Procesbegeleider
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep procesbegeleider
• Werken als procesbegeleider
• Verschil tussen een trainer en procesbegeleider
• Taken als procesbegeleider:
• Wat doet een procesbegeleider:
• Proces & Kwaliteitsmanagement:
Opleidingen tot procesbegeleider
Bedrijven waar een procesbegeleider werkzaam kan zijn
Competenties procesbegeleider
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als procesbegeleider
Arbeidsvoorwaarden en salaris procesbegeleider
Eigen bedrijf starten als Procesbegeleider
Boekhoudprogramma vergelijken Procesbegeleider
Beroep procesbegeleider
Een procesbegeleider heeft de verantwoordelijkheid over de aansturing van een team of afdeling om in samenhang naar een nieuw doel toe te werken. Samenwerking is hierbij van groot belang, waarbij de hele groep tot nieuwe inzichten komt. Verder is het van belang dat alle leden van het team precies weten welke rol te moeten vervullen en welke taken daarbij horen. Het is de taak van de procesbegeleider om het geheel daarbij in goede banen te leiden en eenieder een eigen rol te laten vervullen. Er zijn verschillende invalshoeken om een procesbegeleider in te schakelen. Zo is het mogelijk dat er vanuit een team het verzoek komt om het proces naar verandering in de organisatie te leiden. Ook is het mogelijk dat het management daarin voorziet. Een procesbegeleider heeft daarbij de taak om de weg naar het doel en het bereiken daarvan te faciliteren. Daarbij is er eveneens sprake van een tussenrol aangaande het team en het management, waarbij er sprake is van het leggen van verbinding. Bijvoorbeeld door onder meer te communiceren naar het team en naar het management over de werkwijze en aanpak. Een van de taken is om het doel van het proces te koppelen aan een organisatiedoel. Met betrekking tot het team is er een belangrijke rol weggelegd om een veilige omgeving te creëren. Bijvoorbeeld door in de praktijk zonder een oordeel te vellen naar de inbreng van deelnemers te luisteren. Daarbij is het van belang om dat wat gezegd wordt helder en concreet samen te vatten. Zo is het ook de bedoeling om de leden van het team te motiveren en aan te zetten tot actie. Een procesbegeleider zorgt voor het vaststellen van het doel en doet dat in overleg met het management en het team. Daarbij wordt in een doelmatig programma voorzien en krijgen veranderdoelen vorm en inhoud. Ook behoort het bedenken van werkvormen en het maken van een draaiboek tot de werkzaamheden.
Werken als procesbegeleider
Een procesbegeleider is dus verantwoordelijk voor het begeleiden van nieuwe processen waar de organisatie in het geheel iets aan heeft en beter en slagvaardiger door wordt. De functie procesbegeleider kan op een interne medewerker betrekking hebben, zoals op een kwaliteitsmanager. Het is echter ook mogelijk dat een organisatie een extern persoon inschakelt met het inhuren van een procesbegeleider. Er zijn overigens raakvlakken en overeenkomsten met andere soorten beroepen. Bijvoorbeeld met het beroep van verandermanager of met de functie van scrum master. In vrij veel situaties heeft een procesbegeleider namelijk te maken met scrum methodiek. Deze methodiek is van belang om op een effectieve wijze te werken en fouten zo veel mogelijk uit sluiten en te beperken. Zo is verandermanagement belangrijk om inzicht te bieden aan het team en managers aangaande de komende veranderingen. Uiteraard is er eveneens een connectie met het beroep van procesmanager. Binnen een ICT-omgeving is een procesbegeleider ook wel aan te merken als projectleider, waarbij er weer een relatie te leggen is met bijvoorbeeld de functie van automatiseringsmedewerker. In bepaalde situaties is een procesbegeleider als projectmanager, maar dat hoeft echter niet altijd zo te zijn.
Verschil tussen een trainer en procesbegeleider
Het grootste verschil tussen een trainer en een procesbegeleider is dat bij de eerstgenoemde functie het geven van trainingen centraal staat. Bijvoorbeeld een training om bepaalde vaardigheden aan te leren. Daarbij valt te denken aan een sales manager die sales trainingen geeft of aan een mediatrainer die mediatrainingen geeft. Bijvoorbeeld aan een politicus of aan een popzanger. Een trainer heeft vooral als doel om de vaardigheden van deelnemers te verbeteren of kennis te laten opdoen. Een procesbegeleider heeft ook te maken met mensen en groepen, maar dan gericht op de samenwerking om het beoogde doel te bereiken. Er is wat dat betreft alleen een overeenkomst als het om vernieuwing en verandering gaat. Een trainer voorziet in het aanleren of verbeteren van nieuwe vaardigheden. Bij een procesbegeleider is er eveneens sprake van verandering en vernieuwing, maar dan vanuit een andere invalshoek. Het belangrijkste doel in het kader van procesbegeleiding is om samenwerkend een idee in de praktijk te realiseren. Denk maar eens aan een afdeling die aan de slag gaat om samen een concept uit te werken om daarna de uitwerking in de markt te zetten.
Taken als procesbegeleider:
- Procesdoel koppelen aan organisatiedoel.
- Veiligheid in team creëren.
- Luisteren zonder oordelen.
- Deelnemers activeren.
- Doelmatig programma opstellen.
- Draaiboek maken.
- Werkvormen bedenken.
- Instructies geven.
- Interactie stimuleren.
- Overzicht bewaren.
- Traject van A to Z begeleiden.
Wat doet een procesbegeleider:
Proces & Kwaliteitsmanagement:
Opleidingen tot procesbegeleider
De functie van procesbegeleider bevindt zich op hbo-niveau en er zijn diverse richtingen die daarvoor geschikt zijn. Bijvoorbeeld een hbo-opleiding bedrijfseconomie net als een hbo-opleiding business management. Het is verder mogelijk dat er sprake is van een aanvullende externe opleiding die specifiek gericht op het begeleiden van veranderings- en ontwikkelingsprocessen. Als startende zzp'er heb je te maken met wettelijke verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de financiële administratie volgens de eisen van de Belastingdienst. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een procesbegeleider werkzaam kan zijn
Er zijn allerlei bedrijven en organisaties die te maken hebben met verandertrajecten en processen die tot nieuwe doelen leiden. Wat dat betreft kan een procesbegeleider in het onderwijs werkzaam zijn, maar ook in het bedrijfsleven. Zo is het eveneens mogelijk om in deze functie werkzaam te zijn bij een overheidsinstantie.
Competenties procesbegeleider
Een procesbegeleider heeft veel met mensen te maken en dient dan ook een goed luisteraar te zijn. Bovendien is het belangrijk om zonder oordeel te kunnen luisteren en een samenvatting van een gesprek te geven. Daarbij is het eveneens van belang om wendbaar te zijn en dus over een flexibele instelling te beschikken. Het doel staat voorop, maar het proces erheen is uiteraard van belang, zodat wijzigingen kunnen optreden. Verder is het belangrijk dat een procesbegeleider een verbindende rol op zich kan nemen en leiderschap in een groep kan tonen. Inzicht en gevoel voor groepsprocessen komen eveneens uitstekend van pas net als gestructureerd kunnen werken en duidelijk kunnen communiceren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als procesbegeleider
Er is geen reden om aan te nemen dat er in de toekomst minder vraag is naar procesbegeleiders. Bedrijven en organisaties stellen altijd nieuwe doelen en veranderingen horen daarbij. Daarom is het arbeidsmarktperspectief positief in te schatten. Een van de opties om door te groeien, is naar de rol van procesmanager. Deze functie komt echter alleen bij grote organisaties voor.
Arbeidsvoorwaarden en salaris procesbegeleider
Het salaris van een procesbegeleider begint vanaf 3.000 euro bruto per maand en loopt op naar 4.000 euro bruto per maand. De grootte van de organisatie of het bedrijf heeft invloed op het salaris. Dat geldt eveneens voor de opgedane ervaring net als van de kennis en leeftijd van de betrokken procesbegeleider. Indien er een cao voor de branche aanwezig is, komen de overige arbeidsvoorwaarden daaruit voort.
Eigen bedrijf starten als Procesbegeleider
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Procesbegeleider, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Procesbegeleider
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Procesbegeleider bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Procesbegeleider.
Mijnzzp.nl