Vastgoedmedewerker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep vastgoedmedewerker
• Werken als vastgoedmedewerker
• Vastgoedmedewerker financiële instelling
• Wat doet een vastgoedmedewerker:
• Beroepsfilm vastgoedmedewerker:
Opleidingen tot vastgoedmedewerker
Bedrijven waar een vastgoedmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties vastgoedmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vastgoedmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris vastgoedmedewerker
Eigen bedrijf starten als Vastgoedmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Vastgoedmedewerker
Beroep vastgoedmedewerker
Een vastgoedmedewerker is werkzaam op de vastgoedafdeling van een organisatie en kan verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Over het algemeen zal een vastgoedmedewerker werkzaam zijn voor een woningstichting, vastgoedbeheerder, makelaarskantoor, aannemer, retailer of voor een financiële instelling. De werkzaamheden van een vastgoedmedewerker kunnen per organisatie verschillen, omdat niet alle bedrijven dezelfde diensten aanbieden. Over het algemeen zal een vastgoedmedewerker verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, die met vastgoed te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het maken van onderhoudsplanningen, administratieve werkzaamheden, het afhandelen van klachten, huurmutaties en aan het organiseren van vergaderingen. In de meeste gevallen zal een vastgoedmedewerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Daarnaast is het denkbaar dat een vastgoedmedewerker verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Denk aan een vastgoedmedewerker die ook bezichtigingen zal houden met nieuwe huurders. De inhoudelijke werkzaamheden van een vastgoedmedewerker kunnen dus verschillen per organisatie, omdat vastgoedmedewerkers werkzaam kunnen zijn voor verschillende organisaties. In de meeste gevallen zal het beroep vastgoedmedewerker aangemerkt moeten worden als beroep op minimaal Mbo-niveau. Vastgoedmedewerker kunnen ook werkzaam zijn voor financiële instellingen. In dat geval is een vastgoedmedewerker meestal verantwoordelijk voor het onderhouden van contact met externe specialisten, zoals taxateurs en makelaars. Financiële instellingen beschikken in de meeste gevallen ook over een gespecialiseerde vastgoedafdeling. Een vastgoedmedewerker die werkzaam is voor een financiële instelling zal minimaal over een gerichte hbo-opleiding moeten beschikken.
Werken als vastgoedmedewerker
Een vastgoedmedewerker kan dus voor verschillende organisaties werkzaam zijn, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden van een vastgoedmedewerker kunnen verschillen per organisatie. Een vastgoedmedewerker kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor inplannen van onderhoudswerkzaamheden, het coördineren van v.v.e. werkzaamheden, administratieve werkzaamheden, of verantwoordelijk zijn voor vastgoedbeheer. Wat een vastgoedmedewerker precies uitvoert, is dus afhankelijk van de functie en werkgever. Van een vastgoedmedewerker zal in de meeste gevallen ook technische kennis verwacht worden, omdat technische kennis en vastgoed niet los van elkaar gezien kunnen worden. Het is niet zo dat een vastgoedmedewerker werkzaam is als onderhoudsspecialist, omdat dit toebehoort tot de werkzaamheden van andere vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan servicemedewerkers, schilders, timmerlieden of klusjesmannen. Een vastgoedmedewerker is meer verantwoordelijk voor het coördineren van alle werkzaamheden. Daarnaast kan een vastgoedmedewerker verantwoordelijk zijn voor het overleggen met andere specialisten. Denk bijvoorbeeld aan het overleggen met installateurs, aannemers, opzichters en aan het overleggen met huurders. Ook is het denkbaar dat een vastgoedmedewerker zal samenwerken met verhuurmakelaars.
Vastgoedmedewerker financiële instelling
Zoals eerder omschreven kan een vastgoedmedewerker ook werkzaam zijn voor financiële instellingen. In dat geval is een vastgoedmedewerker meestal verantwoordelijk voor het ondersteunen van interne medewerkers, die werkzaam zijn op de vastgoedafdeling. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van hypotheekadviseurs en aan het ondersteunen van kredietanalisten. Een vastgoedmedewerker kan in dat geval verantwoordelijk zijn voor het toezien op het tijdig ontvangen van taxatierapporten en de verwerking van taxatierapporten. Vanzelfsprekend heeft een vastgoedmedewerker die werkzaam is voor een financiële instelling te maken met andere werkzaamheden dan een vastgoedmedewerker, die werkzaam is voor een woningstichting. Een vastgoedmedewerker die werkzaam is voor een woningstichting kan ook te maken krijgen met financiële aspecten. Denk aan huurders die hun huurpenningen niet voldoen, of aan huurders die extra begeleiding nodig hebben door financiële problemen.
Wat doet een vastgoedmedewerker:
- Het maken van onderhoudsplanningen.
- Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden.
- Het doorvoeren van huurmutaties.
- Het onderhouden van contact met externe bedrijven.
- Het aannemen van klachten.
- Het inschakelen van onderhoudsmonteurs.
- Het adviseren van huurders.
Beroepsfilm vastgoedmedewerker:
Opleidingen tot vastgoedmedewerker
Het beroep vastgoedmedewerker is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Over het algemeen zal een vastgoedmedewerker minimaal over een gerichte Mbo-opleiding moeten beschikken. Welke opleiding het beste zal passen is geheel afhankelijk van de werkzaamheden. Een gerichte opleiding op Mbo-niveau kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding bedrijfsadministratie medewerker zijn. Op Hbo-niveau kan bijvoorbeeld de opleiding vastgoed en makelaardij aangemerkt worden als geschikte opleiding. Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsinstituten te vinden, die verschillende passende opleidingen aanbieden. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.
Bedrijven waar een vastgoedmedewerker werkzaam kan zijn
Een vastgoedmedewerker kan voor verschillende organisaties werkzaam zijn. Denk aan woningstichtingen, financiële instellingen, aannemersbedrijven, winkelketens, makelaarskantoren en aan private beleggers, die beschikken over vastgoed. Het is niet zo dat een vastgoedmedewerker alleen werkzaam kan zijn voor een woningstichting. Er zijn veel meer organisaties, die gebruikmaken van vastgoedmedewerkers.
Competenties vastgoedmedewerker
De competenties van een vastgoedmedewerker zijn niet eenduidig aan te geven, omdat deze per functie kunnen verschillen. In het algemeen zal een vastgoedmedewerker over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je meestal met verschillende partijen te maken hebt. Daarnaast moet het plannen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn professionaliteit, samenwerken, luisteren, analyseren, organiseren, controleren, oplossingsgericht, flexibiliteit en verantwoordelijkheidsgevoel. In sommige gevallen kan ook juridische kennis belangrijk zijn. Verdere competenties zijn sterk afhankelijk van de specifieke werkzaamheden.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vastgoedmedewerker
Het arbeidsmarktperspectief van een vastgoedmedewerker is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Er zijn veel bedrijven en instellingen die gebruikmaken van vastgoedmedewerkers. De doorgroeimogelijkheden van een vastgoedmedewerker kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie, zoals in de functie vastgoedmanager.
Arbeidsvoorwaarden en salaris vastgoedmedewerker
Wij kunnen geen arbeidsvoorwaarden en salaris weergegeven voor dit beroep omdat het te algemeen is. Voor verdere specificaties verwijzen wij naar de andere beroepen binnen de branche makelaardij en vastgoed.
Eigen bedrijf starten als Vastgoedmedewerker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vastgoedmedewerker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Vastgoedmedewerker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vastgoedmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vastgoedmedewerker.
Mijnzzp.nl