Tuinarchitect
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep tuinarchitect
• Studie volgen en werken als tuinarchitect
• Tuin laten ontwerpen
• Taken en werkzaamheden tuinarchitect
• Tuin- en landschapsarchitectuur:
Opleidingen tot tuinarchitect
Bedrijven waar een tuinarchitect werkzaam kan zijn
Competenties tuinarchitect
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinarchitect
Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinarchitect
Eigen bedrijf starten als Tuinarchitect
Boekhoudprogramma vergelijken Tuinarchitect
Beroep tuinarchitect
Een tuinarchitect is een architect die zich gespecialiseerd heeft in tuin- en landschapsarchitectuur. Het beroep tuinarchitect is in Nederland een beschermde titel, die niet iedereen zomaar mag voeren. Om de titel tuinarchitect te mogen voeren is het verplicht om ingeschreven te staan in het zogenaamde architectenregister. Het beroep tuinarchitect kent dan ook dezelfde bescherming als de beroepen architect en landschapsarchitect. Voor het beroep tuinarchitect bestaan alleen opleidingsmogelijkheden op universitair niveau. Op Hbo-niveau is er sprake van tuininrichting en niet van architectuur. Met andere woorden is het niet mogelijk om tuinarchitect te worden als je alleen beschikt over een hbo-opleiding. Als tuinarchitect ontwerp je groene ruimtes, die bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van een architectonisch ontwerp bedacht door een architect. Het mogen ontwerpen van een tuin is iedere keer een uitdaging voor de tuinarchitect. In overleg met zijn klanten worden de wensen en mogelijkheden besproken en uitgewerkt. Vaak worden er eerst diverse ontwerpen gemaakt, die steeds aangepast worden voordat een tekening definitief is en de tuin gebouwd kan worden. Ook bijzaken, zoals aankleding van de tuin, worden in veel gevallen tijdens de ontwerpfase meegenomen. Een tuinarchitect zal zich over het algemeen niet alleen met tuinen bezighouden, maar ook met parken en andere groenvoorzieningen. Een tuinarchitect werkt dus niet alleen voor particulieren, maar ook voor gemeentes en andere grootgrondbezitters, zoals een hotel met een grote tuin of een golfclub. In de praktijk zal een tuinarchitect in de meeste gevallen ook aangemerkt kunnen worden als landschapsarchitect, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het beroep tuinarchitect is aan te merken als een bijzonder beroep, waarbinnen creativiteit en ontwerpen een belangrijke rol zullen spelen.
Studie volgen en werken als tuinarchitect
Als tuinarchitect ben je dus verantwoordelijk voor het ontwerpen van tuinen, wat betrekking kan hebben op tuinen van particulieren en bedrijven. Daarnaast kan een tuinarchitect in veel gevallen aangemerkt worden als landschapsarchitect. Een landschapsarchitect is over het algemeen wel meer werkzaam voor gemeentes, natuurorganisaties en waterschappen. Als tuinarchitect ben je juist gespecialiseerd in het ontwerpen van particuliere tuinen en bedrijfstuinen. Zoals eerder omschreven is het ook goed denkbaar dat een tuinarchitect te maken heeft met een gewone architect als het om een architectonisch ontwerp met betrekking tot vastgoed gaat. Het laten ontwerpen van tuinen door een tuinarchitect komt in de praktijk relatief gezien niet vaak voor. Dit komt vooral, omdat het laten ontwerpen van tuinen door een tuinarchitect kostbaar is. Een tuinarchitect zal dan ook in de meeste gevallen te maken hebben met bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoteliers of aan parkmanagers, die een bijzondere tuin wensen. Dit neemt niet weg dat een tuinarchitect ook in opdracht van particulieren werkzaam kan zijn. Als tuinarchitect werk je niet alleen voor particulieren. Denk ook aan besloten parken, hoteltuinen, golfterreinen en aan bedrijfstuinen.
Tuin laten ontwerpen
Het laten ontwerpen van tuinen door een tuinarchitect zal niet voor iedereen geschikt zijn. In de meeste gevallen moet iemand over een bijzondere tuin beschikken, die ook enige omvang heeft qua afmetingen. In veel gevallen zal er ook sprake zijn van een bijzondere locatie en huis van enige omvang en/of architectuur. Het laten ontwerpen en inrichten van tuinen moet niet onderschat worden, omdat mooie tuinen over het algemeen kostbare tuinen zijn. Met andere woorden kunnen kosten voor het ontwerpen en inrichten van tuinen behoorlijk oplopen. Het is wel zo dat een tuinarchitect een bijzondere tuin kan ontwerpen, die niet iedereen zomaar heeft. In de meeste gevallen zal een tuinarchitect ook gezien kunnen worden als uitvoerder met betrekking tot begeleiden van alle werkzaamheden. Net zo als bij gewone verbouwingen zijn voor het verbouwen van tuinen ook verschillende vaklieden nodig, zoal grondwerkers, stratenmakers en hoveniers.
Taken en werkzaamheden tuinarchitect
Een tuinarchitect is gespecialiseerd is in het ontwerpen en plannen van tuinen, landschappen en buitenruimtes. De taken van een tuinarchitect omvatten onder andere:
- Klant consultatie: Een tuinarchitect begint meestal met een uitgebreid gesprek met de klant om de wensen, behoeften en verwachtingen met betrekking tot de tuin te begrijpen. Ze kunnen vragen stellen over de gewenste stijl, functionaliteit, budget en het gebruik van de buitenruimte.
- Ontwerpconcept: Op basis van de informatie die tijdens de consultatie is verzameld, creëert de tuinarchitect een ontwerpconcept. Dit omvat het visualiseren van de lay-out van de tuin, het selecteren van planten en materialen, het plannen van paden, terrassen, gazons en andere elementen. Ze houden rekening met esthetiek, functionaliteit, duurzaamheid en de specifieke behoeften van de klant.
- Technische tekeningen: Een tuinarchitect maakt technische tekeningen en plattegronden van het ontwerp. Deze tekeningen omvatten details zoals maatvoering, hoogteverschillen, drainage, irrigatie en verlichting. Ze gebruiken specifieke softwareprogramma's om nauwkeurige en gedetailleerde tekeningen te maken.
- Plantenselectie en beplantingsplan: De tuinarchitect selecteert geschikte planten op basis van de klimatologische omstandigheden, bodemgesteldheid en esthetische overwegingen. Ze stellen ook een beplantingsplan op dat aangeeft waar elke plant moet worden geplaatst, rekening houdend met de groei, bloeiperiode en onderhoudsbehoeften.
- Materialen en elementen: Naast planten selecteert de tuinarchitect ook de juiste materialen en elementen voor de tuin, zoals bestrating, omheiningen, waterpartijen, verlichting en tuinmeubilair. Ze kunnen advies geven over duurzame materialen en technieken om het milieuaspect te bevorderen.
- Projectbeheer: Een tuinarchitect kan ook verantwoordelijk zijn voor het beheren en coördineren van het tuinproject. Ze werken mogelijk samen met aannemers, hoveniers en andere professionals om ervoor te zorgen dat het ontwerp nauwkeurig wordt uitgevoerd en volgens planning verloopt.
Door hun kennis van designprincipes, plantkunde, tuinbouw en technische aspecten kunnen tuinarchitecten een harmonieuze, functionele en esthetisch aantrekkelijke buitenruimte creëren die voldoet aan de wensen en behoeften van de klant. De kost voor het laten ontwerpen van een tuin variëren en zijn deels afhankelijk van de grootte van de tuin.
Tuin- en landschapsarchitectuur:
Opleidingen tot tuinarchitect
Wie als tuinarchitect wil werken zal de hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting en de Master Landschapsarchitectuur (W.o.) moeten volgen en afronden. Binnen deze opleiding zijn er meerdere specialisaties mogelijk, zoals tuinarchitectuur, landschapsarchitectuur, realisatie tuin- en landschapsarchitectuur en de richting management buitenruimte. De opleiding tot tuinarchitect neemt doorgaans vier jaar in beslag, waarin je ook stage moet lopen. Tijdens deze opleiding staan onder meer het onderhouden, aanleggen en beheren van landschappen centraal. Zoals eerder omschreven moet een tuinarchitect beschikken over de universitaire studie Landschapsarchitectuur en ingeschreven staan in het architectenregister. Het beroep tuinarchitect betreft dan ook een beschermende titel. De tuinarchitect opleiding is geen makkelijke opleiding. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als zzp tuinarchitect.
Bedrijven waar een tuinarchitect werkzaam kan zijn
Een tuinarchitect zal over het algemeen werkzaam zijn voor een tuin- en landschapsarchitectenbureau. Daarnaast kan een tuinarchitect werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen tuin- en landschapsarchitectenbureau. Een tuinarchitect zal over het algemeen niet werkzaam zijn voor hoveniersbedrijven, omdat hoveniersbedrijven in de meeste gevallen niet beschikken over eigen tuinarchitecten. Het is wel denkbaar dat hoveniersbedrijven gebruikmaken van tuinontwerpers. Een tuinontwerper kan meestal niet aangemerkt worden als tuinarchitect. Zoals eerder omschreven moet een tuinarchitect beschikken over een universitaire studie en ingeschreven staan in het architectenregister.
Competenties tuinarchitect
Als tuinarchitect is creativiteit één van de belangrijkste competenties die je moet bezitten, omdat iedere opdracht een uitdaging is. Maar ook communicatief zal je goed onderlegd moeten zijn, omdat je met verschillende collega's en opdrachtgevers te maken krijgt. In dat opzicht kan ook het samenwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het blijven volgen van de laatste trends en stijlen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn visie, inspiratie, kritisch, analytisch, presteren, overtuigen, budgetbeheersing, flexibiliteit, milieukunde, ambitie en lef. Als je als tuinarchitect werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinarchitect
Het arbeidsmarktperspectief van een tuinarchitect is over het algemeen niet heel groot. De meeste tuinarchitecten zijn werkzaam als ondernemer binnen een eigen architectenbureau. Als een tuinarchitect werkzaam is in loondienst zal er in veel gevallen sprake zijn van een gecombineerde functie, waardoor een tuinarchitect ook aangemerkt kan worden als landschapsarchitect. In dat geval is het arbeidsmarktperspectief wel goed te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een tuinarchitect moeten over het algemeen gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. In veel gevallen zal een tuinarchitect eerste aangemerkt moeten worden als influencer voordat het aantal opdrachten fors zal toenemen. Naamsbekendheid en aanzicht zijn wel twee belangrijke woorden als we spreken van architectuur.
Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinarchitect
Als tuinarchitect in loondienst zal je inkomen ergens tussen de 3500 en 4500 euro bruto per maand liggen. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, maar is dit sterk afhankelijk van je aantal opdrachten en de soort opdrachten. Het is niet heel makkelijk om voldoende opdrachten binnen te halen als zelfstandig tuinarchitect. Het zijn doorgaans alleen de vermogende particulieren, bedrijven of overheden die een tuinarchitect inschakelen.
Eigen bedrijf starten als Tuinarchitect
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tuinarchitect, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Tuinarchitect
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tuinarchitect bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tuinarchitect.
Mijnzzp.nl