Grafisch vormgever
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep grafisch vormgever
• Werken als zelfstandig grafisch vormgever
• Grafische vormgeving websites
• Ontwerpen van reclame-uitingen
• Wat is grafische vormgeving?
• Wat doet een grafisch vormgever?
• Beroepsfilm grafisch vormgever:
Opleidingen tot grafisch vormgever
Bedrijven waar een grafisch vormgever werkzaam kan zijn
Competenties grafisch vormgever
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grafisch vormgever
Arbeidsvoorwaarden en salaris grafisch vormgever
Eigen bedrijf starten als Grafisch vormgever
Boekhoudprogramma vergelijken Grafisch vormgever
Beroep grafisch vormgever
Een grafisch vormgever is een creatief iemand die werkzaam is binnen de grafische sector. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een grafisch vormgever het beste omschrijven als het verzorgen van de grafische vormgeving van drukwerk zoals tijdschriften, boeken, folders en affiches. Ook kan een grafisch vormgever verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en maken van de grafisch vormgeving van websites. In dat geval is een grafisch vormgever ook aan te merken als een webdesigner. Grafisch vormgeving heeft niet alleen meer betrekking op gedrukte media, omdat het internet net zo belangrijk is als grafisch vormgever. Een grafisch vormgever ontwerpt en bepaalt onder andere de huisstijl, de lay-out en de typografie van advertenties, tijdschriften, kranten, boeken en brochures. In het kort zou men ook kunnen zeggen dat een grafisch vormgever zich bezighoudt met vormgeving. Het is dan ook de grafisch vormgever die in samenspraak met de opdrachtgever de vormgeving verzorgt tot een uiteindelijk resultaat. Bij vormgeving kan men onder andere denken aan de lettergrootte, foto's, illustraties en kleurgebruik. Het beroep grafisch vormgever is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat grafische vormgeving ook betrekking heeft op websites. Een goede vormgeving van websites zal bijdragen aan het doel van de website. Grafische vormgeving is net zo belangrijk als een goed werkende website, omdat de grafische vormgeving voor een belangrijk deel zal bepalen of bezoekers blijven hangen op een website. Het is bijvoorbeeld ook de grafisch vormgever die de huisstijl en beeldmerk van websites en bedrijven zal bepalen. Het beroep grafisch vormgever is een creatief beroep waarbij technische kennis en ICT-kennis erg belangrijk zijn.
Werken als zelfstandig grafisch vormgever
Een grafisch vormgever is dus werkzaam binnen de grafische sector en kan in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als webdesigner. In Nederland zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die werkzaam zijn als grafisch vormgever. Een zelfstandig werkende grafisch vormgever kan zich alleen richten op vormgeving, maar over het algemeen voert een grafisch vormgever ook andere werkzaamheden uit zoals programmeren. Dit kan wel verschillen per grafisch vormgever, omdat het vormgeven ook een echte specialisatie te noemen is, waarbinnen creativiteit een belangrijke rol speelt. Een grafisch vormgever moet aan het begin van een opdracht met nogal wat verschillende zaken rekening houden, zoals: welke doelgroep moet er bereikt worden, wat wil de klant bereiken en wat is het financiële budget van de klant. Tijdens de ontwerpfase zal een grafisch vormgever regelmatig met de opdrachtgever overleggen over de voortgang van het ontwerp. Als grafisch vormgever kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende ontwerpwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een huisstijl of aan het bewerken van afbeeldingen die gebruikt worden voor gedrukte media of onlinemedia. Het beroep grafisch vormgever is een breed beroep te noemen, waarbinnen je verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten grafisch vormgeving.
Grafische vormgeving websites
Vandaag de dag zijn vormgevers meer onmisbaar dan ooit, omdat een grafisch vormgever ook verantwoordelijk kan zijn voor het grafisch ontwerpen van websites. Een website technisch goed laten werken is nog maar één ding. Het is de grafisch vormgever die een nieuwe website moet voorzien van een goed en mooi grafisch ontwerp. Zoals eerder omschreven is het denkbaar dat een grafisch vormgever ook verantwoordelijk is voor programmeerwerkzaamheden als programmeur, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als een grafisch vormgever veel online werkzaamheden uitvoert voor websites kan hij of zij ook aangemerkt worden als webdesigner. Een grafisch vormgever kan ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en maken van grafische vormgeving bij online reclame-uitingen. Een andere benaming voor grafisch vormgever binnen de ICT kan ook zijn front-end developer.
Ontwerpen van reclame-uitingen
Als grafisch vormgever heb je niet alleen te maken met het grafisch ontwerpen van reclame-uitingen of websites. Denk bijvoorbeeld ook aan het ontwerpen en maken van infographics, die eventueel voorzien zijn van getekende afbeeldingen. Wanneer het offline reclame-uitingen betreft kan een vormgever bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het maken van grafisch ontwerpen voor reclameborden die geplaatst worden op de gevel van winkels. Afhankelijk van de opdracht is het denkbaar dat een grafisch vormgever ook te maken heeft met marktonderzoek. Grafische vormgeving heeft dus ook betrekking op andere werkzaamheden.
Wat is grafische vormgeving?
Grafische vormgeving is inhoudelijk meer dan het alleen maken van een goede lay-out. Daarnaast kun je in sommige gevallen ook verantwoordelijk zijn voor grafische vormgeving van drukwerk. Denk hierbij aan de vormgeving van drukwerk zoals folders of tijdschriften. Ook het bedenken en uitwerken van een huisstijl en beeldmerk komt veel voor. Afhankelijk van de werkgever kun je ook te maken hebben met een art director. Een art director is weer verantwoordelijk voor het bedenken van het visuele gedeelte. Graphic design heeft dus niet alleen betrekking op online-uitingen.
Wat doet een grafisch vormgever?
Een grafisch vormgever is verantwoordelijk voor het creëren en vormgeven van visuele concepten en communicatiemiddelen met behulp van grafische elementen, zoals tekst, afbeeldingen, kleuren en lay-outs. Ze werken vaak in de creatieve industrie en kunnen betrokken zijn bij verschillende projecten, zoals het ontwerpen van logo's, brochures, posters, websites, verpakkingen en advertenties. Een andere benaming voor grafisch vormgever is soms ook wel grafisch ontwerper of grafisch tekenaar.
De taken van een grafisch vormgever omvatten het bespreken en begrijpen van de behoeften en doelstellingen van de klant, het ontwikkelen van creatieve concepten en ontwerpen op basis van deze input, het selecteren en bewerken van geschikte afbeeldingen en illustraties, het bepalen van de beste typografie en kleurenschema's, en het creëren van aantrekkelijke en effectieve visuele ontwerpen die de boodschap van de klant overbrengen.
Beroepsfilm grafisch vormgever:
Opleidingen tot grafisch vormgever
Om als grafisch vormgever te kunnen werken zijn er diverse opleidingen, die zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau te volgen zijn. De Mbo-opleiding grafische vormgever is een opleiding op niveau vier en is prima geschikt als vooropleiding voor de Hbo-studie Communication & Multimedia Design (CMD). Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen. De opleiding tot grafisch vormgever is redelijk zwaar te noemen. De eerste jaren van de opleiding ben je voornamelijk bezig met tekenen, beeldhouwen en fotografie. Aan het eind van ieder jaar zal er gekeken worden of er voldoende voortgang is om door te stromen naar het volgende jaar. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat men de opleiding moet stoppen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een grafisch vormgever werkzaam kan zijn
Als grafisch vormgever werk je over het algemeen voor reclamebureaus, uitgevers, marketingsbureaus of andere soorten internetondernemers. Daarnaast is het denkbaar dat een grafisch vormgever werkt als ondernemer. Er zijn tegenwoordig veel vormgevers werkzaam als ondernemer, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Een grafisch vormgever kan in sommige gevallen ook weer aangemerkt worden als website bouwer. In dat geval is een vormgever verantwoordelijk voor meer werkzaamheden dan alleen het vormgeven van websites. Welke werkzaamheden een grafisch vormgever precies allemaal zal uitvoeren kan per grafisch vormgever verschillen.
Competenties grafisch vormgever
De belangrijkste competentie als grafisch vormgever is creativiteit, omdat je steeds weer met nieuwe pakkende ontwerpen zal moeten komen. Grafische vormgeving vraag om de nodige creativiteit en technische kennis van de digitale media. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende kennis bezit van computers en de diverse softwareprogramma's waar je gebruik van zal maken tijdens je werkzaamheden. Als grafisch vormgever krijg je veel met klanten te maken die bepaalde wensen hebben. Het bezitten van goede communicatieve vaardigheden is dan ook zeer belangrijk als grafisch vormgever. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent zal je ook commercieel moeten zijn. Omdat er veel concurrentie is onder de vormgevers is het belangrijk dat je netwerkt, om je kansen als ondernemer te vergroten.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grafisch vormgever
De arbeidsmarkt voor grafisch vormgevers is zeer goed te noemen. Wel is het belangrijk om je te onderscheiden van andere vormgevers, omdat er veel zelfstandigen te vinden zijn als grafisch vormgever. Maar ook een baan in loondienst is met de juiste opleiding doorgaans geen enkel probleem. Door de groeiende IT-markt zal de vraag naar vormgevers alleen nog maar toenemen. De doorgroeimogelijkheden als grafisch vormgever zijn sterk afhankelijk van je werkgever en je eigen inzet. Maar natuurlijk kan ook het starten van je eigen bedrijf gezien worden als doorgroeien. Wel kan het belangrijk zijn om meerdere diensten aan te bieden dan alleen het vormgeven, zodat je meer opdrachten kunt binnenhalen. Denk hierbij naast het vormgeven ook aan het bouwen van een website.
Arbeidsvoorwaarden en salaris grafisch vormgever
Als grafisch vormgever val je doorgaans onder de cao grafimedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een grafisch vormgever met een hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen 1800 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een grafisch vormgever die werkt als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst. Echter, het is wel belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen, wat soms lastig kan zijn door de grote concurrentie op de markt. De meeste vormgevers werken met vaste aanneemsommen en niet per uur.
Eigen bedrijf starten als Grafisch vormgever
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Grafisch vormgever, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Grafisch vormgever
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Grafisch vormgever bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Grafisch vormgever.
Mijnzzp.nl