Meubelstoffeerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep meubelstoffeerder
Laten stofferen van meubels
Verschillende stofferingen
Wat doet een meubelstoffeerder allemaal:
Beroepsfilm meubelstoffeerder:
Opleidingen tot meubelstoffeerder
Bedrijven waar een meubelstoffeerder werkzaam kan zijn
Competenties meubelstoffeerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als meubelstoffeerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris meubelstoffeerder
Eigen bedrijf starten als Meubelstoffeerder
Boekhoudprogramma vergelijken Meubelstoffeerder

Beroep meubelstoffeerder

Een meubelstoffeerder is een gespecialiseerde vakman of vakvrouw die verschillende werkzaamheden kan uitvoeren, zoals het stofferen van nieuwe meubels, het uitvoeren van reparaties of het vervangen van stoffering. In de meeste gevallen zal je als meubelstoffeerder te maken hebben met unieke meubels, die bijvoorbeeld door een meubelmaker gemaakt zijn. Daarnaast kan het gaan om oude meubels, die simpelweg aan nieuwe stoffering toe zijn. Als meubelstoffeerder zul je over het algemeen niet alleen te maken krijgen met meubels, omdat de meeste meubelstoffeerders ook andere voorwerpen kunnen voorzien van nieuwe stoffering. Denk bijvoorbeeld ook aan bootkussens of aan zitbanken binnen boten. Het beroep meubelstoffeerder is aan te merken als ambachtsberoep, omdat het kunnen vervangen, repareren en aanbrengen van verschillende stofferingen om veel vakmanschap vraagt. Daarnaast heeft een goede meubelstoffeerder veel kennis van de vulling, omdat de vulling de vormgeving en hardheid van meubels zal bepalen. Het is ook denkbaar dat een goede meubelstoffeerder naar de algehele staat van meubels zal kijken. Het is dan ook prima denkbaar dat een meubelstoffeerder ook andere werkzaamheden uitvoert, zoals het mogelijk lakken van houtwerk, het verstevigen van de verbindingen of de veren van meubels zal vernieuwen. In de meeste gevallen zal een meubelstoffeerder dan ook aangemerkt moeten worden als allround vakman of vakvrouw, die verschillende werkzaamheden kan uitvoeren. In veel gevallen zal een meubelstoffeerder dus meer werkzaamheden uitvoeren dan alleen het stofferen van meubels. Denk bijvoorbeeld ook aan het reinigen van stofferingen of aan het opvullen van stofferingen zonder dat er sprake is van het vernieuwen van stoffering.

Laten stofferen van meubels

Het opnieuw laten stofferen van meubels zal over het algemeen niet bij doorsnee meubel gedaan worden, maar juist vaak bij stoelen, banken en andere voorwerpen die waardevol zijn of een speciale betekenis hebben voor de eigenaar. Zoals eerder omschreven kan een meubelstoffeerder in veel gevallen ook aangemerkt worden als meubelreiniger, omdat in sommige gevallen het reinigen van meubels voldoende is. De meeste meubelstoffeerders zijn werkzaam voor een gespecialiseerde meubelstoffeerderij, die vaak ook andere diensten aanbieden, zoals het laten restaureren van meubels door een meubelmaker. Als meubelstoffeerder werk je over het algemeen met verschillende soorten gereedschappen, zoals naaimachines, naald en draad, messen, scharen en andere soorten handgereedschap. Als meubelstoffeerder krijg je over het algemeen niet alleen te maken met klassieke meubels, omdat je ook te maken krijgt met moderne meubels en andere soorten meubels en bekleding. Denk bijvoorbeeld ook aan bankzittingen en aan losse kussens, zoals die veel voorkomen binnen de scheepssector.

Verschillende stofferingen

Als meubelstoffeerder kan je te maken krijgen met verschillende stofferingen en zul je in de meeste gevallen niet alleen te maken hebben met klassieke meubels. Het is bijvoorbeeld prima denkbaar dat je als meubelstoffeerder ook te maken krijgt met verschillende voertuigen, zoals campers en caravans. Ook het bekleden van auto's als voertuigbekleder is prima denkbaar als meubelstoffeerder. Dit kan wel per meubelstoffeerder verschillen, omdat dit ook afhankelijk is van de soort werkgever. Zoals eerder aangegeven kan een meubelstoffeerder te maken krijgen met verschillende waardevolle meubels en losse voorwerpen, die voorzien moeten worden van nieuwe stoffering.

Wat doet een meubelstoffeerder allemaal:

  • Het bijvullen van vulling.
  • Het eventueel repareren van meubels.
  • Het reinigen van stoffering.
  • Het repareren van stoffering.
  • Het vernieuwen van stoffering.
  • Het vervangen van de veren.
  • Het vervangen van de vulling.

Beroepsfilm meubelstoffeerder:

Opleidingen tot meubelstoffeerder

Om als meubelstoffeerder te kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding allround meubelstoffeerder gevolgd worden, die op verschillende niveaus te volgen is. De meeste opleidingen tot allround meubelmaker duren twee tot drie jaar. Tijdens de opleiding zal de theorie gecombineerd worden met stage in de praktijk. Tijdens de opleiding leer je alle stoftechnieken die je tegen kan komen als meubelstoffeerder, maar ook tekenen, rekenen, productontwikkeling, materiaalkennis en computertechnieken zijn onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod zullen komen. Na de opleiding tot meubelstoffeerder kan je naast het stofferen van meubels ook auto's stofferen. In veel gevallen zal een meubelstoffeerder een praktijkgerichte beroepsopleiding volgen, waarbinnen je onder begeleiding zal werken van een ervaren meubelstoffeerder, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.

Bedrijven waar een meubelstoffeerder werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een meubelstoffeerder werkzaam zijn voor gespecialiseerde meubelstoffeerderij. Daarnaast is het denkbaar dat een meubelstoffeerder aangemerkt kan worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen meubelstoffeerderij. In sommige gevallen zal een meubelstoffeerder ook aangemerkt kunnen worden als meubelmaker. Zoals eerder omschreven moeten de meeste meubelstoffeerders aangemerkt worden als allround vakman of vakvrouw, die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende werkzaamheden.

Competenties meubelstoffeerder

De belangrijkste competentie van een meubelstoffeerder is de vakinhoudelijke kennis van stoffering en stofferings-technieken. Als meubelstoffeerder zul je te maken krijgen met verschillende stoffen, die allemaal om verschillende technieken vragen om te kunnen bewerken. Het is daarom zo belangrijk dat een meubelstoffeerder aangemerkt kan worden als allround vakman of vakvrouw. Als meubelstoffeerder is het nauwkeurig werken een must, omdat de bekleding iedere keer netjes moet zitten en de ondergrond goed moet zijn, zodat de pasvorm goed is. Vooral bij het renoveren van meubels heb je vaak intensief overleg met de opdrachtgever en bespreek je alle mogelijkheden. In dat opzicht is het dus belangrijk dat je als meubelstoffeerder beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, creativiteit, vakmanschap, techniek, overleggen, samenwerken, zelfstandigheid, plannen en organiseren. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als meubelstoffeerder

Het arbeidsmarktperspectief van een goed opgeleide meubelstoffeerder is over het algemeen redelijk goed te noemen. Dit komt onder andere doordat er relatief gezien niet veel mensen werkzaam zijn als meubelstoffeerder. Met andere woorden is er veel vraag naar gespecialiseerde meubelstoffeerders, omdat het aantal vaklieden binnen de branche niet heel groot is. Een ervaren goed opgeleide meubelstoffeerder zal dan ook in de meeste gevallen geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een meubelstoffeerder moeten gezien worden in het verder specialiseren of het starten van een eigen meubelstoffeerderij als ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris meubelstoffeerder

Als meubelstoffeerder verdien je in loondienst doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar kan het moeilijk zijn om voldoende opdrachten binnen te halen. De meeste meubelstoffeerders combineren het stofferen met andere werkzaamheden om meer werk binnen te halen, zoals het zelf ontwerpen van meubels en deze verkopen. Met het alleen stofferen van meubels is het doorgaans lastig om rond te komen.

Eigen bedrijf starten als Meubelstoffeerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Meubelstoffeerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Meubelstoffeerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Meubelstoffeerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Meubelstoffeerder.

Mijnzzp.nl