Trainer bedrijfsleven
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep trainer bedrijfsleven
• Werken als trainer bedrijfsleven
• Verschil tussen training en coaching
• Wat doet een trainer bedrijfsleven:
• Film persoonlijk leiderschap:
• Film: onderwijs en bedrijfsleven:
Opleidingen tot trainer bedrijfsleven
Bedrijven waar een trainer bedrijfsleven werkzaam kan zijn
Competenties trainer bedrijfsleven
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trainer bedrijfsleven
Arbeidsvoorwaarden en salaris trainer bedrijfsleven
Eigen bedrijf starten als Trainer bedrijfsleven
Boekhoudprogramma vergelijken Trainer bedrijfsleven
Beroep trainer bedrijfsleven
Een trainer bedrijfsleven is een persoon die trainingstrajecten opstelt en training geeft aan groepen werknemers binnen het bedrijfsleven. Het komt zowel voor dat er training gegeven wordt aan medewerkers op een afdeling als aan medewerkers in hogere functies, zoals aan leidinggevenden of een managementteam. Een trainer bedrijfsleven is voor uiteenlopende doeleinden inzetbaar en komt doorgaans in beeld als er in een bedrijf een verandering is geweest of op stapel staat. Denk daarbij aan een fusie met een ander bedrijf of aan een andere organisatieverandering die invloed heeft op werknemers. De werkzaamheden richten zich in dit geval op het leren omgaan met de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Er zijn echter ook organisaties en bedrijven, waarbij trainingen standaard deel uitmaken van de bedrijfsvoering. Een groot aantal trainingstrajecten richt zich op het verbeteren van vaardigheden en opdoen van kennis die niet specifiek aan een beroep zijn verbonden. In dat geval richt een trainer bedrijfsleven zich op bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het geven van training op het gebied van conflicthantering of ten aanzien van persoonlijke effectiviteit. Ook teambuilding kan een onderwerp van het trainingstraject vormen net als het thema management en leiderschap. Naast deze niet beroeps gerelateerde onderwerpen kan een trainer bedrijfsleven ook trajecten verzorgen die branchegericht zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vakinhoudelijk leertraject, zoals sociale hygiëne in de horecabranche. Bedrijfsopleiders maken nogal eens gebruik van de term no-nonsense training. Daarmee wordt bedoeld dat het om praktische trainingstrajecten gaat die in de organisatie direct zijn toe te passen.
Werken als trainer bedrijfsleven
Een trainer bedrijfsleven is dus niet altijd aan te merken als opleider en cursusleider. Een trainer bedrijfsleven heeft namelijk niet altijd met erkende opleidingen te maken. Het is in bepaalde situaties wel mogelijk dat een trainer bedrijfsleven is aan te merken als personeelstrainer. In het kader van het voorzien in specifieke trainingstrajecten is het ook mogelijk om als sales trainer op te treden om bijvoorbeeld verkoopmedewerkers te trainen. Zo is het ook mogelijk dat een trainer bedrijfsleven inzetbaar is als mediatrainer om personen te trainen die regelmatig in de media komen. Verder is het zo dat een trainer bedrijfsleven regelmatig te maken heeft met het trainen van personen op het gebied van conflictbeheersing, teambuilding en managementvaardigheden. Bij trainingen conflictbeheersing is er sprake van een link met het beroep agressiecoach. In het kader van het geven van trainingen op het gebied van management en leiderschap kan er een vergelijking worden gemaakt met het beroep goeroe. In dit geval betreft het vaak trainingen die ter inspiratie dienen, waarbij een trainer bedrijfsleven de rol van inspirator vervult. Verder kan het ook gaan om het trainen van werknemers die met potentieel risicovol werk te maken krijgen. Denk daarbij maar aan het trainen van een nieuwe operator of een assemblagemedewerker die kennis en vaardigheden opdoen met betrekking tot veilig werken.
Verschil tussen training en coaching
Er is een verschil aan te merken tussen training en coaching, waarbij een trainer doorgaans werkt aan de hand van een vast traject dat door de opdrachtgever is vastgesteld. Meestal is er dan geen mogelijkheden om persoonlijke aandacht te geven. Bij coaching is er wel vaak een einddoel en ruimte voor persoonlijke aandacht, waarbij de deelnemer nieuwe kennis en vaardigheden opdoet. Bovendien is het zo dat er bij coaching meestal sprake is van een-op-een begeleiding en worden trainingen veelal klassikaal gegeven. Verder geldt dat een trainer bedrijfsleven doorgaans eenmalig een training geeft of hooguit een aantal keren. Bij coaching is er doorgaans sprake van een langer proces om naar een bepaald doel toe te werken. Ook is er bij coaching vaker een focus op het achterhalen van een probleem om vervolgens aan een oplossing te werken. Bij een training staat het doel voorop, zoals opdoen van kennis en vaardigheden die vakgericht zijn of waar een bepaald thema aanhangt.
Wat doet een trainer bedrijfsleven:
- Opdrachtgever adviseren over trainingsproject.
- Probleem analyseren en meedenken.
- Wensen in kaart brengen.
- Training voorbereiden.
- Training invulling geven.
- Rollenspel bedenken.
- Contact met groep maken.
- Trainingsmethode ontwikkelen.
- Acquisitie.
- Relatiebeheer.
- Reclame maken voor zichzelf.
- Vakgebied bijhouden.
Film persoonlijk leiderschap:
Film: onderwijs en bedrijfsleven:
Opleidingen tot trainer bedrijfsleven
Er is niet zomaar een opleiding aan te wijzen die specifiek gericht op het beroep trainer bedrijfsleven. Het is bijvoorbeeld onder meer mogelijk dat het gaat om mensen die als ervaringsdeskundige op een bepaald vakgebied training geven in specifieke branches. Zo kan het eveneens zo zijn dat een trainer bedrijfsleven personeelsleden traint die als preventiemedewerker willen werken. Een trainer bedrijfsleven is in de meeste situaties niet als docent aan te merken, maar dient wel over bepaalde didactische vaardigheden te beschikken. Wanneer je voor jezelf gaat starten als ondernemer, dan is het nodig om de boekhouding bij te houden volgens de eisen van de Belastingdienst. De meeste zzp-ers doen dit door middel van online administratie software.
Bedrijven waar een trainer bedrijfsleven werkzaam kan zijn
Een trainer bedrijfsleven werkt meestal voor een trainingsbureau of is als ondernemer in te huren door opdrachtgevers. Bij grote bedrijven bestaat ook de mogelijkheid dat het om een interne medewerker gaat. Denk bijvoorbeeld aan een fabrikant of aan slachterijen die met veiligheid en hygiëne te maken hebben.
Competenties trainer bedrijfsleven
De benodigde competenties voor een trainer bedrijfsleven zijn onder meer van de specifieke werkzaamheden afhankelijk. Er is geen sprake van een functie als docent, maar didactische vaardigheden zijn uiteraard wel van belang om kennis en vaardigheden over te dragen aan een groep werknemers of aan bedrijfsleiders. Communicatieve vaardigheden zijn eveneens belangrijk, net als de vaardigheid om anderen te motiveren en te inspireren. Een andere nuttige competentie is een doelgerichte aanpak te hanteren en over een pragmatische instelling te beschikken. Ook analytisch vermogen is onder de belangrijke competenties te scharen, net als het hebben van enige overwicht om iedereen bij de les te houden.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trainer bedrijfsleven
Het arbeidsmarktperspectief is gunstig voor trainers bedrijfsleven, want er zijn altijd veranderingen in organisaties waarbij medewerkers betrokken zijn. Bovendien is er binnen organisaties en bedrijven vraag naar specifiek vakgerichte trainingen. Ten aanzien van doorgroeien als trainer bedrijfsleven is het wellicht mogelijk om adviseur bedrijfsopleidingen te worden. In een dergelijke situatie ben je doorgaans werkzaam onder de HR-manager. Daarbij ben je dan meestal verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en voor het selecteren van werknemers die voor een training in aanmerking komen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris trainer bedrijfsleven
Het is niet mogelijk om een specifiek salaris te benoemen van een trainer bedrijfsleven. Dat heeft onder meer te maken met de veelzijdige mogelijkheden van het beroep net als van de werksituatie. Zo bepaalt een trainer bedrijfsleven die als ondernemer werkzaam is zelf de hoogte van het tarief. Indien er sprake is van een dienstverband met een trainingsbureau dan variëren de salarissen in hoogte. De inkomsten zijn dan vaak onder meer afhankelijk van de specifieke branche en soorten trainingen die gegeven worden. Voor wat betreft de rest van de arbeidsvoorwaarden geldt eveneens dat er sprake is van variatie, waarbij ondernemers er uiteraard zelf invloed op hebben.
Eigen bedrijf starten als Trainer bedrijfsleven
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Trainer bedrijfsleven, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Trainer bedrijfsleven
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trainer bedrijfsleven bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Trainer bedrijfsleven.
Mijnzzp.nl