constructies.

Film: constructiebankwerker:

Opleidingen tot constructiebankwerker

Wie als constructiebankwerker wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround constructiewerker volgen. De opleiding is op verschillende niveaus te volgen en duurt gemiddeld drie jaar. De opleiding tot constructiebankwerker bestaat doorgaans uit verschillende modules, zoals de basisvaardigheden metaal, tekening lezen en lassen. Tijdens de vervolgopleiding zijn er meerdere specialisaties waaruit gekozen kan worden zoals pijpfitter, lasser en onderhoudsspecialist voor machines. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een constructiebankwerker werkzaam kan zijn

Een constructiebankwerker is meestal werkzaam voor een staalconstructiebedrijf, die verschillende constructies kunnen maken, zoals machines of constructies voor de bouw. Daarnaast kan een constructiebankwerker werkzaam zijn voor scheepsbouwers, die veel te maken hebben met complexe staalconstructies. Het is denkbaar dat een constructiebankwerker binnen een andere technische werkplaats werkzaam is, zoals voor een carrosseriebedrijf of tankcontainerbedrijf.

Competenties constructiebankwerker

De belangrijkste competentie van een constructiebankwerker is dat je aangemerkt kan worden als allround vakman. Daarnaast is het belangrijk dat je volgens de opgegeven werktekening kan werken. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende collega's en leidinggevenden. Maar ook veiligheid speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat je vaak met machines te maken hebt die alleen veilig zijn als ze op de juiste manier bediend worden. Een andere belangrijke competentie is dat een constructiebankwerker aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, bijscholing, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, overleggen, plannen, organiseren, controleren en inspecteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als constructiebankwerker

Het arbeidsmarktperspectief van een constructiebankwerker is goed te noemen. Er zijn veel bedrijven die afhankelijk zijn van goede constructiebankwerkers. Het verkrijgen van werk zal dan ook geen enkel problemen zijn. De doorgroeimogelijkheden van een constructiebankwerker moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats of aan de functie afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris constructiebankwerker

Een constructiebankwerker zal meestal onder de cao kleinmetaal of cao metaal en techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een constructiebankwerker zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Constructiebankwerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Constructiebankwerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Constructiebankwerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Constructiebankwerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Constructiebankwerker.

Mijnzzp.nl