Monteur binnenboordmotoren

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur binnenboordmotoren
Werken als monteur binnenboordmotoren
Scheepsmotor laten keuren
Onderhoudspunten van een binnenboordmotor:
Film verbrandingsmotortechnicus:
Opleidingen tot monteur binnenboordmotoren
Bedrijven waar een monteur binnenboordmotoren werkzaam kan zijn
Competenties monteur binnenboordmotoren
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur binnenboordmotoren
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur binnenboordmotoren
Eigen bedrijf starten als Monteur binnenboordmotoren
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur binnenboordmotoren

Beroep monteur binnenboordmotoren

Een monteur binnenboordmotoren is een dieselmonteur en/of revisietechnicus die beschikt over technische kennis van binnenboordmotoren, zoals die in de meeste schepen te vinden zijn. Een binnenboordmotor moet ieder jaar een onderhoudsbeurt moeten krijgen wil deze bedrijfszeker blijven. Scheepsmotoren noemt men ook wel eens scheepsdieselmotoren omdat het meestal om dieselmotoren gaat. Het regelmatig controleren van scheepsdieselmotoren is belangrijk en gaat over het algemeen verder dan een standaard onderhoud, omdat de betrouwbaarheid van scheepsmotoren zo belangrijk is. Een monteur binnenboordmotoren zal bijvoorbeeld de motor ook bekijken met een endoscoop om mogelijke problemen op te kunnen sporen. Met de endoscoop kan de cilindervoering bekeken worden van de motor en kunnen ook de kleppen bekeken worden. Deze grondige inspectie moet voorkomen dat motoren op het water in storing vallen. Het inwendig controleren van scheepsdieselmotoren is belangrijk om de motor op een goede manier te kunnen analyseren. Het beroep monteur binnenboordmotoren moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een monteur binnenboordmotoren meestal aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, die ook verantwoordelijk is voor andere technische werkzaamheden. Dit neemt niet weg dat het inspecteren en onderhouden van binnenboordmotoren gezien kan worden als aparte specialisatie. Dit is het geval, omdat binnenboordmotoren van motorboten en zeilboten zeer complexe motoren kunnen zijn, die in veel gevallen voorzien zijn van verschillende andere installaties. Met andere woorden moet een monteur binnenboordmotoren over veel unieke kennis en ervaring beschikken. Het kan ook voorkomen dat een monteur binnenboordmotoren ingeschakeld zal worden voor het maken van een inspectierapport. Dit kan belangrijk zijn voor de verkoop, aankoop of de verzekering.

Werken als monteur binnenboordmotoren

Een monteur binnenboordmotoren kan dus aangemerkt worden als dieselmonteur en als revisietechnicus. Scheepsmotoren, zoals scheepsdieselmotoren, zijn er van klein tot groot. De pleziervaart maakt over het algemeen gebruik van de kleinere dieselmotors, die ook betrouwbaar moeten zijn. De grotere zeeschepen van de koopvaardij zijn voorzien van bijzonder grote dieselmotoren, die ook tijdens de vaart onderhouden worden. Binnen de beroepsvaart is er over het algemeen sprake van een scheepswerktuigkundige, die tijdens de vaart verantwoordelijk is voor de machinekamer en de verschillende dieselmotoren. Het laten controleren van scheepsdieselmotoren kan naast het gewone onderhoud uitgevoerd worden, omdat de verzekering dit eist of omdat het betreffende schip verkocht wordt. Kopers van jachten willen meestal precies weten hoelang een scheepsdieselmotor nog mee kan.

Scheepsmotor laten keuren

Ook een mogelijke financier kan vragen om een aankooprapport, waarbij er ook aandacht is voor de motor. Het is dan ook prima denkbaar dat een monteur binnenboordmotoren in opdracht zal werken voor een jachtmakelaar, omdat relevante informatie over de motor wel belangrijk is als we spreken van motorboten en zeilboten. In veel gevallen kan een monteur binnenboordmotoren ook ongeveer aangeven als een motor aan revisie toe is. Dit is belangrijke informatie voor eventuele kopers en de booteigenaar zelf. Zoals eerder omschreven is het belangrijk om scheepsmotoren door de juiste specialisten te laten keuren.

Onderhoudspunten van een binnenboordmotor:

  • Controle impeller en eventueel vervangen hiervan.
  • Controle v-snaren en eventueel vervangen hiervan.
  • Controle kleppen.
  • Olie keerkoppeling controle en indien nodig vervangen.
  • Controle gasleidingen en aansluitingen en indien nodig keuren.
  • Controle stroomvoorziening.
  • Controle schoon- en vuilwatervoorziening.
  • Verwijderen oude brandstoffilter en nieuwe plaatsen.
  • Verwijderen oude oliefilter en plaatsen nieuw oliefilter.
  • Verwijderen oude olie en nieuwe olie toevoegen.
  • Visuele inspectie rondom de motor.

Film verbrandingsmotortechnicus:

Opleidingen tot monteur binnenboordmotoren

Wie een carrière ambieert als monteur binnenboordmotoren kan het beste de Mbo-opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus volgen op niveau drie. Deze opleiding duurt over het algemeen twee tot vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Na het behalen van het diploma mag je jezelf dieselmonteur noemen. De meeste binnenboordmotoren draaien op diesel en de buitenboordmotoren, zoals die bij speedboten voorkomen, op benzine. Met deze opleiding kan je zowel binnenboordmotoren als buitenboordmotoren onderhouden. Het is mogelijk dat een monteur binnenboordmotoren over een andere technische beroepsopleiding zal beschikken. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een monteur binnenboordmotoren werkzaam kan zijn

Als monteur binnenboordmotoren werk je doorgaans voor een onderhoudsbedrijf, op het gebied van motoren en aandrijvingstechnieken. Daarnaast is het denkbaar dat een monteur binnenboordmotoren aangemerkt kan worden als ondernemer. Over het algemeen zal een monteur binnenboordmotoren ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het keuren van gasinstallaties aan boord van motorboten en zeilboten. In dat geval kan een monteur binnenboordmotoren ook aangemerkt worden als keurmeester gasinstallaties. Er zijn ook relatief veel zelfstandig ondernemers werkzaam op dit gebied, die vaak op locatie motoren een onderhoudsbeurt geven.

Competenties monteur binnenboordmotoren

De belangrijkste competentie van een monteur binnenboordmotoren is de vakinhoudelijke vakkennis van motorboten. Een monteur binnenboordmotoren moet daarnaast aangemerkt kunnen worden als allround dieselmonteur, monteur, diagnosetechnicus en technicus. Omdat je als monteur binnenboordmotoren veel te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn onderzoeksvaardigheden, energie, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, passie, nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur binnenboordmotoren

Het arbeidsmarktperspectief van een monteur binnenboordmotoren is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Wel is het zo dat redelijk veel monteurs binnenboordmotoren werkzaam zijn als ondernemer. Over het algemeen zal een monteur binnenboordmotoren geen moeite hebben met verkrijgen van werk, omdat eigenlijk alle binnenboordmotoren jaarlijks onderhouden moeten worden. Daarnaast staat het bedrijfsleven meestal te springen om goede vaklieden. De doorgroeimogelijkheden van een monteur binnenboordmotoren zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Het is denkbaar dat een ervaren monteur binnenboordmotoren ook kan werken als chef-werkplaats.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur binnenboordmotoren

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat deze te verschillend zullen zijn per werkgever. Daarnaast zijn er in dit beroep veel zelfstandigen aan het werk, die zelf hun arbeidsvoorwaarden bepalen. Het salaris als monteur zal doorgaans ergens tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer zijn je inkomsten geheel afhankelijk van de binnen gehaalde opdrachten en mogelijke andere kosten, zoals de huur van werkplaats en machines.

Eigen bedrijf starten als Monteur binnenboordmotoren

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur binnenboordmotoren, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur binnenboordmotoren

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur binnenboordmotoren bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur binnenboordmotoren.

Mijnzzp.nl