Winkelsurveillant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep winkelsurveillant
Werken als winkelsurveillant
Wat doet een winkelsurveillant allemaal
Eigenschappen winkelsurveillant:
Beroepsfilm winkelsurveillant:
Opleidingen tot winkelsurveillant
Bedrijven waar een winkelsurveillant werkzaam kan zijn
Competenties winkelsurveillant
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als winkelsurveillant
Arbeidsvoorwaarden en salaris winkelsurveillant
Eigen bedrijf starten als Winkelsurveillant
Boekhoudprogramma vergelijken Winkelsurveillant

Beroep winkelsurveillant

Een winkelsurveillant is een beveiliger die werkzaam is binnen winkels, winkelcentrums en de directe omgeving daarvan. De werkzaamheden van een winkelsurveillant bestaan over het algemeen uit het houden van toezicht in de winkel en het eventueel aannemen of opbergen van tassen als deze niet meegenomen mogen worden in de winkel. De belangrijkste taak van een winkelsurveillant is het beveiligen van het winkelpersoneel en het waken over de goederen in de winkel. Ook het geven van informatie aan bezoekers is één van de taken van de winkelsurveillant. Andere werkzaamheden van een winkelsurveillant zijn het uitvoeren van de openingsronde en het uitvoeren van de sluitingsronde. Dit heeft vooral betrekking op het signaleren van mogelijk verdachte situaties, zodat mogelijke overvallen voorkomen worden. Een ander belangrijk punt tijdens de openingsronde en de sluitingsronde is het signaleren van gevaarlijke situaties, zoals mogelijke brandbare goederen die opgeslagen liggen tegen de gevel van het winkelpand. Als de winkelsurveillant zaken waarneemt die niet door de beugel kunnen, zoals diefstal of vernielingen, zal de winkelsurveillant optreden. Winkels maken steeds meer gebruik van winkelsurveillanten. Een winkelsurveillant zal niet standaard iedere dag bij dezelfde winkel werkzaam zijn. Dit wordt onder andere gedaan om te voorkomen dat winkelpersoneel en winkelsurveillanten te kameraadschappelijk worden en daardoor minder waakzaam worden. Het kan ook voorkomen dat de winkelsurveillant geen uniform aan heeft en in normale kleding door de winkel loopt. Een winkelsurveillant houdt dus de bezoekers van een winkel of winkelcentrum in de gaten, en verzorgt zo een deel van de veiligheid voor het winkelpersoneel en de bezoekers. Dit wordt gedaan door het zichtbaar rondlopen door een winkel. Soms komt het voor dat er ook winkelsurveillanten in een winkel rondlopen, die normale kleren dragen en samenwerken met hun zichtbare collega.

Werken als winkelsurveillant

Een winkelsurveillant is dus een beveiliger en bewaker, die aangemerkt kan worden als toezichthouder. Het kunnen herkennen van mogelijke misstanden is erg belangrijk als winkelsurveillant, omdat er mensen zijn die kwade bedoelingen kunnen hebben en geraffineerd te werk gaan. Dit doen ze bijvoorbeeld door winkelpersoneel af te leiden, waardoor een mogelijke compagnon van de winkeldief de mogelijkheid heeft om goederen te stelen. Als een winkelsurveillant een dief betrapt is het zijn verantwoordelijkheid om de betreffende persoon aan te spreken. Het aanspreken van winkeldieven is geen makkelijke opgave, omdat mensen op verschillende manieren kunnen reageren. Denk bijvoorbeeld aan een winkeldief die gaat schelden, of aan een winkeldief die meteen agressief wordt. In de meeste gevallen zal de betreffende filiaalmanager aangifte willen doen van de diefstal. Dit houdt in dat de winkeldief tijdelijk opgevangen moeten worden voordat de politie arriveert. In veel gevallen wacht de winkeldief rustig totdat de politie er is, maar het kan ook anders lopen. Dit zijn lastige situaties waarmee een winkelsurveillant regelmatig te maken krijgt. Dit soort praktijkervaringen krijgt binnen de opleiding tot beveiliger dan ook veel aandacht.

Wat doet een winkelsurveillant allemaal

Het is niet zo dat een winkelsurveillant alleen verantwoordelijk is voor het controleren van winkelbezoekers. Een winkelsurveillant is op een brede manier verantwoordelijk voor het houden van toezicht. Denk bijvoorbeeld ook aan het regelmatig lopen van brandrondes. Het lopen van brandrondes heeft betrekking op het signaleren van mogelijke gevaarlijke situaties. Ook een geblokkeerde nooduitgang is een potentieel gevaarlijke situatie, die een winkelsurveillant zal oplossen. Andere werkzaamheden zijn het preventief rondlopen binnen een winkelcentrum om mogelijke criminelen af te schrikken. Ook het bieden van informatie aan bezoekers van een winkelcentrum behoort tot de werkzaamheden. Andere werkzaamheden kunnen zijn het bemiddelen tussen mensen die ruzie met elkaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen, die ruzie krijgen op de parkeerplaats. Ook het wegsturen van hangjongeren of zwervers behoort tot de werkzaamheden van een winkelsurveillant. In de kern is een winkelsurveillant wel verantwoordelijk voor het voorkomen van winkeldiefstallen.

Eigenschappen winkelsurveillant:

  • Inzicht hebben.
  • Communicatieve vaardigheden hebben.
  • Improvisatievermogen hebben.
  • Zelfdiscipline hebben.

Beroepsfilm winkelsurveillant:

Opleidingen tot winkelsurveillant

Wie als winkelsurveillant wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding beveiliger volgen op niveau twee. De opleiding tot beveiliger op niveau twee zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding zal je veel stage lopen bij erkende leerbedrijven, en de rest van de tijd op school doorbrengen. Om toegelaten te worden voor de opleiding zal je in de meeste gevallen een intakegesprek moeten afleggen. Het is wel belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je als gecertificeerd beveiliger aan het werk kan gaan. De Mbo-opleidingen gaan tot niveau twee, en de vervolgopleidingen worden geëxamineerd door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). De meeste bedrijven die tegenwoordig beveiligers aanstellen willen alleen goed opgeleide beveiligers aan het werk hebben. Tijdens de opleiding beveiliger kan je verschillende specialisaties kiezen zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger, evenementenbeveiliger, centralist alarmcentrale of havenbeveiliger. Tegenwoordig worden nieuwe cursisten eerst gescreend door de politie, voordat ze een speciaal legitimatiebewijs als beveiliger kunnen krijgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een winkelsurveillant werkzaam kan zijn

Een winkelsurveillant is over het algemeen werkzaam voor een beveiligingsbedrijf, dat ingehuurd wordt door een winkelcentrum of middenstander. Als een winkelsurveillant toeziet op de algemene veiligheid van een winkelcentrum kan ook de benaming medewerker cameratoezicht van toepassing zijn. Over het algemeen zal een winkelsurveillant alleen werkzaam zijn voor de grote winkeliers. Denk bijvoorbeeld aan elektronicawinkels, kledingwinkels, tuincentrums en aan bouwmarkten. In sommige gevallen kan een winkelsurveillant ook werkzaam zijn voor kleinere ondernemers. Dit betreft vaak middenstanders, die te maken hebben met een verhoogd risico op overvallen en diefstal, zoals luxe juweliers.

Competenties winkelsurveillant

De belangrijkste competentie van een winkelsurveillant is het observatievermogen. Dit is belangrijk om winkeldieven heel gehaaid te werk kunnen gaan. Daarnaast moet een winkelsurveillant kennis hebben van conflictbeheersing. Conflictbeheersing houdt in dat een winkelsurveillant er alles aan zal doen om zaken niet te laten escaleren. Een andere belangrijke competentie is het samenwerken. De meeste winkelsurveillant hebben te maken met diverse collega's, die samen een goed team moeten vormen. In dat opzicht zal een winkelsurveillant ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn inspecteren, controleren, motivatie, overleggen, waakzaamheid, inzicht, lef, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als winkelsurveillant

Als winkelsurveillant met de juiste opleiding is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. De beveiligingsbranche is een groeiende markt, die steeds professioneler aan het worden is. Naast de specifieke functie winkelsurveillant kan je doorgaans ook voor andere taken ingezet worden. Het doorgroeien als beveiliger moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je voor werkgevers breder inzetbaar bent. Er zijn binnen de beveiligingsbranche diverse opleidingen mogelijk in verschillende richtingen, zoals de opleiding coördinator beveiliging. Daarnaast is het mogelijk om met de juiste opleidingen en ervaringen door te stromen tot de politieopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris winkelsurveillant

Als winkelsurveillant zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en val je onder de cao particuliere beveiliging, waarin alle arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Een winkelsurveillant in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat voor zover wij weten het beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Eigen bedrijf starten als Winkelsurveillant

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Winkelsurveillant, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Winkelsurveillant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Winkelsurveillant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Winkelsurveillant.

Mijnzzp.nl