Serveerster
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep serveerster
• Wat doet een serveerster
• Werken als serveerster
• Diverse werkzaamheden van een serveerster zijn:
• Film: baan als serveerster:
• Film: Horeca is een vak:
Opleidingen tot serveerster
Bedrijven waar een serveerster werkzaam kan zijn
Competenties serveerster
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als serveerster
Arbeidsvoorwaarden en salaris serveerster
Eigen bedrijf starten als Serveerster
Boekhoudprogramma vergelijken Serveerster
Beroep serveerster
Een serveerster is een bedienend medewerker die meestal verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het opnemen van bestellingen, het serveren van eten en drinken, het afrekenen, schoonmaakwerkzaamheden en algemene ondersteunende werkzaamheden, zoals het helpen achter de bar of in de keuken. De kerntaak van een serveerster is wel het serveren van eten en drinken, echter zal een serveerster meestal gezien moeten worden als allround horecamedewerker. Als serveerster ben je dan ook een belangrijke bedieningsmedewerker voor het restaurant, de bar of de kroeg waarvoor je werkzaam bent. De werkzaamheden van een serveerster zijn meestal niet heel moeilijk, maar kunnen wel aangemerkt worden als zwaar, omdat het werktempo tijdens drukkere periodes binnen de horeca nogal eens hoog kan zijn. Als serveerster werk je in de bediening, maar ben je ook een soort van commercieel medewerker. Door het snel oppikken van mogelijke bestellingen draag je voor een belangrijk deel bij aan de omzet van het restaurant, de bar of de kroeg waarvoor je werkzaam bent. Het beroep serveerster kent verschillende benamingen, die per horecagelegenheid kunnen verschillen. Zo kan een serveerster in sommige gevallen ook aangemerkt worden als gastvrouw. De benaming gastvrouw is over het algemeen alleen voorbehouden aan serveersters die werkzaam zijn in een restaurant. Als serveerster kan je werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten horecabedrijven en kan de functie betrekking hebben op een fulltime baan tot vakantiewerk. Vooral veel jongeren kiezen voor een vakantiebaan in de horeca, omdat het leuk werk is en omdat je meestal veel mensen ontmoet tijdens het werk. Toch is het werken in de bediening best zwaar te noemen. Vooral als het mooi weer is kan het nogal eens aanpoten zijn als ook het terras open is. Op zonnige werkdagen is het voor de meeste serveersters in de bediening hard werken en zijn de werkdagen over het algemeen lang.
Wat doet een serveerster
Een serveerster moet dus aangemerkt worden als bedienend medewerker die werkzaam is binnen de horeca. Het belangrijkste verschil tussen een serveerster en bedienend medewerker is dat de term bedienend medewerker aangeeft dat het niet om een volwaardige gastronomie medewerkster gaat. Zoals eerder omschreven kan een serveerster ook gezien worden als gastvrouw, commercieel medewerker, keukenhulp en schoonmaakster. Dit kan wel per horecagelegenheid verschillen, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere medewerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. De inhoudelijke werkzaamheden van een serveerster kunnen dan ook per werkgever verschillen. In het algemeen is het wel zo dat een serveerster in de meeste gevallen gezien moet worden als allround horecamedewerkster. Ook de kennis waarover een serveerster moeten beschikken van de horecabranche en gastronomie kan verschillen per horecagelegenheid, omdat het beroep serveerster voorkomt op verschillende niveaus. Het alleen opnemen en serveren van simpele gerechten en drankbestellingen kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het werken binnen een luxe restaurant. Als een serveerster werkzaam is binnen een luxe restaurant is het ook belangrijk dat de serveerster over de nodige vakinhoudelijke kennis beschikt. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van de gasten over de menukaart en aan het adviseren van de juiste wijn bij de gekozen gerechten. In dat geval kan een serveerster ook aangemerkt worden als sommelier.
Werken als serveerster
Het beroep serveerster is aan te merken als een populair beroep, omdat de werkzaamheden van een serveerster over het algemeen niet heel moeilijk zijn. Veel jongeren werken dan ook als serveerster of als kelner, omdat de werkzaamheden prima gecombineerd kunnen worden met school. Denk bijvoorbeeld aan serveersters en aan kelners die alleen in het weekend werkzaam zijn. Ook als vakantiebaan is het werken binnen de horeca populair te noemen.
Een serveerster of bedienend medewerker kan ook alleen verantwoordelijk zijn voor simpele werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een serveerster die werkzaam is in een zalencentrum. In dat geval zal een serveerster alleen verantwoordelijk zijn voor het opnemen en uitdelen van drankbestellingen. Ook het ophalen van lege glazen zal in dat geval tot de verantwoordelijkheid behoren van de serveerster. Andere werkzaamheden van een serveerster kunnen zijn het helpen achter de bar of het helpen afwassen.
Diverse werkzaamheden van een serveerster zijn:
- Het afrekenen van gerechten en drankjes.
- Het helpen in de keuken.
- Het informeren van gasten (eten en drinken).
- Het ontvangen en begeleiden van gasten.
- Het opnemen van bestellingen.
- Het schoonmaken van tafels en stoelen.
- Het serveren van gerechten en drank.
Film: baan als serveerster:
Film: Horeca is een vak:
Opleidingen tot serveerster
Wie als serveerster in de bediening wil gaan werken binnen de horeca kan verschillende opleidingen volgen op middelbaar beroepsonderwijs, zoals de opleiding tot gastheer of gastvrouw of de opleiding tot leidinggevende bediening. Welke opleiding het beste zal passen voor een serveerster is over het algemeen afhankelijk van de eigen voorkeur. Daarnaast is het zo dat in lang niet alle gevallen verwacht wordt dat een serveerster beschikt over een erkende beroepsopleiding. Het is goed denkbaar dat nieuwe serveerster ingewerkt wordt door ervaren horecamedewerkers, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Dit kan wel verschillen per werkgever, omdat het volgen van een beroepsopleiding ook als serveerster belangrijk is. Dit is vooral het geval voor vaklieden die op een professionele manier werkzaam willen zijn binnen de horeca. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.
Bedrijven waar een serveerster werkzaam kan zijn
Een serveerster kan voor uiteenlopende horecagelegenheden werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, strandtenten, cafés, hotels, pretparken, cafetaria's, lunchrooms en aan recreatieparken. Eigenlijk kan een serveerster overal wel werkzaam zijn binnen de horeca. Zoals eerder omschreven komt het beroep serveerster op verschillende niveaus voor, waardoor een serveerster niet zomaar voor alle horecagelegenheden werkzaam kan zijn. Dit is vooral het geval binnen de betere restaurants en hotels. In dat geval zal een serveerster over een erkende beroepsopleiding moeten beschikken.
Competenties serveerster
De belangrijkste competentie van een serveerster is dat je gezien kan worden als echte gastvrouw. Het op de juiste manier benaderen en het verlenen van dienstverlening aan gasten is erg belangrijk binnen de horeca. Omdat een serveerster over het algemeen met veel verschillende gasten en collega's te maken heeft kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is motivatie, omdat een goede serveerster vrolijkheid en passie moet uitstralen. Met andere woorden is het zonder juiste motivatie eigenlijk niet mogelijk om te werken als serveerster. Ook stressbestendigheid kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat het werken binnen de horeca soms zwaar is. Algemeen belangrijke woorden als serveerster zijn kennis, service, samenwerken, hygiëne, energie, waakzaamheid en zelfstandigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als serveerster
Als serveerster zijn er volop serveerster vacatures en zzp opdrachten te vinden in de horeca. Over het algemeen zal een serveerster dan ook geen enkele moeite hebben met het verkrijgen van een baan als serveerster. In veel gevallen zal het wel gaan om parttime werkzaamheden als je niet beschikt over een volwaardige beroepsopleiding. Dit betreft, zoals eerder aangeven, vooral jongeren die nog een studie volgen. Vooral in de zomermaanden is er over het algemeen veel vraag naar serveersters. De doorgroeimogelijkheden van een serveerster moeten gezien worden in het volgen van een volwaardige beroepsopleiding binnen de horeca. In dat geval kan een serveerster fulltime werkzaam zijn voor de luxere horecagelegenheden. Verdere doorgroeimogelijkheden van een serveerster zijn er eigenlijk niet.
Arbeidsvoorwaarden en salaris serveerster
Als serveerster is het doorgaans flink aanpakken en werk je meestal in de middag- of avonduren. Vooral tijdens de zomermaanden kunnen de werkdagen lang zijn. Het dragen van goede schoenen is dan ook erg belangrijk om geen rugpijn of zere voeten te krijgen. Een serveerster verdient afhankelijk van de opleiding en werkuren tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand. Wel is de soort horecagelegenheid en de uren erg bepalend voor het salaris.
Eigen bedrijf starten als Serveerster
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Serveerster, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Serveerster
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Serveerster bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Serveerster.
Mijnzzp.nl