Kledingadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kledingadviseur
Gespecialiseerd in kleuradviezen en stylingadviezen
Kledingadvies krijgen
Kledingadviseur televisie
Film Personal shopper:
Opleidingen tot kledingadviseur
Bedrijven waar een kledingadviseur werkzaam kan zijn
Competenties kledingadviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kledingadviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris kledingadviseur
Eigen bedrijf starten als Kledingadviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Kledingadviseur

Beroep kledingadviseur

Een kledingadviseur is een verkoopspecialist en/of stylist, die zich gespecialiseerd heeft in het geven van kledingadvies. Het geven van kledingadvies heeft meestal betrekking op het toepassen van de juiste kleuren in combinatie met styling. Een kledingadviseur kan kleuradvies geven, stylingadvies geven of juist mooie combinaties bij elkaar zoeken. Kledingadviseurs zijn overal werkzaam voor kledingwinkels en modewinkels, echter kan een kledingadviseur ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. In dat geval spreken we meestal van een personal shopper, die namens klanten verschillende kledingwinkels zal bezoeken om geschikte outfits te zoeken. In de meeste gevallen zal een kledingadviseur aangemerkt moeten worden als verkoopmedewerker, die ook kennis heeft van styling. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het helpen van klanten bij het uitzoeken van geschikte collecties. De meeste kledingadviseurs weten precies welke kleding het beste gecombineerd kan worden om tot een goed resultaat te komen. Kledingadviseurs zijn belangrijk binnen de retailsector, omdat lang niet alle klanten beschikken over kennis van styling en mode. Als kledingadviseur ben je in dat geval verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk helpen van klanten. Het is belangrijk dat een kledingadviseur kennis heeft van vormgeving, omdat klanten verschillende lichaamsvormen hebben. Met andere woorden zal een kledingadvies ook rekening houden met de lichaamsbouw van klanten. Daarnaast is het belangrijk dat een kledingadviseur kan adviseren over kleding accessoires, omdat kleding accessoires een belangrijk onderdeel uitmaken van de uiteindelijke styling. In sommige gevallen kan het belangrijk zijn dat je ook kan adviseren over passende kapsels en make-up. Zoals eerder omschreven kan een kledingadviseur op verschillende manieren werkzaam zijn. De inhoudelijke werkzaamheden van een kledingadviseur kunnen verschillen per kledingadviseur.

Gespecialiseerd in kleuradviezen en stylingadviezen

Een kledingadvies is dus gespecialiseerd in het geven van kleuradviezen in combinatie met stylingadvies. Zoals eerder omschreven kunnen ook verkoopspecialisten binnen een kledingwinkel aangemerkt worden als kledingadviseur. Afhankelijk van de kennis en de opleiding kan het gaan om een stylist. In dat geval is het wel belangrijk dat een kledingadviseur kennis heeft van de laatste mode en trends. Als een kledingadviseur werkzaam is als ondernemer spreken we meestal van een personal shopper. Omdat het geven van stylingadvies verder kan gaan dan alleen het geven van kledingadvies is het denkbaar dat een kledingadviseur of personal shopper aangemerkt kan worden als image consultant. Het belangrijkste verschil tussen een image consultant en kledingadviseur is dat een image consultant advies zal geven over haarstijl, make-up, lichaamshouding en de juiste omgangsvormen. Een image consultant is dus op een bredere manier werkzaam dan een kledingadviseur.

Kledingadvies krijgen

Het krijgen van kledingadvies is voor veel mensen belangrijk, omdat het zelf lastig is om te bepalen hoe kleding precies overkomt. Omdat het uitkiezen van de juiste kleding makkelijker te maken gaan de meeste mensen samen winkelen. Voor deze mensen kan het nuttig zijn om kledingadvies te krijgen van een professionele kledingadviseur. De kledingadviseur is bekend met de laatste mode en het assortiment van de winkel. Het combineren van verschillende kleding zal voor de kledingadviseur geen enkel probleem zijn, om zo tot een goed eindresultaat te komen. Het is belangrijk dat de kledingadviseur goed luistert naar de wensen van de klant en met gepaste kleding aankomt, die past bij de wensen van de klant. Als kledingadviseur is het ook belangrijk om rekening te houden met gepaste kleding accessoires, zoals een riem, sjaal, tas of hoed.

Kledingadviseur televisie

Kledingadviseurs kunnen ook werkzaam zijn voor televisieomroepen. Het zijn de kledingadviseurs die bepalen welke kleding een presentator op televisie zal dragen. De meeste grote omroepen hebben veel kleding op voorraad, die allemaal gecombineerd kan worden door de kledingadviseur. Vooral presentators die vaak op televisie verschijnen moeten iedere keer andere passende kleding dragen. Deze kleding zoeken ze over het algemeen niet zelf uit, omdat daar de kledingadviseur verantwoordelijk voor is.

Film Personal shopper:

Opleidingen tot kledingadviseur

De meest gerichte opleiding tot kledingadviseur is de Mbo-opleiding verkoopspecialist mode of de hbo-opleiding fashion & design. Welke opleiding heeft meest geschikt is, is afhankelijk van de eigen voorkeur. Binnen kledingwinkels zul je genoeg hebben aan een gerichte Mbo-opleiding. Om door te stromen naar een hbo-opleiding is het belangrijk dat je minimaal een afgeronde Mbo-opleiding bezit op niveau vier. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een kledingadviseur werkzaam kan zijn

Een kledingadviseur kan voor verschillende retailers werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gespecialiseerde kleermakerswinkel of aan een bruidsmodewinkel. Daarnaast zijn er nog veel meer gespecialiseerde middenstanders te bedenken, die zich richten op kleding. Zoals eerder aangeven kan een kledingadviseur ook werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval is het wel belangrijk dat we spreken van een allround stylist. Het alleen geven van kledingadvies is meestal niet genoeg om van rond te komen.

Competenties kledingadviseur

De belangrijkste competentie van een kledingadviseur is de allround kennis van fashion en design, omdat dat belangrijk is binnen de modebranche. Daarnaast moet een kledingadviseur beschikken over de nodige creativiteit en inspiratie. Maar ook communicatief zal je goed onderlegd moeten zijn, omdat je de hele dag met klanten bezig bent. Het luisteren en adviseren speelt binnen dit beroep een belangrijke rol. Omdat een kledingadviseur werkzaam is als ondernemer, of als verkoopspecialist, moet een kledingadviseur ook over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, zelfstandigheid, vakkennis, plannen, organiseren, coachen en adviseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kledingadviseur

Het arbeidsmarktperspectief van een kledingadviseur is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Over het algemeen zal het arbeidsmarktperspectief van een kledingadviseur sterk afhankelijk zijn van de genoten opleidingen. Daarnaast kan het zo zijn dat een kledingadviseur zelf het arbeidsmarktperspectief moet bepalen door het starten van een eigen bedrijf. De doorgroeimogelijkheden van een kledingadviseur moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam of het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan de functie filiaalmanager. Ook het starten van een eigen onderneming kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kledingadviseur

Als kledingadviseur kan je onder verschillende cao's vallen, zoals de cao mode en sportdetailhandel of de cao detailhandel, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Een kledingadviseur werkzaam in een kledingwinkel met een Mbo-diploma zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden. Binnen het hogere segment van de kledingwinkels is het niet ongebruikelijk dat er extra bonussen uitgekeerd worden wanneer vastgestelde doelstellingen bereikt worden. Met een afgeronde Hbo-opleiding Fashion & Design is je salaris doorgaans een stuk hoger, afhankelijk van het soort werkgever waar je werkzaam bent en je specifieke taken binnen de organisatie.

Eigen bedrijf starten als Kledingadviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kledingadviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kledingadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kledingadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kledingadviseur.

Mijnzzp.nl