Filmregisseur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep filmregisseur
• Een carrière als filmregisseur
• Filmregisseur worden
• Speelfilms regisseren
• Taken filmregisseur:
• Wat doet een filmregisseur:
• NL Academie voor Beeldcreatie:
Opleidingen tot filmregisseur
Bedrijven waar een filmregisseur werkzaam kan zijn
Competenties filmregisseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmregisseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris filmregisseur
Eigen bedrijf starten als Filmregisseur
Boekhoudprogramma vergelijken Filmregisseur
Beroep filmregisseur
Een filmregisseur of filmregisseuse is de artistiek leider van een filmproject en heeft de verantwoordelijkheid voor de volledige uitvoering van de filmproductie. De organisatorische en financiële aspecten vallen daar in principe buiten en zijn de verantwoordelijkheid van de producent van de film. Een filmregisseur heeft een belangrijke verantwoordelijkheid op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het interpreteren van het filmscenario, maar ook als het gaat om de stijlkeuze en toepassing van filmtechnieken. Het maken van een keuze voor acteurs die een rol spelen in de film behoort eveneens tot de taken. Overigens geldt voor deze genoemde werkzaamheden dat een regisseur deze dikwijls delegeert aan professionals op de verschillende gebieden. De aansturing op de set van iedereen die aanwezig is, is ook tot de verantwoordelijkheid van de filmregisseur te rekenen. Dat geldt eveneens voor de samenstelling van de complete crew die bijvoorbeeld voor geluid en beeld in te zetten zijn. Zo is dat eveneens van toepassing als het gaat om de aansturing met betrekking tot de filmset, net als decorbouw, kostuums en locaties. In principe vindt de volledige aansturing vanaf de voorbereiding tot en met de eindmontage plaats door een filmregisseur. Denk daarbij ook nog aan de keuze voor muziek en natuurlijk aan de nabewerking van een film als het gaat om beeld en geluid. Overigens heeft een producent een grote rol in de praktijk ten aanzien van de voorbereiding van de film, opnames en daarna. Zo is er doorgaans eveneens invloed op het creatieve proces, waarbij een filmregisseur inbreng heeft en in de praktijk zorgdraagt voor de aansturing. Daarbij is de filmregisseur uiteraard net als de producent medeverantwoordelijk voor het succes van een film in commercieel opzicht.
Een carrière als filmregisseur
Een filmregisseur is dus een regisseur en filmmaker die de verantwoordelijkheid heeft aangaande het maken van speelfilms. Het is overigens niet zo dat regisseurs alleen gericht zijn op het maken van speelfilms met acteurs of filmacteurs. Zo kan je ook denken aan het regisseren van soapseries met soapacteurs of aan toneelvoorstellingen met toneelspelers net als aan musicals met musicalacteurs. Indien er stunts in een film plaatsvinden, worden deze doorgaans door een stuntman uitgevoerd. Een filmregisseur maakt deel uit van een filmcrew waarin allerlei medewerkers verschillende taken hebben. Denk maar aan een cameraman die filmbeelden maakt of aan een geluidsman die verantwoordelijk is voor het geluid. Zo heeft een casting director een belangrijke rol om acteurs te selecteren en is een producent de eindverantwoordelijke voor het commercieel succesvol maken van een film. Het succes van een film is daarbij onder meer afhankelijk van positieve recensies van filmrecensenten.
Filmregisseur worden
Het is niet gemakkelijk om filmregisseur te worden, want je hebt niet alleen de juiste ervaring nodig, maar ook over veel creativiteit te beschikken. Bovendien geldt voor grote filmproducties dat het belangrijk is om bekend te zijn in de filmwereld. Er wacht dan ook een lange weg om een filmregisseur te worden en grote filmproducties te mogen draaien. Overigens zijn er ook filmregisseurs die niet alleen regisseren, maar zelf verantwoordelijk zijn voor het schrijven van een scenario en dus ook als scenarioschrijver zijn aan te merken.
Speelfilms regisseren
Het is niet zo dat een filmregisseur letterlijk alle werkzaamheden zelf uitvoert. Dat is veel te veel werk en daarom is er ook sprake van het delegeren van taken. Vooral bij grote producties doet een filmregisseur niet alles zelf. Denk bijvoorbeeld maar aan het uitzoeken van geschikte locaties om scenes op te nemen. Daar kan een filmregisseur een locatiescout voor aanwijzen die aan de hand van het thema passende locaties zoekt. Dat kan een gevangenis zijn, maar ook een gemeentehuis of een ziekenhuis om filmscènes op te nemen. Bij de aankleding van een set zijn er werkzaamheden te delegeren aan rekwisietenmakers, decorontwerpers en aan setdressers. Voor het opmaken en grimeren van acteurs zijn er grimeurs in te zetten. Die voorzien de acteurs, maar bijvoorbeeld ook figuranten van make-up en kleding. Denk verder ook aan een productieleider die op en rond de set ondersteunende werkzaamheden voor een regisseur verricht.
Taken filmregisseur:
- Scenario interpreteren.
- Stijl en filmtechniek selecteren.
- Storyboard maken.
- Acteurs uitkiezen.
- Draaiboek maken.
- Filmacteurs aansturen.
- Filmploeg samenstellen.
- Aansturen van locatie, decor en set.
- Technische zaken aansturen.
- Filmbewerking begeleiden.
- Filmregie bepalen.
Wat doet een filmregisseur:
NL Academie voor Beeldcreatie:
Opleidingen tot filmregisseur
Er zijn verschillende opleidingen die een basis vormen om de functie van filmregisseur te vervullen. Een van de bekende opleidingen betreft de hbo-opleiding Regie die opleidt tot regisseur. Bijvoorbeeld aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Zo is er in Maastricht eveneens een regieopleiding te volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten als zzp filmregisseur, dan is het ook nodig om de boekhouding op de juiste manier bij te houden. Dit kun je het beste doen door het gebruiken van online zzp administratiesoftware.
Bedrijven waar een filmregisseur werkzaam kan zijn
Je bent als filmregisseur doorgaans in dienst van een productiemaatschappij of van een filmmaatschappij. Er zijn echter ook regisseurs die op zelfstandige basis werkzaam zijn als ondernemer in de filmindustrie. In dat geval is het ook mogelijk om filmregisseur te zijn en zelf filmproducties tot stand te brengen. In deze situatie is een filmregisseur ook wel aan te merken als een filmproductie specialist of als filmmaker.
Competenties filmregisseur
Het is als filmregisseur belangrijk om over veel creativiteit te beschikken en passie te hebben voor het maken van films. Je bent nu eenmaal artistiek leider en daarom dien je ook als beeldend kunstenaar aangemerkt te kunnen worden. Doorzettingsvermogen en energie zijn eveneens twee competenties die belangrijk zijn voor een filmregisseur. Dat geldt overigens ook voor stressbestendig zijn en onder tijdsdruk kunnen worden. Je bent voor vele zaken verantwoordelijk en dat legt een grote druk op de schouders. Deze functie is een zelfstandig beroep, maar het is wel belangrijk om met anderen samen te kunnen werken. Je geeft bovendien leiding aan een filmploeg en moet in staat zijn om werkzaamheden te delegeren. Daarbij is het ook nog van belang om anderen te motiveren en om geduld te hebben, want er gaat veel tijd zitten tussen het idee en scenario tot het moment van uitbrengen van de film.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmregisseur
Het arbeidsmarktperspectief voor filmregisseurs is onder meer afhankelijk van je eigen capaciteit en talent. Er is voor goede filmregisseurs van naam altijd wel werk te vinden. Ben je wat minder bekend dan is het mogelijk om te beginnen met het zelf uitbrengen van filmproducties, waarbij je alles in eigen hand hebt. Dan bouw je een naam op en ligt er in de toekomst meer werk te wachten. Uiteraard ben je daarbij mede afhankelijk van het oordeel van filmrecensenten. Het is daarbij ook belangrijk om je te onderscheiden met een unieke stijl of filmthema. Bij het doorgroeien, is het doel uiteraard om een bekende filmregisseur te worden die gevraagd wordt om de verantwoordelijkheid voor het maken van een speelfilm op zich te nemen. Het kan voorkomen dat een bekende filmregisseur in aanmerking komt voor de functie creative director.
Arbeidsvoorwaarden en salaris filmregisseur
Het salaris van een filmregisseur ligt gemiddeld tussen 4.000 euro en 6.000 euro bruto per maand. Het is ook mogelijk dat er een vaste afspraak gemaakt wordt over de hoogte van het honorarium. Daarnaast is het zo dat filmregisseurs van naam veel meer verdienen dan het genoemde gemiddelde salaris. Verder speelt het ook mee hoelang een speelfilm duurt, waarbij er een onderscheid is te maken tussen korte en lange speelfilms. De duur van de opnames en locatie, zoals in het buitenland, kunnen dan ook een rol spelen bij de hoogte van de inkomsten.
Eigen bedrijf starten als Filmregisseur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Filmregisseur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Filmregisseur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Filmregisseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Filmregisseur.
Mijnzzp.nl