Dieselmonteur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep dieselmonteur
• Werken als dieselmonteur
• Wat doet een dieselmonteur?
• Gebruik dieselmotoren
• Taken als dieselmonteur zijn:
• Beroepsfilm dieselmonteur:
• Film engineer monteur motoren:
Opleidingen tot dieselmonteur
Bedrijven waar een dieselmonteur werkzaam kan zijn
Competenties dieselmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dieselmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris dieselmonteur
Eigen bedrijf starten als Dieselmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Dieselmonteur
Beroep dieselmonteur
Een dieselmonteur is gespecialiseerde monteur in dieselmotoren. Een ander woord voor dieselmotor is ook wel “luchtcomprimerende motor”. Als dieselmonteur ben je over het algemeen werkzaam voor een onderhouds- en revisiebedrijf, wat betrekking kan hebben op verschillende branches. In de meeste gevallen zal een dieselmonteur te maken hebben met scheeps- en industriemotoren, dit ondanks dat dieselmotoren in de auto-industrie toegepast worden. Dieselmotoren binnen de scheepssector en de industrie kunnen zeer groot en complex zijn en zijn niet zomaar te vergelijken met gewone automotoren. Als dieselmonteur ben je een allround vakman of vakvrouw op het gebied van dieselmotoren, inclusief de elektronica die hierbij komt kijken. Het werken aan dieselmotoren betreft gespecialiseerde werkzaamheden, omdat dieselmotoren zeer complex kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote scheepsmotoren, die toegepast worden in zeeschepen. Dit soort dieselmotors kunnen makkelijk een lengte halen van tien meter of meer. Ook binnenvaartschepen, zeilboten en andere luxe boten worden bijna allemaal voorzien van een dieselmotor. Dit is ook het geval, omdat de dieselmotor een hoger rendement heeft dan een benzinemotor. Met het oogpunt op milieu is er de laatste jaren veel verbeterd op het gebied van dieselmotoren. Tegenwoordig worden alle auto's met een dieselmotor voorzien van een roetfilter. De roetfilter vangt de roetdeeltjes op en verbrandt deze. De dieselmotoren die in schepen ingebouwd worden hebben te maken met andere eisen. Met betrekking tot schepen gaat de aandacht veel meer uit naar de beperking van de uitstoot van zwaveloxiden en stikstofoxiden. Het beroep dieselmonteur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een dieselmonteur op verschillende manieren te maken kan hebben met dieselmotors. Zoals eerder omschreven kan het werken aan dieselmotors van auto's niet zomaar vergeleken worden met het werken aan grote scheepsmotoren en/of industriemotoren.
Werken als dieselmonteur
Een dieselmonteur is dus een monteur en technicus die zich gespecialiseerd heeft in dieselmotoren. Dieselmotoren komen niet alleen in schepen voor, maar ook in auto's, treinen, graafmachines en grote generators. Als dieselmonteur kan het dan ook voorkomen dat je op locatie werkzaam bent, omdat de werkzaamheden in lang niet alle gevallen uitgevoerd kunnen worden binnen een werkplaats. Een dieselmonteur werkt dan ook veel zelfstandig, en is vaak met een servicebus op pad om onderhoud en reparaties uit te voeren op locatie. In dat opzicht kan een dieselmonteur in sommige gevallen ook aangemerkt worden als monteur mobiele werktuigen. Als er groot onderhoud uitgevoerd moet worden aan dieselmotoren zal dit in de meeste gevallen wel binnen een werkplaats gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan een grote revisie waarbij dieselmotoren compleet uit elkaar gehaald worden. Dit soort werkzaamheden kunnen over het algemeen niet op locatie uitgevoerd worden. Als een dieselmonteur te maken heeft met grote scheepsmotoren kan ook de benaming scheepswerktuigkundige van toepassing zijn. Een scheepswerktuigkundige is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden binnen de machinekamer van een schip. Een scheepswerktuigkundige kan over het algemeen wel aangemerkt worden als onderhoudstechnicus, maar niet als allround dieselmonteur.
Wat doet een dieselmonteur?
Een dieselmonteur, ook wel bekend als een dieseltechnicus, is een gespecialiseerde monteur die gespecialiseerd is in het onderhouden, repareren en diagnosticeren van dieselmotoren. Dieselmotoren worden veel gebruikt in verschillende voertuigen en machines, zoals auto's, vrachtwagens, bussen, treinen, scheepsmotoren, generatoren en landbouwmachines. De taken van een dieselmonteur omvatten doorgaans het volgende:
- Diagnose stellen: Een dieselmonteur voert tests en inspecties uit om de oorzaak van motorproblemen te achterhalen. Ze maken gebruik van geavanceerde diagnoseapparatuur en hun technische kennis om problemen zoals vermogensverlies, startproblemen, uitlaatemissies of storingen in het brandstofsysteem te identificeren.
- Reparaties uitvoeren: Nadat de oorzaak van het probleem is vastgesteld, voert de dieselmonteur reparaties uit om de motor weer in optimale staat te brengen. Ze kunnen defecte onderdelen vervangen, reparaties aan het brandstofsysteem, het koelsysteem, de uitlaat of andere onderdelen uitvoeren, en eventuele lekken verhelpen.
- Onderhoud uitvoeren: Een dieselmonteur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van regelmatig onderhoud aan de dieselmotoren. Dit omvat het vervangen van olie en filters, het controleren en afstellen van kleppen, het reinigen van brandstofinjectoren, het inspecteren van de motor op tekenen van slijtage en het uitvoeren van preventieve maatregelen om storingen te voorkomen.
- Elektrische en elektronische systemen: Dieselmonteurs hebben ook kennis van elektrische en elektronische systemen die verband houden met de motor. Ze kunnen elektrische bedrading controleren, sensoren en regelmodules testen en eventuele storingen in het elektrische systeem oplossen.
- Documentatie en rapportage: Het is belangrijk voor een dieselmonteur om gedetailleerde documentatie bij te houden van uitgevoerde reparaties, vervangen onderdelen en gebruikte procedures. Ze moeten ook service- en onderhoudsrapporten opstellen om klanten of werkgevers op de hoogte te stellen van de uitgevoerde werkzaamheden.
- Veiligheid en voorschriften: Dieselmonteurs moeten de geldende veiligheids- en milieuregels volgen bij het werken aan dieselmotoren. Ze moeten zich bewust zijn van de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot brandstof, elektriciteit, hefwerktuigen en persoonlijke beschermingsmiddelen.
Daarnaast kan een dieselmonteur ook betrokken zijn bij het adviseren van klanten over het onderhoud van hun voertuigen of machines, het verstrekken van technisch advies en het oplossen van problemen op locatie. Al met al vereist het werk van een dieselmonteur uitgebreide kennis van dieselmotoren, mechanische vaardigheden, probleemoplossend vermogen en de mogelijkheid om technische informatie te interpreteren en toe te passen.
Gebruik dieselmotoren
Dieselmotoren zijn geliefd binnen de industrie en de scheepvaartsector, omdat dieselmotoren zeer betrouwbaar zijn. Het mag niet voorkomen dat een kapitein onderweg op zee te maken krijgt met storingen of uitvallende motoren. Dit is dan meteen de belangrijkste redenen dat grotere rederijen gebruikmaken van scheepswerktuigkundigen. Het zijn de scheepswerktuigkundigen, die tijdens de vaart er op toezien dat de dieselmotoren werken, zoals ze behoren te werken. Zoals eerder omschreven zijn scheepswerktuigkundige op een brede manier gespecialiseerd binnen de techniek en hebben scheepswerktuigkundige kennis van dieselmotoren. De dieselmotoren die gebruikt worden binnen de grote scheepvaart functioneren anders dan de dieselmotoren die toegepast worden binnen voertuigen. Scheepsmotoren werken op stookolie dat voor de injectie in de dieselmotor verhit moet worden. De reden hiervoor is, omdat stookolie veel dikker is dan gewone diesel.
Taken als dieselmonteur zijn:
- Het garanderen van de bedrijfszekerheid.
- Het inregelen van dieselmotoren.
- Het rapporteren van bevindingen.
- Het uitvoeren van metingen.
- Het uitvoeren van preventief onderhoud.
- Het uitvoeren van revisies en reparaties.
Beroepsfilm dieselmonteur:
Film engineer monteur motoren:
Opleidingen tot dieselmonteur
Wie een carrière ambieert als dieselmonteur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus op niveau drie. De Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus zal over het algemeen minimaal drie jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. Zoals eerder omschreven moet het beroep dieselmonteur wel vrij algemeen gezien worden, omdat dieselmonteur in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Als je als dieselmonteur wil werken met grote scheepsmotoren kan ook een andere technische opleiding van toepassing zijn. In dat geval kan de Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen van toepassing zijn op niveau vier. Een opleiding dieselmonteur is dus op verschillende manieren te volgen en is deels ook afhankelijk van de werkzaamheden. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een dieselmonteur werkzaam kan zijn
Een dieselmonteur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. In de meeste gevallen zal een dieselmonteur werkzaam zijn voor een gespecialiseerd onderhouds- en revisiebedrijf. Het is ook denkbaar dat een dieselmonteur aangemerkt kan worden als bedrijfswagenmonteur. In dat geval zal de dieselmonteur veel te maken hebben met vrachtwagens. Daarnaast kan een dieselmonteur in sommige gevallen aangemerkt worden als automonteur. Ook binnen de zeevaart kan een dieselmonteur werkzaam zijn. Een dieselmonteur kan ook werkzaam zijn als ondernemer.
Competenties dieselmonteur
Als dieselmonteur ben je een onderhoudsspecialist met een uitgebreide kennis van dieseltechniek. Naast het kunnen onderhouden van dieselmotoren ben je zelfstandig in staat om een dieselmotor te reviseren als dat nodig mocht zijn, of zoek je storingen op aan de motor. Een dieselmonteur moet dan ook aangemerkt kunnen worden als diagnosetechnicus. In het algemeen moet een dieselmonteur ook aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Omdat een dieselmonteur met verschillende opdrachtgevers en collega's te maken heeft kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, bijscholing, zelfstandigheid, samenwerken, plannen, organiseren en flexibiliteit. In sommige gevallen moet een dieselmonteur ook aangemerkt kunnen worden als niet destructief onderzoeker.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dieselmonteur
Het arbeidsmarktperspectief van een dieselmonteur is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Dit is het geval, omdat je als dieselmonteur op verschillende manieren werkzaam kan zijn. De doorgroeimogelijkheden van een dieselmonteur kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan de functie chef-werkplaats. De doorgroeimogelijkheden van een dieselmonteur kunnen wel verschillen per werkgever en zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris dieselmonteur
Er zijn geen arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep dieselmonteur, omdat de arbeidsvoorwaarden te verschillend zullen zijn per werkgever. Zo zal een dieselmonteur die alleen in een werkplaats werkt andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een dieselmonteur die voor zijn werk veel moet reizen. Een dieselmonteur in loondienst verdient doorgaans tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een dieselmonteur die op een schip mee vaart om onderhoud uit te voeren zal doorgaans meer verdienen, omdat je dan meestal lang van huis bent.
Eigen bedrijf starten als Dieselmonteur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dieselmonteur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Dieselmonteur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dieselmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dieselmonteur.
Mijnzzp.nl