Touwslager
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep touwslager
• Touwslagers komen professioneel niet meer voor
• Wat doet een touwslager?
• Touwslaan
• Taken als touwslager:
• Verloren ambacht touwslager:
• Demonstratie touwslagerij:
Opleidingen tot touwslager
Bedrijven waar een touwslager werkzaam kan zijn
Competenties touwslager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als touwslager
Arbeidsvoorwaarden en salaris touwslager
Eigen bedrijf starten als Touwslager
Boekhoudprogramma vergelijken Touwslager
Beroep touwslager
Een touwslager is van oudsher een ambachtsman en arbeider die zich bezighoudt met het maken van touw. De functie bestaat in deze tijd niet meer als zodanig, want aan het einde van de negentiende eeuw is het beroep praktisch uitgestorven. Het maken van touw gebeurde met de verwerking van garens en veelal werd daarvoor hennep gebruikt. Touw was destijds belangrijk materiaal en onder meer voor de zeevaart, zoals voor zeilschepen. Het ambacht kende hoogtijdagen in de zestiende en zeventiende eeuw. Dat is te danken aan de florerende scheepsbouw en hierdoor is ook het beroep van touwslager populair geworden. Dat er hennepvezels gebruikt werden door deze in elkaar te draaien om er sterk touw van te maken, kwam omdat deze hennep tegen zeewater bestand was. Touwslagers maakten in die periode vooral touw voor de visserij en de zeevaart. Vaak werkten deze arbeiders dan ook in de nabijheid van water, zoals in steden met havens, net als in steden die met de zee via ander water verbonden waren. Overigens werd er voor het maken van touw naast hennep gebruikgemaakt van vezels van katoen en jute. Deze vezels werden dan gebruikt om andere typen touw van te maken, zoals decoratief touw waarvoor katoen gebruikt werd. Het draaien van vezels is een van de hoofdtaken van een touwslager. Deze handeling zorgt ervoor dat er een lange streng touw ontstaat en daar was uiteraard veel ruimte voor nodig. Het slaan van touw werd dan ook veelal uitgevoerd op zogenoemde lijnbanen. Touwen kregen soms wel een lengte van honderden meters. Na de eerste handeling te hebben uitgevoerd, volgde het tweede deel en dat bestond uit het tegen draaien van de vezels in de streng. Dat zorgt ervoor dat het touw extra sterk werd. Om extra dikke touwen te creëren, was het mogelijk dat de touwslager het hele proces nogmaals herhaalde.
Touwslagers komen professioneel niet meer voor
Een touwslager is dus aan te merken als een arbeider en ambachtsman die zich gespecialiseerd had in het maken van touw. In deze tijd bestaat het beroep niet meer in functioneel opzicht, maar is de rol van een touwslager nog wel waar te nemen in musea. In dat geval is het ook mogelijk dat een museummedewerker het beroep van touwslager uitvoert, zodat bezoekers in de praktijk zien hoe touw in het verleden werd gemaakt. Er is in het kader van het belang van de scheepvaart een link te leggen tussen het beroep van touwslager en andere functies. Bijvoorbeeld met het beroep van zeeman net als met het beroep van zeevisser. Deze zeelieden waren bijvoorbeeld afhankelijk van touw om met netten op zee te vissen. Om het touw te maken, werd er door touwslagers gebruikgemaakt van lijnbanen met wielen en haken aan beide uiteinden. Daartussen bevond zich dan een karretje in de vorm van een lopende bok. Ook was er sprake van gewichten aan het uiteinde van de bok om daarmee invloed uit te oefenen op de kracht van het touwdraaien. Op deze wijze was het mogelijk om de stijfheid en de trekkracht van touwen vast te stellen.
Wat doet een touwslager?
Een touwslager is dus een ambachtsman die gespecialiseerd is in het vervaardigen van touwen en kabels. Het proces van het maken van touw wordt touwslaan genoemd. Het traditionele vakmanschap van touwslagerijen bestaat al eeuwen en is nog steeds relevant in bepaalde sectoren, zoals scheepvaart, bouw, landbouw en recreatie. De touwslager begint met het selecteren van de juiste materialen, zoals natuurlijke vezels (zoals hennep, jute of sisal) of synthetische vezels (zoals nylon, polyester of polypropyleen), afhankelijk van het beoogde gebruik van het touw. Vervolgens worden de vezels in strengen of garens gesponnen, meestal door middel van een draaibank of een vergelijkbaar apparaat.
Het eigenlijke touwslaan omvat het draaien van verschillende strengen of garens samen om een sterk en stevig touw te vormen. Dit wordt gedaan door de strengen aan haken of spoelen te bevestigen en ze in tegengestelde richtingen te draaien, terwijl ze geleidelijk aan elkaar worden vastgemaakt om het touw te vormen. Door het juiste evenwicht te vinden tussen de draairichting en spanning, kan de touwslager de gewenste sterkte en duurzaamheid van het touw bereiken. Moderne touwslagerijen maken vaak gebruik van geautomatiseerde machines, maar sommige ambachtelijke touwslagers hanteren nog steeds de traditionele methoden. De touwen die door touwslagers worden gemaakt, worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder het hijsen en vastzetten van zware lasten, het creëren van veiligheidslijnen, het verankeren van boten en schepen, het bouwen van netten en vele andere industriële en recreatieve doeleinden.
Touwslaan
De term touwslaan komt voort uit het draaien van de haken. Het proces van ronddraaien noemde men touwslaan. Om invloed uit te oefenen op de dikte van het touw werd per haak meer garen toegevoegd. Overigens was er in de zestiende en zeventiende eeuw sprake van kinderarbeid. Zelfs jonge kinderen van 5 jaar oud werden bij het maken van touw betrokken. Bijvoorbeeld door een kind aan de slinger te laten draaien. De touwslager zelf liep dan in achterwaartse positie over de lijnbaan om ervoor te zorgen voor het vlechten van de vezels. Het draaien aan de slinger was een belangrijke taak omdat het touw gelijkmatig sterk diende te zijn.
Taken als touwslager:
- Vezels verzamelen.
- Vezels aan haken hangen.
- Lijnbaan klaarmaken.
- Materiaal klaarzetten.
- Vezels in elkaar draaien.
- Over de lijnbaan lopen.
- Wiel bedienen.
- Touw oprollen.
Verloren ambacht touwslager:
Demonstratie touwslagerij:
Opleidingen tot touwslager
Er is nooit sprake geweest van een opleiding tot touwslager. Het betrof hier een ambacht dat men in de praktijk leerde als arbeider. Zo was het een kwestie van al doende leren in de praktijk en ervaring opdoen om steeds beter in het vak te worden. Aangezien ook kinderen al bij het proces werden betrokken, gold dat deze naarmate de tijd verstreek en er meer ervaring was, er sprake was van doorgroeien naar de functie van touwslager. Overigens was het ook zo dat de functie deel kon uitmaken van andere beroepen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een touwslager werkzaam kan zijn
Een touwslager werkte doorgaans in dienst van touwslagerijen. Het is echter ook denkbaar dat een touwslager als ondernemer werkzaam was en zelf personeel in dienst had om touwen te produceren voor de zeevaart, schepen en vissers. De meeste touwslagerijen zijn aan het einde van de negentiende eeuw verdwenen. De industriële ontwikkelingen hebben er destijds voor gezorgd dat het mogelijk werd om op een andere manier touw te vervaardigen. Het touwslaan gebeurde vanaf dat moment op een mechanische manier. Dit betrof een veel snellere, maar ook goedkopere manier van touwslaan en daarmee kwam er een eind aan de authentieke touwslagerijen. Er bleef vooralsnog alleen nog een kleine groep over die het zelfgemaakte touw tegen hele lagen prijzen in de verkoop deden.
Competenties touwslager
Er waren diverse competenties belangrijk om als touwslager te werken. Een van de belangrijkste competenties was over discipline en energie te willen beschikken. Ook het streven naar kwaliteit was voor het beroep een belangrijke competentie. Dat geldt overigens eveneens voor het nauwkeurig werken en samenwerken met anderen om tot het beste resultaat te komen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als touwslager
Er is geen sprake van een arbeidsmarktperspectief omdat het beroep van touwslager is uitgestorven. Het beroep komt tegenwoordig hooguit nog voor in touwslagerijen in musea, waar er overigens nog wel meerdere van zijn. Er staat in Oudewater bijvoorbeeld nog een touwfabriek die uit de zestiende eeuw afkomstig is. Voor wat betreft het doorgroeien gold dat het mogelijk was om zelf ondernemer te worden in de touwslagerij en personeel in dienst te nemen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris touwslager
Er is geen specifiek voorbeeld van het salaris van een touwslager te geven. Dat heeft ermee te maken dat het beroep dus niet meer als zodanig in deze tijd voorkomt.
Eigen bedrijf starten als Touwslager
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Touwslager, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Touwslager
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Touwslager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Touwslager.
Mijnzzp.nl