Dierenartsassistent
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep dierenartsassistent
• Werken als dierenartsassistent
• Dierenartsassistent is een populair beroep
• Wat doet een dierenartsassistent?
• Taken als dierenartsassistent:
• Film dierenartsassistent:
• Film landbouwhuisdieren:
Opleidingen tot dierenartsassistent
Bedrijven waar een dierenartsassistent werkzaam kan zijn
Competenties dierenartsassistent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenartsassistent
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenartsassistent
Eigen bedrijf starten als Dierenartsassistent
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenartsassistent
Beroep dierenartsassistent
Een dierenartsassistent is te zien als een rechterhand van de dierenarts en is voor verschillende werkzaamheden verantwoordelijk. Een van de werkzaamheden is het opnemen van de telefoon en het inplannen van afspraken. Een andere taak van een dierenartsassistent is om assistentie te verlenen bij de behandeling van dieren in de dierenartspraktijk. Bijvoorbeeld bij operaties van een huisdier, maar ook om de voorbereiding. Het klaarleggen van de instrumenten voor de operatie valt daar onder meer onder. Ook voor wat betreft de nazorg na afloop van een operatie behoort tot de werkzaamheden van een dierenartsassistente. Denk daarbij aan het klaarmaken van de uitslaapplek en de verzorging als het gaat om eten en drinken als het dier in de kliniek overnacht. Er zijn een aantal werkzaamheden in de vorm van diergeneeskundige behandelingen die een dierenartsassistent zelfstandig mag uitvoeren. Deze zijn overigens wettelijk vastgelegd. Een van de zelfstandige behandelingen heeft betrekking op het inbrengen van een chip bij een huisdier. Indien er een dierenarts aanwezig is, zijn er meerdere behandelingen zelfstandig uit te voeren. Denk daarbij aan het afnemen van bloed, maar ook aan het reinigen van een gebit en aanleggen van een infuus. Het plaatsen van een katheter mag de dierenartsassistent eveneens zelfstandig doen als de dierenarts aanwezig is. Dat geldt eveneens voor het maken van röntgenfoto’s net als het geven van injecties met bepaalde medicijnen net als het toedienen van zalven en pillen. Andere werkzaamheden die tot de taken behoren, zijn onder meer het beheren van de voorraad van medicijnen en bijhouden van de administratie. Daarnaast is het een van de taken van een dierenartsassistent om voorlichting te geven over huisdieren, zoals over medicijngebruik. Een andere benaming voor dierenartsassistent is ook wel paraveterinair of dierenartsassistent paraveterinair.
Werken als dierenartsassistent
Een dierenartsassistent vervult dus allerlei uiteenlopende taken, al dan niet zelfstandig of onder toezicht van de dierenarts. Tijdens het onderzoeken van huisdieren heeft een dierenarts hulp nodig, zoals het vasthouden van een dier of het snuitje. Dat is typisch een taak van een dierenartsassistent net als het bieden van ondersteuning voor en tijdens de operatie. Het samenstellen van operatiesets maakt daar deel van uit, maar ook het aangeven van materialen aan de dierenarts tijdens de operatie. Of het scheren van de vacht op de plek van de operatie, zodat je als dierentrimmer optreedt. Zo is het eveneens mogelijk dat een dierenartsassistent onder toezicht de anesthesiediepte beoordeelt voor de operatie beoordeelt. Het gaat hierbij vooral om het beoordelen en om de interpretatie en niet om het zelfstandig uitvoeren van anesthesie. Er is namelijk ook in de wet geregeld wat een dierenartsassistent niet zelfstandig mag uitvoeren. Zo is het niet toegestaan om kiezen of tanden te trekken en wonden te hechten. Het is evenmin een taak van een dierenartsassistent om op eigen initiatief recepten voor te schrijven of medicijnen te geven. Dat mag alleen op verzoek van de dierenarts. Overigens is het wel weer de taak van een dierenartsassistent om de behandelruimte te reinigen en te desinfecteren.
Er zijn in het kader van de uitvoering van de werkzaamheden met allerlei andere beroepen een link te leggen. Denk maar aan een receptionist achter de balie of aan een administratief medewerker. Zo kan een dierenartsassistent ook fungeren als anesthesiemedewerker, operatieassistent of als triagemedewerker. Een triagemedewerker in een dierenartspraktijk is onder meer verantwoordelijk voor het bepalen van welke zorg het huisdier nodig heeft. Verder ben je ook aan het werk als dierenoppasser en soms zelfs als dierenfluisteraar om dieren op hun gemak te stellen.
Dierenartsassistent is een populair beroep
De functie van dierenartsassistent is een populair beroep. Dat heeft te maken met de aantrekkingskracht van het werken met dieren voor dierenliefhebbers. Het is als je van dieren houdt een beroep dat allerlei facetten met zich meebrengt. Zo is een dierenartsassistent onder meer verantwoordelijk voor de verzorging van dieren. Je bent dan als een dierenartsassistent en een dierenverzorger met als verschil dat een dierenverzorger geen dierenartsassistent is. Het beroep is verder populair omdat het een veelzijdige functie betreft, waarbij geen dag hetzelfde is. Bovendien is het de bedoeling om dieren gezond en wel weer de dierenartspraktijk zien te verlaten en dat geeft een voldaan gevoel.
Wat doet een dierenartsassistent?
Een dierenartsassistent moet gezien worden als de rechterhand van een dierenarts. Ze helpen bij de verzorging van de dieren, assisteren tijdens operaties en houden de administratie bij. Ook het geven van voorlichting komt als dierenartsassistent veel voor. Van dierenartsassistenten wordt ook verwacht dat ze de omgeving waarin ze werken schoon houden. Als dierenartsassistent help je dus bij routine-onderzoeken, vaccinaties, bloedafname en gebitsverzorging van honden, katten, konijnen, vogels enz. Een dierenartsassistent mag vanzelfsprekend niet alle werkzaamheden uitvoeren, omdat dit wettelijk niet mag. Enkele taken en verantwoordelijkheden van een dierenartsassistent zijn:
- Assisteren bij onderzoeken en behandelingen: Een dierenartsassistent helpt bij het voorbereiden en uitvoeren van medische onderzoeken en behandelingen van dieren. Ze kunnen assisteren bij het nemen van bloedmonsters, het uitvoeren van röntgenfoto's, het klaarzetten van instrumenten en het assisteren tijdens operaties.
- Verzorgen van dieren: Dierenartsassistenten zorgen voor de basisverzorging van dieren in de praktijk. Dit kan het voeden, uitlaten en schoonmaken van hokken of verblijven omvatten. Ze kunnen ook helpen bij het geven van medicatie of het verzorgen van wonden.
- Communicatie met eigenaren: Dierenartsassistenten hebben vaak direct contact met de eigenaren van de dieren. Ze kunnen vragen beantwoorden, informatie verstrekken over de gezondheid en het welzijn van de dieren en advies geven over voeding, verzorging en preventieve maatregelen.
- Administratieve taken: Het bijhouden van patiëntendossiers, het plannen van afspraken en het verwerken van betalingen behoren ook tot de taken van een dierenartsassistent. Ze zorgen ervoor dat alle administratieve processen soepel verlopen.
- Assisteren bij spoedgevallen: In noodsituaties kunnen dierenartsassistenten assisteren bij spoedeisende behandelingen. Ze helpen bij het stabiliseren van dieren, het toedienen van medicatie en het assisteren van de dierenarts bij levensreddende maatregelen.
- Onderhouden van apparatuur en materialen: Dierenartsassistenten zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken, desinfecteren en onderhouden van medische apparatuur en materialen. Ze zorgen ervoor dat alles goed functioneert en klaar is voor gebruik.
Het werk van een dierenartsassistent vereist een liefde voor dieren, goede communicatieve vaardigheden en de bereidheid om in een teamomgeving te werken. Ze spelen een essentiële rol in het welzijn van dieren en de ondersteuning van dierenartsen bij het leveren van hoogwaardige zorg.
Taken als dierenartsassistent:
- Opnemen telefoon.
- Afspraken maken.
- Operatie voorbereiden.
- Dieren verzorgen.
- Behandelruimte schoonmaken.
- Medicijnen beheren.
- Voorlichting geven.
- Dieren onderzoeken.
- Bloed afnemen.
- Infuus aanleggen.
- Medicijnen geven.
- Gebit reinigen.
- Röntgenfoto’s maken.
- Chippen van huisdieren.
Film dierenartsassistent:
Film landbouwhuisdieren:
Opleidingen tot dierenartsassistent
Er is een dierenartsassistent opleiding te volgen om het beroep dierenartsassistent uit te oefenen. Het betreft hier een mbo-opleiding dierenartsassistent niveau 4. De opleidingsduur is ongeveer drie tot vier jaar. Er is zowel een BBL (beroepsbegeleidende) als BOL (beroepsopleidende opleiding) te volgen. Het is ook mogelijk om een vervolgopleiding te doen, zoals een hbo-opleiding in de richting van dier- en veehouderij of diermanagement. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een dierenartsassistent werkzaam kan zijn
Een dierenartsassistent werkt doorgaans in een dierenartspraktijk of dierenartskliniek. Dat betekent dat er sprake is van een samenwerking met een dierenarts. Het is ook mogelijk dat een dierenartsassistent samenwerkt met een veearts die bij veehouders langsgaat. Doorgaans heeft het beroep van dierenartsassistent betrekking op gezelschapsdieren. Bijvoorbeeld huisdieren, zoals honden, net als katten, konijnen, vogels en knaagdieren. Overigens is het ook mogelijk dat je bijvoorbeeld werkt in een dierenasiel of bij een dierenpensionhouder. In dat kader is er sprake van een functie als dierenpension medewerker. Zo zijn er ook mogelijkheden om als dierenambulance medewerker de functie van dierenartsassistent te vervullen.
Competenties dierenartsassistent
Een van de belangrijkste competenties die je moet hebben als dierenartsassistent is een grote passie voor dieren. Ook zorgvuldigheid en geduld behoren tot de competenties net als empathie en sensitiviteit. Op het gebied van planning en organisatie dien je zorgvuldig te werk te gaan. Nauwkeurig werken is vereist omdat je een grote verantwoordelijkheid hebt in de omgang met de gezelschapsdieren en administratieve taken. Verder moet je ook goed kunnen communiceren met de eigenaren van huisdieren. Daarnaast is zowel zelfstandig werken in een dierenartspraktijk als kunnen samenwerken van groot belang. Hygiëne speelt bovendien eveneens een belangrijke rol, net als oplettendheid. Bijvoorbeeld in het kader van het in de gaten houden van de conditie van dieren die geopereerd zijn. Ook stressbestendigheid kan een belangrijke rol spelen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenartsassistent
Het arbeidsmarktperspectief is goed. Er zijn veel gezelschapsdieren in Nederland die bij dierenartspraktijken onder behandeling komen. Naast het behandelen van zieke dieren geldt dat er binnen de dierenartsklinieken ook veel aan preventie wordt gedaan. Denk maar aan het uitvoeren van sterilisaties of het voorkomen dat honden en katten vlooien krijgen. Bovendien is het inzetten van een chip bij honden en katten inmiddels een van de standaard werkzaamheden. Een dierenartsassistent vacature is daarom relatief eenvoudig te vinden. Voor wat betreft de opties om door te groeien, zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld door een opleiding op hbo-niveau te volgen in de richting van diergezondheid of diermanagement die betrekking hebben op dierverzorging.
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenartsassistent
Het salaris van een dierenartsassistent ligt ruim genomen tussen 1800 euro en 3000 euro bruto per maand. Het is daarbij afhankelijk of een dierenartsassistent ook als paraveterinair assistent optreedt of dat je meer als receptionist werkt. Verder telt de opleiding en de ervaring uiteraard mee voor het bepalen van de hoogte van het salaris. De overige arbeidsvoorwaarden zijn van de cao afhankelijk van de dierenartspraktijk waar je werkt.
Eigen bedrijf starten als Dierenartsassistent
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenartsassistent, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenartsassistent
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenartsassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenartsassistent.
Mijnzzp.nl