Modeontwerper
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep modeontwerper
• Als modeontwerper ben je iedere dag creatief bezig
• Wat doet een modeontwerper?
• Werken in de modewereld
• Wat ontwerpen modeontwerpers?
• Beroepsfilm modeontwerper:
Opleidingen tot modeontwerper
Bedrijven waar een modeontwerper werkzaam kan zijn
Competenties modeontwerper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als modeontwerper
Arbeidsvoorwaarden en salaris modeontwerper
Eigen bedrijf starten als Modeontwerper
Boekhoudprogramma vergelijken Modeontwerper
Beroep modeontwerper
Een modeontwerper is een ontwerper en stylist, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van kleding. Vooral voor mensen met een creatieve inslag, een brede fantasie en aanleg voor tekenen is het vak modeontwerper geschikt en vaak geliefd. De werkzaamheden van een modeontwerper bestaan in het kort uit het ontwerpen, tekenen en naaien van kleding. Als modeontwerper ben je meestal werkzaam als ondernemer, echter kan een modeontwerper ook werkzaam zijn in de confectie- of mode-industrie. De werkzaamheden bestaan meestal uit het samenstellen of ontwerpen van kledingcollecties. Creativiteit is een eigenschap die als modeontwerper niet mag ontbreken. Als modeontwerper ben je iedere dag zoekende naar nieuwe modetrends en bepaal je misschien zelf wel de nieuwe mode, als je in staat bent om kleding te ontwerpen die een grote doelgroep aanspreekt. Het beroep modeontwerper is breed en bestaat niet alleen uit het ontwerpen van nieuwe kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan kledingaccessoires, zoals hoeden, tassen en riemen. Daarnaast kan een modeontwerper zich gespecialiseerd hebben in bepaalde kleding, zoals lingerie, badmode, jassen, schoenen of jurken. Wat een modeontwerper precies ontwerpt kan dus per modeontwerper verschillen. Over het algemeen is het wel zo dat modeontwerpers zich voornamelijk bezighouden met bijzondere kleding of kledingaccessoires, die niet zomaar in de winkel te vinden zijn. Vanzelfsprekend kan een modeontwerper ook te maken hebben met confectiekleding. In dat geval gaat het meestal om goedkopere kleding, die in standaardmaten geproduceerd wordt. Een modeontwerper heeft juist veel meer te maken met maatwerk en kleding, die niet massaal geproduceerd wordt. Kledingstukken ontworpen door een modeontwerper worden vaak aangemerkt als haute couture. In dat geval gaat het om unieke en bijzondere kleding, die op maat gemaakt wordt.
Als modeontwerper ben je iedere dag creatief bezig
Een modeontwerper is dus verantwoordelijk voor het ontwerpen van kleding, het tekenen van kleding en het naaien van kleding. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een modeontwerper ook aangemerkt moet worden als stylist. Het ontwerpen van modekleding kan niet los gezien worden van styling. Als een modeontwerper alleen verantwoordelijk is voor het naaien of vermaken van kleding spreken we van een coupeuse of kleermaker. Een modeontwerper is niet alleen verantwoordelijk voor het naaien of vermaken van kleding. In de meeste gevallen zal een modeontwerper zich richten op haute couture. De grote droom van modeontwerpers is het ontwerpen en maken van unieke kleding, die door veel mensen gedragen wordt. Dit zal inhouden dan een modeontwerper eigen modeshows moet organiseren, waarbinnen de nieuwe kleding getoond wordt aan het publiek. Modekleding die aangemerkt moet worden als haute couture, zal getoond worden aan het publiek door mannequins. Er zijn redelijk veel modeontwerpers die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, die in veel gevallen vroeg of laat hopen door te breken als bekende modeontwerper. Het worden van bekende modeontwerper is niet makkelijk en zal om veel doorzettingsvermogen vragen. Zoals de meeste modeontwerpers wel weten is de modewereld niet de gemakkelijkste branche om werkzaam te zijn. Een andere benaming voor modeontwerper is ook wel fashion ontwerper.
Wat doet een modeontwerper?
Een modeontwerper is een creatief ontwerper die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en creëren van kleding, schoenen, accessoires en andere modeartikelen. Het werk van een modeontwerper omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden, waaronder:
- Ontwerpproces: Een modeontwerper begint met het genereren van ideeën en concepten voor nieuwe kledingstukken of collecties. Ze doen onderzoek naar de laatste modetrends, materialen, kleuren en stijlen om inspiratie op te doen en nieuwe ontwerpen te bedenken.
- Schetsen en technische tekeningen: Vervolgens zetten modeontwerpers hun ideeën om in schetsen en technische tekeningen. Deze tekeningen geven gedetailleerde informatie over het ontwerp, inclusief de exacte afmetingen, snit, pasvorm en details.
- Stoffen en materialen selecteren: Modeontwerpers kiezen zorgvuldig de stoffen, materialen en accessoires die worden gebruikt in hun ontwerpen. Ze werken samen met leveranciers en fabrikanten om hoogwaardige stoffen en materialen te verkrijgen die passen bij hun ontwerpen.
- Patroonontwikkeling: Een belangrijke taak van een modeontwerper is het ontwikkelen van patronen voor de kledingstukken. Dit omvat het creëren van sjablonen en mallen die worden gebruikt om de stof op maat te snijden en te naaien.
- Prototypes maken: Voordat een ontwerp in productie gaat, maakt een modeontwerper vaak prototypes of samples van het kledingstuk om de pasvorm, het uiterlijk en de functionaliteit te testen. Op basis van feedback kunnen ze aanpassingen maken en verbeteringen aanbrengen.
- Naaien en constructie: Modeontwerpers hebben vaak ervaring met naaien en constructie van kleding. Ze kunnen zelf de kledingstukken vervaardigen of samenwerken met professionele naaisters en kleermakers om hun ontwerpen tot leven te brengen.
- Trendanalyse: Naast het ontwerpen van nieuwe kledingstukken houden modeontwerpers zich ook bezig met trendanalyse. Ze volgen de ontwikkelingen in de modewereld, analyseren markttrends en consumentengedrag om te anticiperen op toekomstige trends en hun ontwerpen aan te passen aan de vraag van de markt.
- Presentatie en marketing: Modeontwerpers presenteren hun ontwerpen aan potentiële klanten, pers en inkopers tijdens modeshows, presentaties en tentoonstellingen. Ze werken ook samen met marketingteams om hun merk en collecties te promoten en verkopen.
Werken in de modewereld
De modewereld is dynamisch en veelzijdig te noemen, omdat de mode-industrie nooit stil staat. Wie als succesvol modeontwerper aanslaat bij het grote publiek kan een glansrijke toekomst tegemoet zien. Zo staan ineens alle bladen vol met je kleding en kom je regelmatig op televisie. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd, echter is niks onmogelijk. Het ontwerpen van nieuwe kleding kost veel tijd, en het resultaat van collecties is sterk afhankelijk van het publiek. Het moeilijkste van nieuwe kleding is nog wel het herkenbaar maken van de kleding, zodat mensen de kleding willen kopen en gaan dragen. Het komt regelmatig voor dat modeontwerpers pas doorbreken als bekende artiesten de kleding dragen. Het is niet zo dat alle modeontwerpers zich alleen richten op haute couture. Denk juist ook aan de confectie-industrie, die sterk afhankelijk is van nieuwe mode. In dat geval is het als modeontwerper belangrijk om de juiste mensen te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan het benaderen kleding inkopers, retail managers of inkoopmanagers. Retailers kunnen in de meeste gevallen enorm helpen met de marketing. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van marktonderzoekers, marketinganalisten, brand managers en aan productmanagers, die zich op verschillende manieren gespecialiseerd hebben in het promoten van producten. Daarnaast beschikken retailers in de meeste gevallen over een grote afzetmarkt door een bekende webshop en meerde winkels.
Wat ontwerpen modeontwerpers?
Zoals eerder omschreven kan een modeontwerper zich op verschillende manieren gespecialiseerd hebben in het ontwerpen van kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan lingerie, tassen, bruidsmode en aan hoeden. Daarnaast is het zo dat de meeste modeontwerpers aangemerkt kunnen worden image-consultant. In dat geval zal een modeontwerper naar het totaalplaatje kijken met betrekking tot styling. De inhoudelijke werkzaamheden van een modeontwerper kunnen verschillen per modeontwerper. Ook kan het zijn dat een modeontwerper een voorkeur heeft voor bepaalde materialen. Denk bijvoorbeeld aan modeontwerpers, die het liefst werken met leer, wol of juist met stoffen.
Beroepsfilm modeontwerper:
Opleidingen tot modeontwerper
Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep modeontwerper, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist. Deze modeopleiding kent verschillende niveaus met verschillende onderdelen, zoals Fashion Design, Mode en Maatkleding en Productiecoördinator Fashion. Met het Mbo-diploma op niveau vier kan je vervolgens ook prima doorstromen tot een hbo-opleiding, zoals de opleiding aan het Amsterdamse Fashion Institute. Tijdens deze hbo-opleiding zijn er verschillende richtingen mogelijk waarin je kan afstuderen, zoals de richting Fashion en Design, Fashion en Management en Fashion en Branding. Enkele onderdelen die tijdens de opleiding aan bod zullen komen, afhankelijk van de gekozen richting, zijn textielkennis, patroontekenen, tekenen, productietheorie, ICT-logistiek, internationale bedrijfsvoering, marketing, ontwerpen, merkstrategie en vormgeving. Deze hbo-opleiding die je klaar stoomt voor een toekomst in de modewereld zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een modeontwerper werkzaam kan zijn
In de meeste gevallen zal een modeontwerper werkzaam zijn als ondernemer. Dit neemt niet weg dat een modeontwerper ook werkzaam kan zijn voor kledingfabrikanten of modehuizen. Als een modeontwerper beschikt over een eigen atelier kan de benaming middenstander van toepassing zijn. Als middenstander verkoop je rechtstreeks aan consumenten. Vanzelfsprekend zijn er ook veel hobbyisten die het leuk vinden om zelf kleding te ontwerpen.
Competenties modeontwerper
De belangrijkste competentie van een modeontwerper is de vakinhoudelijke kennis van kleding en fashion. Ook de nodige creativiteit en inspiratie mogen als modeontwerper niet ontbreken. Een andere belangrijke competentie is het scherp in de gaten houden van mogelijke nieuwe trends. Omdat je in de meeste gevallen werkzaam bent als ondernemer moet je beschikken over een commerciële instelling. Ook het netwerken speelt een belangrijke rol binnen de mode-industrie. Als ondernemer is het ook belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, contractmanagement, lef, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als modeontwerper
Het arbeidsmarktperspectief van een modeontwerper is niet echt van toepassing, omdat de meeste modeontwerpers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. De doorgroeimogelijkheden van een modeontwerper kunnen niet anders gezien worden dan het opbouwen van een goede naam binnen de modewereld en het opzetten van een eigen kledinglijn. In sommige gevallen kan de functie creative director tot de mogelijkheden behoren. Een andere optie is het starten van een eigen fashion blog. Er zijn overigens redelijk veel Nederlandse modeontwerpers die internationaal zijn doorgebroken.
Arbeidsvoorwaarden en salaris modeontwerper
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Een modeontwerper met een Mbo-diploma, in loondienst bij een modehuis of winkel, zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig werkende modeontwerper zijn je inkomsten natuurlijk geheel afhankelijk van je opdrachten en verkopen.
Eigen bedrijf starten als Modeontwerper
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Modeontwerper, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Modeontwerper
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Modeontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Modeontwerper.
Mijnzzp.nl