Cateringbeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep cateringbeheerder
Werken als zelfstandig cateringbeheerder
Wat is catering precies
Wat is het voordeel van cateringbedrijven
Wat doet een cateringbeheerder:
Film over een cateringbeheerder:
Opleidingen tot cateringbeheerder
Bedrijven waar een cateringbeheerder werkzaam kan zijn
Competenties cateringbeheerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringbeheerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringbeheerder
Eigen bedrijf starten als Cateringbeheerder
Boekhoudprogramma vergelijken Cateringbeheerder

Beroep cateringbeheerder

Een cateringbeheerder is de leidinggevende van een team van cateringmedewerkers en kan de eigenaar zijn van een cateringbedrijf. Een cateringbeheerder kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals voor een cateringbedrijf, hotel, zorginstelling of een overheidsinstelling. Binnen de meeste grotere bedrijven is er sprake van een vast cateringbedrijf binnen de kantine, waardoor er tegenwoordig veel cateringbedrijven bestaan. Daarnaast kan een cateringbedrijf op andere locaties eten en drank verzorgen. Denk bijvoorbeeld ook aan feesten en partijen waarbij sprake is van bezoekers. Als cateringbeheerder kan je dus voor een cateringbedrijf werkzaam zijn, maar is het ook denkbaar dat je bij een andere soort bedrijf werkzaam bent. Als een cateringbeheerder werkzaam is voor bedrijven spreekt men ook wel van bedrijfscatering. In het algemeen is het zo dat de meeste cateringbedrijven voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn, echter kan dit wel per cateringbedrijf verschillen, omdat niet alle cateraars op dezelfde manier werken. Als cateringbeheerder ben je niet alleen verantwoordelijk voor de catering, maar ook voor andere werkzaamheden, zoals de inkoop, de administratie en de personeelsplanning. De werkzaamheden van een cateringbeheerder moeten gezien worden als managementwerkzaamheden waarbij je zelf zal meewerken met alle voorkomende werkzaamheden. Daarnaast is een cateringbeheerder verantwoordelijk voor het overleggen met de opdrachtgever, het doornemen van alle wensen en het eventueel verzorgen van bijkomende zaken. Een cateringbeheerder is dus verantwoordelijk voor alles rondom de catering en zal zelf meestal werkzaam zijn op de werkvloer. Als een catering georganiseerd moet worden zal de cateringbeheerder een planning opstellen om alles in goede banen te leiden, zoals de personeelsbezetting en het aantal goederen dat meegenomen moet worden naar de locatie, zoals servies en bestek.

Werken als zelfstandig cateringbeheerder

Een cateringbeheerder is dus verantwoordelijk voor het organiseren van catering en is daarnaast verantwoordelijk voor het aansturen van alle cateringmedewerkers. In sommige gevallen is een cateringbeheerder ook verantwoordelijk voor banqueting werkzaamheden. Banqueting heeft onder andere betrekking op het klaarzetten van tafels en stoelen, het opnemen van bestellingen en het ontvangen van bezoekers. Een cateringbeheerder is zelf ook aanwezig tijdens de catering en fungeert als aanspreekpunt voor gasten die vragen hebben. Mochten er problemen zijn tijdens de catering dan is het de verantwoordelijkheid van de cateringbeheerder om hiervoor een passende oplossing te zoeken. Afhankelijk van de werkgever kan een cateringbeheerder ook verantwoordelijk zijn voor het zelfstandig bereiden van gerechten. Daarnaast is een cateringbeheerder verantwoordelijk voor het maken van de personeelsplanning. Het beroep cateringbeheerder komt niet voor binnen alle cateringbedrijven, omdat er wel sprake moet zijn van een groot cateringbedrijf. De belangrijkste taak van een cateringbeheerder is ervoor te zorgen dat de dagelijkse werkzaamheden soepel verlopen. Een cateringbeheerder werkt over het algemeen zelf ook mee in het team.

Wat is catering precies

Catering is in het kort het beste te omschrijven als het verzorgen van eten en drinken aan gasten, die een evenement bijwonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gasten van een bruiloft of aan mensen, die aanwezig zijn op een congres. Tijdens dit soort evenementen is het heel gebruikelijk dat er sprake is van catering. Wat een cateringbeheerder precies zal serveren qua eten en drinken zal in de meeste gevallen vooraf besproken worden met de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan een cateringbeheerder, die met een ceremoniemeester zal overleggen over de mogelijkheden. Zoals eerder omschreven komt catering in de praktijk op veel verschillende manieren voor, omdat ook bedrijven en instellingen gebruikmaken van speciale cateringbedrijven. Ook het eten en drinken binnen bedrijfskantines zal dus in veel gevallen verzorgd worden door gespecialiseerde cateringbedrijven. Een ander voorbeeld is dat een cateringbeheerder eten en drinken zal verzorgen op filmlocaties.

Wat is het voordeel van cateringbedrijven

Het grote voordeel van cateringbedrijven is dat mensen zelf geen omkijken hebben aan het organiseren van eten en drinken tijdens evenementen of andere soorten bijeenkomsten. Een goede cateraar zal de opdrachtgever totaal ontlasten, waardoor het evenement of ander soort bijeenkomst zal verlopen zoals deze verhoort te verlopen. Een ander groot voordeel van cateringbedrijven is dat cateringbedrijven gespecialiseerd zijn in het maken van lekkere hapjes en drankjes. Ook het verzorgen van complete maaltijden kan prima uit handen geven worden aan een cateringbeheerder. Een ander groot voordeel van cateringbedrijven is flexibiliteit, omdat de meeste cateringbedrijven overal catering kunnen verzorgen. Het laatste grote voordeel is dat mensen zelf niet hoeven te zorgen voor kookgerei en servies inclusief het afwassen van kookgerei en servies. Een ander voordeel is dat cateringbedrijven flexibel kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan de bekende foodtrucks die overal te vinden zijn.

Wat doet een cateringbeheerder:

  • Het uitvoeren van administratieve handelingen.
  • Het ontvangen en begeleiden van gasten.
  • Het aansturen van cateringmedewerkers.
  • Het afhandelen van vragen en klachten.
  • Het maken van de personeelsplanning.
  • Het overleggen met de opdrachtgever.
  • Het inkopen van etenswaren en drank.
  • Het eventueel maken van gerechten.

Film over een cateringbeheerder:

Opleidingen tot cateringbeheerder

Om te kunnen werken als cateringbeheerder kan je het beste de Mbo-opleiding cateringbeheerder volgen. De Mbo-opleiding cateringbeheerder zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen afhankelijk van de vooropleidingen. Het is mogelijk dat een cateringbeheerder niet beschikt over een specifieke Mbo-opleiding, omdat de werkzaamheden als cateringbeheerder over het algemeen ook in de praktijk aangeleerd kunnen worden. Het is niet zo dat de werkzaamheden van een cateringbeheerder gezien kunnen worden als ongeschoolde arbeid, omdat een cateringbeheerder wel over veel specifieke kennis moet beschikken. Deze kennis heeft niet alleen betrekking op het kunnen koken, omdat een cateringbeheerder ook gezien moet worden als manager. Daarnaast speelt voedselveiligheid en hygiëne een belangrijke rol als cateringbeheerder. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een cateringbeheerder werkzaam kan zijn

Een cateringbeheerder kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfskantines, restaurants, middenstanders, hotels of aan wegrestaurants. Daarnaast kan een cateringbeheerder werkzaam zijn als ondernemer. Eigenlijk kan een cateringbeheerder overal werkzaam zijn, omdat de meeste cateringbedrijven niet locatiegebonden zijn. Een cateringbedrijf kan bijvoorbeeld ook ingehuurd worden voor bijeenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan een gemeentehuis of fabrikant die een bijeenkomst organiseren. In sommige gevallen kan een cateringbeheerder werkzaam zijn als thuiskok.

Competenties cateringbeheerder

De competenties als cateringbeheerder kunnen verschillen per cateringbeheerder, omdat binnen het beroep cateringbeheerder sprake is van verschillende niveaus, namelijk A, B, C en D. Deze verschillen niveaus hebben vooral betrekking op het aantal cateringmedewerkers dat een cateringbeheerder zal aansturen. Een cateringbeheerder A is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een tot twee cateringmedewerkers en een cateringbeheerder D voor zesentwintig cateringmedewerkers of meer. Met andere woorden kan een cateringbeheerder D gezien worden als allround manager, die verantwoordelijk is voor het aansturen van veel medewerkers. Omdat een cateringbeheerder te maken heeft met veel verschillende medewerkers en opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is dat een cateringbeheerder gezien kan worden als allround gastvrouw of gastheer. Als een cateringbeheerder werkzaam is als ondernemer is het belangrijk dat een cateringbeheerder beschikt over een commerciële instelling. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het als cateringbeheerder wel belangrijk is om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, waakzaamheid, controleren, monitoren, plannen, organiseren, presteren en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cateringbeheerder

Het arbeidsmarktperspectief van een cateringbeheerder is vrij goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Wel is het zo dat de functie cateringbeheerder niet voorkomt binnen alle cateringbedrijven. Het zijn alleen de grotere cateringbedrijven die gebruikmaken van een cateringbeheerder. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen cateringbeheerders die enkele cateringmedewerkers aansturen en cateringbeheerders die veel cateringmedewerkers aansturen. De doorgroeimogelijkheden van een cateringbeheerder moeten gezien worden in het vroeg of laat starten van een eigen cateringbedrijf. Een andere doorgroeimogelijkheid kan de functie restaurant manager zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cateringbeheerder

Als cateringmedewerker is het sterk afhankelijk waar je werkt, voor wat je precieze werkuren zijn. Er zijn diverse soorten bedrijven actief binnen de catering, zoals bedrijven die alles in hun eigen keuken bereiden en de catering dan op de locatie bezorgen, of je hebt catering in bedrijfsgebouwen met een eigen keuken. Een cateringmedewerker verdient afhankelijk van de opleiding, verantwoordelijkheid en leeftijd tussen de 2400 en 3200 euro bruto per maand. Het aantal mensen dat aangestuurd wordt kan bepalend zijn voor het salaris.

Eigen bedrijf starten als Cateringbeheerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cateringbeheerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cateringbeheerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cateringbeheerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cateringbeheerder.

Mijnzzp.nl