Nachthoofd
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep nachthoofd
• Operationeel manager als nachthoofd
• Werken als nachthoofd
• Werkzaamheden van een nachthoofd:
• Werken in de verpleging en verzorging:
Opleidingen tot nachthoofd
Bedrijven waar een nachthoofd werkzaam kan zijn
Competenties nachthoofd
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nachthoofd
Arbeidsvoorwaarden en salaris nachthoofd
Eigen bedrijf starten als Nachthoofd
Boekhoudprogramma vergelijken Nachthoofd
Beroep nachthoofd
Een nachthoofd is een zorgprofessional die aangemerkt moet worden als leidinggevend gedurende de avond- en nachtdienst. Als nachthoofd ben je in de meeste gevallen verantwoordelijk voor coördinerende werkzaamheden met betrekking tot vastgestelde zorgplannen. Daarnaast is een nachthoofd in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk voor uitvoerende werkzaamheden. Als nachthoofd kan je voor verschillende werkgevers werkzaam zijn binnen de gezondheidszorg, waardoor er sprake kan zijn van verschillende soorten nachthoofden. Een nachthoofd hoeft dus geen verpleegkundige te zijn, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een nachthoofd het beste omschrijven als het organiseren en coördineren van alle zorgtaken die nodig zijn. Als nachthoofd ben je meestal verantwoordelijk voor een specifieke afdeling tijdens de dienst en fungeer je als aanspreekpunt voor andere medewerkers. De functie nachthoofd is over het algemeen alleen beschikbaar als de zorgmedewerker over voldoende ervaring beschikt, omdat je als nachthoofd soms moeilijke beslissingen moet nemen, zoals het wel of niet oproepen van andere medisch specialisten. Het is dus het nachthoofd die zal bepalen of er maatregelen genomen moeten worden als er iets voorvalt tijdens de nachtdienst. Over het algemeen is de functie nachthoofd een functie op Mbo-niveau vier. Nachthoofd moet wel gezien worden als een algemene benaming voor zorgmedewerkers, omdat er verschillende zorginstellingen zijn. Het is het nachthoofd, die verantwoordelijk is voor de afdeling tijdens de nacht. Het beroep nachthoofd is aan te merken als een beroep waarbinnen je grote verantwoordelijkheden draagt, omdat je als nachthoofd in sommige gevallen belangrijke keuzes moet maken. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet inroepen van andere specialisten, zoals een huisarts of psychiater gedurende de nacht.
Operationeel manager als nachthoofd
Een nachthoofd is dus een zorgprofessional, die aangemerkt moet worden als operationeel manager gedurende de avond- en nachtdienst. In veel gevallen heeft dit betrekking op verpleegkundigen, die minimaal over een Mbo-opleiding niveau vier beschikken. Als nachthoofd ben je naast coördinerende werkzaamheden verantwoordelijk voor het opstellen van rapportages en de overdracht na de dienst. Zoals eerder omschreven is een nachthoofd in de meeste gevallen zelf ook verantwoordelijk voor uitvoerende werkzaamheden. De functie nachthoofd betreft dan ook een aanvullende functie, waarbinnen je over meer verantwoordelijkheden beschikt. Het is niet zo dat alleen verpleegkundigen werkzaam zijn als nachthoofd. Denk bijvoorbeeld ook aan basisartsen die werkzaam zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg. Basisartsen binnen de geestelijke gezondheidszorg werken in de meeste gevallen samen met psychiaters. Als nachthoofd kan je te maken krijgen met verschillende medisch specialisten afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen, neonatologen en aan internisten. Als nachthoofd ben je in de meeste gevallen werkzaam onder de zorgmanager.
Werken als nachthoofd
Het beroep nachthoofd komt binnen de gezondheidszorg op verschillende manieren voor omdat de gezondheidszorg nu eenmaal een grote branche is. Over het algemeen zal het beroep nachthoofd alleen toegankelijk zijn voor ervaren medewerkers die beschikken over de juiste opleidingen. Een andere vorm van nachthoofd kan weer zijn slaapwacht. De beroepen nachthoofd en slaapwacht kunnen inhoudelijk niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat een slaapwacht geen zorgmedewerker hoeft te zijn. Een nachthoofd is in alle gevallen wel een zorgmedewerker.
Werkzaamheden van een nachthoofd:
- Een nachthoofd coördineert zorgtaken.
- Een nachthoofd is verantwoordelijk voor een optimale dienstverlening.
- Een nachthoofd overleg met collega’s.
- Een nachthoofd stuurt andere collega’s aan.
- Een nachthoofd verricht verpleegkundige handelingen.
- Een nachthoofd voert administratieve werkzaamheden uit.
- Een nachthoofd waakt over de algemene veiligheid.
Werken in de verpleging en verzorging:
Opleidingen tot nachthoofd
Er bestaan geen specifieke opleidingen tot nachthoofd. Het beroep nachthoofd is verder niet specifiek genoeg om een specifieke opleiding te benoemen. Een nachthoofd kan een verpleegkundige zijn of een ander soort zorgmedewerker die werkzaam is binnen de gezondheidszorg. Over het algemeen is het beroep nachthoofd alleen toegankelijk voor vaklieden die minimaal over een Mbo-diploma niveau vier beschikken. Daarnaast moet een nachthoofd in de meeste gevallen beschikken over een BHV-diploma met betrekking tot mogelijke calamiteiten. Ook een cursus met betrekking tot fysieke agressie kan belangrijk zijn als nachthoofd. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als nachthoofd kun je gebruikmaken van online boekhoudsoftware voor de financiële administratie.
Bedrijven waar een nachthoofd werkzaam kan zijn
Een nachthoofd kan voor verschillende instellingen werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, geestelijke instellingen, verzorgingshuizen en aan verslavingsklinieken. Zoals eerder omschreven kan de functie nachthoofd betrekking hebben op verschillende zorgprofessionals. Denk aan psychiatrisch verpleegkundigen, medewerkers verslavingszorg, begeleiders en aan wijkverpleegkundigen.
Competenties nachthoofd
De competenties van een nachthoofd zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat een nachthoofd werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten zorginstellingen. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een nachthoofd moet beschikken over leidinggevende capaciteiten. Daarnaast is communicatie aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, plannen, organiseren, zelfstandigheid, energie, stressbestendigheid, organisatiekunde, waakzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie. Vanzelfsprekend kan een nachthoofd ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties, afhankelijk van het specifieke beroep.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nachthoofd
Het arbeidsmarktperspectief van een nachthoofd is niet echt van toepassing, omdat de functie nachthoofd gezien moet worden als aanvulling op een beroep. Het arbeidsmarktperspectief van een nachthoofd is dus sterk afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, de ervaring en je leidinggevende competenties. Over het algemeen is de functie nachthoofd alleen toegankelijk als je beschikt over voldoende ervaring. De doorgroeimogelijkheden van een nachthoofd zijn niet zomaar aan te geven. Een verpleegkundige kan bijvoorbeeld wel doorgroeien tot verpleegkundig specialist. Zoals eerder omschreven kan de functie nachthoofd betrekking hebben op verschillende beroepen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris nachthoofd
Als nachthoofd kan je onder verschillende cao's vallen, afhankelijk van je soort werkgever. Een nachthoofd met een Mbo-opleiding verdient in loondienst ergens tussen 1900 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Een nachthoofd met een hbo-opleiding verdient in loondienst tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleiding, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheid.
Eigen bedrijf starten als Nachthoofd
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Nachthoofd, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Nachthoofd
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Nachthoofd bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Nachthoofd.
Mijnzzp.nl