Marktkoopman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep marktkoopman
Werken als marktkoopman
Inkopen doen marktkoopman
Populariteit markten
Legale straathandel
Wat doet een marktkoopman:
Beroep marktkoopman:
Opleidingen tot marktkoopman
Bedrijven waar een marktkoopman werkzaam kan zijn
Competenties marktkoopman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marktkoopman
Arbeidsvoorwaarden en salaris marktkoopman
Eigen bedrijf starten als Marktkoopman
Boekhoudprogramma vergelijken Marktkoopman

Beroep marktkoopman

Een marktkoopman is een straatverkoper, die op een markt zijn of haar waren, verkoopt aan consumenten. Het woord markt is afgeleid van het Latijnse woord “mercatus”, wat staat voor markt en handel. Op een markt of weekmarkt worden verschillende producten aangeboden, die per marktkoopman kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan kleding, broodwaren, bloemen, groente, vis, kaas, stoffen en fruit. De meeste marktkoopmannen maken gebruik van gehuurde marktkramen, echter kan een marktkoopman ook gebruikmaken van een eigen verkoopwagen. Dit is vaak het geval als een marktkoopman vis, kaas of broodwaren verkoopt. Alle verschillende marktkooplieden samen maken de markt tot wat deze is, namelijk een gezellig tijdelijk verkooppunt waar consumenten voordelig hun boodschappen kunnen doen. De producten die marktkooplieden aanbieden zijn meestal goedkoper dan in de gewone winkels. Dit komt voornamelijk doordat marktkooplieden minder overheadkosten hebben dan winkeliers. Binnen Nederland zijn markten nog steeds populair, omdat op markten een grote variatie van producten aangeboden wordt. Naast de weekmarkten bestaan er speciale markten die maar één keer per jaar voorkomen, zoals een kerstmarkt of een boekenmarkt. De meeste marktkooplieden zijn werkzaam als ondernemer, echter maken sommige marktkooplieden ook gebruik van marktmedewerkers. Het grote verschil tussen marktkooplieden en gebruikelijke detailhandelaren is dat marktkooplieden zich in de meeste gevallen gespecialiseerd hebben in één product. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van kinderkleding, het verkopen van stoffen of aan het verkopen van groente en fruit. Een marktkoopman kan ook aangemerkt worden als detailhandelaar en middenstander, ondanks dat een marktkoopman niet over een eigen winkel beschikt. Marktkooplieden mogen hun waren alleen verkopen op georganiseerde verkoopgelegenheden, zoals op een straat of plein.

Werken als marktkoopman

De meeste marktkooplieden zijn werkzaam als ondernemer en staan zes tot zeven dagen per week op verschillende markten. Om op een markt te mogen staan zal een marktkoopman zich moeten inschrijven bij de marktmeester. Als er een plek vrijkomt mag de marktkoopman meestal op de markt zijn producten verkopen, mits er geen andere handelaren staan, die dezelfde producten verkopen. Deze regel moet voorkomen dat bepaalde markten te eenzijdig worden qua aanbod. De wachttijden van markten kunnen lang zijn, omdat populaire markten niet zomaar opgegeven worden door marktkooplieden. Het is ook de marktmeester, die er op toeziet dat alles op de markt volgens de marktregels verloopt. Zo moeten auto's op tijd van de markt weg zijn en mogen de marktkooplieden niet te laat komen of te vroeg beginnen met inladen als er bijvoorbeeld te weinig klanten zijn. Daarnaast moeten de marktkramen aan vastgestelde voorwaarden voldoen qua uitstalling. Het beroep marktkoopman brengt veel vrijheden met zich mee, maar is niet altijd even makkelijk. Zo is een marktkoopman meestal al vroeg op pad om naar de markt te rijden en kan het in de winter of in de herfst nogal eens afzien zijn op de markt. Dikke winterkleding en thermisch ondergoed zijn in dat geval meestal noodzakelijk. In veel gevallen werken marktkooplieden alleen, echter maken marktkooplieden van de grotere kramen meestal wel gebruik van marktmedewerkers.

Inkopen doen marktkoopman

Als marktkoopman ben je ook verantwoordelijk voor het zelfstandig inkopen van producten. Het is niet zo dat alle marktkooplieden hun producten inkopen via de veiling. Dit zijn over het algemeen alleen de marktkooplieden, die aangemerkt kunnen worden als groenteman, visboer of bloemist. Andere marktkooplieden kopen meestal in via de groothandel of maken hun eigen producten, zoals een bakker. Hoe een marktkoopman precies inkoopt kan per marktkoopman verschillen en is afhankelijk van het soort waren. Daarnaast is het zo dat een marktkoopman in sommige gevallen over een eigen winkel kan beschikken. Denk bijvoorbeeld aan een boekenmarkt waarbij antiquaars hun boeken aanbieden. Ook groenteboeren en kaasboeren kunnen naast de markt een eigen winkel hebben.

Populariteit markten

Ondanks dat markten nog steeds populair zijn verliezen markten wel steeds meer terrein, omdat markten niet meer zo populair zijn als dit vroeger het geval was. Het zijn vooral de markten in de grotere steden die populair zijn en druk bezocht worden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer mensen tweeverdieners zijn en geen tijd hebben om de markt te bezoeken. Daarnaast is de detailhandel aan het veranderen, omdat steeds meer mensen online hun aankopen doen. Een ander belangrijk punt is dat er tegenwoordig voldoende winkels te vinden zijn, die kunnen concurreren met de markt qua prijzen. Markten zijn van oudsher vooral populair, omdat bepaalde producten goedkoper zijn dan in gewone winkels. Dit betreft vooral producten, zoals groente, fruit, vis, kaas, bloemen, stoffen en vlees. Naast het feit dat deze producten meestal goedkoper zijn is de kwaliteit volgens sommige mensen beter.

Legale straathandel

Markten hebben een bijzondere status, omdat straatverkoop binnen Nederland niet is toegestaan. Marktterreinen worden dan ook speciaal ingericht door gemeentes om de markt mogelijk te maken. Dit heeft vooral betrekking op de vaste voorzieningen die nodig zijn voor de markt, zoals stroompunten, toiletruimtes en voldoende uitstal mogelijkheden voor de marktkooplieden. Daarnaast moet er in de omgeving voldoende plek zijn om alle marktverkoopwagens te kunnen parkeren, omdat deze meestal niet op de markt mogen blijven staan. In het verleden was er in sommige gevallen ook sprake van een stadsomroeper.

Wat doet een marktkoopman:

Beroep marktkoopman:

Opleidingen tot marktkoopman

Voor het beroep marktkoopman is het niet nodig om een opleiding te volgen, omdat het beroep marktkoopman een vrij-beroep is. Met andere woorden kan iedereen werkzaam zijn als marktkoopman. Vanzelfsprekend is een opleiding binnen de detailhandel, zoals de Mbo-opleiding ondernemer detailhandel, wel aan te raden. Met een goede basisopleiding zijn de overlevingskansen als ondernemer een stuk groter. Daarnaast kan specifieke productkennis wel belangrijk zijn als marktkoopman. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een marktkoopman werkzaam kan zijn

Een marktkoopman is niet werkzaam voor bedrijven, omdat de meeste marktkooplieden werkzaam zijn als ondernemer. Een marktkoopman kan ook aangemerkt worden als middenstander, ondanks dat een marktkoopman niet over een fysieke winkel hoeft te beschikken. Het is denkbaar dat een marktkoopman ook andere werkzaamheden uitvoert, omdat lang niet alle marktkooplieden fulltime werkzaam zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van bijzondere markten. Denk bijvoorbeeld aan een antiekbeurs of aan een verzamelaarbeurs. In dat geval kan er sprake zijn van particulieren of andere detailhandelaren.

Competenties marktkoopman

De belangrijkste competentie van een marktkoopman is productkennis, omdat je meestal te maken hebt met klanten die specifieke producten zoeken. Daarnaast moet een marktkoopman over een commerciële instelling beschikken. Ook communicatie speelt als marktkoopman een belangrijke rol. Bij marktkooplieden heeft dit vooral betrekking op de duidelijke stem, die marktkooplieden kunnen gebruiken om extra aandacht te trekken. Een andere belangrijke competentie is het doorzettingsvermogen, omdat het vooral in de winter afzien is op de markt. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, flexibiliteit, enthousiasmeren, passie, zelfstandigheid, waakzaamheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marktkoopman

Het arbeidsmarktperspectief van een marktkoopman is niet echt van toepassing, omdat de meeste marktkooplieden werkzaam zijn als ondernemer. Iedereen kan werkzaam zijn als marktkoopman, echter is het overleven als marktkoopman niet in alle gevallen even makkelijk. Het zijn vooral de populaire producten, zoals vis, bloemen, brood en groente, die het goed doen op de markt. Er zijn als marktkoopman geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het opbouwen van een goede naam.

Arbeidsvoorwaarden en salaris marktkoopman

Een salarisindicatie voor het beroep marktkoopman is er niet te geven, omdat het meestal allemaal zelfstandig ondernemers betreft. Het salaris van een marktkoopman is sterk afhankelijk van de inkoop en verkoop. Ook heeft een marktkoopman nog andere kosten zoals standgeld, stroomkosten, brandstofkosten, wagenkosten en mogelijke opslagkosten.

Eigen bedrijf starten als Marktkoopman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Marktkoopman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Marktkoopman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Marktkoopman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Marktkoopman.

Mijnzzp.nl