Accountmanager (financieel)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep accountmanager (financieel)
Werken als financieel accountmanager
Wat doet een financiële accountmanager?
Werken voor een financiële instelling
Werken als accountmanager:
Opleidingen tot accountmanager
Bedrijven waar een accountmanager werkzaam kan zijn
Competenties accountmanager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als accountmanager
Arbeidsvoorwaarden en salaris accountmanager
Eigen bedrijf starten als Accountmanager (financieel)
Boekhoudprogramma vergelijken Accountmanager (financieel)

Beroep accountmanager (financieel)

Een accountmanager die werkzaam is binnen de financiële sector zal doorgaans voor een bank of andere soort financiële instelling werkzaam zijn. Oorspronkelijk is het beroep accountmanager ontstaan vanuit het bankwezen. Het waren de financieel accountmanagers, die klanten van de bank beleggingsadvies gaven. Tegenwoordig moet de accountmanager meer gezien worden als relatie- klantmanager dan als beleggingsadviseur. Het beroep accountmanager is binnen het bedrijfsleven zeer populair en komt dan veel voor op diverse manieren. Een financieel accountmanager is dus een relatiebeheerder van bestaande en/of nieuwe klanten van een financiële instelling, bijvoorbeeld van een bank. Het is de financieel accountmanager, die alle vragen van bestaande en/of nieuwe klanten beantwoordt namens de financiële instelling. Een andere benaming voor een financieel accountmanager kan ook zijn accountmanager banken financiële dienstverlening. De inhoudelijke werkzaamheden van een financieel accountmanager moeten over het algemeen wel vrij breed gezien worden, omdat een financieel accountmanager in de meeste gevallen ook aangemerkt kan worden als acceptant en polisbeheerder. Met andere woorden is het prima denkbaar dat een financieel accountmanager ook verantwoordelijk is voor het opstellen van voorwaarden en het bijhouden van alle polisgegevens. De term accountmanager geeft aan dat de accountmanager werkt als intermediair tussen de klanten en de organisatie die de accountmanager vertegenwoordigt. Als financieel accountmanager hoef je niet voor banken werkzaam te zijn, omdat veel meer bedrijven te maken hebben met financiën. Denk bijvoorbeeld ook aan algemene kredietverstrekkers en aan leasemaatschappijen. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van meerdere accountmanagers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor een deel van de bestaande en/of nieuwe relaties.

Werken als financieel accountmanager

Een financieel accountmanager is dus werkzaam binnen de zakelijke dienstverlening en is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die met relatiebeheer te maken hebben. Over het algemeen zal een financieel accountmanager een eigen klantenbestand hebben, zodat klanten van de financiële instelling een vaste contactpersoon hebben binnen de organisatie. Deze klanten help je zo goed mogelijk met hun vragen zodat ze ook klant blijven. Omdat binnen financiële instellingen ook diverse andere specialiteiten werkzaam zijn, kan het natuurlijk zo zijn dat je deze specialisten moet inschakelen voor de klant. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekadviseur, aan een kredietanalist of aan een verkeringsagent. Een financieel accountmanager is ook een intermediair als dit nodig mocht zijn. Andere werkzaamheden van een financieel accountmanager kunnen juist weer zijn het verkrijgen van leads. Leads kan je als financieel accountmanager behalen uit bestaande klanten maar ook zeker uit nieuwe klanten. Het leveren van maatwerk aan klanten zal er meestal ook voor zorgen dat er nieuwe leads mogelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan levensverzekeringen, aan pensioenen, aan hypotheken en aan mogelijke beleggingen. Een lead is een aanvraag voor meer informatie over een product of dienst.

Wat doet een financiële accountmanager?

Een accountmanager in de financiële sector is verantwoordelijk voor het beheren van de relatie tussen een financiële dienstverlener, zoals een bank of een verzekeringsmaatschappij, en zijn klanten. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een accountmanager kunnen variëren, afhankelijk van het type financiële instelling en de doelstellingen van de organisatie. Hier zijn echter enkele algemene taken die een accountmanager (financieel) kan uitvoeren:

  • Klantbeheer: Een accountmanager is verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van de relaties met bestaande klanten. Ze fungeren als het belangrijkste aanspreekpunt en bouwen een sterke professionele relatie op met klanten. Ze begrijpen de behoeften en doelstellingen van klanten en zorgen ervoor dat de financiële diensten en producten van de organisatie hierop aansluiten.
  • Verkoop en cross-selling: Een accountmanager is verantwoordelijk voor het stimuleren van de verkoop van financiële producten en diensten aan bestaande klanten. Ze identificeren verkoopkansen, presenteren oplossingen aan klanten en onderhandelen over contracten en tarieven. Ze kunnen ook cross-selling toepassen door aanvullende producten of services aan te bieden die passen bij de behoeften van de klant.
  • Klantadvies: Een accountmanager biedt financieel advies aan klanten op basis van hun behoeften en doelstellingen. Ze begrijpen de financiële markten, producten en trends en kunnen klanten adviseren over investeringen, financiële planning, risicobeheer en andere relevante financiële aspecten. Ze houden de klanten op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en wijzigingen in de financiële sector die van invloed kunnen zijn op hun financiële situatie.
  • Relatie uitbreiding: Een accountmanager streeft naar het uitbreiden van het klantenbestand door nieuwe klanten aan te trekken. Ze identificeren potentiële klanten, genereren leads en voeren prospectieactiviteiten uit. Ze kunnen netwerkevenementen bijwonen, presentaties geven en samenwerken met andere teams binnen de organisatie om nieuwe klanten binnen te halen.
  • Marktanalyse: Een accountmanager houdt de marktontwikkelingen en concurrentie in de gaten. Ze voeren marktanalyse uit om inzicht te krijgen in de behoeften van klanten, trends in de financiële sector en concurrentievoordeel van de organisatie. Deze informatie wordt gebruikt om strategieën te ontwikkelen en aanpassingen te doen in het aanbod van financiële producten en diensten.
  • Klanttevredenheid: Een accountmanager zorgt ervoor dat klanten tevreden zijn met de geleverde diensten. Ze behandelen klachten, lossen problemen op en zorgen voor een tijdige en effectieve communicatie met klanten. Ze bouwen aan langdurige relaties en streven naar klantloyaliteit.

Over het algemeen is de rol van een accountmanager gericht op het beheren en uitbreiden van klantrelaties, het stimuleren van verkoop en het bieden van financieel advies aan klanten. Ze spelen een belangrijke rol in het realiseren van de doelstellingen van de organisatie en het creëren van waarde voor zowel de klanten als de financiële instelling.

Werken voor een financiële instelling

Het werken voor een financiële instelling als financieel accountmanager is uitdagend werk, omdat financiële producten behoorlijk complex kunnen zijn. Over het algemeen zal iemand minimaal over een passende hbo-opleiding moeten beschikken om in aanmerking te kunnen komen voor de functie accountmanager. Financiële instellingen zijn doorgaans grote professionele bedrijven, waarbinnen heel goede carrièremogelijkheden bestaan. Ook kan je als accountmanager werkzaam zijn op verschillende afdelingen afhankelijk van je eigen voorkeur en wensen. In sommige gevallen kan de term bemiddelaar van toepassing zijn.

Werken als accountmanager:

Opleidingen tot accountmanager

Er zijn voldoende opleidingsmogelijkheden voor het beroep accountmanager in de financiële sector, zoals een Mbo-opleiding junior account manager op niveau vier. Deze Mbo-opleiding van vier jaar is een prima start om als accountmanager aan het werk te kunnen. Wel is het zo dat er doorgaans nog een studie op Hbo-niveau gevolgd zal moeten worden, omdat alleen een Mbo-opleiding in veel gevallen niet voldoende zal zijn. Er zijn dan ook diverse vervolgopleidingen die gekozen kunnen worden, zoals de hbo-opleiding senior accountmanagement, hbo-opleiding small business en retail management en de hbo-opleiding commerciële economie. Over het algemeen zal een hbo-opleiding nog eens vier jaar in beslag nemen en zul je regelmatig stage-lopen tijdens de opleiding. Zie ook het algemene beroep accountmanager. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als je werkzaam bent als zzp'er.

Bedrijven waar een accountmanager werkzaam kan zijn

Als accountmanager in de financiële sector zul je doorgaans voor banken of verzekeringsbedrijven werkzaam zijn. Als accountmanager kan je natuurlijk bij veel meer bedrijven werkzaam zijn, zoals in de IT-sector. Zoals eerder omschreven komt het beroep accountmanager tegenwoordig op veel manieren voor. Ook op financieel gebied kan een accountmanager op een bredere manier werkzaam zijn dan alleen voor banken. Denk bijvoorbeeld ook aan leasemaatschappijen en aan algemene kredietverstrekkers.

Competenties accountmanager

Als accountmanager is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, omdat je doorgaans veel met klanten te maken zal hebben. Dit is dus een belangrijk onderdeel is van je beroep. Je communicatieve vaardigheden moeten goed in orde zijn als accountmanager. Daarnaast is het belangrijk dat je goede commerciële vaardigheden bezit, omdat jij daar als accountmanager verantwoordelijk voor bent. Als accountmanager speel je een belangrijke rol tussen de bank en/of verzekeringsbedrijf en de klant. Maar ook het kunnen netwerken zal een belangrijke rol spelen binnen je beroep, om nieuwe klanten te vergaren. De meeste banken en/of verzekeringsbedrijven zijn vaak actief op allerlei netwerkbijeenkomsten om mogelijke nieuwe of bestaande klanten te spreken. Algemeen belangrijke woorden zijn dienstbaarheid, overleggen, zorgplicht, motivatie, informeren, analytisch, wiskunde, samenwerken, kritisch en besluitvaardigheid. Besluitvaardigheid is vooral een belangrijk woord als een accountmanager ook aangemerkt kan worden als acceptant.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als accountmanager

Het verkrijgen van werk als accountmanager in de financiële sector is doorgaans niet heel moeilijk, mits je de juiste opleidingen hebt genoten. Wel is het zo dat er de laatste jaren grote veranderingen hebben plaatsgevonden binnen de financiële sector, waardoor het minder makkelijk dan vroeger zal zijn om een baan te verkrijgen. Maar over het algemeen moet het lukken om een baan te vinden binnen de financiële sector. De doorgroeimogelijkheden als accountmanager moeten gezien worden in het verkrijgen van grotere verantwoordelijkheden binnen de organisatie, zoals het mogen begeleiden van grotere klanten of een andere leidinggevende functie binnen de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie afdelingsmanager, teamleider, supervisor of aan de functie financieel manager. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris accountmanager

Als accountmanager val je doorgaans onder de cao bank- en verzekeringswezen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Er is ook een Nederlandse vereniging van banken. Als medewerker van een bank of verzekeringsbedrijf heb je meestal extra voordeeltjes, zoals een lagere hypotheekrente of korting op verzekeringen. Een accountmanager met een hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, verantwoordelijkheden en dienstjaren. Wel kan het salaris behoorlijk verschillen qua werkgever en niveau waarop je werkzaam bent. Het is niet ongebruikelijk dat een accountmanager bonussen krijgt wanneer gestelde doelstellingen binnen de afdeling of het bedrijf bereikt zijn.

Eigen bedrijf starten als Accountmanager (financieel)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Accountmanager (financieel), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Accountmanager (financieel)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Accountmanager (financieel) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Accountmanager (financieel).

Mijnzzp.nl