Bedrijfskleding specialist
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep bedrijfskleding specialist
• Gespecialiseerd in verschillende vormen van bedrijfskleding
• Veiligheidsmiddelen en veiligheidskleding
• Beroepen met bedrijfskleding
• Bedrijfskleding voorkomt ongelukken
• Veiligheidsartikelen
• Veiligheid in de bouw:
Opleidingen tot bedrijfskleding specialist
Bedrijven waar een bedrijfskleding specialist werkzaam kan zijn
Competenties bedrijfskleding specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfskleding specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfskleding specialist
Eigen bedrijf starten als Bedrijfskleding specialist
Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfskleding specialist
Beroep bedrijfskleding specialist
Een bedrijfskleding specialist is een toeleverancier die zich gespecialiseerd heeft in het verkopen van bedrijfskleding en aanverwante artikelen. Bedrijfskleding heeft vooral betrekking op veiligheidskleding en veiligheidsschoenen. Daarnaast kan herkenbaarheid een belangrijke rol spelen bij bedrijfskleding. Dit heeft vooral betrekking op de herkenbaarheid van een organisatie, zoals de politie, of heeft betrekking op de zichtbaarheid van mensen. Denk bijvoorbeeld aan wegwerkers die op of langs de weg werkzaam zijn. Er zijn veel beroepen denkbaar, die op een of andere manier gebruikmaken van bedrijfskleding. Tegenwoordig is het dragen van bedrijfskleding binnen redelijk veel beroepen verplicht. Het is niet zo dat bedrijfskleding alleen gedragen wordt vanuit veiligheidsoogpunt. Herkenbaarheid is voor de meeste organisaties net zo belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, fastfoodketens, winkels en aan beveiligingsbedrijven. Dit zijn allemaal voorbeelden van bedrijven die gebruikmaken van universele bedrijfskleding om de herkenbaarheid van het personeel en het bedrijf te vergroten. Bedrijfskleding is dus niet alleen van toepassing om veiligheidsredenen, omdat dit per organisatie kan verschillen. De bekendste vorm van werkkleding is de overall. Het grote voordeel van een overall is dat een overall over de normale kleding heen gedragen kan worden. Een overall beschermt niet alleen tegen vuil, omdat een overall arbeiders ook zal beschermen tegen de kou. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden als het aankomt op bedrijfskleding. De meeste bedrijfskleding specialisten verkopen ook andere artikelen, die met veiligheid en herkenbaarheid te maken hebben. Denk hierbij aan werkschoenen, helmen, handschoenen, EHBO-koffers en aan veiligheidsgordels. Het beroep bedrijfskleding specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfskleding specialist ook gespecialiseerd is in bepaalde vormen van bedrijfskleding.
Gespecialiseerd in verschillende vormen van bedrijfskleding
Een bedrijfskleding specialist is dus gespecialiseerd in werkkleding, veiligheidskleding, veiligheidsschoenen en aanverwante veiligheidsartikelen. Bedrijfskleding is binnen veel beroepen verplicht, omdat bedrijfskleding bijdraagt aan de veiligheid, hygiëne en aan de herkenbaarheid van personeelsleden. Bedrijfskleding heeft ook betrekking op veiligheidsschoenen en aanverwante veiligheidsproducten, zoals beschermingskappen, oordoppen, veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen en handschoenen. Het dragen van veiligheidsschoenen kan verplicht zijn, zoals binnen de bouwsector. Veiligheidsschoenen zijn niet alleen voorzien van een stalen neus om de voeten te beschermen, maar zijn ook voorzien van een stalen zool. Deze stalen zool beschermt bouwvakkers tegen scherpe voorwerpen van onderaf, zoals spijkers of schroeven. Ook is het op veel bouwplaatsen verplicht om een helm te dragen. Een veiligheidshelm beschermt bouwvakkers tegen vallende voorwerpen.
Veiligheidsmiddelen en veiligheidskleding
Een ander belangrijk veiligheidsmiddel is de veiligheidsbril. Een veiligheidsbril is een simpel beschermingsmiddel en dient ter voorkoming van vuil of splinters in de ogen. Als metaalarbeiders slijpwerkzaamheden uitvoeren bestaat het gevaar dat er metaalsplinters in het oog kunnen komen, wat veel schade kan veroorzaken. Ook hygiëne speelt een belangrijke rol als het om bedrijfskleding gaat. Denk hierbij aan ziekenhuizen of aan bedrijven die met eten werken. Iemand die met eten werkt, zal over het algemeen ook een haarnetje dragen of andere bedekking, zoals een koksmuts. De meeste bedrijfskleding specialisten kunnen ook aangemerkt worden als verkoopadviseur. Dit houdt in dat een bedrijfskleding specialist over specifieke kennis beschikt van werkkleding.
Beroepen met bedrijfskleding
Er zijn verschillende sectoren en beroepen te bedenken, die te maken hebben met bedrijfskleding. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten, handhavers, bewakers, timmermannen, lassers, verpleegsters, artsen, koks, schilders, wegwerkers, schoonmakers en aan tandartsen. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende beroepen, die vanuit veiligheid, hygiëne of herkenbaarheid verplicht zijn om bedrijfskleding te dragen. Zoals eerder omschreven kunnen mensen om verschillende redenen te maken hebben met bedrijfskleding. Bij witte bedrijfskleding gaat het meestal om beroepen waarbij de hygiëne het belangrijkste is. Voor politieagenten, handhavers en bouwvakkers draait het vooral om de persoonlijke veiligheid. Binnen de arbeidsomstandigheden is omschreven welke bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen werknemers moeten dragen. Vanzelfsprekend bepalen de werkzaamheden voor een groot deel welke bedrijfskleding gedragen moet worden. Werkgevers en werknemers, die zich niet houden aan de verplichting kunnen te maken krijgen met toezichthouders.
Bedrijfskleding voorkomt ongelukken
Goede bedrijfskleding kan voorkomen dat arbeiders te maken krijgen met bedrijfsongelukken. Het is in dat geval wel belangrijk om te kiezen voor de juiste bedrijfskleding. Denk bijvoorbeeld aan machinaal houtbewerkers, die geen losse mouwen mogen dragen, omdat losse mouwen in houtbewerkingsmachines getrokken kunnen worden. Een ander voorbeeld zijn zeevissers, die bedrijfskleding moeten dragen, die water- en winddicht is. Dit is vooral belangrijk, omdat niet water- en winddichte werkkleding ervoor zal zorgen dat mensen fouten gaan maken door de kou. In het ergste geval kan een zeevisser hierdoor overboord slaan. Ook heeft een zeevisser te maken met bedrijfskleding die voorzien is van felle kleuren, vanwege de herkenbaarheid. Als we spreken van beveiligers is het meestal belangrijk om een steekwerend vest te dragen.
Veiligheidsartikelen
Veiligheidsartikelen heeft betrekking op werkmaterialen die de werkomstandigheden veiliger of veilig maken. Denk bijvoorbeeld aan mondmaskers, zuurstofmaskers, afzetlinten, ehbo-koffers, helmen, gehoorbescherming, harnasgordels, handschoenen en aan veiligheidsbrillen. Afhankelijk van het beroep is het dragen van persoonlijke veiligheidsmiddelen verplicht. Omdat veiligheid verder gaan dan alleen het dragen van bedrijfskleding bestaan er ook andere verplichtingen vanuit de overheid om ongelukken te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting om gebruik te maken van preventiemedewerkers. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat bedrijven een speciale veiligheidscoördinator aanstellen.
Veiligheid in de bouw:
Opleidingen tot bedrijfskleding specialist
Het beroep bedrijfskleding specialist is te algemeen om een specifieke opleiding te benoemen. Over het algemeen moet een bedrijfskleding specialist aangemerkt worden als commercieel medewerker. Daarnaast kan een bedrijfskleding specialist meestal aangemerkt worden als handelaar en importeur. Het is niet zo dat een bedrijfskleding specialist in alle gevallen zal beschikken over een gerichte kleding-opleiding, omdat de meeste bedrijfskleding specialisten alleen bedrijfskleding verkopen. Een bedrijfskleding specialist moet wel over de juiste kennis beschikken, ondanks dat een bedrijfskleding specialist in de meeste gevallen niet zelf bedrijfskleding maakt. In veel gevallen zal een bedrijfskleding specialist werkzaam zijn als ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een bedrijfskleding specialist werkzaam kan zijn
Een bedrijfskleding specialist zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Een bedrijfskleding specialist kan in sommige gevallen aangemerkt worden als groothandelaar. Als een bedrijfskleding specialist verkoopt aan particulieren is de benaming middenstander van toepassing. In veel gevallen zal een bedrijfskleding specialist ook beschikken over een eigen webshop.
Competenties bedrijfskleding specialist
De belangrijkste competentie van een bedrijfskleding specialist is de algemene kennis van bedrijfskleding en veiligheidsartikelen. Dit is belangrijk, omdat werkgevers en werknemers op verschillende manieren te maken hebben met veiligheidsaspecten en veiligheidseisen. Omdat een bedrijfskleding specialist te maken krijgt met verschillende klanten moet communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is het netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn commercieel, vertegenwoordiging, kennis, adviseren, onderhandelen, plannen, organiseren, trends, mode en marketing.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfskleding specialist
Het arbeidsmarktperspectief van een bedrijfskleding specialist is niet van toepassing, omdat de meeste bedrijfskleding specialisten werkzaam zijn als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een bedrijfskleding specialist moeten gezien worden in het uitbreiden van de diensten of het openen van meerde bedrijfsfilialen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfskleding specialist
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een bedrijfskleding specialist zal doorgaans ongeveer hetzelfde verdienen als een verkoopmedewerker. Wel is het denkbaar dat medewerkers een bonus krijgen wanneer vastgestelde omzetten behaald worden, omdat dit niet ongebruikelijk is binnen de verkoopbranche. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf en functie verschillen.
Eigen bedrijf starten als Bedrijfskleding specialist
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bedrijfskleding specialist, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Bedrijfskleding specialist
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bedrijfskleding specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bedrijfskleding specialist.
Mijnzzp.nl