Spa manager
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep spa manager
• Wat doet een spa manager
• Werken als spa manager en spa managen
• Taken als spa manager:
• Film: Opleiding Hospitality Management:
• Film: Wellness Center:
Opleidingen tot spa manager
Bedrijven waar een spa manager werkzaam kan zijn
Competenties spa manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spa manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris spa manager
Eigen bedrijf starten als Spa manager
Boekhoudprogramma vergelijken Spa manager
Beroep spa manager
Een spa manager beheert een spa of een kuuroord en is aan te merken als een bedrijfsleider die verschillende verantwoordelijkheden heeft. De spa manager is belast met de dagelijkse verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het wellnesscentrum. In dat kader is er onder meer sprake van het onderhouden van contacten met externe medewerkers. Denk maar aan kappers die op zelfstandige basis werkzaam zijn, net als aan schoonheidsspecialisten of masseurs. Een van de werkzaamheden van een spa manager is het toezichthouden op de medewerkers die diensten verlenen aan bezoekers. De diensten variëren per spa en de diversiteit daarin is onder meer afhankelijk van de omvang van het kuuroord of wellnesscentrum. Een spa manager zorgt ervoor dat de medewerkers hun dienstverlening optimaal kunnen aanbieden en uitoefenen. Dat betekent dat de basisvoorzieningen goed geregeld dienen te zijn. Het gaat daarbij niet alleen om de benodigde producten en apparatuur, maar ook om de werkomgeving. Een andere taak van een spa manager is het aantrekken van nieuwe klanten. In dat kader is er sprake van het organiseren van promotionele activiteiten of het voorzien in de aansturing daarvan. Het is eveneens mogelijk dat een spa manager verantwoordelijk is voor het bijhouden van de administratie. Het gaat dan onder meer om de verantwoordelijkheid ten aanzien van payroll van medewerkers en boekhouding in het algemeen. Daarnaast is een spa manager verantwoordelijk voor het personeelsbeleid binnen de spa, waarbij het mogelijk een taak is om nieuw personeel te werven. Ook het uit dienst laten gaan van medewerkers valt in die zin onder de verantwoordelijkheid van een spa manager.
Wat doet een spa manager
Een spa manager kan dus aangemerkt worden als bedrijfsleider. Het is afhankelijk van de grootte van het kuuroord of de spa of er sprake is van een samenwerking met andere managers. Denk daarbij maar eens aan een front officie manager net als een restaurant manager of aan een hospitality manager. Naast de aansturing van medewerkers kan een spa manager ook verantwoordelijk zijn voor administratie, budgetbeheer, aannemen van personeel en marketing. Er is in dat kader een link te leggen met allerlei andere functies, zoals met die van administratief medewerker, baliemedewerker en facilitair medewerker. Indien er geen restaurant manager aanwezig is, maar er is wel een eetgelegenheid stuurt de spa manager de kok ook aan net als bedienende medewerkers. Er zijn binnen een spa doorgaans verschillende disciplines vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld de horeca, maar ook de sauna met sauna medewerkers net als beautysalons met schoonheidsspecialisten en massageruimten met masseurs. Zo zijn er eveneens wellnesscentra waar kappers diensten aanbieden en die afhankelijk van de werksituatie onder de verantwoordelijkheid van de spa manager vallen.
Werken als spa manager en spa managen
Bezoekers komen in de eerste plaats naar een spa om te ontspannen en van een aangenaam verblijf te genieten. De beleving dient voor de bezoekers dan ook in alle opzichten geweldig te zijn. Dat betekent dat een spa manager op allerlei zaken dient toe te zien. Bijvoorbeeld op de netheid van de omgeving binnen en buiten. Genieten is het sleutelwoord voor de gasten en daarin is de sfeer eveneens van belang. Een spa omvat veel meer dan alleen een saunabezoek, want wellness is wat betreft een meer omvattend begrip. Zo zijn er spa’s die baden aanbieden, net als ontspanningsmassages, gezichtsbehandelingen en relaxruimtes. Een van de taken waar de spa manager dan ook op toeziet, is de rust. Die staat namelijk centraal tijdens een bezoek aan de spa, waarin er alle gelegenheid is om te onthaasten en niet aan tijd te denken. De spa manager is uiteindelijk de eindverantwoordelijke voor de totaalbeleving die gasten in het kuuroord of wellnesscentrum ervaren.
Taken als spa manager:
- Toezicht houden.
- Samenwerken.
- Leiding geven.
- Administratie bijhouden.
- Personeel aannemen.
- Promotionele werkzaamheden.
- Diensten samenstellen.
- Klantenservice.
- Problemen signaleren.
- Problemen oplossen.
- Toezien op rust.
- Toezicht op hygiëne.
Film: Opleiding Hospitality Management:
Film: Wellness Center:
Opleidingen tot spa manager
Er is geen concrete opleiding tot spa manager te volgen, maar uiteraard zijn er wel opleidingen die een goede basis voor het beroep vormen. Gelet op de veelzijdigheid van de werkzaamheden en leidinggevende taken biedt een hbo-opleiding bedrijfskunde een prima basis. Het is in elk geval belangrijk om minimaal hbo-niveau te hebben, omdat het beroep zich op managementniveau bevindt en de verantwoordelijkheid groot is. Een opleiding in de horeca kan eveneens van pas komen net als een opleiding hotelschool. Een andere passende opleiding kan de hbo-opleiding vrijetijdsmanagement zijn. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een spa manager werkzaam kan zijn
Een spa manager werkt doorgaans in een kuuroord, spa of wellnesscentrum. Het is ook mogelijk dat de spa onderdeel vormt van een andere branche. Zo zijn er luxe hotels en resorts die gasten de mogelijkheid bieden om van een spa in het hotel gebruik te maken. Op kleiner niveau zijn er ook sportscholen die een spa beschikbaar hebben, net als gezondheidsclubs. Daarnaast is het ook mogelijk dat een spa manager werkzaam is als franchisenemer. Een andere benaming voor spa manager kan hospitality manager zijn.
Competenties spa manager
Een spa manager dient gelet op het veelzijdige karakter van de functie over uiteenlopende vaardigheden te beschikken. In de eerste plaats zijn managementvaardigheden van belang in verband met het aansturen van medewerkers. In het kader van toezicht houden op het reilen en zeilen in de spa is het van belang om zaken te controleren en te inspecteren. Een kritische blik speelt daarbij een grote rol. Verder behoort het plannen en organiseren tot de taken en organisatorische kwaliteit komen in dit geval dan ook uitstekend van pas. Verder zijn vaardigheden op het gebied van contractmanagement van belang. Daarnaast is het met betrekking tot de concurrentie van belang om te innoveren. Zorgvuldig werken is met het bijhouden van de administratie en maken van werkroosters eveneens van belang. Verder geldt dat een spa manager prima in staat dient te zijn om zelfstandig te werken. Naast het zelfstandig werken, geldt dat een spa manager eveneens goed samen kan werken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spa manager
Het arbeidsmarktperspectief voor spa managers is goed. Er zijn niet alleen veel wellnesscentra en kuuroorden, waarin er vraag is naar dit beroep. Dat is er namelijk ook vanuit allerlei andere branches, zoals de hotelbranche en sportbranche. Het is voor mensen steeds belangrijker om op allerlei manieren te kunnen ontspannen. Het bezoeken van een spa en genieten van een sauna, bad of massage maakt daar deel vanuit. Daarom is het niet de verwachting dat er op korte of middellange termijn minder vraag is naar spa managers. De functie bevindt zich al op een hoger niveau, maar er is nog wel een manier om door te groeien. Bijvoorbeeld door ondernemer te worden en zelf een spa te openen. In dat geval kan het ook belangrijk zijn om een eigen lifestyle blog te starten om aan de naamsbekendheid te werken.
Arbeidsvoorwaarden en salaris spa manager
Het salaris van een spa manager bevindt zich tussen de 4.500 euro en 5.500 euro bruto per maand. De hoogte van het salaris is gerelateerd aan de verantwoordelijkheden die een spa manager heeft. Overige arbeidsvoorwaarden variëren en zijn onder meer van de cao en feitelijke werksituatie afhankelijk.
Eigen bedrijf starten als Spa manager
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Spa manager, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Spa manager
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Spa manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Spa manager.
Mijnzzp.nl