Theatermaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep theatermaker
Wat doet een theatermaker
Theatermaker worden
Taken van een theatermaker:
Film: theatermaker
Film: theater en emoties opwekken
Opleidingen tot theatermaker
Bedrijven waar een theatermaker werkzaam kan zijn
Competenties theatermaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als theatermaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris theatermaker
Eigen bedrijf starten als Theatermaker
Boekhoudprogramma vergelijken Theatermaker

Beroep theatermaker

Een theatermaker is een persoon die theatervoorstellingen creëert, waarbij er doorgaans ook sprake is van verantwoordelijkheid voor het decor. Een theatermaker speelt de voorstellingen doorgaans in eigen persoon. Het komt ook voor dat theatermakers samenwerken en ideeën bedenken voor voorstellingen om deze uit te werken en op te treden voor publiek in het theater. Er komt veel creativiteit om de hoek kijken bij het maken van theatervoorstellingen, waarbij er allerlei thema’s mogelijk zijn. Daarbij kan een voorstelling onder meer gericht zijn op een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld als een theatermaker een voorstelling maakt voor kinderen. Het thema varieert van cabaret tot toneel en van zang tot andere vormen van podiumkunst. Een theatermaker hoeft niet altijd zelf de voorstelling te spelen, want het kan ook zo zijn dat de theatervoorstelling groots van opzet is met meerdere theaterspelers. In dat geval zijn er andere spelers bij betrokken en heeft de theatermaker voor elke speler een andere rol bedacht. In dat opzicht is een theatermaker te zien als een artistiek leider van de theatervoorstelling. Naast het bedenken van ideeën voor voorstellingen en de uitwerking ervan houdt een theatermaker zich ook bezig met praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van theaters om de productie op te nemen. Of aan de promotie van theatervoorstellingen om zoveel mogelijk kaarten te verkopen. Het is ook mogelijk dat een theatermaker niet van eigen ideeën gebruikmaakt, maar een bestaand idee bewerkt tot een theatervoorstelling. Doorgaans is het zo dat de eindregie van de voorstelling in handen is van een ander. Een theatermaker heeft in elk geval altijd de mogelijkheid om duidelijk een eigen stempel op de voorstelling te drukken. Een andere benaming voor theatermaker kan ook zijn podiumkunstenaar of producent.

Wat doet een theatermaker

Een theatermaker is dus aan te merken als een producent van de voorstelling, waarbij het idee uit eigen koker komt of er sprake is van een bestaand idee dat tot een voorstelling wordt bewerkt. Een idee kan bijvoorbeeld zijn om een toneelstuk te produceren voor het theater, waarbij de theatermaker zelf de toneelschrijver is, maar niet per se de toneelspeler hoeft te zijn. Het is ook mogelijk dat een theatermaker bijvoorbeeld samenwerkt met artiesten als muzikanten en zangers die in het theater willen optreden. Bovendien zijn er allerlei soorten theatervoorstellingen te onderscheiden, zoals musicals, waarbij musicalacteurs een rol op zich nemen. Denk ook aan balletvoorstellingen, waarbij een theatermaker onder meer samenwerkt met een choreograaf en balletdansers. Er zijn ook theatermakers die als cabaretier optreden en zelf op het podium staan met het gebruik van eigen teksten voor de voorstelling. Het komt tegenwoordig ook regelmatig voor dat bekende personen theatermaker zijn en op het podium als verhalenverteller optreden, waarbij persoonlijke belevingen centraal staan.

Theatermaker worden

Het is om het beroep van theatermaker uit te voeren belangrijk om een kunstenaar te zijn en over veel creativiteit te beschikken. Naast het creatieve deel komen er allerlei andere zaken bij kijken, zoals het selecteren van spelers voor de voorstelling door een casting te houden. Een theatermaker is wat betreft dit deel van de taken dan ook te vergelijken met een casting director. Het opstellen van contracten kan eveneens deel uitmaken van de werkzaamheden, waarbij de rol van contractmanager wordt vervuld. Zo maken het houden en bijwonen van repetities als het gaat om dansen en acteren mogelijk eveneens deel uit van de werkzaamheden. Om de theatervoorstelling te promoten is het van belang om een PR-campagne op te zetten. De werkzaamheden die daarbij horen zijn te vergelijken met de inhoud van de functie van een PR-adviseur. Uiteraard hangt het af van de grootte van de voorstelling en het doel ervan wat de specifieke werkzaamheden van een theatermaker zijn. Theatervoorstellingen zijn namelijk op grote en op kleine schaal mogelijk. Indien een theatermaker alleen het podium betreedt, zijn er bijvoorbeeld geen werkzaamheden als castings van toepassing.

Taken van een theatermaker:

  • Ideeën bedenken.
  • Voorstelling uitschrijven.
  • Decor bedenken.
  • Contract opstellen.
  • Castings houden.
  • Repetities bijwonen.
  • Voorstelling promoten.
  • Samenwerken met kunstenaars.

Film: theatermaker

Film: theater en emoties opwekken

Opleidingen tot theatermaker

Er zijn meerdere opleidingen die een goede basis vormen om als theatermaker te gaan werken. Doorgaans gaat het om opleidingen die zijn gericht op het theater, zoals een hbo-opleiding theater of die breder opleiden dan alleen tot acteur of musicus. Een voorbeeld van een specifieke opleiding is de opleiding Performer aan de Toneelacademie Maastricht of de opleiding Docent Theater in Arnhem of in Zwolle. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een theatermaker werkzaam kan zijn

Een theatermaker werkt meestal voor zichzelf en is in dat opzicht dan ook ondernemer te worden. Er zijn overigens wel theaterorganisaties die theatermakers in dienst hebben, maar over het algemeen is er sprake van ondernemerschap.

Competenties theatermaker

Creativiteit is een belangrijke competentie om als theatermaker te werken net als openstaan voor de toepassing van innoverende ideeën. Inspiratie opdoen is daarbij op allerlei manieren mogelijk om tot een creatief idee te komen. Een andere competentie die van toepassing is op het beroep theatermaker is passie hebben voor het vak. Als er passie aan de basis van een idee en voorstelling ligt dan maakt de boodschap meer indruk bij het publiek. Een van de andere competenties die van belang zijn, is uitstekend kunnen communiceren. Uiteraard zowel schriftelijk bij het schrijven van voorstellingen als mondeling om de voorstelling te spelen. Zo komen communicatieve vaardigheden eveneens van pas in de omgang met andere partijen. Denk maar aan contacten met theaters of aan contacten met acteurs of andere type spelers die de voorstelling gaan spelen. Het kunnen netwerken speelt daarin overigens eveneens een rol, want het is als theatermaker belangrijk om naamsbekendheid te verkrijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als theatermaker

Het beroep theatermaker is een vak van kunstenaars. Het is belangrijk om als theatermaker naam te maken in de theaterwereld en dat is onder meer mogelijk door goede recensies te krijgen. Wat dat betreft, is het arbeidsmarktperspectief onder meer afhankelijk van de eigen talenten en kwaliteiten als theatermaker. Het is bovendien in dat opzicht ook mogelijk om het vakgebied te verbreden en niet alleen de focus te richten op theatervoorstellingen, maar ook films te maken. Een filmmaker heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om via het filmdoek of de televisie een andere en grotere doelgroep te bereiken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris theatermaker

Er zijn geen directe voorbeelden te geven van het gemiddelde salaris van een theatermaker. De inkomsten zijn onder meer afhankelijk van de omvang van de productie net als van het aantal voorstellingen. De kosten zijn in dat opzicht variabel net als de opbrengst. Daar komt bij dat het inkomen doorgaans fluctueert als er sprake is van ondernemerschap, zoals vaak het geval is bij theatermakers.

Eigen bedrijf starten als Theatermaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Theatermaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Theatermaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Theatermaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Theatermaker.

Mijnzzp.nl