Mobiliteitsadviseur (vervoer)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep mobiliteitsadviseur (vervoer)
Wat doet een mobiliteitsadviseur vervoer
Mobiliteitsadvies
Taken als mobiliteitsadviseur vervoer:
Film: provincie wil meer thuiswerken:
Film: het wordt weer drukker op de weg:
Opleidingen tot mobiliteitsadviseur vervoer
Bedrijven waar een mobiliteitsadviseur vervoer werkzaam kan zijn
Competenties mobiliteitsadviseur vervoer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiliteitsadviseur vervoer
Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiliteitsadviseur vervoer
Eigen bedrijf starten als Mobiliteitsadviseur (vervoer)
Boekhoudprogramma vergelijken Mobiliteitsadviseur (vervoer)

Beroep mobiliteitsadviseur (vervoer)

Een mobiliteitsadviseur vervoer heeft de verantwoordelijkheid binnen een organisatie om het vervoer te verduurzamen en verkeerskundige mobiliteitsproblemen op te lossen. Denk hierbij onder meer aan het opstellen van beleid en de uitvoering daarvan. Ook het informeren van werknemers met betrekking tot alternatieve vormen van vervoer kan deel uitmaken van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om van alternatieve vervoersmogelijkheden gebruik te maken kin plaats van in de auto naar het werk te gaan. Overigens kan er tevens sprake zijn van het adviseren op een andere manier invulling te geven aan de werksituatie. Bijvoorbeeld door een mobiliteitsprobleem deel op te lossen en voor een duurzame werksituatie te kiezen, zoals telewerken en thuiswerken. In het kader van het stimuleren van alternatieven voor autogebruik valt er te denken aan fietsen of aan het gebruikmaken van het openbaar vervoer. In het kader van fiscale maatregelen, zoals een fiets van de zaak of abonnementen voor het openbaar vervoer, ligt er eveneens een taak voor een mobiliteitsadviseur. Andere werkzaamheden hebben onder meer betrekking op de verwerking van onderzoeksresultaten om in een verkeerskundig advies te voorzien. Doorgaans is er sprake van deelname aan diverse overlegvormen met interne en externe partijen. Afhankelijk van de organisatie waar een mobiliteitsadviseur werkt, kan het ook zo zijn dat er een taak is om verkeerskundige verzoeken te behandelen van bedrijven of burgers. De hoofdwerkzaamheden hebben doorgaans betrekking op het opstellen en evalueren van beleid op het gebied van mobiliteit en verkeer. De focus ligt daarbij op strategische beleidsadvisering. Het opbouwen van een netwerk kan eveneens deel uitmaken van de werkzaamheden van een mobiliteitsadviseur.

Wat doet een mobiliteitsadviseur vervoer

Het is niet zo dat een mobiliteitsadviseur vervoer automatisch is aan te merken als een verkeerskundige. Een verkeerskundige is wat dat betreft eerder te zien als een planoloog die zich richt op het bedenken en de uitwerking van planologische plannen voor de Rijksoverheid en gemeentes. Overigens is een mobiliteitsadviseur net als een verkeerskundige in het kader van beleidsmatige werkzaamheden wel aan te merken als een beleidsmedewerker of een beleidsadviseur. Zo zijn er ook andere rollen die een mobiliteitsadviseur op zich neemt, zoals de rol van secretaris bij deelname aan overleg met andere partijen, net als de rol van projectmedewerker. Een mobiliteitsadviseur werkt doorgaans voor grote organisaties waar veel werknemers in dienst zijn. In het kader van duurzame oplossingen aangaande de vervoersmobiliteit is het belangrijk om de minder duurzame vervoersstroom van woon-werkverkeer en klantbezoek te beperken. Denk daarbij onder meer aan het beschikbaar stellen van deelauto’s voor werknemers of aan het stimuleren van openbaar vervoer en carpoolen. Het stimuleren van het gebruik van de fiets is niet alleen een duurzame oplossing, maar ook goed voor de gezondheid van werknemers. Het is bij grote bedrijven met veel werknemers bovendien vaak lastig om met de auto naar het werk te komen vanwege de parkeerproblematiek. Er is vaak een groot tekort aan parkeerplekken voor werknemers die bijvoorbeeld dan op grote afstand van het werk parkeren en zo ruimte innemen van bewoners van de wijk. Indien er al parkeerplekken zijn bij een bedrijf dan zijn deze vaak bestemd voor bijvoorbeeld managers, directeuren en klanten van het bedrijf.

Mobiliteitsadvies

Mobiliteitsadvies is een breed begrip en gaat wat dat betreft dan ook verder alleen de informatievoorziening aan werknemers over mobiliteitsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar aan een verplichting aangaande nieuwe leaseauto’s die als elektrische wagen zijn uitgevoerd. Of aan het vergroten van de bereikbaarheid net als aan het verlagen van kosten. Er zijn daarvoor flexibele oplossingen beschikbaar, variërend van flexibele werktijden om buiten de spits om te reizen tot deels thuiswerken. In allerlei sectoren is er aandacht voor verduurzaming, zo ook in de logistieke branche. Daarbij wordt steeds vaker de keuze gemaakt om bijvoorbeeld in schonere bestelwagens en vrachtwagens te rijden. Of denk maar aan de bezorger van pakketjes die in een elektrische auto rijdt. Overigens zijn er eveneens minder drastische oplossingen en mobiliteitsadviezen die toch een duurzaam karakter hebben. Een voorbeeld daarvan is dat een mobiliteitsadviseur cursussen mogelijk maakt die op duurzaam rijden betrekking hebben. Deelnemers leren dan bijvoorbeeld om het gaspedaal in bepaalde situaties eerder los te laten. Dat levert een besparing op brandstof op, maar is eveneens gunstig voor de remmen.

Taken als mobiliteitsadviseur vervoer:

  • Mobiliteitsproblemen oplossen.
  • Mobiliteit verduurzamen.
  • Beleid opstellen.
  • Beleid uitvoeren.
  • Informatie verstrekken.
  • Advies geven.
  • Meedenken over ontwikkelingen.
  • Deelnemen aan overlegvormen.
  • Verkeerskundige verzoeken behandelen.
  • Onderzoeksresultaten verwerken.

Film: provincie wil meer thuiswerken:

Film: het wordt weer drukker op de weg:

Opleidingen tot mobiliteitsadviseur vervoer

Er zijn meerdere opleidingen op hbo-niveau of universitair niveau die geschikt zijn om de functie van mobiliteitsadviseur te vervullen. De meest passende opleiding is wat dat betreft een hbo-opleiding Ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit die onder meer ook tot het beroep verkeerskundige opleidt. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een mobiliteitsadviseur vervoer werkzaam kan zijn

Grote bedrijven zijn doorgaans organisatie die mobiliteitsadviseurs in dienst hebben. Dat geldt overigens eveneens voor overheidsinstanties als gemeentes en de Rijksoverheid. Bij grote bedrijven valt er onder meer te denken aan logistieke bedrijven, net als aan retailers, maar ook aan banken en verzekeraars.

Competenties mobiliteitsadviseur vervoer

Een mobiliteitsadviseur dient over diverse vaardigheden en competenties te beschikken om de functie optimaal uit te oefenen. Denk daarbij aan een nieuwsgierige en enthousiaste instelling, maar ook aan een sterk analytisch vermogen. Doorzettingsvermogen is eveneens van belang net als interesse voor duurzaamheid en inspirerende en motiverende vaardigheden. Duidelijk informatie kunnen overbrengen is ook belangrijk net als een innoverende blik en gevoel voor maatschappelijke en bestuurlijke verhoudingen. Uiteraard is het van belang om over de nodige kennis aangaande vervoersmobiliteit te beschikken. Een resultaatgerichte houding is een competentie die zeker bij deze functie hoort, net als uitstekende communicatieve vaardigheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiliteitsadviseur vervoer

Er is vooral vraag naar mobiliteitsadviseurs bij grote organisaties als Rijksoverheid en gemeentes, net als bij grote bedrijven. Duurzaamheid en mobiliteit vormen nu en in de toekomst een belangrijk thema, zodat het arbeidsmarktperspectief wat dat betreft niet snel verandert. Doorgroeien vanuit de functie is eventueel mogelijk naar de functie manager duurzaamheid. In dat geval is er sprake van een brede verantwoordelijkheid op het gebied van het verduurzamen van de organisatie. Er is dan niet alleen sprake van verantwoordelijkheid aangaande het thema van vervoersmobiliteit. Een andere optie is bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie projectleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiliteitsadviseur vervoer

Het salaris van een mobiliteitsadviseur vervoer ligt gemiddeld tussen 3.000 euro en 4.500 euro bruto per maand. Het exacte inkomen is daarbij onder meer afhankelijk van de organisatie of het bedrijf net als van de werkervaring en opleiding. Overige arbeidsvoorwaarden zijn eveneens variabel en afhankelijk van de werksituatie. Denk daarbij aan het ontvangen van een laptop en mobiele telefoon of de optie van flexibel werken.

Eigen bedrijf starten als Mobiliteitsadviseur (vervoer)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mobiliteitsadviseur (vervoer), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Mobiliteitsadviseur (vervoer)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mobiliteitsadviseur (vervoer) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mobiliteitsadviseur (vervoer).

Mijnzzp.nl