Pijpfitter
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep pijpfitter
• Wat doet een pijpfitter
• Werken als pijpfitter
• Taken als pijpfitter:
• Film: pijpfitter aan het werk
Opleidingen tot pijpfitter
Bedrijven waar een pijpfitter werkzaam kan zijn
Competenties pijpfitter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pijpfitter
Arbeidsvoorwaarden en salaris pijpfitter
Eigen bedrijf starten als Pijpfitter
Boekhoudprogramma vergelijken Pijpfitter
Beroep pijpfitter
Een pijpfitter is een gespecialiseerde metaalbewerker die pijpleidingsystemen opbouwt, installeert en onderhoudt. Deze pijpleidingen worden gebruikt om verschillende stoffen door te vervoeren, zoals gas, water, stoom of chemicaliën. Als pijpfitter heb je meestal te maken met verschillende pijpleidingen, die qua diameter en wanddikte kunnen verschillen, afhankelijk van de vloeistof waarvoor de pijpleidingen gebruikt wordt. Deze pijpleidingen moeten zorgvuldig opgebouwd worden en voldoen aan strenge voorschriften. Als pijpfitter ben je werkzaam binnen de metaalindustrie, voor industriële bedrijven die gebruikmaken van pijpleidingen. Ook onderhoudswerkzaamheden kunnen tot het takenpakket van een pijpfitter behoren. Als pijpfitter werk je in de meeste gevallen vanaf een werktekening, waarop alle specificaties zijn opgenomen. De inhoudelijke werkzaamheden van een pijpfitter kunnen verschillen per opdracht en werkgever, maar komen in alle gevallen neer op het opbouwen, installeren en onderhouden van pijpleidingsystemen. Een pijpfitter zal ook veel met lassen en solderen te maken hebben naast het fitten van leidingen. Ook het snijden en zagen komt als pijpfitter veel voor. Het is als pijpfitter belangrijk om volgens de opgegeven specificaties te werken, omdat er strenge veiligheidseisen zijn met betrekking tot het veilig kunnen gebruiken van pijpleidingen. Een pijpfitter zorgt er dus voor dat industriële bedrijven gebruik kunnen maken van industriële pijpleidingen, die nodig zijn voor industriële processen. Het beroep pijpfitter is een technisch beroep, waarbinnen je verschillende soorten pijpen zal koppelen door lastechnieken toe te passen, flenzen te gebruiken of door ze te solderen. Welke technieken een pijpfitter zal toepassen is afhankelijk van de toepassing, omdat dit per opdracht kan verschillen. De pijpleidingen zijn meestal groot van afmeting en het materiaal waarmee gewerkt wordt dikwandig.
Wat doet een pijpfitter
Een pijpfitter is dus een metaalbewerker, die ook aangemerkt kan worden als constructiebewerker en lasser. Een andere belangrijke toevoeging is dat een pijpfitter aangemerkt moet worden als allround technicus. Als pijpfitter heb je veel te maken met technische werktekeningen, die precies omschrijven hoe een installatie opgebouwd moeten worden. Het is niet zo dat pijpfitters alleen werkzaam zijn in een werkplaats. De meeste pijpfitters zijn ook verantwoordelijk voor het monteren en installeren van pijpen op locatie. Daarnaast is een pijpfitter verantwoordelijk voor het testen van pijpsystemen. Het maken van pijpleidingen die gebruikt worden door de industrie vraagt om de nodige vakkennis, dat niet onderschat moet worden. Een pijpfitter moet niet alleen kunnen lassen, maar ook kunnen werken met diverse soorten machines om de pijpen te kunnen bewerken. Denk bijvoorbeeld aan buigmachines, die nodig zijn om bochten te buigen, aan snijmachines om buizen op de juiste lengte te maken en aan het netjes plaatsen van flenzen waarmee buizen aan elkaar gekoppeld worden. Pijpleiding kunnen gelast worden als geheel, maar ook gekoppeld worden door middel van flenzen. Gelaste pijpleidingen worden meestal toegepast binnen de petrochemische industrie. Gelaste pijpleidingen vormen een geheel en zijn niet uitneembaar. Pijpleidingen die voorzien zijn van flenzen zijn wel uitneembaar. Als een pijpfitter veel met flenzen werkt, noemt men een pijpfitter soms ook wel een flensmonteur.
Werken als pijpfitter
Als pijpfitter ben je niet alleen verantwoordelijk voor het maken van nieuwe pijpsystemen. De meeste pijpfitters zijn ook dagelijks bezig met het onderhouden en testen van bestaande pijpsystemen. Daarom kan een pijpfitter ook aangemerkt worden als onderhoudstechnicus. Denk bijvoorbeeld aan het verhelpen van lekkages of aan het uitvoeren van metingen. In sommige gevallen kan een pijpfitter aangemerkt worden als waterfitter of gasfitter. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat we het dan meestal over civiele projecten hebben. Pijpfitters zijn meestal werkzaam binnen de industrie en hebben veel te maken met procesoperators of productieplanners. Omdat een pijpfitter te maken heeft met potentieel gevaarlijke stoffen en complexe installaties speelt veiligheid een belangrijke rol als pijpfitter. In sommige gevallen mogen werkzaamheden alleen uitgevoerd worden als er brandwachten aanwezig zijn.
Taken als pijpfitter:
- Het assembleren van pijpen en pijpleidingen.
- Het uitvoeren van laswerkzaamheden.
- Het uitvoeren van metingen en testen.
- Het maken en monteren van flenzen.
- Het onderhouden van pijpsystemen.
- Het bewerken van pijpleidingen.
Film: pijpfitter aan het werk
Opleidingen tot pijpfitter
Om als pijpfitter te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding allround constructiewerker volgen op niveau drie. Na de opleiding pijpfitter zijn er nog diverse vervolgopleidingen mogelijk op verschillende niveaus. De opleiding tot pijpfitter duurt over het algemeen drie jaar, en zal deels in de praktijk plaatsvinden en deels op school. Als pijpfitter leer je tijdens de opleiding het samenstellen van leidingen en het lassen van de leidingen volgens tekening. Naast het maken van nieuwe systemen kan je ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van bestaande systemen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.
Bedrijven waar een pijpfitter werkzaam kan zijn
Een pijpfitter kan voor verschillende bedrijven binnen de industrie en daarbuiten werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken, de olie- en gasindustrie, de offshore-industrie, de voedingsindustrie en aan de scheepsbouw. In alle gevallen betreft het industrieën die te maken hebben met hoogwaardige complexe installaties.
Competenties pijpfitter
De belangrijkste competentie van een pijpfitter is dat je aangemerkt kan worden als allround monteur. Daarnaast is het belangrijk dat je zelfstandig kan werken volgens tekening opgave. Ook veiligheid is een competentie die niet onderschat moeten worden. Omdat een pijpfitter in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega's en leidinggevenden is communicatie aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, inzicht, techniek, inspecteren, verantwoordelijkheidsgevoel, nauwkeurigheid en plannen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pijpfitter
Het arbeidsmarktperspectief van een allround pijpfitter is goed te noemen. Het betreft specialistische werkzaamheden, die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Een pijpfitter zal dan ook in de meeste gevallen geen moeite hebben bij het vinden van werk. De doorgroeimogelijkheden van een pijpfitter moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie shiftleader of aan de functie ploegbaas.
Arbeidsvoorwaarden en salaris pijpfitter
Als pijpfitter val je onder de cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een pijpfitter in loondienst verdient doorgaans tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Het beroep pijpfitter komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.
Eigen bedrijf starten als Pijpfitter
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pijpfitter, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Pijpfitter
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pijpfitter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pijpfitter.
Mijnzzp.nl