Bromfietsmonteur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep bromfietsmonteur
• Een technisch beroep als bromfietsmonteur
• Wat doet een bromfietsmonteur?
• Werken als bromfietsmonteur
• Tweewielertechniek:
Opleidingen tot bromfietsmonteur
Bedrijven waar een bromfietsmonteur werkzaam kan zijn
Competenties bromfietsmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bromfietsmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris bromfietsmonteur
Eigen bedrijf starten als Bromfietsmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Bromfietsmonteur
Beroep bromfietsmonteur
Een bromfietsmonteur of scootertechnicus is een techneut die zich heeft gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van bromfietsen en scooters. Bromfietsen en scooters zijn er in diverse soorten en types, die net zo als andere voertuigen regelmatig onderhouden moeten worden. Het is mogelijk dat een bromfietsmonteur ook een fietsenmaker is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De werkzaamheden van een bromfietsmonteur bestaan over het algemeen uit het verkopen van brommers en/of snorfietsen en het onderhouden van brommers en/of snorfietsen. Een andere benaming voor bromfietsmonteur kan tegenwoordig ook zijn scootertechnicus. Het is de bromfietsmonteur die precies weet welk onderhoud als uitgevoerd moet worden aan bromfietsen en snorfietsen. Brommers en snorfietsen zijn relatief gezien complexe voertuigen, die regelmatig onderhouden moeten worden om optimaal te blijven functioneren. Het werken aan bromfietsen en/of scooters betreft technische werkzaamheden, waardoor het belangrijk is dat een bromfietsmonteur beschikt over de juiste opleidingen. Als bromfietsmonteur heb je meestal te maken met het onderhouden en repareren van verbrandingsmotoren, elektromotoren, versnellingsbakken, startmechanisme en remsystemen. Daarnaast zal een bromfietsmonteur regelmatig banden verwisselen. Ook elektronica speelt over een belangrijke rol bij het werk van een bromfietsmonteur. Daarnaast is een bromfietsmonteur verantwoordelijk voor algemenen demontage- en montage werkzaamheden van losse onderdelen. De specifieke werkzaamheden als bromfietsmonteur kunnen verschillen per bromfietsmonteur, omdat een bromfietsmonteur ook verantwoordelijk kan zijn voor meerdere werkzaamheden, zoals verkoopwerkzaamheden. In dat geval kan een bromfietsmonteur ook aangemerkt worden als verkoopadviseur. De meeste bromfietswinkels verkopen nieuwe en tweedehands brommers en scooters.
Een technisch beroep als bromfietsmonteur
Een bromfietsmonteur moet dus aangemerkt worden als monteur en technicus die ook over kennis van voertuigelektronica moet beschikken. Bromfietsmonteur is een beroep dat vaak gecombineerd wordt met een fietsenwinkel. De fietsenmaker verkoopt en onderhoudt naast fietsen dan brommers. Net zoals fietsen zijn brommers behoorlijk populair bij mensen om verschillende redenen, zoals de flexibiliteit en het belangrijke feit dat een bromfiets relatief gezien een goedkoop vervoermiddel is. In het verleden waren er veel schakelbrommers, maar tegenwoordig zijn automaten, zoals scooters, geliefder. De laatste jaren zijn de eisen fors aangescherpt met betrekking tot mogen besturen van een brommer, omdat er veel ongelukken voorkwamen met brommers. In Nederland mag een brommer maximaal een motorinhoud hebben van 50cc en een snelheid halen van maximaal 45 kilometer per uur. In tegenstelling tot een snorfiets is op een brommer het dragen van een goedgekeurde helm verplicht. Het is verplicht in Nederland om een rijbewijs te hebben als iemand een brommer wil besturen. Als iemand geen gewoon rijbewijs bezit zal men eerst het bromfietscertificaat moeten behalen om op een bromfiets te mogen rijden. Deze maatregel is in het verleden ingevoerd, omdat er te veel ongelukken gebeurden met bromfietsen. Dit komt vooral doordat het in veel gevallen jongeren betreft, die nog niet beschikken over veel rijervaring en verkeerskennis.
Wat doet een bromfietsmonteur?
Een bromfietsmonteur is gespecialiseerd in het onderhouden, repareren en diagnosticeren van bromfietsen. Ze hebben kennis van de technische aspecten van bromfietsen en zijn in staat om problemen op te sporen en op te lossen. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een bromfietsmonteur:
- Diagnose stellen: Bromfietsmonteurs onderzoeken en diagnosticeren technische problemen met bromfietsen. Ze gebruiken gespecialiseerde gereedschappen en apparatuur om de oorzaak van storingen of defecten te identificeren. Dit kan variëren van motorproblemen tot elektrische storingen of remproblemen.
- Reparaties uitvoeren: Na het diagnosticeren van een probleem, voeren bromfietsmonteurs de benodigde reparaties uit. Ze kunnen onderdelen vervangen, defecte onderdelen herstellen, elektrische bedrading repareren, remmen afstellen, banden vervangen en andere noodzakelijke reparaties uitvoeren om de bromfiets in goede staat te herstellen.
- Preventief onderhoud: Bromfietsmonteurs voeren regelmatig onderhoud uit om problemen te voorkomen en de levensduur van de bromfiets te verlengen. Ze voeren taken uit zoals het verversen van olie, het controleren van remmen, het afstellen van de ketting, het controleren van bandenspanning en het inspecteren van verschillende systemen om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert.
- Advies en informatie verstrekken: Bromfietsmonteurs adviseren klanten over het onderhoud van hun bromfietsen en verstrekken informatie over het gebruik, de veiligheid en de juiste zorg voor de bromfiets. Ze kunnen klanten informeren over mogelijke upgrades of verbeteringen om de prestaties van de bromfiets te optimaliseren.
- Documentatie bijhouden: Bromfietsmonteurs houden gedetailleerde documentatie bij van de uitgevoerde reparaties, onderhoudstaken en vervangen onderdelen. Dit is belangrijk voor het volgen van de geschiedenis van de bromfiets en het bieden van een referentie voor toekomstige onderhoudsbehoeften.
- Klantenservice: Bromfietsmonteurs hebben vaak direct contact met klanten. Ze luisteren naar de problemen en zorgen voor een goede klantenservice. Ze kunnen vragen beantwoorden, advies geven en klanten op de hoogte houden van de voortgang van de reparaties.
Werken als bromfietsmonteur
Het beroep bromfietsmonteur is een mooi beroep, omdat je veel met techniek te maken hebt. Daarnaast is het beroep bromfietsmonteur aan te merken als een verantwoordelijk beroep, omdat een bromfietsmonteur verantwoordelijk is voor het op een goede manier onderhouden en repareren van bromfietsen, zodat mensen op een veilige manier gebruik kunnen maken van hun bromfiets. Een goede bromfietsmonteur werkt dan ook volgens de fabrieksopgave, waardoor brommers op een goede manier onderhouden worden. Brommers en scooters zijn motorvoertuigen, die relatief gezien complex kunnen zijn. Als bromfietsmonteur zal je over het algemeen ook gezien kunnen worden als verkoopadviseur, omdat een bromfietsmonteur over het algemeen ook te maken heeft met advieswerkzaamheden met betrekking tot nieuwe onderdelen en accessoires. Tegenwoordig kan een andere benaming voor bromfietsmonteur ook scooter monteur zijn. Er zijn veel verschillende scooters.
Tweewielertechniek:
Opleidingen tot bromfietsmonteur
Wie als bromfietsmonteur wil gaan werken kan het beste eerst de opleiding fietsenmaker op Mbo-niveau twee volgen en afronden, waarna er diverse vervolgopleidingen mogelijk zijn zoals de opleiding eerste fietstechnicus, de opleiding motortechnicus en de opleiding scootertechnicus. De opleiding scootertechnicus is ook een Mbo-opleiding op niveau twee, en zal doorgaans twee jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen onder begeleiding van een leermeester. De stagebegeleider zal regelmatig de voortgang bespreken met je. Tijdens de opleiding leer je zelfstandig problemen vast te stellen en deze op te lossen aan brommers of scooters. De vakken die je krijgt tijdens de opleiding zijn onder meer Nederlands, autotechniek, ICT en beroepshouding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat beginnen, dan is het ook belangrijk om de administratie op de juiste manier te organiseren. Dit kun je bijvoorbeeld organiseren door middel van online boekhouden.
Bedrijven waar een bromfietsmonteur werkzaam kan zijn
Een bromfietsmonteur is over het algemeen werkzaam voor een gespecialiseerde bromfietswinkel of is werkzaam voor een fietsenwinkel, waarbinnen ook bromfietsen verkocht en onderhouden worden. Daarnaast is het denkbaar dat een bromfietsmonteur werkzaam is als ondernemer binnen een eigen bromfietswinkel en/of fietsenwinkel. Het beroep bromfietsmonteur kan in de praktijk op verschillende manieren voorkomen.
Competenties bromfietsmonteur
De belangrijkste competentie van een bromfietsmonteur is dat een bromfietsmonteur aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een bromfietsmonteur over het algemeen ook verantwoordelijk is voor advieswerkzaamheden en wellicht verkoopwerkzaamheden. Als een bromfietsmonteur werkzaam is als ondernemer kan ook een commerciële instelling aangemerkt worden als belangrijke competentie. In dat geval kan ook het kunnen onderhandelen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als bromfietsmonteur zijn vakmanschap, techniek, bijscholing, zelfstandigheid, inzicht, controleren, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bromfietsmonteur
Het arbeidsmarktperspectief voor een bromfietsmonteur is over het algemeen redelijk goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat het vinden van werk als bromfietsmonteur een langere periode in beslag kan nemen, omdat er relatief gezien niet veel bromfietswinkels zijn. Daarnaast worden de beroepen bromfietsmonteur en fietsenmakers in de praktijk in veel gevallen gecombineerd. Met andere woorden kan een fietsenmaker ook gezien worden als bromfietsmonteur. De doorgroeimogelijkheden als bromfietsmonteur moeten gezien worden in het eventueel ook verkoper van brommers en fietsen. Daarnaast is het denkbaar dat een bromfietsmonteur zal doorleren voor het beroep motormonteur. Het werken aan motoren heeft veel raakvlakken met het werken aan brommers. Een andere doorgroeimogelijkheid als bromfietsmonteur is het starten van een eigen bromfietswinkel en/of fietsenwinkel.
Arbeidsvoorwaarden en salaris bromfietsmonteur
De arbeidsvoorwaarden als bromfietsmonteur zijn sterk afhankelijk van je werkgever. Als bromfietsmonteur in loondienst kan je salaris erg verschillen per werkgever. Een bromfietsmonteur in loondienst zal doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende bromfietsmonteur in zijn eigen fietsenwinkel of scooterwinkel kan natuurlijk meer verdienen, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van je opdrachten en verkopen. Onder de fietsenwinkels of scooterwinkels is behoorlijk veel concurrentie. Lang niet alle winkels overleven het.
Eigen bedrijf starten als Bromfietsmonteur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bromfietsmonteur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Bromfietsmonteur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bromfietsmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bromfietsmonteur.
Mijnzzp.nl