Bestelwagenchauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bestelwagenchauffeur
Werkzaamheden met een bestelwagen
Bestelwagenchauffeur worden
Voordelen bestelwagen
Film over een pakketdienst:
Opleidingen tot bestelwagenchauffeur
Bedrijven waar een bestelwagenchauffeur werkzaam kan zijn
Competenties bestelwagenchauffeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bestelwagenchauffeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris bestelwagenchauffeur
Eigen bedrijf starten als Bestelwagenchauffeur
Boekhoudprogramma vergelijken Bestelwagenchauffeur

Beroep bestelwagenchauffeur

Een bestelwagenchauffeur is een chauffeur of logistiek medewerker, die verantwoordelijk is voor het vervoeren van goederen. Binnen het bedrijfsleven zijn er veel chauffeurs werkzaam, die aangemerkt kunnen worden als bestelwagenchauffeur. De combinatie van personenvervoer en ladingvervoer maakt bestelwagens geschikt voor verschillende werkzaamheden. Een groot voordeel van bestelwagens is dat de meeste bestelwagenchauffeurs voldoende hebben aan het rijbewijs B om een bestelwagen te mogen besturen. Dit is wel afhankelijk van het laadvermogen en de werkzaamheden die uitgevoerd worden. In sommige gevallen zal een bestelwagenchauffeur moeten beschikken over aanvullende opleidingen, certificaten of vergunningen. Denk bijvoorbeeld aan bestelwagenchauffeurs die passagiers vervoeren, die gevaarlijke goederen vervoeren of aan bestelwagens, die een groot laadvermogen hebben. Bestelwagens zijn vooral populair, omdat ze op een brede manier inzetbaar zijn. Daarnaast zijn bestelwagens compact, waardoor de meeste bestemmingen bereikt kunnen worden. Bestelwagens komen niet alleen binnen de logistieke sector voor. Denk bijvoorbeeld ook aan onderhoudsbedrijven, die veel gebruikmaken van bestelwagens. De meeste bestelwagens doen tegenwoordig niet meer onder aan luxeauto's. Door betere motoren, isolatie, rijeigenschappen en de luxe afwerking is het dan geen straf om in een bestelwagen te rijden. Een bedrijfsmatige bestelwagen heeft een grijs kenteken. Een grijs kenteken is van toepassing als bedrijfswagens gekocht worden met belastingvoordeel. Een grijs kenteken is te herkennen aan de beginletter van het kenteken B of V. Bedrijfsmatige bestelwagens moeten beschikken over een laadruimte met een vaste, vlakke vloer. Daarnaast mag de laadruimte niet voorzien zijn van zitplaatsen. Het beroep bestelwagenchauffeur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende chauffeurs.

Werkzaamheden met een bestelwagen

Een bestelwagenchauffeur is dus meestal een logistiek medewerker, die verantwoordelijk is voor het bezorgen van goederen door middel van een bestelwagen. Het grote voordeel van bestelwagens is dat bestelwagenchauffeur in de meeste gevallen niet te maken hebben met een bestelwagen die zwaarder mag wegen dan 3500 kilo. Hierdoor hoeft een beroepschauffeur niet te beschikken over het chauffeursdiploma (code 95). In dat geval is het voldoende dat je over het rijbewijs B beschikt. Een belangrijke aanvulling hierop is dat beroepsgoederenvervoerders, die te maken hebben met een laadvermogen van meer dan vijfhonderd kilo wel moeten beschikken over een vergunning. Op deze regeling zijn enkele uitzonderingen van toepassing. Denk hierbij aan eigen vervoer, het vervoeren van afvalstoffen, postvervoer en aan het vervoeren van defecte voertuigen. Ook koeriers die een laadvermogen hebben van meer dan vijfhonderd kilo moeten beschikken over een vergunning. Zoals eerder omschreven hebben de meeste bestelwagenchauffeurs niet te maken met aanvullende eisen. Binnen het beroepsvervoer kan dit wel het geval zijn, afhankelijk van het laadvermogen en de werkzaamheden. Een ander voorbeeld zijn taxichauffeurs, die passagiers vervoeren. Taxichauffeurs moeten beschikken over de juiste vergunningen om passagiers te mogen vervoeren.

Bestelwagenchauffeur worden

Het beroep bestelwagenchauffeur is een populair beroep, omdat het rondrijden met een bestelwagen veel vrijheid geeft. Denk bijvoorbeeld aan het rondbrengen van bloemen, automaterialen, bouwmaterialen of tuinmeubels. Bestelwagens worden in bijna alle branches gebruikt om goederen te vervoeren. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een bestelwagen ook speciaal ingericht zijn voor de werkzaamheden. Daarnaast kan een bestelwagen voorzien worden van een laadklep als het om grote of zware goederen gaat. Afhankelijk van de werkgever zal het beroep bestelwagenchauffeur in lang niet alle gevallen aangemerkt kunnen worden als fulltime functie. Het is goed denkbaar dat een bestelwagenchauffeur ook andere werkzaamheden uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan interieurbouwers en machinebouwers, die de bestelwagen alleen gebruiken om goederen af te leveren. Omdat het aanschaffen van bestelwagens kostbaar is kiezen de meeste ondernemers ervoor om bedrijfswagens te leasen. Het leasen van bedrijfswagens heeft diverse voordelen ten opzicht van zelf kopen. Of een ondernemer een bedrijfswagen wenst te leasen of te kopen is persoonlijk.

Voordelen bestelwagen

Het grote voordeel van bestelwagens is dat de chauffeur in de meeste gevallen niet hoeft te beschikken over het vrachtwagenrijbewijs. Daarnaast zijn bestelwagens flexibeler en goedkoper dan vrachtwagens. De meeste transporteurs die gebruikmaken van vrachtwagenchauffeurs hebben te maken met lange afstanden en zware goederen. Een bestelwagenchauffeur is in de meeste gevallen alleen verantwoordelijk voor het laatste logistieke proces. Denk hierbij aan het afleveren van goederen aan middenstanders in de binnenstad of aan het rondbrengen van enkele goederen door het land. Een ander groot voordeel van bestelwagens is dat bedrijven beschikken over een mobiele werkplaats. Denk bijvoorbeeld aan bandenmonteurs, loodgieters, schilders, onderhoudsmonteurs en aan timmerlieden, die sterk afhankelijk zijn van hun bestelwagen.

Film over een pakketdienst:

Opleidingen tot bestelwagenchauffeur

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep bestelwagenchauffeur. De meest gerichte opleiding tot bestelwagenchauffeur is de Mbo-opleiding logistiek medewerker. In de praktijk is het zo dat een bestelwagenchauffeur in de meeste gevallen niet hoeft te beschikken over een specifieke opleiding. Wel moet je beschikken over het rijbewijs B. Een belangrijke aanvulling hierop is dat beroepsvervoerders, die een laadvermogen hebben van meer dan vijfhonderd kilo, wel over een vergunning moeten beschikken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf start als zzp chauffeur, dan is het wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden. Dit kun je met verschillende goedkope pakketten voor de boekhouding doen.

Bedrijven waar een bestelwagenchauffeur werkzaam kan zijn

Een bestelwagenchauffeur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een expediteur. Daarnaast kan een bestelwagenchauffeur werkzaam zijn voor een bouwcentrum, webwinkel, apotheek, fabrikant, bakker of supermarkt. Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer ondernemers te bedenken, die gebruikmaken van een bestelwagen. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle bestelwagenchauffeur fulltime werkzaam zijn als chauffeur.

Competenties bestelwagenchauffeur

De belangrijkste competentie van een bestelwagenchauffeur is de professionele werkhouding op de weg. Een bestelwagenchauffeur kan net zo als vrachtwagenchauffeurs aangemerkt worden als beroepschauffeur. Dit houdt in dat een bestelwagenchauffeur op een correcte manier moet reageren op mogelijke fouten van andere verkeersdeelnemers. Ook het niet te zwaar beladen en het houden aan de verkeersregels is belangrijk. Ook het zelfstandig kunnen maken van routeplanningen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, inzicht, zelfstandigheid, voorzichtig, verantwoordelijkheidsgevoel, flexibiliteit, motivatie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bestelwagenchauffeur

Het arbeidsmarktperspectief van een bestelwagenchauffeur is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. In de meeste gevallen zal het bezorgen van goederen gezien moeten worden als aanvulling op andere werkzaamheden. Er zijn als bestelwagenchauffeur geen echte doorgroeimogelijkheden zonder het volgen van aanvullende opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bestelwagenchauffeur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een bestelwagenchauffeur werkzaam kan zijn voor verschillende bedrijven. Een bestelwagenchauffeur zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle bestelwagenchauffeur zijn fulltime werkzaam.

Eigen bedrijf starten als Bestelwagenchauffeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bestelwagenchauffeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bestelwagenchauffeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bestelwagenchauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bestelwagenchauffeur.

Mijnzzp.nl