Vakkenvuller
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep vakkenvuller
• Werken als vakkenvuller
• Werkzaamheden vakkenvuller
• Bijkomende werkzaamheden als vakkenvuller
• Vaardigheden vakkenvuller
• Persoonstypen vakkenvuller
• Hoe oud moet je zijn voor vakkenvuller?
• Wat doet een vakkenvuller:
Opleidingen tot vakkenvuller
Bedrijven waar een vakkenvuller werkzaam kan zijn
Competenties vakkenvuller
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vakkenvuller
Arbeidsvoorwaarden en salaris vakkenvuller
Eigen bedrijf starten als Vakkenvuller
Boekhoudprogramma vergelijken Vakkenvuller
Beroep vakkenvuller
Een vakkenvuller is een vulploegmedewerker, die in de meeste gevallen werkzaam is binnen een supermarkt. Het vakkenvullen wordt meestal aan het einde van de middag uitgevoerd, omdat het dan rustiger is in de supermarkt. Daarnaast is het zo dat aan het einde van de middag de meeste vakkenvullers pas tijd hebben, omdat jongeren dan vrij zijn van school. Tegenwoordig zijn supermarkten meestal tot laat open, waardoor het vullen van de schappen uitgevoerd wordt, terwijl er klanten aanwezig zijn in de supermarkt. De werkzaamheden van een vakkenvuller zijn verder niet heel moeilijk of bijzonder zwaar. Wel is het belangrijk om door te werken, omdat er meestal veel producten aangevuld moeten worden. Naast het aanvullen van producten zal je als vakkenvuller de oude producten met een beperkte houdbaarheidsdatum vooraan moeten zetten, zodat de oude producten het eerste gepakt worden door klanten. Het netjes neerzetten van producten noemt men ook wel het spiegelen. Het spiegelen is niks anders dan alle producten netjes vooraan zetten met het label naar voren. In de meeste gevallen zal een vakkenvuller verantwoordelijk zijn voor het aanvullen van dezelfde producten, zodat hij of zij het assortiment leert kennen en hierdoor sneller kan werken. Het beroep vakkenvuller komt ook voor buiten supermarkten, echter zijn het over het algemeen alleen supermarkten, die gebruikmaken van specifieke vakkenvullers. Het beroep vakkenvuller heeft in de meeste gevallen betrekking op jongeren, zoals scholieren en studenten. Ondanks dat een vakkenvuller veel zelfstandig zal werken kan het vakkenvullen wel aangemerkt worden als teamwerk, omdat je meestal met verschillende vakkenvullers werkzaam bent. Naast het vakkenvullen zijn vakkenvullers verantwoordelijk voor het opruimen van alle lege dozen en het klaarzetten van de lege rolcontainers voor transport. Rolcontainers worden gebruikt om alle goederen te kunnen transporteren.
Werken als vakkenvuller
Een vakkenvuller is dus in de meeste gevallen een supermarktmedewerker, die specifiek verantwoordelijk is voor het aanvullen van de schappen. Het beroep vakkenvuller is populair onder jongeren, omdat er geen bijzondere kennis of opleiding nodig is voor het vakkenvullen. Binnen de meeste supermarkten mogen jongeren van vijftien jaar werken als vakkenvuller. Meestal zal je samenwerken met diverse leeftijdsgenoten, wat het werk extra leuk maakt. Van het vakkenvullen zal je niet snel rijk worden, maar de verdiensten zijn ook niet slecht te noemen. Nieuwe vakkenvullers worden over het algemeen ingewerkt door ervaren vakkenvullers of door vaste supermarktmedewerkers. Het aanvullen van de vakken is geen moeilijk werk, echter kan het vinden van de juiste schappen in het begin lastig zijn. Een speciale tak binnen het vakken vullen is de diepvriesafdeling, omdat hiervoor meer planning nodig is. Dit heeft vooral betrekking op het feit dat deze producten niet te lang buiten de vriezer mogen staan. Zoals eerder omschreven zullen de meeste nieuwe vakkenvullers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Over het algemeen zal een vakkenvuller niet verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals kassawerkzaamheden. Ook het bijvullen van de groenteafdeling behoort meestal tot de werkzaamheden van een vaste supermarktmedewerker.
Werkzaamheden vakkenvuller
Een vakkenvuller is dus verantwoordelijk voor het aanvullen van artikelen, het netjes spiegelen van artikelen en het vooraan zetten van oudere artikelen die voorzien zijn van een beperkte houdbaarheidsdatum. Ook algemene opruimwerkzaamheden behoren tot de werkzaamheden van een vakkenvuller. Niet alle supermarkten en andere winkels spiegelen hun producten op dezelfde manier. Binnen de goedkopere supermarkten is het niet ongebruikelijk dat producten met doos en al in de schappen gezet worden. De klanten moeten de producten dan zelf uit de doos pakken. De meeste supermarkten hanteren deze methode niet, omdat dit een goedkope uitstraling heeft. Veruit de meeste supermarkten plaatsen de producten netjes los in de schappen.
Bijkomende werkzaamheden als vakkenvuller
Als vakkenvuller kan het voorkomen dat je andere werkzaamheden uitvoert die meestal wel te maken hebben met het vakken vullen. Denk bijvoorbeeld aan het klein maken van verpakkingsmateriaal in het magazijn en aan het opstapelen van de karren waarop de producten aangeleverd zijn. Maar denk ook aan simpele schoonmaakwerkzaamheden, zoals het dweilen van de vloer als dit nodig mocht zijn. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn het helpen lossen van vrachtwagens die goederen aanleveren. Als vakkenvuller kan het ook voorkomen dat je artikelen moet tellen of scannen, zodat de precieze voorraad bekend is bij de winkel.
Vaardigheden vakkenvuller
Een vakkenvuller moet organiserend en doelgericht werken. Daarnaast moet een vakkenvuller makkelijk aanspreekbaar zijn voor klanten die een bepaald product zoeken. Een vakkenvuller werkt meestal binnen een team van verschillende vakkenvullers en moet daarom goed kunnen samenwerken. Nieuwe producten moeten achter de oudste producten worden gezet. De oude producten in de vakken moet namelijk als eerste verkocht worden (first out systeem). Daarnaast moeten de schappen gespiegeld worden. Het netjes opbouwen van volle schappen wordt ook wel spiegelen genoemd. Alle producten netjes vooraan zetten zorgt er ook voor dat klanten producten makkelijker. Als vakkenvuller moet je ook een verzorgde uitstraling hebben.
Alle een product aan de kassa vervangen dient te worden, dan roept de caissière meestal een vakkenvuller. Winkelende klanten kunnen bijvoorbeeld vergeten zijn de groente af te wegen. Daarnaast kan een klant vergeten zijn om een noodzakelijk artikel te kopen. Producten die je tijdens werkzaamheden tegenkomt die over houdbaarheidsdatum heen zijn, moeten vervangen worden.
Persoonstypen vakkenvuller
Voor het werken als vakkenvuller moet je wel over een dienstbare instelling beschikken, anders heb je wellicht niet het juiste beroep. Het komt regelmatig voor dat een klant vragen heeft. In sommige gevallen zul je ook moeten meelopen met de klant om een product aan te wijzen. Het beroep vakkenvuller is dan ook breder dan het alleen vullen van schappen. Je zult vaak met een klant te maken krijgen die op zoek is naar informatie.
Hoe oud moet je zijn voor vakkenvuller?
De minimale leeftijd om als vakkenvuller te mogen werken is 13 jaar. Kinderen van 13 of 14 jaar mogen alleen lichte werkzaamheden uitvoeren en bijvoorbeeld niet in de industrie werken. Een vakkenvuller mag dus vanaf 13 jaar werken in een winkel. Het uitvoeren van zwaar werk blijft wel verboden als je 13 of 14 jaar bent.
Wat doet een vakkenvuller:
Opleidingen tot vakkenvuller
Er zijn geen erkende opleidingen voor het beroep vakkenvuller. Vakkenvullen is ongeschoold werk dat meestal door studerende jongeren of school gaande jongeren wordt gedaan, die hun eerste bijbaantje hebben in een supermarkt of ander soort winkel. Het vakkenvullen kan ook door ander personeel gedaan worden, maar de meeste grote winkels hebben daar jongeren voor aangenomen. Het vak vakkenvuller wordt dan ook in de praktijk geleerd. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.
Bedrijven waar een vakkenvuller werkzaam kan zijn
Een vakkenvuller is in de meeste gevallen werkzaam voor een supermarkt, zoals Albert Heijn. In dat geval heb je te maken met de supermarktmanager, die aangemerkt moet worden als je leidinggevend. In sommige gevallen kan een vakkenvuller ook werkzaam zijn binnen een magazijn. In dat geval is wel eerder de benaming magazijnmedewerker van toepassing. De meeste vakkenvullers zijn niet fulltime werkzaam. In andere winkels zijn het meestal de verkoopmedewerkers, die verantwoordelijk zijn voor het aanvullen van de schappen. Denk bijvoorbeeld aan drogisterijen, bouwmarkten en aan tuincentrums.
Competenties vakkenvuller
De belangrijkste competentie van een vakkenvuller is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat je als vakkenvuller secuur moet werken. Denk hierbij aan het netjes werken en aan het vooraan zetten van de oudste artikelen in de schappen, zodat de oudere artikelen verkocht worden voordat de maximale houdbaarheidsdatum zal verlopen. Omdat je als vakkenvuller ook te maken krijgt met klanten kan ook klantvriendelijkheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, conditie, doorzettingsvermogen, samenwerken, zelfstandigheid, plannen, organiseren en netheid. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat je snel moet kunnen werken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vakkenvuller
Het arbeidsmarktperspectief van een vakkenvuller is goed te noemen. De meeste supermarktmanagers zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vakkenvullers. Vacatures vakkenvuller zijn eigenlijk overal wel te vinden. Wel is het zo dat vooral jongeren zijn die in aanmerking komen voor het vakkenvullen. Er zijn als vakkenvuller geen echte doorgroeimogelijkheden. De meeste vakkenvullers hebben verder ook niks te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris vakkenvuller
Als vakkenvuller begin je je werkdag meestal om zes uur of later, wanneer het minder druk is in de winkel zodat de klanten er niet zo veel last van hebben. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de levertijd van de goederen, zodat ze niet kunnen bederven of in de weg staan in het magazijn. Als vakkenvuller werk je meestal twee of drie uur op een avond, en is het werk klaar als alle goederen in de schappen staan. Een vakkenvuller verdient over het algemeen het minimum jeugdloon. Het salaris als vakkenvuller kan oplopen als de vakkenvuller genoeg ervaring heeft. Om in een supermarkt te mogen werken moet iemand minimaal 15 jaar oud zijn.
Eigen bedrijf starten als Vakkenvuller
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vakkenvuller, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Vakkenvuller
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vakkenvuller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vakkenvuller.
Mijnzzp.nl