Lakspuiter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep lakspuiter
Wat doet een lakspuiter
Verschil lakspuiter en poedercoater
Taken als lakspuiter:
Film: opleiding industrieel lak-verwerker:
Film: meubelspuiter:
Opleidingen tot lakspuiter
Bedrijven waar een lakspuiter werkzaam kan zijn
Competenties lakspuiter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lakspuiter
Arbeidsvoorwaarden en salaris lakspuiter
Eigen bedrijf starten als Lakspuiter
Boekhoudprogramma vergelijken Lakspuiter

Beroep lakspuiter

Een lakspuiter is verantwoordelijk voor het uitvoeren van spuitwerk en maakt daarbij gebruik van grondverf en lak. De werkzaamheden hebben doorgaans betrekking op het spuiten van objecten in de maakindustrie. Daarbij valt onder meer te denken aan het spuiten van machines net als een het spuiten van meubelen of landbouwwerktuigen. De spuitwerkzaamheden vormen uiteraard een belangrijke taak van de functie van een lakspuiter. Er zijn echter ook voorbereidende handelingen van toepassing voordat het voorwerp of object gereed is om te spuiten. Het is bijvoorbeeld een verantwoordelijkheid van een lakspuiter om ervoor te zorgen dat het te spuiten object schoon en vetvrij is. Het reinigen van een meubel, technisch onderdeel of ander object kan dan ook tot de werkzaamheden van een lakspuiter behoren. Nadat het materiaal schoon en vetvrij is, start een lakspuiter met het in de grondverf zetten van het materiaal. Een goede hechting is van groot belang om de lak een lange levensduur te geven. Daarom maakt het schuren van het materiaal een belangrijk onderdeel uit van de taken die bij deze functie horen. Na het aanbrengen van de grondverf zorgt een lakspuiter ervoor dat de juiste kleur in gereedheid wordt gebracht. Dat is onder meer mogelijk aan de hand van een kleurmaker om niet alleen het juiste type verf, maar ook de juiste kleur te selecteren. Daarna is het een kwestie van een kleur vaststellen of kleuren mengen om daarmee aan de slag te gaan. Een lakspuiter spuit het materiaal in de beoogde kleur een laat het daarna drogen. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van een lakspuiter om op een veilige en verantwoorde manier verf en lak te spuiten. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met werkinstructies en van toepassing zijnde werkprocedures.

Wat doet een lakspuiter

Een lakspuiter is niet zomaar aan te merken als een autospuiter. Een autospuiter richt zich namelijk uitsluitend op het spuiten van voertuigen, zoals auto’s en niet op het spuiten van meubelen of machines. Er zijn veel meer objecten, voorwerpen en materialen dan alleen auto’s waar spuitwerk een belangrijk onderdeel van is. Het gaat bij lak-spuiten vaak om industriële lak-verwerking binnen de houtbranche en de metaalsector. Een onderdeel van een brug van metaal dient bijvoorbeeld in een bepaalde kleur gespoten te worden. Zo zijn er ook allerlei meubels, net als hekwerken die een lakspuiter in de lak zet en er een kleur aangeeft. Dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld lantaarnpalen, elektriciteitskastjes, keukens en machines. Wat dat betreft, is er ook gemakkelijk een link te leggen naar andere beroepen. Denk maar aan het beroep van meubelmaker waar een lakspuiter de laatste hand legt aan het meubel. Of aan een constructieschilder die zich bezighoudt met het schilderen van constructies, zoals onderdelen van een jacht. Zo is er ook een verband tussen een lakspuiter en een hekwerkmonteur of een productiemedewerker en metaalbewerker. Een lakspuiter is in het kader van de uitvoering van werkzaamheden overigens met een poedercoater te vergelijken, maar er is wel degelijk een verschil op te merken.

Verschil lakspuiter en poedercoater

Het verschil tussen een lakspuiter en een poedercoater is de toe te passen verftechniek. Zo werkt een lakspuiter vooral met grondverf net als met blanke lak en aflak om een ondergrond af te werken. Een poedercoater maakt gebruik van poedercoating als onderdeel van een elektrostatisch verfproces. Er vindt als het ware een verstuiving plaats van het poeder dat door de speciale techniek blijft plakken op het materiaal. Het grootste verschil is dus de verftechniek. Een voorbeeld van objecten die een poedercoater behandeld, is bijvoorbeeld witgoed in de vorm van wasmachines en koelkasten. Ook fietsen zijn te behandelen met poedercoating net als vele andere materialen. Zowel een lakspuiter als een poedercoater kunnen zich bezighouden met het kleuren van hekwerken en meubelen.

Taken als lakspuiter:

  • Materiaal schoonmaken.
  • Materiaal vetvrij maken.
  • Grondverf aanbrengen.
  • Voorwerp schuren.
  • Kleuren instellen.
  • Kleuren mengen.
  • Lak spuiten.
  • Afwerking.
  • Werkinstructies volgen.

Film: opleiding industrieel lak-verwerker:

Film: meubelspuiter:

Opleidingen tot lakspuiter

Er is voor het werken als lakspuiter niet altijd een opleiding nodig. Er is wel een opleiding te volgen die aansluit op de taken van een lakspuiter. De meest gerichte opleiding daarvoor is de mbo-opleiding vakkracht industrieel lakverwerken. Dit is een opleiding waarmee het ook mogelijk is om als poedercoater aan de slag te gaan. Zoals gezegd is lang niet altijd een opleiding vereist, maar geldt dat er andere eisen zijn. Bijvoorbeeld een flexibele instelling, enthousiaste werkhouding en affiniteit met het materiaal. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een lakspuiter werkzaam kan zijn

Een lakspuiter is doorgaans werkzaam bij een fabrikant, maar er zijn ook bedrijven waar je op locatie werkzaam bent. Het gaat hierbij onder meer om locaties waar constructies staan die gespoten moeten worden en niet eenvoudig te verplaatsen zijn. Een voorbeeld daarvan zijn onderdelen van een brug, maar ook antennes en hoogspanningsmasten worden op locatie gespoten. Overigens is de benaming constructieschilder dan ook wel van toepassing. Werk je op locatie als lakspuiter dan is het doorgaans nodig om over een rijbewijs te schikken.

Competenties lakspuiter

Een van de belangrijke competenties van een lakspuiter is dat er kennis bestaat van verschillende verftechnieken. Het is verder belangrijk om heel secuur te werk te gaan. Daarbij is er bovendien sprake van een zelfstandige functie. Een lakspuiter dient op zelfstandige basis alle stappen van het lak-spuiten uit te voeren. Het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel is dan ook een belangrijke competentie. Verder is het belangrijk om met de eigen veiligheid en die van anderen rekening te houden. Het is ook nog belangrijk om op een redelijk snel tempo de werkzaamheden te verrichten. Ook kan het zijn dat communicatieve vaardigheden van belang zijn in het kader van communiceren met collega’s en leidinggevende.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lakspuiter

Een lakspuiter kent een gunstig arbeidsmarktperspectief. Er zijn enorm veel voorwerpen, materialen en objecten die in kleur gespoten dienen te worden. Het is bovendien de verwachting dat het perspectief op langer termijn gunstig blijft. Er zijn vanuit de functie van lakspuiter beperkt mogelijkheden om door te groeien. Het is afhankelijk van de eigen ambitie wel mogelijk om bijvoorbeeld door te groeien naar een leidinggevende functie. Denk daarbij aan ploegbaas of teamleider binnen een fabriek waar meerdere lak-spuiters werkzaam zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lakspuiter

Het salaris van een lakspuiter ligt gemiddeld tussen 1.700 euro en 2.600 euro bruto op maandbasis. De beloning is meer specifiek afhankelijk van de cao. Er is bijvoorbeeld een cao Meubelindustrie van toepassing als een lakspuiter in dienst is van een meubelfabriek. Het aantal vakantiedagen en overige arbeidsvoorwaarden worden in dat geval door de cao bepaald. Verder speelt de leeftijd en werkervaring als lakspuiter overigens nog een rol voor de exacte hoogte van de beloning.

Eigen bedrijf starten als Lakspuiter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lakspuiter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Lakspuiter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lakspuiter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lakspuiter.

Mijnzzp.nl