Groenteman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep groenteman
• Werken als zelfstandig groenteman
• Biologische groenten en fruit
• Wat doet een groenteman allemaal:
• Beroepsfilm groenteman:
Opleidingen tot groenteman
Bedrijven waar een groenteman werkzaam kan zijn
Competenties groenteman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groenteman
Arbeidsvoorwaarden en salaris groenteman
Eigen bedrijf starten als Groenteman
Boekhoudprogramma vergelijken Groenteman
Beroep groenteman
Een groenteman is een middenstander of marktkoopman, die handelt in groente en fruit. Een groenteman heeft een eigen winkel of staat op de markt waar de groenteman zijn groente en fruit verkoopt. Tegenwoordig komt het ook voor dat een groenteman in een supermarkt, tuincentrum of andere soorten winkel zijn groente en fruit verkoopt. Vroeger waren de producten die de groenteman kon aanbieden vooral seizoensgebonden. Tegenwoordig kan een groenteman bijna het hele jaar door klanten voorzien van alle denkbare producten. Het beroep groenteman komt in de klassieke vorm wel steeds minder voor, omdat supermarkten het moeilijk gemaakt hebben voor groentemannen. De belangrijkste oorzaak dat er steeds minder zelfstandige groentewinkels bestaan is dan ook de concurrentie van de supermarkten. De groenteman die nog wel een eigen winkel heeft moet dan ook een uitgebreid assortiment aanbieden aan zijn of haar klanten, inclusief veel service. Dit doen groentemannen bijvoorbeeld door het aanbieden van kant-en-klare fruithapjes en salades. Een andere benaming voor een groenteman kan ook zijn groenteboer, echter hoeft een groenteman zelf geen groente en fruit te kweken. De meeste groentemannen kopen hun groente en fruit in van de groothandel en kweken dit niet zelf. In het verleden werkte de groenteman nauw samen met boeren, die de groenteman voorzagen van alle groente en fruit. Een groenteman die tegenwoordig nog steeds zelfstandig een eigen groentewinkel heeft, is zeldzaam aan het worden, omdat het rondkomen van groente en fruit niet makkelijk is. Dit neemt niet weg dat er nog steeds voldoende groentewinkels te vinden zijn. Ook op weekmarkten zijn nog steeds voldoende groentemannen te vinden, die groente en fruit tegen een concurrerende prijs aanbieden. Zoals eerder omschreven bieden de meeste groentemannen tegenwoordig niet alleen groente en fruit aan. Denk ook aan soepen, salades en stamppotten.
Werken als zelfstandig groenteman
Een groenteman is dus een middenstander, die beschikt over een eigen groentewinkel. Daarnaast kan een groenteman werkzaam zijn als marktkoopman. De groenteman van vroeger had naast een groentewinkel meestal een kar of auto om groenten en fruit aan huis te verkopen. Het aanbieden van groente en fruit aan huis komt tegenwoordig bijna niet meer voor. In het verleden werden groentemannen vaak aangemerkt als groenteboer. Dit was het geval, omdat groentemannen in het verleden ook boer en akkerbouwer waren, die zelfstandig hun groeten en fruit verkochten. Tegenwoordig kan een groenteman niet meer aangemerkt worden als groenteboer, omdat de meeste groentemannen hun groente en fruit inkopen via de veiling of groothandel. Zoals eerder omschreven komt de klassieke groenteman steeds minder voor, omdat de meeste groenteboeren niet op kunnen tegen de concurrentie van de supermarkt. Vanzelfsprekend kan een groenteman wel werkzaam zijn voor een supermarkt. Daarnaast kan een groenteman werkzaam zijn voor de grote tuincentrums. Als groenteman is het tegenwoordig belangrijk om je te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van soep, het maken van salades en aan het aanbieden van catering. Een moderne groenteman kan dus in sommige gevallen ook aangemerkt worden als kok.
Biologische groenten en fruit
Tegenwoordig zijn er steeds meer biologische boerderijwinkels te vinden, die hun eigen producten verkopen. Biologische boerderijwinkels verkopen over het algemeen ook groenten en fruit, die aan biologische voorwaarden moeten voldoen om verkocht te mogen worden als biologisch. Met de opkomst van biologische boerderijwinkels is er min of meer ook een nieuwe markt ontstaan voor de groenteman, omdat steeds meer mensen biologische groenten en fruit kopen. Biologische groentemannen kunnen in veel gevallen ook aangemerkt worden als groenteteler en fruitteler. In dat geval is een groenteman een biologische landbouwer, die geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest zal gebruiken. Biologische groenten en fruit zijn steeds meer in opkomst, omdat mensen het milieu belangrijk vinden en geen chemische stoffen willen binnenkrijgen.
Wat doet een groenteman allemaal:
- Het inkopen en verkopen van groenten en fruit.
- Het eventueel klaarmaken van gerechten.
- Het aansturen van medewerkers.
- Het adviseren van klanten.
- Het voeren van de administratie.
- Het bijhouden van de groentewinkel.
- Het eventueel zelf kweken van groenten en fruit.
Beroepsfilm groenteman:
Opleidingen tot groenteman
Voor het beroep groenteman is geen specifieke opleiding beschikbaar. Wel is het handig om een opleiding te volgen in de richting van de horeca of voedingsindustrie. De meeste kennis als groenteman wordt opgedaan in de praktijk. Deze kennis is er belangrijk als groenteman, omdat klanten meestal veel informatie willen hebben van de groenteman. Persoonlijke bereidingsadviezen van de groenteman worden dan ook erg op prijs gesteld. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een groenteman werkzaam kan zijn
Een groenteman is over het algemeen werkzaam als ondernemer. Dit zijn dan vooral groentemannen die werkzaam zijn op een markt of winkelcentrum. Daarnaast is het mogelijk dat een groenteman onderdeel uitmaakt van een franchiseformule. Zoals eerder omschreven komt het steeds minder vaak voor dat er sprake is van zelfstandig werkende groentemannen, omdat het concurreren met de grotere winkelketens lastig is als groenteman. De zelfstandig werkende groentemannen zijn vaak groentemannen die zich op een bijzondere manier weten te onderscheiden van gewone groentewinkels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan middenstanders die alleen biologische groente aanbieden, in combinatie met een biologische boerderij. Het is denkbaar dat een groenteman werkzaam is voor een tuincentrum met eigen groentewinkel.
Competenties groenteman
De competenties van een groenteman zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat groentemannen op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het zelfstandig kweken van groenten en fruit kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met alleen verkopen van groenten en fruit. Vanzelfsprekend zal een groenteman wel over voldoende vakinhoudelijke kennis moeten beschikken. Daarnaast moet een groenteman over een commerciële instellingen moeten beschikken. Ook het kunnen onderhandelen speelt als groenteman een belangrijke rol. Omdat je te maken hebt met klanten moet een groenteman beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijk woorden zijn innovatie, adviseren, hygiëne, kwaliteit, flexibiliteit, motivatie en service.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groenteman
Het arbeidsmarktperspectief als groenteman in loondienst is over het algemeen niet heel groot te noemen. Dit komt ook doordat het beroep groenteman in loondienst relatief gezien niet veel voorkomt. Eigenlijk komt het beroep groenteman in loondienst bijna alleen voor binnen supermarkten. In dat geval kan een groenteman ook aangemerkt worden als supermarktmedewerker. De doorgroeimogelijkheden als groenteman moeten gezien worden in het starten van een eigen groentewinkel. Het starten van een eigen groentewinkel is over het algemeen niet heel makkelijk, maar niet onmogelijk.
Arbeidsvoorwaarden en salaris groenteman
Als groenteman is er geen indicatie te geven als het op salaris aankomt, omdat het meestal om zelfstandig ondernemers gaan die voor eigen winst en risico handelen. Het inkomen is sterk afhankelijk van de inkoop, verkoop en andere kosten zoals winkelpand of marktkosten.
Eigen bedrijf starten als Groenteman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Groenteman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Groenteman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groenteman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Groenteman.
Mijnzzp.nl