Telefoonreparateur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep telefoonreparateur
• Wat doet een telefoonreparateur
• Werken als telefoonreparateur
• Garantie smartphone
• Telefoonmarkt
• Hoe duur is een telefoon reparatie?
• Film: telefoonreparateur:
• Film: telefoon van de toekomst:
Opleidingen tot telefoonreparateur
Bedrijven waar een telefoonreparateur werkzaam kan zijn
Competenties telefoonreparateur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als telefoonreparateur
Arbeidsvoorwaarden en salaris telefoonreparateur
Eigen bedrijf starten als Telefoonreparateur
Boekhoudprogramma vergelijken Telefoonreparateur
Beroep telefoonreparateur
Een telefoonreparateur is een monteur elektrotechniek die zich gespecialiseerd heeft in het repareren van smartphones en mobieltjes, die om verschillende redenen kapot gegaan kunnen zijn of die niet meer goed functioneren. Ook zijn de meeste telefoonreparateurs gespecialiseerd in het updaten van smartphones, het overzetten van smartphones en het installeren van smartphones. Een telefoonreparateur is aan te merken als onderzoeker, omdat hij of zij kapotte smartphones en mobieltjes eerst zal onderzoeken voordat smartphones en mobieltjes gerepareerd zullen worden. Omdat smartphones kostbaar kunnen zijn is het voor veel mensen interessant om hun smartphone of mobieltje te laten repareren door een telefoonreparateur. Omdat moderne smartphones en mobieltjes voorzien zijn van complexe elektronica en software zijn smartphones aan te merken als storingsgevoelig. De meest voorkomende problemen met betrekking tot schade aan smartphones en mobieltjes zijn schokschade (vallen), waterschade en kapotte schermen. Daarnaast is het zo dat van oude smartphones de batterij vroeg of laat vervangen moet worden, omdat deze aan het einde van de levensduur is gekomen. Een telefoonreparateur is werkzaam binnen de consumentenelektronica, dat ook betrekking kan hebben op andere elektronica. Als telefoonreparateur krijg je dus met smartphones en mobieltjes te maken, die om verschillende redenen kapot gegaan kunnen zijn of, die niet meer goed functioneren. Omdat smartphones en mobieltjes kostbaar zijn worden ze in eerste instantie onderzocht om te kunnen bepalen, wat nu precies het probleem is en wat de reparatie zal gaan kosten. Het daadwerkelijk repareren van smartphones en mobieltjes is voorbehouden aan gespecialiseerde telefoonreparateurs, omdat het complexe techniek, hardware en software betreft.
Wat doet een telefoonreparateur
Een telefoonreparateur is aan te merken als technicus en elektrotechnicus en zal verschillende apparaten en gereedschappen gebruiken om problemen vast te kunnen stellen. Wat een telefoonreparateur precies doet qua reparatiewerkzaamheden kan verschillen per telefoon, omdat het om losse componenten kan gaan en om vaste componenten. Vaste componenten kunnen meestal alleen vervangen worden door ze los te solderen. Het vaststellen van schadegevallen aan smartphones en mobieltjes is in veel gevallen belangrijk als telefoonreparateur, omdat de leverancier en/of de verzekeringmaatschappij precies wil weten wat de oorzaak is van de schade. In veel gevallen is er nog sprake van de standaard garantieperiode van twee jaar, echter worden reparaties alleen vergoed als het schade betreft waaraan de consument niks kan doen. Schade die is ontstaan door het laten vallen van smartphones of waterschade aan smartphones zal meestal niet vergoed worden, omdat dit niet onder de standaard garantie valt. Het kunnen vaststellen van de oorzaak van schade maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden van een telefoonreparateur. Als consumenten zelf de reparatie moeten betalen omdat het geen garantie betreft, is het afhankelijk van de onderzoeksresultaten wat de reparatiekosten precies zullen zijn. Een goede telefoonreparateur zal dan ook een prijsopgave geven voordat hij of zij de smartphone daadwerkelijk zal repareren. Een telefoonreparateur kan ook gebruikmaken van een speciale cleanroom om telefoons te repareren.
Werken als telefoonreparateur
Het is niet zo dat een telefoonreparateur alleen te maken krijgt met smartphones en mobieltjes die stuk zijn gegaan door hardware schade. Als telefoonreparateur krijg je juist ook te maken met smartphones en mobieltjes die problemen ondervinden door software. Met andere woorden kan een telefoonreparateur ook aangemerkt worden als software tester. Een software tester maakt gebruik van bepaalde technieken om mogelijke softwareproblemen te kunnen opsporen en te kunnen verhelpen. Software kan alleen goed functioneren als alle systemen werken, zoals ze behoren te werken. Daarnaast krijg je als telefoonreparateur te maken met klanten die mogelijk data kwijtgeraakt zijn. In dat geval is het aan de telefoonreparateur om te proberen om de verloren data toegankelijk te maken. Een telefoonreparateur kan dus in veel gevallen ook aanmerkt worden als data recovery specialist. Het toegankelijk maken van data betreft ook gespecialiseerde werkzaamheden, omdat dit zeer complex is. Het toegankelijk maken van data zal ook niet in alle gevallen mogelijk zijn.
Garantie smartphone
De meeste mensen die problemen hebben met hun smartphone gaan hiermee naar hun eigen provider om het probleem op te lossen. In veel gevallen hebben deze winkels een afdeling waar men zelf de reparaties kan uitvoeren. Meestal is een uurtje wachten voldoende om weer met een goed werkende smartphone naar huis te gaan. Bij complexere gevallen of bij garantiegevallen kan het soms ook nodig zijn om de smartphone op te sturen, waardoor het een langere periode in beslag zal nemen. In dat geval krijgen klanten meestal een vervangend toestel mee. Een smartphone reparatie kan tegenwoordig behoorlijk kostbaar zijn.
Telefoonmarkt
De telefoonmarkt is vandaag de dag zeer groot, omdat bijna iedereen een smartphone heeft. Smartphone fabrikanten komen ieder jaar met nieuwe smartphones die steeds meer kunnen en ook beter worden. Ook aanverwante artikelen maken tegenwoordig een belangrijk onderdeel uit van de smartphone markt, zoals smartphone horloges. Omdat de telefoonmarkt zo groot is zijn er steeds meer specialisten te vinden die reparaties kunnen uitvoeren aan smartphones en aanverwante artikelen. Het laten repareren van smartphones en aanverwante artikelen door een telefoonreparateur kan in veel gevallen een goede uitkomst zijn, omdat nieuwe smartphones kostbaar zijn. In veel gevallen hoeft een reparatie niet kostbaar te zijn, maar dat is wel afhankelijk van de soort reparatie.
Hoe duur is een telefoon reparatie?
De kosten van een telefoonreparatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de telefoon, het specifieke probleem dat gerepareerd moet worden en de locatie waar de reparatie plaatsvindt. Over het algemeen kunnen kleine reparaties, zoals het vervangen van een gebarsten scherm of een beschadigde batterij, relatief betaalbaar zijn. De kosten kunnen echter snel oplopen als er meer complexe problemen zijn, zoals een moederbord reparatie of waterschade. Daarnaast kunnen de tarieven variëren tussen verschillende reparatiewinkels, serviceproviders en geautoriseerde dealers. Het is raadzaam om vooraf prijzen en beoordelingen te vergelijken, en om te informeren naar eventuele garanties op de reparatiediensten. Het is ook belangrijk om te overwegen of het de moeite waard is om een oudere telefoon te laten repareren in plaats van te investeren in een nieuw toestel. Een reparatie mobiele telefoon kan overigens wel het beste uitgevoerd worden met originele onderdelen om problemen te voorkomen.
Film: telefoonreparateur:
Film: telefoon van de toekomst:
Opleidingen tot telefoonreparateur
Wie als telefoonreparateur wil kunnen werken kan het beste de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechniek volgen. Deze Mbo-opleiding op niveau drie zal doorgaans twee jaar in beslag nemen. Deze opleiding is wel breder dan alleen telefoons repareren. Tijdens de opleiding leer je zaken als data en netwerkkabels aansluiten, storingen op lossen en het repareren en inregelen van apparatuur. Wel is dit een opleiding op niveau drie, en is het doorleren na deze opleiding wel aan te raden, om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De meeste vervolgopleidingen zoals een hbo-opleiding verwachten minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier. Een hbo-opleiding die past binnen dit beroep kan de opleiding informatica zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding als telefoonreparateur.
Bedrijven waar een telefoonreparateur werkzaam kan zijn
Als telefoonreparateur ben je over het algemeen werkzaam voor een elektronica reparatiebedrijf of ben je werkzaam als zelfstandig werkende telefoonreparateur binnen je eigen bedrijf. De laatste jaren zijn er steeds meer ondernemers, die een eigen telefoonwinkel oprichten waar consumenten hun telefoon kunnen laten repareren. Naast reparaties verkopen de meeste telefoonwinkels nieuwe smartphones en mobieltjes en aanverwante artikelen. In dat geval kan een telefoonreparateur ook aangemerkt worden als middenstander. Het is mogelijk dat een telefoonreparateur ook andere werkzaamheden uitvoert, maar dat kan per telefoonreparateur verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van andere consumentenelektronica, zoals televisies.
Competenties telefoonreparateur
Als telefoonreparateur is je belangrijkste competentie dat je zelfstandig in staat bent om storingen op te zoeken en ze te verhelpen. Een telefoonreparateur moet dus over onderzoeksvaardigheden beschikken. Daarnaast moet je over veel kennis beschikken van elektronica en van gsm-techniek in het algemeen. Omdat je met veel verschillende klanten te maken krijgt moet je ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn snelheid, flexibiliteit, inzicht, controleren, secuur, overleggen en bijscholing. Bijscholing is belangrijk, omdat nieuwe technieken elkaar snel opvolgen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als telefoonreparateur
Het arbeidsmarktperspectief van een telefoonreparateur en/of als monteur elektrotechniek is in het algemeen goed te noemen. Niet iedereen kan zomaar werkzaam zijn als telefoonreparateur, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. Het verkrijgen van werk als telefoonreparateur zal dan ook geen enkel probleem zijn. Dit is ook het geval omdat er veel smartphones en andere soorten mobieltjes op de markt zijn. Daarnaast kunnen de meeste monteurs elektrotechniek ander consumentenelektronica repareren. De doorgroeimogelijkheden van een telefoonreparateur zijn sterk afhankelijk van de soort werkgever. Het is denkbaar dat een telefoonreparateur kan doorgroeien tot filiaalmanager of tot bedrijfsleider. Dit is ook afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Ook het starten van een eigen reparatiewinkel kan aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière. In dat geval kan het belangrijk zijn om een eigen tech-blog te starten om actief aan de naamsbekendheid te werken.
Arbeidsvoorwaarden en salaris telefoonreparateur
Een telefoonreparateur in loondienst van een elektronica reparatie bedrijf zal doorgaans tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van de leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer met je eigen telefoonwinkel of reparatiewinkel is er doorgaans meer te verdienen, maar zullen je inkomsten sterk afhankelijk zijn van je opdrachten en kosten, zoals de huur van een bedrijfspand of winkel.
Eigen bedrijf starten als Telefoonreparateur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Telefoonreparateur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Telefoonreparateur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Telefoonreparateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Telefoonreparateur.
Mijnzzp.nl