Instrumentmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep instrumentmaker
Wat doet een instrumentmaker
Verschil instrumentenmaker en gereedschapsmaker
Taken als instrumentenmaker:
Film: instrumentmaker:
Opleidingen tot instrumentmaker
Bedrijven waar een instrumentmaker werkzaam kan zijn
Competenties instrumentmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als instrumentmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris instrumentmaker
Eigen bedrijf starten als Instrumentmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Instrumentmaker

Beroep instrumentmaker

Een instrumentmaker is een techneut die verantwoordelijk is voor het maken van gereedschappen, zoals optische instrumenten, die gebruikt worden door artsen en tandartsen. Daarnaast kan een instrumentenmaker verantwoordelijk zijn voor het maken van precisie-instrumenten, die door andere bedrijven gebruikt worden. Deze instrumenten moeten heel precies gemaakt worden en moeten aan hoge eisen voldoen. De instrumenten die gemaakt worden door instrumentmakers kunnen per opdracht verschillen, maar zijn bijna altijd complex om te maken. Een instrumentmaker kan ook onderdelen maken voor specialistische machines, die gebruikt worden binnen de zorg, die in veel gevallen ook verfijnd zijn. Het nauwkeurig werken volgens de opgegeven specificaties is belangrijk als instrumentmaker. Als instrumentmaker werk je met verschillende materialen, zoals staal, titanium en kunststof, afhankelijk van de opdracht. Het beroep instrumentmaker kent ook andere benamingen, zoals de benaming researchinstrumentmaker of de benaming orthopedisch technoloog, afhankelijk van waar de instrumentmaker werkzaam is en de specifieke werkzaamheden van een instrumentenmaker. Andere benamingen kunnen zijn fijnbankwerker of fijnmechanicus. Als instrumentmaker ontwerp en maak je meestal specifieke onderdelen en kan het zijn dat er andere specialisten betrokken zijn bij het ontwerpen en de bouw van de instrumenten, omdat het denkbaar is dat verschillende vakgebieden elkaar raken. Zo is een orthopedisch technoloog geen instrumentmaker, maar kan een orthopedisch technoloog wel gebruikmaken van een orthopedisch instrumentmaker of van een researchinstrumentmaker. Als instrumentenmaker ben je veel werkzaam met CNC-machines om instrumenten te kunnen maken. Ook het samenstellen van onderdelen tot een instrument behoort tot de werkzaamheden van een instrumentenmaker. Het beroep instrumentenmaker zal je bij moeten passen, omdat het precisie werkzaamheden betreft.

Wat doet een instrumentmaker

Een instrumentenmaker is dus verantwoordelijk voor het maken van precisie-instrumenten en kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. In alle gevallen is een instrumentenmaker verantwoordelijk voor het maken van medische apparaten, orthopedische instrumenten of precisie-instrumenten. Denk bijvoorbeeld aan instrumenten die gebruikt worden door chirurgen, tandartsen of orthopedisch technologen. Daarnaast kan een instrumentenmaker verantwoordelijk zijn voor het maken van precisie-instrumenten, die gebruikt worden binnen de industrie. Denk hierbij aan het maken van hoogtechnologische draaimachines of aan het maken van instrumenten die gebruikt worden om smartphones mee te maken. Het is dus niet zo dat een instrumentenmaker alleen verantwoordelijk is voor het maken van medische instrumenten. Als instrumentenmaker heb je zelden te maken met standaardwerk. Bedrijven zijn steeds op zoek naar innovatie en nieuwe technieken om handelingen makkelijker, beter en sneller uit te kunnen voeren. Het bedenken van nieuwe instrumenten is de eerste stap, die dan op papier gezet wordt, zodat de instrumentmaker de instrumenten kan maken. Afhankelijk van de functie binnen het bedrijf en opleiding kan een instrumentmaker helpen bij het ontwikkelen van nieuwe instrumenten. Als instrumentmaker gebruik je verschillende technieken om instrumenten te maken, zoals frezen, slijpen, polijsten en boren.

Verschil instrumentenmaker en gereedschapsmaker

Een instrumentenmaker en gereedschapsmaker zijn beide werkzaam binnen de fijnemechanica, echter is een gereedschapsmaker verantwoordelijk voor het maken van matrijzen en stempels die gebruikt worden om voorwerpen in massa te kunnen produceren. Als gereedschapsmaker heb je meestal te maken met fabrikanten en industrieel vormgevers, die bepaalde voorwerpen willen uitbrengen op de markt. Dit heeft in de meeste gevallen niks te maken met het maken van precisie-instrumenten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van fietsonderdelen of aan het maken van kunststof voorwerpen. Een instrumentenmaker is juist verantwoordelijk voor het maken van precisie-instrumenten, die onder andere gebruikt worden om nieuwe machines te kunnen ontwikkelen.

Taken als instrumentenmaker:

  • Het meten en controleren van onderdelen en instrumenten.
  • Het toepassen van verschillende bewerkingstechnieken.
  • Het schrijven van toepassen van CNC programma's.
  • Het produceren van verschillende onderdelen.
  • Het bewerken van verschillende materialen.
  • Het opbouwen en testen van instrumenten.

Film: instrumentmaker:

Opleidingen tot instrumentmaker

Wie als instrumentmaker wil gaan werken kan de Mbo-opleiding research instrumentmaker volgen. De opleiding research instrumentmaker is een Mbo- opleiding op niveau vier en duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Als instrumentmaker maak je specialistische instrumenten voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. Met de afgeronde opleiding research instrumentmaker kan je ook doorleren, voor bijvoorbeeld de hbo-opleiding industrieel vormgever of werktuigbouwkunde. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een instrumentmaker werkzaam kan zijn

Een instrumentenmaker kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan gereedschapsmakerijen of aan fijnmechanische bankwerk-bedrijven. Dit soort bedrijven maakt instrumenten voor de medische industrie, de luchtvaart, de ruimtevaart en voor universiteiten of onderzoeksinstellingen. Een andere mogelijkheid is het werken voor keuringsdiensten. Denk hierbij aan het keuren van meet- en weeginstrumenten.

Competenties instrumentmaker

De belangrijkste competentie van een instrumentenmaker is dat je zeer nauwkeurig kunt werken. Een instrumentenmaker heeft te maken met instrumenten die op de honderdste millimeter moeten kloppen. Daarnaast moet een instrumentenmaker aangemerkt kunnen worden als allround technicus. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende collega's. Ook het tekening lezen speelt een belangrijke rol als instrumentenmaker. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, bijscholing, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, inspecteren, controleren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als instrumentmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een instrumentenmaker is goed te noemen. Er is veel vraag naar gespecialiseerde instrumentenmakers binnen verschillende vormen van de techniek. De doorgroeimogelijkheden van een instrumentenmaker moeten gezien worden in het volgen van een aanvullende opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een hbo-opleiding tot werktuigbouwkundige.

Arbeidsvoorwaarden en salaris instrumentmaker

Als instrumentmaker val je doorgaans onder de cao voor het kleinmetaal, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een instrumentmaker in loondienst met een Mbo-opleiding zal doorgaans tussen de 2300 en 3300 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep voor zover wij weten niet voor, omdat het te specialistisch is.

Eigen bedrijf starten als Instrumentmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Instrumentmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Instrumentmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Instrumentmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Instrumentmaker.

Mijnzzp.nl