Lasser
Overzichtspagina
Wat doet een Lasser?
Een lasser is verantwoordelijk voor het aan elkaar lassen van metalen voorwerpen, door het toepassen van warmte of druk. Als een lasser verschillende lastechnieken beheerst is de term allround lasser van toepassing. In alle gevallen is lassen alleen mogelijk door het toepassen van warmte of druk. Door de opgewekte warmte of druk zal het materiaal vloeibaar worden en ontstaat de las. Een groot voordeel van lassen is dat er een permanente verbinding ontstaat die sterk is. Een nadeel van lassen is dat gemaakte verbindingen lastig uit elkaar te halen zijn. Lassers zijn verantwoordelijk voor kleinschalige laswerkzaamheden en niet voor productiewerk, omdat productiewerk geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd uitgevoerd kan worden. Bij het lassen speelt de kwaliteit van laswerk een belangrijke rol, omdat lasverbindingen aan kwaliteitseisen moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan pijpleidingen of aan bouwconstructies, die het niet mogen begeven. Als laswerk heel betrouwbaar moet zijn kan er gebruikgemaakt worden van niet destructief onderzoek. Bij niet destructief onderzoek zal het laswerk geïnspecteerd worden met apparatuur op fouten, die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Lassen behoort officieel toe tot de werktuigbouwkunde, echter komen lassers in bijna alle branches voor. Het netjes leren lassen is een kwestie van oefenen en het opbouwen van ervaring. Afhankelijk van de laswerkzaamheden kan het zijn dat een lasser over verschillende opleidingen en certificering moet beschikken om te mogen werken als lasser. Als lasser is het belangrijk dat je tekening kan lezen en dat je begrijpt hoe componenten opgebouwd moeten worden. Ook materiaalkennis speelt een belangrijke rol als lasser. Denk hierbij aan het toepassen van de juiste lastechniek, zodat werkstukken niet krom kunnen trekken door het lassen. Een ander belangrijk punt is de persoonlijke veiligheid. Denk hierbij aan het voorkomen van lasogen en aan het niet inademen van lasrook.
Bedrijven met het beroep Lasser
Bezoek het overzicht van bedrijven...
Opleiding tot Lasser
Welke opleiding is nodig om Lasser te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Lasser? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.
Salaris en tarief van een Lasser
Wat is het salaris en tarief van een Lasser? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Lasser in loondienst of als zzp-er.
Aanverwante beroepen
Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Lasser zijn vaak ook:
- Monteur (3)
- Machinebouwer (2)
- Hydrauliek monteur (2)
- Klusjesman (2)
- Constructiebankwerker (2)
Boekhoudprogramma vergelijken Lasser
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lasser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl