Leerlingenvervoerder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep leerlingenvervoerder
• Het ophalen en wegbrengen van scholieren
• Werken als leerlingenvervoerder
• Wat doet een leerlingenvervoerder:
• Film: Leerlingenvervoer:
Opleidingen tot leerlingenvervoerder
Bedrijven waar een leerlingenvervoerder werkzaam kan zijn
Competenties leerlingenvervoerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als leerlingenvervoerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris leerlingenvervoerder
Eigen bedrijf starten als Leerlingenvervoerder
Boekhoudprogramma vergelijken Leerlingenvervoerder
Beroep leerlingenvervoerder
Een leerlingenvervoerder is een taxichauffeur die verantwoordelijk is voor het vervoeren van scholieren. De werkzaamheden van een leerlingenvervoerder komen sterk overheen met de werkzaamheden van een gewone taxichauffeur, met het verschil dat het om scholieren gaat, die naar school gebracht worden. Ook het ophalen en naar huis brengen van scholieren behoort tot de werkzaamheden van de leerlingenvervoerder. Dat scholieren opgehaald worden met een taxibus is meestal nodig omdat de afstand naar school te groot is. Het wegbrengen en ophalen van scholieren valt onder de categorie besloten busvervoer. Ook het vervoeren van scholieren die een schooluitje of zwemles krijgen behoort tot de categorie besloten vervoer. Als leerlingenvervoerder kan je werkzaam zijn op een taxibusje of autobus. Een leerlingenvervoerder heeft te maken met vaste routes, waarbinnen verschillende scholieren opgehaald en weggebracht worden. Omdat een leerlingenvervoerder te maken heeft met jonge kinderen is het zo dat de meeste gemeentes aanvullende eisen stellen aan de taxichauffeur. Denk hierbij aan het bezitten van een EHBO-diploma en aan het kunnen overhandigen van een verklaring omtrent gedrag. Daarnaast kunnen gemeentes aanvullende voorwaarden stellen aan het voertuig waarmee scholieren opgehaald worden. Denk hierbij aan de verplichting om winterbanden te gebruiken en aan de verplichting dat er hulpmiddelen aanwezig moeten zijn in het voertuig. De regels waaraan leerlingenvervoerders moeten voldoen kunnen per gemeente verschillen. Het werken als leerlingenvervoerder moet bij je passen, omdat scholieren druk kunnen zijn. Met andere woorden moet een leerlingenvervoerder over de juiste instelling beschikken en stressbestendig zijn. Ook verantwoordelijkheidsgevoel is naast veiligheid een belangrijke competentie als we spreken van leerlingenvervoer. Er zijn veel leerlingenvervoerders werkzaam als parttime taxichauffeur.
Het ophalen en wegbrengen van scholieren
Een leerlingenvervoerder is dus een taxichauffeur die te maken heeft met scholieren. Als leerlingenvervoerder ben je meestal werkzaam met een taxibusje. Daarnaast kan het gaan om een autobus. Dit heeft meestal betrekking op het vervoeren van scholieren die een schooluitje hebben. Als je werkzaam bent op een autobus is de benaming buschauffeur of touringcarchauffeur van toepassing. Zoals eerder omschreven zijn het gemeenteraadsleden, wethouders en de burgemeester die vaststellen waaraan een taxibedrijf moet voldoen om leerlingen te mogen vervoeren. Dit is het geval, omdat leerlingenvervoerders te maken hebben met een kwetsbare doelgroep. Een leerlingenvervoerder zal in de meeste gevallen minimaal over een EHBO-diploma moeten beschikken. Daarnaast moet de taxi voorzien zijn van winterbanden en een track en trace systeem. Een andere eis bij openbare aanbesteding is dat taxibedrijven gebruik moeten maken van nieuwe voertuigen, die een lage uitstoot hebben. Welke regels er van toepassing zijn is afhankelijk van de gemeente, waarbinnen een leerlingenvervoerder werkzaam is.
Werken als leerlingenvervoerder
Als leerlingenvervoerder heb je in de meeste gevallen te maken met scholieren die een lichamelijke of geestelijke beperking hebben. Dit kan inhouden dat je te maken krijgt met scholieren, die in een rolstoel zitten of een ander hulpmiddel gebruiken. In dat geval ben je ook verantwoordelijk voor het helpen van scholieren bij het instappen en uitstappen. Als leerlingenvervoerder ben je in de meeste gevallen ook verantwoordelijk voor het wegbrengen en ophalen van scholieren, die naar de dagbesteding gaan. Als leerlingenvervoerder is het belangrijk dat je over de juiste persoonlijkheid beschikt, omdat een leerlingenvervoerder verantwoordelijk is voor de veiligheid van scholieren. De inhoudelijke werkzaamheden van een leerlingenvervoerder verschillen verder niet echt met de werkzaamheden van een gewone taxichauffeur, echter kan het wel zo zijn dat je over aanvullende opleidingen en cursussen moet beschikken om te kunnen werken als leerlingenvervoerder.
Wat doet een leerlingenvervoerder:
- Het ophalen en wegbrengen van scholieren.
- Het helpen instappen en uitstappen.
- Het inspecteren van de taxibus (banden).
- Het waken over de orde in de taxibus.
- Het schoonhouden van de taxibus.
Film: Leerlingenvervoer:
Opleidingen tot leerlingenvervoerder
Er zijn geen opleidingsmogelijkheden tot leerlingenvervoerder, anders dan de gewone Mbo-opleiding taxichauffeur. Een leerlingenvervoerder is een taxichauffeur, die wel te maken krijgt met aanvullende woordwaarden. Het rijbewijs B is in de meeste gevallen voldoende om werkzaam te zijn als leerlingenvervoerder. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp leerlingenvervoerder, dan is het verplicht om de boekhouding bij te houden. Hiervoor kun je beste gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Het is wel raadzaam om eerst een onafhankelijke vergelijking te maken tussen de verschillende online boekhoudprogramma's.
Bedrijven waar een leerlingenvervoerder werkzaam kan zijn
Een leerlingenvervoerder is in de meeste gevallen werkzaam voor een vervoersbedrijf of taxibedrijf. In tegenstelling tot gebruikelijke taxichauffeurs zijn leerlingenvervoerders meestal niet werkzaam als ondernemer. Leerlingenvervoer heeft betrekking op vervoersbedrijven, die werken via een openbare aanbesteding.
Competenties leerlingenvervoerder
De belangrijkste competentie van een leerlingenvervoerder is dat je beschikt over de chauffeurspas, omdat je anders niet werkzaam mag zijn als taxichauffeur. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid. Dit heeft vooral betrekking op het werken met scholieren die druk kunnen zijn. Omdat je te maken hebt met verschillende leerkrachten, ouders en scholieren moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook verantwoordelijkheidsgevoel is een competentie die niet mag ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, controleren, dienstverlening, motivatie, flexibiliteit, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als leerlingenvervoerder
Het arbeidsmarktperspectief van een leerlingenvervoerder is goed te noemen. Er zijn veel vervoersbedrijven, die steeds op zoek zijn naar leerlingenvervoerders. De doorgroeimogelijkheden van een leerlingenvervoerder kunnen gezien worden in het verkrijgen van een fulltime baan. De meeste leerlingenvervoerders zijn parttime werkzaam.
Arbeidsvoorwaarden en salaris leerlingenvervoerder
Een leerlingenvervoerder zal in de meeste gevallen onder de cao taxivervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime leerlingenvervoerder zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Leerlingenvervoerder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Leerlingenvervoerder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Leerlingenvervoerder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Leerlingenvervoerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Leerlingenvervoerder.
Mijnzzp.nl