Verkoopspecialist
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep verkoopspecialist
• Werken als verkoopspecialist
• Wat doet een verkoopspecialist allemaal
• Eigenschappen van een verkoopspecialist:
• Beroepsfilm verkoopspecialist:
• Beroepsfilm verkoopspecialist:
Opleidingen tot verkoopspecialist
Bedrijven waar een verkoopspecialist werkzaam kan zijn
Competenties verkoopspecialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopspecialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopspecialist
Eigen bedrijf starten als Verkoopspecialist
Boekhoudprogramma vergelijken Verkoopspecialist
Beroep verkoopspecialist
Een verkoopspecialist is een allround winkelmedewerker, die over meer verantwoordelijkheden beschikt dan gewone verkoopmedewerkers. Het beroep verkoopspecialist heeft dan ook betrekking op verkoopmedewerkers die over een aanvullende opleiding beschikken binnen de detailhandel. Een verkoopspecialist moet aangemerkt worden als ervaren en allround winkelmedewerker. Als verkoopspecialist is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt, echter ben je niet alleen verantwoordelijk voor algemene verkoopwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het inwerken en trainen van nieuwe verkoopmedewerkers. Ook moet een verkoopspecialist beschikken over allround productkennis. Dit houdt in dat een verkoopspecialist beurzen zal bezoeken en de laatste trends zal volgen. Het geven van allround productadvies aan klanten mag voor een verkoopspecialist geen probleem zijn. Buiten de kennis van producten weet de verkoopspecialist ook hoe de producten het beste gepresenteerd kunnen worden in de winkel. Verkoopspecialisten zijn ook vaak werkzaam als assistent-filiaalmanager. Dit houdt in dat een verkoopspecialist ook verantwoordelijk is voor het aansturen van de andere verkoopmedewerkers als de filiaalmanager niet aanwezig is. Het zelfstandig kunnen werken en het hebben van inzicht is dan ook belangrijk als verkoopspecialist. Als verkoopspecialist kan je werkzaam zijn voor verschillende winkels, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden per werkgever kunnen verschillen. In alle gevallen hebben de werkzaamheden te maken met verkoopwerkzaamheden, het adviseren van klanten en het aansturen van andere winkelmedewerkers. Het is denkbaar dat een verkoopspecialist ook over andere verantwoordelijkheden zal beschikken, maar dit kan per verkoopspecialist en werkgever verschillen. Denk bijvoorbeeld ook aan het analyseren van verkoopcijfers en aan het uitwerken van mogelijkheden om de omzet te verhogen.
Werken als verkoopspecialist
Een verkoopspecialist moet dus aangemerkt worden als allround winkelmedewerker, die niet alleen verantwoordelijk is voor algemene verkoopwerkzaamheden. Een verkoopspecialist kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het maken van de personeelsplanning, het bijbrengen van alle winkel procedures en het trainen van winkelpersoneel. Daarnaast kan een verkoopspecialist aangemerkt worden als verkoopadviseur. Dit houdt in dat een verkoopspecialist over specifieke productkennis beschikt van het assortiment. Ook komt het regelmatig voor dat verkoopspecialisten werkzaam zijn als assistent-filiaalmanager. In dat geval zal je dus ook over leidinggevende capaciteiten moeten beschikken. Van een assistent-filiaalmanager mag ook verwacht worden dat je aangemerkt kan worden als bedrijfshulpverlener. Als verkoopspecialist zal je in ieder geval over meer verantwoordelijkheden beschikken dan verkoopmedewerkers, omdat het een hogere functie betreft. De werkzaamheden hebben wel grote raakvlakken met elkaar, maar de functies zijn niet hetzelfde, omdat je als verkoopspecialist meer initiatief moet tonen. Dit betekent het zelf nadenken en handelen als jij denkt dat bepaalde zaken anders moeten of beter kunnen in de winkel. Als verkoopspecialist ben je meestal ook een soort leermeester voor de minder ervaren winkelmedewerkers.
Wat doet een verkoopspecialist allemaal
Een verkoopspecialist is in de kern verantwoordelijk voor algemene winkelwerkzaamheden, echter kan een verkoopspecialist ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden. Het is denkbaar dat een verkoopspecialist ingezet wordt binnen verschillende filialen om verkoopmedewerkers te trainen. Deze trainingen kunnen bijvoorbeeld inhouden, het leren voeren van verkoopgesprekken, het aanleren van de juiste omgangsvormen met klanten en het verder verbeteren van de commerciële vaardigheden van winkelmedewerkers, zodat de omzet zal toenemen. Daarnaast mag van een verkoopspecialist verwacht worden dat je de laatste trends zal volgen, omdat dit erg belangrijk is binnen de detailhandel. Zoals eerder omschreven kunnen de inhoudelijke werkzaamheden van een verkoopspecialist wel per winkel verschillen. In alle gevallen moet een verkoopspecialist aangemerkt worden als ervaren verkoopmedewerker, die over aanvullende verantwoordelijkheden zal beschikken. Denk bijvoorbeeld ook aan het controleren van de voorraad, het aansturen van magazijnmedewerkers en aan het ontvangen van vertegenwoordigers die de winkel bezoeken.
Eigenschappen van een verkoopspecialist:
- Commerciële instelling.
- Dienstverlenende instelling.
- Initiatief nemen.
- Klantvriendelijk zijn.
- Leiderschap tonen.
- Ondernemend zijn.
- Over goede omgangsvormen beschikken.
- Stressbestendig zijn.
- Verantwoordelijkheidsgevoel.
- Zelfstandig kunnen werken.
Beroepsfilm verkoopspecialist:
Beroepsfilm verkoopspecialist:
Opleidingen tot verkoopspecialist
Om als verkoopspecialist te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding verkoopspecialist volgen. De opleiding tot verkoopspecialist duurt over het algemeen twee jaar, wat afhankelijk is van je vooropleiding. In het eerste jaar ga je voornamelijk naar school en in het tweede jaar ga je volop stage lopen bij erkende leerbedrijven. Tijdens de opleiding leer je als verkoopspecialist collega's begeleiden, het geven van adviesgesprekken, analyseren van verkoopcijfers en het aannemen en afhandelen van klachten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een verkoopspecialist werkzaam kan zijn
Een verkoopspecialist is over het algemeen werkzaam voor een middenstander. Denk bijvoorbeeld aan kledingwinkels, drogisterijen, elektronicawinkels, parfumeries of aan bouwmarkten. Daarnaast kan een verkoopspecialist werkzaam zijn voor groothandelsbedrijven. Vanzelfsprekend kan een verkoopspecialist ook werkzaam zijn buiten de detailhandel. Denk bijvoorbeeld ook aan garagebedrijven of aan reisbureaus, die sterk afhankelijk zijn van goede verkoopspecialisten. Waar je precies werkzaam bent is ook afhankelijk van de opleiding, die je genoten hebt.
Competenties verkoopspecialist
De belangrijkste competentie van een verkoopspecialist is dat je aangemerkt moet worden als ervaren en allround winkelmedewerker. Daarnaast zul je over een sterke commerciële instelling moeten beschikken. Ook mag van een verkoopspecialist verwacht worden dat hij of zij beschikt over leidinggevende capaciteiten. Omdat je te maken hebt met verschillende collega's en klanten moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook het kunnen motiveren en inspireren van andere verkoopmedewerkers is belangrijk als verkoopspecialist. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, leergierigheid, productkennis, energie, passie, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfontwikkeling.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopspecialist
Het arbeidsmarktperspectief van een verkoopspecialist is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. De meeste detailhandelaren zitten te springen om goede verkoopspecialisten, waardoor het verkrijgen van werk geen probleem is. De doorgroeimogelijkheden van een verkoopspecialist moeten gezien worden in de functie floormanager of de functie filiaalmanager. Daarnaast is het denkbaar dat een verkoopspecialist kan doorgroeien tot de functie regiomanager of district manager. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Als regiomanager ben je werkzaam op het hoofdkantoor en heb je te maken met de financieel manager of retail manager.
Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopspecialist
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een verkoopspecialist werkzaam is voor verschillende bedrijven met verschillende cao's. Een verkoopspecialist verdient in loondienst afhankelijk van de leeftijd en ervaring tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand. Wel is het salaris sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheid en soort organisatie waar iemand werkzaam is.
Eigen bedrijf starten als Verkoopspecialist
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verkoopspecialist, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Verkoopspecialist
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verkoopspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verkoopspecialist.
Mijnzzp.nl