Zzp-er

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Beroep zzp'er

Is zzp'er zijn een beroep? Als je naar de definitie van ‘beroep’ kijkt wel. Het gaat hierbij namelijk om werkzaamheden die je uitvoert om een inkomen mee te verdienen. Het beroep bestaat dan uit een vakgebied, dat arbeidswerkzaamheden omvat waar kennis en kunde voor nodig zijn. Er zijn in Nederland meer dan 1,6 miljoen zzp'ers werkzaam in verschillende beroepen en sectoren. Iedere ondernemer met een eenmanszaak is ooit gestart met een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarbij is het voor de uitvoering van elk beroep als zzp'er van belang om je in te dekken tegen risico’s. Wij gaan eerst nog even dieper in op het beroep zzp'er om je daarna stap voor stap mee te nemen in het afdekken van alle belangrijke risico’s voor zzp'ers. Vanzelfsprekend kunnen zzp'ers verschillende beroepen uitoefenen en daarom ook te maken krijgen met verschillende beroepsrisico's. Vandaag de dag zijn binnen alle branches en sectoren zzp'ers werkzaam op verschillende manieren. Het werken als zzp'er is tegenwoordig populair te noemen, omdat er zoveel voordelen zijn aan het zelfstandig bestaan. Wanneer je een eigen bedrijf wilt starten als zzp'er, is het echter belangrijk dat je kunt omgaan met deze zelfstandigheid. Het is in ieder geval zeker niet zo dat de zzp-opdrachten vanzelf komen aanwaaien. Ook als zzp'er zul je dus actief moeten werken aan de naamsbekendheid van jezelf en dus van het bedrijf.

Werken als zzp'er

Momenteel zijn er dus meer dan 1,6 miljoen mensen werkzaam als zzp'er in Nederland. Niet alle zzp'ers werken echter uitsluitend als zelfstandig ondernemer. Velen combineren hun werk als zzp'er met een baan in loondienst. Deze groep parttime zzp'ers heeft dan vaak ook andere inkomsten en verlagen hiermee het ondernemersrisico voor zichzelf. Als zzp'er met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Door het oprichten van een BV kun je je persoonlijke aansprakelijkheid beperken, aangezien de BV als rechtspersoon fungeert. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor zzp'ers die hun persoonlijke bezittingen willen scheiden van hun zakelijke activiteiten en zo hun financiële risico willen verminderen.

Beroep zzp'er in allerlei bedrijfstakken

Zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak hebben allerlei beroepen in uiteenlopende bedrijfstakken. Bijvoorbeeld in de zorgsector, maar ook in de financiële branche, net als in de landbouw en op het gebied van marketing. Daarnaast zijn er allerlei ambachten en praktische beroepen voor zzp'ers, zoals schilders, kappers, aannemers, hoveniers en kunstenaars. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van sectoren, waarin zzp'ers beroepen uitoefenen.

  • Bouw: stratenmakers, glaszetters, kraanmachinisten
  • Retail: eigenaar kledingwinkel, woonwinkel
  • Industrie: pijpfitters, projectleiders
  • Installatie: elektriciens, werkvoorbereiders
  • ICT: programmeurs, datamanagers
  • Zorg: verpleegkundige, medisch specialisten
  • Onderwijs: leraar, docent
  • Agrarisch: melkvee, boomkwekerij
  • Transport en logistiek: vrachtwagenchauffeur, koerier
  • Beveiliging: objectbeveiligers, brandwachten
  • Schoonmaak: glazenwasser, schoonmaakspecialist
  • Horeca: kok, eigen horecazaak
  • Overige zzp beroepen: kapper, accountant, adviseur, coach, boekhouder

Beroep zzp'er en risico’s

Ben je in loondienst dan zijn er allerlei risico’s afgedekt, zoals arbeidsongeschiktheid of het per ongeluk veroorzaken van schade door uitoefening van je vak. Ben je van beroep zzp'er, dan draag je alle risico’s zelf. Daarbij is het belangrijk om bepaalde risico’s af te dekken, omdat deze bij gebeurtenissen anders mogelijk groot financieel leed veroorzaken. De belangrijkste verzekeringen komen hier aan de orde, maar het is eveneens van belang om je boekhouding op orde te brengen. Je loopt anders het risico dat je de btw-aangifte of inkomstenbelasting foutief invult met als mogelijk gevolg een naheffing of een boete.

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Overige zzp verzekeringen 
  • Boekhouding

Arbeidsongeschiktheid verzekeren

Ben je een keer geveld door de griep, dan is dat wel op te vangen als zzp'er, maar wat als je langdurig uitvalt? Je kan het risico van arbeidsongeschiktheid verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarbij is er een onderscheid tussen beroepsarbeidsongeschikt en passende arbeid.

Bij beroepsarbeidsongeschiktheid krijg je een uitkering als je niet meer in staat bent om je beroep uit te oefenen. Bij het verzekeren van passende arbeid, kijkt de verzekeraar of je nog wel geschikt bent om te werken in een ander beroep. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet de enige oplossing, want het is ook mogelijk om je bij een broodfonds aan te sluiten of deel te nemen aan een crowdsurance.

  • AOV beroepsarbeidsongeschiktheid
  • AOV passende arbeid
  • Broodfonds
  • Crowdsurance

Risico beroepsaansprakelijkheid afdekken

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk als je als zzp'er een beroep hebt in de administratieve of juridische dienstverlening. Je bent dan verzekerd tegen de financiële gevolgen van claims om schade vergoed te krijgen. Geef je vanuit je beroep als zzp'er bijvoorbeeld een onjuist financieel advies? Dan kan je daarvoor aansprakelijk worden gesteld als er schade uit voortvloeit. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dit zzp risico af.

Risico bedrijfsaansprakelijkheid afdekken

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die je vanuit je beroep als zzp'er toebrengt aan personen of goederen. Denk maar aan een duur kunstwerk, dat je uit je handen laat vallen als je deze van de muur afhaalt. Krijg je in dat geval met een schadeclaim te maken, dan wordt de financiële schade door je verzekeraar vergoed.

Overige zzp verzekeringen

De bovenstaande zzp verzekeringen zijn van groot belang, maar er zijn nog meer verzekeringen die risico’s afdekken. Of je deze nodig hebt, is onder meer afhankelijk van je bedrijfssituatie, zoals in het geval dat je een bedrijfsauto hebt of een kantoor met inventaris. Bekijk onderstaande verzekeringen maar eens die uiteenlopende risico’s afdekken:

  • Zakelijke autoverzekering bij auto van de zaak
  • Zakelijke rechtsbijstandverzekering voor juridische conflicten
  • Zakelijke inventarisverzekering dekt risico van inbraak en brand
  • CAR-verzekering is belangrijk als je in de bouw werkt
  • Voorraadverzekering dekt risico van schade aan voorraad
  • Bedrijfsstagnatieverzekering voor omzetverzekeringen bij bepaalde gebeurtenissen
  • Pensioenverzekering als je niet spaart voor je pensioen
  • Cyberverzekering voor bescherming tegen schade als gevolg van cybercriminaliteit

Juiste boekhouding voeren

Er is nog een risico waar je als zzp'er in elk beroep mee te maken krijgt en dat heeft betrekking op fiscale gevolgen. Houd je de boekhouding niet goed bij als zzp'er dan is het moeilijk zo niet onmogelijk om de juiste informatie in de btw-aangifte op te nemen. Bovendien heb je ieder jaar voor de inkomstenbelasting een overzicht nodig van je inkomsten en uitgaven. De ideale manier om verzekerd te zijn van een goede boekhouding en fiscale risico’s weg te nemen, is door een online boekhoudprogramma te gebruiken. De meeste zzp'ers voeren een relatief eenvoudige boekhouding en kunnen dat met een boekhoudprogramma prima zelf doen. Je hoeft niet eens over uitgebreide boekhoudkundige kennis te beschikken om zelf online je boekhouding te doen.

Boekhouding zelf doen met boekhoudprogramma en boekhouder

Er zijn aan de andere kant ook zzp'ers, die de boekhouding graag uit handen geven en in dat geval biedt een boekhouder natuurlijk uitkomst. Het komt ook regelmatig voor dat zzp'ers zelf een deel van de boekhouding doen en de btw-aangifte en inkomstenbelastingaangifte uitbesteden aan de boekhouder. Dat is op zich prima, maar als je de boekhouding al zelf doet via een boekhoudprogramma, zijn de aangiften echt gemakkelijk. Je beperkt met het zelf doen van de boekhouding via boekhoudsoftware het risico op fiscale foutjes.

Boekprogramma en aangifte doen bij de Belastingdienst

Er zijn al boekhoudprogramma’s gekoppeld aan de Belastingdienst, zodat er niet meer dan een paar drukken op knoppen nodig zijn om de aangifte te doen. In andere situaties staat alle informatie al in het boekhoudprogramma en zijn de gegevens voor de btw-aangifte rechtstreeks over te nemen. Bovendien biedt een zzp boekhoudprogramma de optie om een jaarrekening te produceren. Daar staan alle gegevens in, die je van je bedrijf nodig hebt om de aangifte inkomstenbelasting in te vullen.

Een eigen bedrijf starten:

Wanneer inschrijven bij KvK:

Opleidingen tot zzp'er

Er zijn geen erkende opleidingen tot zzp'er. Wel is het mogelijk om op verschillende manieren aanvullende cursussen en opleidingen te volgen om je klaar te stomen voor het ondernemerschap. Ook bij de Kamer van Koophandel is het mogelijk om speciale trainingen te volgen. Daarnaast voorziet de Belastingdienst ook regelmatig in online trainingen die vooral gericht zijn op het bijhouden van de boekhouding en het doen van belastingaangifte. Als zzp'er is het op veel manieren mogelijk om aanvullende opleidingen te volgen, die vanzelfsprekend per beroepsgroep kunnen verschillen. Binnen de bouw is het bijvoorbeeld belangrijk dat je over een VCA-certificaat beschikt, en voor andere zzp'ers is het weer belangrijk dat je over de juiste verzekeringen beschikt om te kunnen werken als zzp'er. Dit kan allemaal per zzp'er verschillen.

Bedrijven waar een zzp'er werkzaam kan zijn

Binnen alle denkbare branches zijn vandaag de dag zzp'ers actief. Als zelfstandig ondernemer kun je daarom voor alle denkbare bedrijven en overheden werkzaam zijn. Het is zeker niet zo dat zzp'ers alleen actief zijn binnen de bouwbranche. Ook binnen de zorg, landbouw, onderwijs en ICT-sector zijn veel zzp'ers werkzaam. Daarnaast is het zo dat er relatief gezien veel zzp'ers actief zijn vanuit huis of een eigen kantoor. Het is dus niet noodzakelijk voor zzp'ers om op locatie werkzaam te zijn.

Competenties zzp'er

Een belangrijke competentie als zzp'er is toch wel het vermogen om zelfstandig te werken. Daarnaast is het ook cruciaal om over algemene ondernemersvaardigheden te beschikken. Dit omvat onder andere het zelfstandig binnenhalen van nieuwe opdrachten, actief netwerken en het vermogen om te onderhandelen als zzp'er. Ook het kunnen inschatten van risico's en daaropvolgend handelen kan worden beschouwd als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke vaardigheden zijn communicatie, analytisch denken, samenwerking, overleggen, passie, energie en leergierigheid. Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat discipline ook van groot belang is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zzp'er

Het arbeidsmarktperspectief als zzp'er is over het algemeen goed te noemen wanneer je beschikt over de juiste opleidingen, kennis en motivatie. Er zijn veel bedrijven en andere organisaties die sterk afhankelijk zijn van zzp'ers. Het verkrijgen van voldoende opdrachten als zzp'er hoeft dan ook geen probleem te zijn. De doorgroeimogelijkheden als zzp'er moeten gezien worden als het opbouwen van een goede reputatie en wellicht het laten groeien van je bedrijf als zzp'er. Verdere mogelijke doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zzp'er

Als zzp'er heb je niet te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het creëren en opstellen van de juiste arbeidsvoorwaarden. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het indelen van de werkuren en het bepalen van de vakantiedagen die je per jaar opneemt. Het is niet mogelijk om een vast salaris te benoemen, omdat het salaris afhankelijk zal zijn van de gemaakte omzet en winst als zzp'er. Als ondernemer kun je jezelf natuurlijk wel een vast salaris uitkeren. De meeste zzp'ers werken op basis van een uurtarief, echter zijn er ook redelijk veel zzp'ers die op projectbasis werkzaam zijn. Bereken hier het juiste uurtarief als zzp'er.

Eigen bedrijf starten als Zzp-er

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zzp-er, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zzp-er

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zzp-er bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zzp-er.

Mijnzzp.nl