Horecaportier
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep horecaportier
• Een carrière starten als horecaportier
• Werken als uitsmijter
• Is het beroep uitsmijter gevaarlijk
• Informatiefilm over een Horecaportier:
Opleidingen tot horecaportier
Bedrijven waar een horecaportier werkzaam kan zijn
Competenties horecaportier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als horecaportier
Arbeidsvoorwaarden en salaris horecaportier
Eigen bedrijf starten als Horecaportier
Boekhoudprogramma vergelijken Horecaportier
Beroep horecaportier
Een horecaportier of uitsmijter is een beveiliger die zich gespecialiseerd heeft in het beveiligen van horecagelegenheden. Als horecaportier ben je meestal werkzaam tijdens de avonduren, als cafés, discotheken en nachtclubs veel bezoekers trekken. Het is de verantwoordelijkheid van de horecaportier om toe te zien op de algemene veiligheid. Dit kan inhouden, het weigeren van bezoekers of het naar buiten werken van dronken en/of vervelende bezoekers. Het naar buiten werken van bezoekers is meestal nodig als bezoekers zich niet gedragen, omdat ze bijvoorbeeld dronken zijn of verboden genotsmiddelen gebruiken. Tegenwoordig is het verplicht dat horecaportiers beschikken over een speciaal diploma, omdat ze anders niet mogen werken als horecaportier. Tijdens deze opleiding is er onder andere aandacht voor veiligheidspreventie, recht- en wetskennis, alcoholmisbruik, drugsgebruik en sociale vaardigheden. Als horecaportier kan je alleen werkzaam zijn of werk je samen met andere collega's. Een uitsmijter die voor de deur staat let goed op, wat voor soort gasten er naar binnen willen. Soms kan iemand geweigerd worden, omdat de uitsmijter ziet dat de persoon te dronken is of een lastige indruk maakt. Ook zal de uitsmijter er op toezien dat er binnen de uitgaansgelegenheid zich geen praktijken voordoen die niet door de beugel kunnen, zoals drugsgebruik, vervelend gedrag of dronkenschap. Een portier zal altijd proberen vervelende mensen naar buiten te krijgen door middel van praten en soms lichte dwang toepassen als dat nodig is. Een portier moet dan ook goed kunnen omgaan met diverse soorten mensen. Een van de veelvoorkomende problemen is dat mensen zich anders gedragen als ze dronken zijn. Als iemand dronken is kunnen er veel emoties loskomen. Het is de taak van de portier om hier op een professionele manier mee om te gaan. Tegenwoordig hebben de meeste portiers de mogelijkheid om direct contact te kunnen leggen met de politie.
Een carrière starten als horecaportier
Een horecaportier is dus een toezichthouder met betrekking tot uitgaansgelegenheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een horecaportier het beste omschrijven als het voorkomen van ongewenst gedrag of situaties door het preventief handelen. Dit houdt in dat horecaportiers ongewenste personen buiten houden, die mogelijk problemen kunnen veroorzaken binnen in de uitgaansgelegenheid. Daarnaast zijn horecaportiers verantwoordelijk voor het niet toelaten van minderjarige personen. Ook het fouilleren van bezoekers is een belangrijke taak om problemen te voorkomen. Meestal wordt dit gedaan door middel van detectiepoortjes en soms met de hand. Vooral het tegenhouden van wapens, zoals messen, is erg belangrijk voor de veiligheid. Maar ook drugs kan een probleem vormen. Het beroep horecaportier is een beroep dat bij je moet passen, omdat horecaportiers regelmatig te maken krijgen met vervelende mensen. Het is niet zo dat horecaportiers alleen maar geweld toepassen om mensen te verwijderen. Horecaportiers krijgen steeds betere opleidingen, om geweld uit de weg te kunnen gaan. In veel gevallen is de aanwezigheid van een horecaportier al voldoende om problemen te voorkomen. Alleen in extreme situaties zal een horecaportier meer dwang moeten toepassen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die bewust uit zijn op een confrontatie, omdat ze dronken zijn. In dat geval kan een horecaportier ineens met een vervelende situatie te maken krijgen waarbij er sprake is van geweld. De meeste horecaportiers staan met minimaal twee man voor de deur uit veiligheidsredenen en om effectief te kunnen handelen.
Werken als uitsmijter
Een horecaportier is over het algemeen werkzaam aan de deur van een uitgaansgelegenheid om toezicht te houden. Daarnaast zal een horecaportier regelmatig inspectierondes lopen binnen in de horecagelegenheid. De meeste horecaportiers staan ook in contact met de barman om effectief te kunnen handelen bij mogelijke problemen. Het is de barman die in veel gevallen problemen kan voorkomen door het vroegtijdig inschakelen van de horecaportier(s). Het ingrijpen als horecaportier binnen in een horecagelegenheid is vaak lastig, omdat er sprake kan zijn van een ongecontroleerde situatie. Met andere woorden moeten horecaportiers zeer alert zijn op mogelijk gevaar. Denk bijvoorbeeld aan meerdere mensen, die zich agressief kunnen gedragen tegen horecaportiers. Het is daarom zo belangrijk om simpele ruzies of andere misstanden niet te laten escaleren. In de meeste gevallen werken horecaportiers binnen een team om risico's te kunnen minimaliseren. Dit neemt niet weg dat horecaportiers zeer alert moeten zijn op mogelijke escalaties.
Is het beroep uitsmijter gevaarlijk
Het beroep horecaportier of uitsmijter moet aangemerkt worden als gevaarlijk beroep. Het komt regelmatig voor dat horecaportiers te maken krijgen met extreem geweld. Dit is dan ook meteen de belangrijkste reden dat horecaportiers in de meeste gevallen samenwerken binnen een team van andere horecaportiers. Daarnaast komt het voor dat horecaportiers van verschillende uitgaansgelegenheden elkaar helpen tijdens een noodsituatie. Een horecaportier zal vroeg of laat te maken krijgen met geweld. Dit betreft redelijk vaak groepen mensen, die uit zijn op escalatie. Ondanks dat horecaportiers nauw kunnen samenwerken met de politie en andere horecaportiers kan het voorkomen dat een horecaportier er zelfstandig voor zal staan. In dit soort gevallen is het belangrijk dat een horecaportier zijn mannetje kan staan. Het is niet voor niet dat de meeste horecaportiers aan vechtsport doen. Zelfverdediging en het niet bang zijn is belangrijk als horecaportier.
Informatiefilm over een Horecaportier:
Opleidingen tot horecaportier
Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden op gewone scholen voor het beroep horecaportier. Wel zijn er veel externe bedrijven te vinden die opleidingsmogelijkheden aanbieden voor het beroep horecaportier. Wie als horecaportier wil gaan werken zal het diploma horecaportier moeten bezitten. Met het diploma laat je zien dat je het vak van horecaportier verstaat. De wet die bepaalt aan welke voorwaarden je moet voldoen als horecaportier is de wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. De instantie die het examen afneemt en de diploma's uitreikt is de SVH. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste pakket voor de financiële administratie.
Bedrijven waar een horecaportier werkzaam kan zijn
Een horecaportier is over het algemeen werkzaam voor een beveiligingsbedrijf of is werkzaam als ondernemer. Redelijk veel horecaportiers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. Horecaportiers die werkzaam zijn voor een beveiligingsbedrijf kunnen in veel gevallen ook aangemerkt worden als evenementenbeveiliger. Zelfstandig werkende horecaportiers zijn in de meeste gevallen in opdracht werkzaam van een uitbater of caféhouder. Daarnaast kunnen horecaportiers werkzaam zijn voor zalencentrums of discotheken.
Competenties horecaportier
De belangrijkste competentie van een horecaportier is conflictbeheersing. Dit is het geval, omdat conflictbeheersing veel problemen kan voorkomen. Conflictbeheersing heeft ook alles te maken met goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast moet een horecaportier beschikken over goede sociale vaardigheden. Alleen als niks meer werkt, zal een horecaportier andere maatregelen nemen. Een professionele horecaportier kent zijn grenzen en zal alleen gepast geweld toepassen om een situatie te eindigen. Een andere belangrijke competentie van een horecaportier is overwicht. Overwicht heeft betrekking op het duidelijk maken van een boodschap, die ook overkomt. Algemeen belangrijke woorden zijn lef, training, energie, samenwerken, inspecteren, controleren, motivatie, veiligheid en alertheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als horecaportier
Het arbeidsmarktperspectief van een horecaportier is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat lang niet alle beveiligers geschikt zijn om te werken als horecaportier. Het beroep horecaportier is een beroep dat bij je moet passen. De meeste zelfstandig werkende horecaportiers zijn werkzaam voor de kleinere kroegen en cafés. Grote uitgaansgelegenheden maken over het algemeen vaker gebruik van beveiligingsbedrijven. Er zijn als horecaportier geen echte doorgroeimogelijkheden. Lang niet alle horecaportiers zijn fulltime werkzaam als horecaportier.
Arbeidsvoorwaarden en salaris horecaportier
Als horecaportier ben je doorgaans een zelfstandige ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Een goede arbeidsongeschiktheids-verzekering is voor dit beroep zeker aan te raden, omdat de risico's te groot zijn om er geen af te sluiten. Het salaris van een horecaportier is moeilijk in te schatten, omdat de salarissen nogal kunnen verschillen. Er zijn beruchte cafés en kroegen waar veel publiek op afkomt, die doorgaans meer over hebben voor de beveiliging dan kleine lokale dorpskroegen. Maar over het algemeen zal een horecaportier minimaal 500 euro bruto per avond vragen voor zijn diensten, en natuurlijk verdient de horecaportier doorgaans ook extra door de fooien.
Eigen bedrijf starten als Horecaportier
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Horecaportier, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Horecaportier
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Horecaportier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Horecaportier.
Mijnzzp.nl