Zeilmaker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep zeilmaker
• Werken als zeilmaker
• Wat doet een zeilmaker?
• Leren maken van zeilen
• Wat doet een zeilmaker allemaal:
• Hoe worden zeilen gemaakt:
Opleidingen tot zeilmaker
Bedrijven waar een zeilmaker werkzaam kan zijn
Competenties zeilmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zeilmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris zeilmaker
Eigen bedrijf starten als Zeilmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Zeilmaker
Beroep zeilmaker
Een zeilmaker is een ambachtsman die zeilen maakt voor zeilschepen in een zeilmakerij. Dit kan betrekking hebben op handgemaakte zeilen en machinaal vervaardigde zeilen. Het beroep zeilmaker komt tegenwoordig minder vaak voor dan dit vroeger het geval was. Dit komt onder andere doordat moderne zeilen steeds vaker met machines gemaakt worden. Dat er nog steeds zeilmakerijen te vinden zijn, komt omdat er genoeg schippers te vinden zijn die liever een handgemaakt zeil willen hebben. Deze handgemaakte zeilen zijn meestal van katoen gemaakt in plaats van kunststof, zoals de moderne zeilen. Omdat er steeds minder vraag is naar hand gemaakte zeilen zijn er relatief veel zeilmakers gestopt. Een zeilmaker maakt dus zeilen voor zeilboten. Het maken van zeilen is aan te merken als een echt ambacht, omdat je als zeilmaker veel met je handen zal werken en omdat de zeilmaker over veel kennis moet beschikken om een goed zeil te kunnen maken. Tegenwoordig werken de meeste zeilmakerijen met computers en moderne machines, om zeilen te kunnen ontwerpen en te maken. Zeilen komen in alle maten en vormen voor, omdat er nu eenmaal verschillende soorten zeilboten bestaan. Vanzelfsprekend zijn zeilen voor zeilboten belangrijk, omdat ze voor een groot deel het zeilplezier zullen bepalen. Het zeilplezier zal niet alleen bepaald worden door de vorm of afmeting van een zeil maar ook door de betrouwbaarheid van het zeil. De meeste ervaren zeilers hebben zo hun eigen voorkeur als het aankomt op zeilen. Deze voorkeur kan betrekking hebben op de vorm van het zeil en de gebruikte materialen van het zeil. Het is de zeilmaker, die alle specifiek wensen voor opdrachtgevers kan realiseren. Het daadwerkelijk kunnen ontwerpen en maken van zeilen is alleen voorbehouden aan echte vaklieden, die beschikken over veel kennis en ervaring. In de meeste gevallen zal een zeilmaker te maken hebben met opdrachtgevers, die precies weten hoe ze een zeil willen hebben.
Werken als zeilmaker
Als zeilmaker ben je werkzaam binnen een zeilmakerij, waarbinnen je verschillende zeilen zal ontwerpen en maken. Zeilen worden tegenwoordig niet alleen maar toegepast op zeilboten, omdat ook de beroepsvaart gebruik kan maken van zeilen. Dit zijn dan zeilen, die opgelaten worden om brandstof te kunnen besparen. Dit soort zeilen wordt over het algemeen niet gemaakt door een zeilmaker, maar industrieel vervaardigd. De klassieke zeilmaker heeft te maken met zeilers en met zeilinstructeurs, die specifieke wensen hebben. Zoals eerder omschreven komt het klassieke beroep zeilmaker tegenwoordig wel steeds minder voor, omdat de meeste zeilers gebruikmaken van standaard zeilen, die aangeleverd worden door de scheepsbouwer.
Wat doet een zeilmaker?
Een zeilmaker is een dus vakman of vakvrouw die gespecialiseerd is in het ontwerpen, vervaardigen, repareren en onderhouden van zeilen en zeilgerelateerde producten. Zeilmakers werken voornamelijk met zeildoek, een sterk en duurzaam materiaal dat wordt gebruikt om zeilen te maken voor zeilboten van verschillende groottes en typen. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een zeilmaker:
- Ontwerp en patroonontwikkeling: Zeilmakers werken samen met klanten om de vereisten en specificaties van het zeilproject te begrijpen. Ze kunnen advies geven over het juiste type zeildoek, de maat en het ontwerp op basis van het type boot, het beoogde gebruik en de weersomstandigheden. Ze maken patronen en tekeningen om het zeil nauwkeurig te kunnen construeren.
- Zeilconstructie: Zeilmakers zetten hun ontwerp en patronen om in daadwerkelijke zeilen. Ze knippen, naaien en assembleren het zeildoek met behulp van gespecialiseerde naaimachines en zeilmakers gereedschap. Ze zorgen ervoor dat de naden sterk en waterdicht zijn en dat het zeil goed is afgewerkt.
- Reparaties en aanpassingen: Zeilmakers voeren ook reparaties en aanpassingen uit aan bestaande zeilen. Ze herstellen gescheurde zeildoeken, vervangen versleten onderdelen zoals ringen en versteviging strips, en passen de vorm en afmetingen van zeilen aan om beter te passen bij de specifieke behoeften van de klant.
- Onderhoud en reiniging: Zeilmakers kunnen advies geven over het onderhoud en de reiniging van zeilen om de levensduur te verlengen en de prestaties te behouden. Ze kunnen aanbevelingen doen voor het opbergen van zeilen wanneer ze niet in gebruik zijn en het toepassen van beschermende coatings om het zeildoek te beschermen tegen slijtage en Uv-straling.
- Advies en expertise: Zeilmakers hebben een diepgaande kennis van zeilmaterialen, constructie en prestaties. Ze kunnen klanten adviseren over de juiste zeilen voor hun boot, het optimaliseren van zeiltrim en configuraties, en het verbeteren van de algehele zeilprestaties.
- Samenwerking met klanten: Zeilmakers werken nauw samen met klanten, zoals zeileigenaren, zeiljachtbouwers en zeilteams, om ervoor te zorgen dat ze aan hun specifieke behoeften voldoen. Ze kunnen overleggen over ontwerpopties, materiaalkeuzes en budgetoverwegingen.
Het werk van een zeilmaker vereist vakmanschap, technische vaardigheden en oog voor detail. Ze moeten bekend zijn met verschillende soorten zeildoek, naai methoden en zeilmakers gereedschap. Zeilmakers kunnen werken in gespecialiseerde zeilmakerijen, jachtwerven, zeilwinkels of als zelfstandige ondernemers. Een zeilmakerij kan met verschillende soorten zeilen te maken hebben. Het maken van zeilen voor zeilboten betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het maken van zeilen voor vrachtwagens.
Leren maken van zeilen
Het leren maken van zeilen als zeilmaker is niet makkelijk, omdat zeilen groot en complex kunnen zijn. Daarnaast moet je als zeilmaker zeer precies kunnen tekenen, knippen, stikken en naaien. Een handgemaakt zeil betreft maatwerk dat aan alle wensen van de opdrachtgever kan voldoen. Dit is meestal niet het geval als we spreken van de industrieel gemaakte zeilen. Vooral voor de echte zeilers is het hebben van een handgemaakt zeil meestal erg belangrijk. Het leren maken van zeilen is meestal een kwestie van veel ervaring opdoen. Een traditionele zeilmaker kan in sommige gevallen aangemerkt ambachtsman.
Wat doet een zeilmaker allemaal:
- Het ontwerpen van zeilen.
- Het uittekenen van zeilen.
- Het knippen van stoffen.
- Het stikken en naaien van stoffen.
- Het uitvoeren van reparaties aan zeilen.
Hoe worden zeilen gemaakt:
Opleidingen tot zeilmaker
Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep zeilmaker. De meeste mensen die zeilen willen maken leren het vak intern van ervaren medewerkers. Wel zijn er diverse cursussen te vinden voor mensen die het vak onder knie willen krijgen. Tijdens de cursus kunnen aankomende zeilmakers onder andere leren aftekenen, knippen, snijden, lassen, plakken, stikken en het monteren van zeilen. Daarnaast zijn er vervolgcursussen mogelijk die nog dieper ingaan op het maken van zeilen. In de meeste gevallen is het leren maken van zeilen een kwestie van opdoen van veel ervaring. Het is dan ook prima denkbaar dat nieuwe zeilmakers onder begeleidingen zullen werken van een ervaren zeilmaker, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het nodig om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig werkende zeilmaker.
Bedrijven waar een zeilmaker werkzaam kan zijn
Als zeilmaker werk je doorgaans bij een zeilmakerij of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer met je eigen bedrijf. Zoals eerder omschreven komt het beroep zeilmaker tegenwoordig steeds minder vaak voor, omdat er in steeds meer gevallen sprake is van industrieel gefabriceerde zeilen. Met andere woorden zijn er niet veel zeilmakerijen meer actief.
Competenties zeilmaker
Als zeilmaker is je belangrijkste competentie dat je nauwkeurig en volgens de opgave kunt werken. Daarnaast moet je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken als allround vakman. Omdat je te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, stressbestendigheid, secuur, vakmanschap, presteren, inzicht, zelfstandigheid en materiaalkennis.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zeilmaker
Als zeilmaker is er niet heel veel werk te vinden. Dit komt ook doordat tegenwoordig veel zeilen machinaal gemaakt worden. De klanten die een zeilmaker tegenwoordig nog heeft zijn doorgaans klanten die iets unieks willen hebben. Het doorgroeien als zeilmaker is niet mogelijk. Het aantal zeilmakers is de laatste jaren erg afgenomen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris zeilmaker
De arbeidsvoorwaarden voor een zeilmaker zijn lastig aan te geven, ook omdat de meeste zeilmakers zelfstandig ondernemer zijn en dus hun eigen arbeidsvoorwaarden zullen bepalen. Als zeilmaker in loondienst zal je salaris ergens tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand liggen en val je onder de cao SZS. Maar de meeste zeilmakers werken als zelfstandig ondernemer.
Eigen bedrijf starten als Zeilmaker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zeilmaker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Zeilmaker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zeilmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zeilmaker.
Mijnzzp.nl