Gieterij medewerker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep gieterij medewerker
• Wat doet een gieterijmedewerker
• Gietvormen maken
• Diverse taken als gieterijmedewerker:
• Film: edelmetaal gieten:
Opleidingen tot gieterijmedewerker
Bedrijven waar een gieterijmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties gieterijmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gieterijmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris gieterijmedewerker
Eigen bedrijf starten als Gieterij medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Gieterij medewerker
Beroep gieterij medewerker
Een gieterijmedewerker is een metaalarbeider, die zich gespecialiseerd heeft in het maken van mallen die gebruikt worden om voorwerpen te kunnen gieten. Door het gieten van een vloeibare substantie in een gietstuk worden voorwerpen gemaakt, die de vorm van de mal aannemen. Het maken van mallen is aan te merken als specialistisch werk, dat overgelaten moet worden aan de juiste vaklieden. Het gieten van voorwerpen door middel van mallen komt veel voor binnen de industrie, op verschillende manieren. In sommige gevallen kan het gaan om grote voorwerpen, die alleen gemaakt kunnen worden door het gebruiken van mallen. Om een substantie te kunnen gieten zal de substantie eerst vloeibaar gemaakt moeten worden. Dit wordt gedaan door de substantie heet te stoken, zodat het een vloeibare vorm aanneemt. Hierna kan een gieterijmedewerker de vloeibare substantie in de mal gieten. Als de substantie in de mal gegoten is zal deze langzaam afkoelen en een vaste vorm aannemen. Als de vorm afgekoeld is kan de mal verwijderd worden en het product verder afgewerkt worden indien dit nodig is. Het gieten van voorwerpen kan in grote aantallen gedaan worden, echter kan het ook voorkomen dat een gieterijmedewerker een voorwerp maar één keer hoeft te maken. Het maken van mallen is niet makkelijk en vraagt om veel kennis en vaardigheden, omdat het op de juiste manier gieten van materialen niet makkelijk is. Als mallen niet op de juiste manier opgebouwd worden zal het voorwerp niet goed gegoten kunnen worden. Als gieterijmedewerker heb je in de meeste gevallen te maken met brons, koper of aluminium. Bij grote aantallen of bij grote maatnauwkeurigheid kan een gieterijmedewerker ook te maken hebben met hogedrukgieten. Een andere benaming voor hogedrukgieten is spuitgieten. Als gieterijmedewerker is het belangrijk om op de persoonlijke veiligheid te letten. Het gieten van vloeibare substanties kan potentieel gevaarlijk werk zijn.
Wat doet een gieterijmedewerker
Een gieterijmedewerker is dus een gespecialiseerde metaalbewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan maken van mallen, het volgieten van mallen of aan het afwerken van voorwerpen. Het afwerken van voorwerpen kan betrekking hebben op zandstralen, slijpen of polijsten van voorwerpen. Als gieterijmedewerker heb je meestal te maken met verschillende gietprocessen. Denk bijvoorbeeld aan het zandgieten, dat ideaal is voor grote voorwerpen. Denk hierbij aan klokken-bellen, orgelpijpen, industriebuizen of aan grote remtrommels voor vrachtwagens. Als het om grotere hoeveelheden gaat zal men meestal gebruikmaken van een matrijs. Matrijzen zijn kostbaar, omdat het ontwerpen, opbouwen en maken van reproductie matrijzen moeilijk is. Het maken en opbouwen van matrijzen behoort tot de werkzaamheden van een matrijzenmaker. Het gieten van voorwerpen komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, die machineonderdelen, keukenonderdelen, auto-onderdelen of lantarenpalen willen laten gieten in massaproductie. Fabrikanten leveren het model aan waarna de gieterij een mal zal opbouwen en/of een reproductie matrijs maakt, zodat er een exacte kopie ontstaat van het ontwerp. Welke mal een gieterij maakt is afhankelijk van het aantal voorwerpen en het ontwerp. Als voorwerpen in massaproductie gegoten worden zal er in de meeste gevallen spake zijn van een reproductie matrijs, die steeds opnieuw gebruikt kan worden.
Gietvormen maken
Fabrikanten werken in de meeste gevallen samen met een industrieel vormgever. Het is de verantwoordelijkheid van de industrieel vormgever om tot een ontwerp te komen dat in massa geproduceerd kan worden. Als industrieel vormgever is het daarom belangrijk om rekening te houden met het gietproces. Zoals eerder omschreven komt het gieten van voorwerpen in de praktijk op veel verschillende manieren voor. In veel gevallen zal het gaan om massaproductie, echter kan een gieterijmedewerker ook te maken hebben met kleinere producties. Als een gieterijmedewerker verantwoordelijk is voor het opbouwen van mallen is het belangrijk om secuur te werken. Dit heeft niet alleen betrekking op de vorm. Een gieterijmedewerker zal ook moeten begrijpen waar de luchtgaten moeten komen. Bij verkeerde, te weinig of te kleine luchtgaten zal een mal niet vollopen. Het maken van mallen is niet makkelijk en vraagt om veel kennis en ervaring.
Diverse taken als gieterijmedewerker:
- Het inpakken of opstapelen van gietstukken.
- Het gieten van brons, koper of aluminium.
- Het opbouwen van verschillende mallen.
- Het eventueel afwerken van gietstukken.
- Het lossen van gietstukken.
Film: edelmetaal gieten:
Opleidingen tot gieterijmedewerker
Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot gieterijmedewerker via gewone scholen. Het leren maken van mallen en het gieten van mallen zal in de meeste gevallen in de praktijk aangeleerd worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Daarnaast is het denkbaar dat nieuwe medewerkers intern een opleiding aangeboden krijgen. Als gieterijmedewerker is het meestal wel verplicht om een VCA-opleiding te doorlopen. Ook het behalen van het heftruccertificaat is denkbaar. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.
Bedrijven waar een gieterijmedewerker werkzaam kan zijn
Een gieterijmedewerker is in de meeste gevallen werkzaam voor een gieterij. Er zijn verschillende gieterijen, die zich ook gespecialiseerd kunnen hebben in bepaalde vormen van het gieten. In sommige gevallen kan een gieterijmedewerker aangemerkt worden als productiemedewerker. Daarnaast kan een gieterijmedewerker werkzaam zijn voor een smederij. Denk bijvoorbeeld aan een smederij die gespecialiseerd is in het maken van hekwerken.
Competenties gieterijmedewerker
De belangrijkste competentie van een gieterijmedewerker is de professionele beroepshouding, omdat gietwerkzaamheden potentieel gevaarlijk zijn. Tijdens gietprocessen mogen er geen ongelukken gebeuren. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden, omdat communicatie bijdraagt aan het voorkomen van ongelukken. Een andere belangrijke competentie is dat een gieterijmedewerker aangemerkt moet worden als allround monteur en technicus. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, plannen, organiseren en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gieterijmedewerker
Het arbeidsmarktperspectief van een gieterijmedewerker is matig te noemen. Er zijn relatief niet veel gieterijen, waardoor het verkrijgen van werk lastig kan zijn. Daarnaast is het zo dat lang niet alle gieterijmedewerkers over een gerichte opleiding beschikken. Met andere woorden kan de concurrentie op een mogelijke vacature groot zijn. De doorgroeimogelijkheden van een gieterijmedewerker zijn niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor niet specifiek genoeg zijn.
Arbeidsvoorwaarden en salaris gieterijmedewerker
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een gieterijmedewerker voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een gieterijmedewerker zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Gieterij medewerker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gieterij medewerker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Gieterij medewerker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gieterij medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gieterij medewerker.
Mijnzzp.nl