Kaarsenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kaarsenmaker
Beroepsmatig of hobbymatig kaarsen maken
De moderne kaars
Zelf kaarsen maken
Wat doet een kaarsenmaker:
Film kaarsenmaker:
Kaarsenfabriek:
Opleidingen tot kaarsenmaker
Bedrijven waar een kaarsenmaker werkzaam kan zijn
Competenties kaarsenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kaarsenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris kaarsenmaker
Eigen bedrijf starten als Kaarsenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Kaarsenmaker

Beroep kaarsenmaker

Een kaarsenmaker is een ambachtsman of ambachtsvrouw die beroepsmatig of op hobbymatige wijze kaarsen maakt. Het is van oudsher een beroep dat diende om kaarsen te maken die als een belangrijke lichtbron fungeerden. Het ambacht leidt dan ook terug naar de middeleeuwen, waarbij de kaarsenmaker gebruikmaakte van bijenwas of van vet. Een kaarsenmaker beheerst de techniek voor het vervaardigen van kaarsen en beschikt daarbij over kennis van verschillende soorten was. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het smelten van was en uit het vullen van mallen. Het inbrengen van lonten behoort eveneens tot de taken van een kaarsenmaker, net als het druipen van kaarsen en dompelen van kaarsen. Verder zorgt een kaarsenmaker ervoor dat de kaarsen een bepaalde vorm krijgen, bijvoorbeeld langwerpig en smal of dik en rond. Naast het maken van dompelkaarsen in allerlei vormen, maakt een kaarsenmaker ook gelegenheidskaarsen met de toepassing van diverse vormgevingstechnieken. Na het maken van kaarsen zorgt de kaarsenmaker ervoor dat deze in een bad afkoelen. Het hangt van de toe te passen techniek af welke werkzaamheden en stappen gevolgd worden in het proces van kaarsen maken. Een kaarsenmaker werkt met verschillende grondstoffen, waarvan was het vaakst gebruikt wordt. Het is tegenwoordig ook mogelijk om van kaarsengeld kaarsen te maken, maar dat gebeurt vaker als er sprake is van een hobby en niet in het kader van het ambacht. Het kleuren van kaarsen behoort overigens eveneens tot de werkzaamheden van een ambachtelijke kaarsenmaker. Het geven van een kleur aan kaarsen is onder meer mogelijk met kleurpillen in uiteenlopende tinten. Die voegt een kaarsenmaker dan aan de was toe. Op deze wijze is het eveneens mogelijk om geurstoffen aan kaarsen toe te voegen om geurkaarsen te realiseren.

Beroepsmatig of hobbymatig kaarsen maken

Het ambacht van een kaarsenmaker komt op beroepsmatige wijze nog maar zelden voor. Wat dat betreft, is het een beroep dat aan het uitsterven is. Zo is het eveneens vergaan met het ambacht van zeepzieder. Er is tussen het beroep kaarsenmaker direct en indirect een verband te leggen met andersoortige functies. Bijvoorbeeld met de functie van interieuradviseur die kaarsen als sfeervolle decoratie in een interieurontwerp meeneemt. Ook met het beroep van imker is een verband te leggen, want deze zorgt voor bijenwas en was is een grondstof om kaarsen te produceren. Een authentieke kaarsenmaker is uiteraard te zien als een ambachtsman die met de handen werkt en producten vervaardigt. Het ambacht is nog maar op kleine schaal vertegenwoordigd, maar er zijn wel volop kaarsen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in de webwinkel van een webshophouder, maar ook in woonwinkels, warenhuizen en zelfs in supermarkten. Al deze kaarsen worden uiteraard niet allemaal met de hand gemaakt, maar door een fabrikant van kaarsen, waarbij de operator het productieproces ondersteunt. Er worden dan ook meer kaarsen op grote schaal geproduceerd in de fabriek dan op kleine schaal door een ambachtelijke kaarsenmaker. Overigens kan een kaarsenmaker ook op markten staan als marktkoopman en eigengemaakte kaarsen verkopen.

De moderne kaars

De moderne kaars dient niet meer als functionele verlichting, zoals in het verre verleden, maar vooral als decoratief element in het interieur. Kaarsen brengen sfeer in huis als deze branden en als ze niet branden, zijn kaarsen te zien als woondecoratie. Een kaarsenmaker maakt kaarsen in allerlei kleuren in uiteenlopende vormen. Ook het formaat varieert en zo is het onder meer populair om kaarsen van verschillende hoogtes in het interieur gezamenlijk op een plateau neer te zetten. Ook zijn er grote kaarsen die perfect passen in hoge staande kandelaars die een plekje op de grond hebben. Zo zijn er ook windlantaarns met daarin ruimte voor een kaars als sfeerbrenger en ter decoratie in het interieur.

Zelf kaarsen maken

Een kaarsenmaker biedt soms de mogelijkheid om een workshop kaarsen maken te volgen. Daarnaast is het mogelijk om thuis aan de slag te gaan en met instructies zelf kaarsen te maken. Bijenwas is een prima ingrediënt om kaarsen te maken, maar de was dient wel schoon te zijn. Verder is er een gietvorm nodig om de was in te gieten en een lont om de kaars te kunnen laten branden. In plaats van bijenwas is het eveneens mogelijk om oude kaarsen te smelten en er nieuwe van te maken. Als je thuis aan de slag gaat, heb je een pan en pollepel nodig, net als een koker of melkpak, net als bakpapier, plakband en satéprikkers. Maak in het melkpak of in een koker met dichte onderkant een gaatje om daar de lont doorheen te steken. Het uiteinde van de lont bind je vast aan de satéprikker om deze vervolgens over de opening te leggen in dwarse positie. Zo staat de lont strak, waarbij de onderzijde nog met een plakbandje is vast te zetten. Daarna smelt je de oude kaarsen au bain-marie en roer je met de pollepel om daarna het gesmolten kaarsvet in de gietvorm te gieten. Daarna is het een kwestie van drogen en is de kaars klaar. Dit is een eenvoudige weergave van het thuis op hobbymatige manier zelf maken van kaarsen. Een ambachtelijke kaarsenmaker maakt uiteraard gebruik van professionele benodigdheden.

Wat doet een kaarsenmaker:

  • Was smelten.
  • Lont inbrengen.
  • Kaarsen dompelen.
  • Kaarsen druipen.
  • Kaarsen koelen.
  • Mallen vullen.
  • Mallen schoonmaken.
  • Dompelkaarsen maken.
  • Gelegenheidskaarsen maken.
  • Kaarsen verkopen.

Film kaarsenmaker:

Kaarsenfabriek:

Opleidingen tot kaarsenmaker

Er is geen opleiding tot kaarsenmaker. Het ambacht is van oudsher overgedragen met het opdoen van kennis en ervaring in de praktijk. Het is tegenwoordig wel mogelijk om een cursus of workshop kaarsen maken te volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.

Bedrijven waar een kaarsenmaker werkzaam kan zijn

Een kaarsenmaker is doorgaans niet werkzaam in loondienst, maar als zelfstandig ondernemer en als middenstander. Bovendien zijn er meerdere kaarsenmakers die er geen beroep van hebben gemaakt, maar het maken van kaarsen als hobby uitoefenen.

Competenties kaarsenmaker

Een ambachtelijke kaarsenmaker dient enigszins artistiek en creatief te zijn aangelegd. Het is belangrijk om zorgvuldig en nauwkeurig te werken en daarbij de veiligheid in acht te nemen. Er wordt namelijk gewerkt met was op hoge temperaturen en daarom is de veiligheid een belangrijk aspect. Verder is het in het kader van het geven van workshops handig om over sociale vaardigheden te beschikken. Dat geldt uiteraard eveneens als de kaarsenmaker zelf als marktkoopman kaarsen op de markt verkoopt. In dat opzicht komen commerciële kwaliteiten eveneens van pas. Verder is kennis van decoratieve trends van belang net als kennis van aromatechnieken en kleurtechnieken. Dit in het kader van het maken geurkaarsen en het maken van gekleurde kaarsen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kaarsenmaker

Het ambacht van kaarsenmakers is aan het uitsterven en wat dat betreft, is het arbeidsmarktperspectief niet echt relevant. Het is wel mogelijk om het ambacht nieuw leven in te blazen, want oude ambachten hebben wel de maatschappelijke interesse. Bijvoorbeeld als cultureel uitje naar een kaarsenmakerij of met het volgen van een workshop. Een kaarsenmaker kan doorgroeien met het maken van kaarsen door middenstander of marktkoopman te worden. Er is in dat geval eerder sprake van een ontwikkeling en uitbreiding van werkzaamheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kaarsenmaker

Er is geen gemiddeld salaris te benoemen voor een kaarsenmaker. Dat heeft ermee te maken dat een kaarsenmaker doorgaans ondernemer is die kaarsen maakt en kaarsen verkoopt of workshops aanbiedt. De inkomsten zijn in dat opzicht variabel.

Eigen bedrijf starten als Kaarsenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kaarsenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kaarsenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kaarsenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kaarsenmaker.

Mijnzzp.nl