Muziekleraar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep muziekleraar
Werken als muziekleraar
Muziekles volgen van een muziekleraar
Waarom muziekles volgen
Film: wat doet een muziekleraar
Opleidingen tot muziekleraar
Bedrijven waar een muziekleraar werkzaam kan zijn
Competenties muziekleraar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muziekleraar
Arbeidsvoorwaarden en salaris muziekleraar
Eigen bedrijf starten als Muziekleraar
Boekhoudprogramma vergelijken Muziekleraar

Beroep muziekleraar

Een muziekleraar is verantwoordelijk voor het geven van muziekles aan muzikanten die een muziekinstrument willen leren bespelen. Er bestaan verschillende soorten muziekleraren, omdat er ook verschillende soorten muziekinstrumenten zijn. Daarnaast zit er een groot verschil tussen startende muzikanten en gevorderde muzikanten, die nog beter proberen te worden als muzikant. Het beroep muziekleraar is binnen Nederland geen beschermd beroep en iedereen mag zich dan ook muziekleraar noemen, maar niet als het om een muziekleraar gaat die op een school muziekles geeft. Muziekleraren bespelen zelf ook één of meerdere muziekinstrumenten en hebben hierdoor veel kennis van muziek en muziekinstrumenten. Deze kennis proberen de muziekleraren over te dragen op cursisten of leerlingen. Het beroep muziekleraar hoeft geen betrekking te hebben op een docent muziekles aan school, omdat er ook buiten scholen veel muziekleraren actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan muzikanten die toebehoren aan een harmonieorkest. Deze muzikanten verzorgen in veel gevallen ook de interne jeugdopleidingen, zodat jongeren vroeg of laat deel kunnen nemen aan het harmonieorkest. Daarnaast zijn er veel muziekleraren die privéles geven aan muzikanten. Als we spreken over een muziekleraar op school dan is de algemene term voor een muziekleraar meestal docent muziek. Het beroep muziekleraar moet vrij algemeen gezien worden, omdat een muziekleraar werkzaam kan zijn op verschillende manieren en op verschillende niveaus. Daarnaast is het zo dat muziekleraren niet les kunnen geven in alle muziekinstrumenten, omdat de meeste muziekleraren gespecialiseerd zijn in bepaalde muziekinstrumenten. Als muziekleraar kan het ook nodig zijn dat je over didactische vaardigheden en pedagogische vaardigheden moet beschikken, afhankelijk van de soort muziekles.

Werken als muziekleraar

Een muziekleraar die op een school les geeft als docent muziek zal afgestuurd moeten zijn aan een conservatorium. Met deze opleiding mag een muziekleraar les geven in het lager onderwijs, middelbaar onderwijs en op muziekscholen. Een muziekschool is een speciale school waar studenten een muziekinstrument leren bespelen. Op een muziekschool zullen studenten de ene keer individueel les krijgen en de andere keer in groepsvorm. Buiten het leren bespelen van muziekinstrumenten zal er ook aandacht besteed worden aan muziektheorie en aan het lezen van noten. Wie na de muziekschool nog verder wil studeren kan een vervolgopleiding volgen aan een conservatorium om professioneel musicus te worden. Er zijn verschillende richtingen te kiezen op het conservatorium, zoals dirigent, musicus of componist. Welke muziekinstrumenten iemand precies wil leren bespelen is persoonlijk en zal per muzikant verschillen. Het leren drummen op een drumstel is bijvoorbeeld heel iets anders dan het leren bespelen van een viool. Ook het leren pianospelen is heel iets anders dan het leren bespelen van een trombone. Er zijn dan ook veel verschillende soorten muziekinstrumenten, die allemaal om specifieke vaardigheden en kennis vragen. Omdat er zoveel verschillende soorten muziekinstrumenten zijn kan er dus ook sprake zijn van verschillende muziekleraren. Tijdens de muzieklessen zal de muziekleraar les geven in het leren bespelen van muziekinstrumenten of bijvoorbeeld zang onderwijzen als het zangers betreft. Omdat muziekkennis breder gezien moet worden dan alleen het kunnen bespelen van muziekinstrumenten kan een docent muziek er ook voor kiezen om leerlingen zelfstandig muziek te laten samenstellen.

Muziekles volgen van een muziekleraar

In veel gevallen volgen muzikanten muziekles bij een privé-leraar. Muziekles wordt daarnaast vaak gegeven door muzikanten die lid zijn van een fanfare. Voor een fanfare is de jeugd erg belangrijk om voldoende mensen aan de fanfare te binden en zo te kunnen blijven bestaan als fanfare. De meeste fanfares bieden dan ook muzieklessen aan, zodat de jeugd de kans krijgt om een muziekinstrument te leren bespelen. Deze muzieklessen worden dan vaak bij de betreffende muzikant thuis gegeven. Het is erg belangrijk om de jeugd te blijven stimuleren, zodat ze niet afhaken. Het leren bespelen van een instrument is nu eenmaal iets waar veel doorzettingsvermogen voor nodig is. Over het algemeen is het dus zo dat leerling-muzikanten gewoon les krijgen van ervaren muzikanten, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Zoals eerder omschreven kunnen niet alle muziekleraren zomaar met elkaar vergeleken worden. Een beroepsmatige docent muziek heeft bijvoorbeeld te maken met vaste beroepscompetenties, zoals didactische vaardigheden. Daarnaast heeft een docent muziek te maken met onderwijskundigen, die toezien op de juiste manier van onderwijzen. Dit soort strenge regels is meestal niet van toepassing op een privé-leraar.

Waarom muziekles volgen

Het volgen van muziekles of muziekonderwijs draagt op een goede manier bij aan de algemene ontwikkeling van kinderen. Vooral het stimuleren van de algemene creativiteit is belangrijk voor kinderen. Ook pedagogisch is muziekles belangrijk voor kinderen. Pedagogische vaardigheden zijn belangrijk met betrekking tot de opvoeding van kinderen. Het is niet voor niets dat de meeste ouders het belangrijk vinden dat kinderen muziekles volgen. Muziekles draagt dan ook voor een belangrijk deel bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is het zo dat muziekles bijdraagt aan de schoolprestaties van kinderen. Ook de motorische ontwikkeling van kinderen wordt bevorderd door het volgen van muziekles. Het leren bespelen van muziekinstrument is niet makkelijk en vraagt om het nodige doorzettingsvermogen. Daarnaast zijn muzikanten eigenlijk nooit uitgeleerd. Denk bijvoorbeeld aan een drummer die ook de xylofoon wil leren bespelen.

Film: wat doet een muziekleraar

Opleidingen tot muziekleraar

Om als muziekleraar te kunnen werken kan een student het beste een opleiding volgen aan een conservatorium. De opleiding tot muziekleraar duurt doorgaans vier jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Bij de meeste opleidingen wordt er geëist dat je eerst een intake doorloopt die theoretisch en praktisch zal zijn. De opleiding is sterk gericht op de volgende onderdelen: beroepsoriëntatie, docentschap, musiceren, je eigen muzikale ontwikkeling en de theorie. Na het eerste jaar zal er doorgaans een richting gekozen moeten worden als muziekleraar, zoals basisonderwijs of voorgezet onderwijs. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Het beroep muziekleraar kent verder geen beroepsbescherming. Met andere woorden mag iedereen zich uitgeven als muziekleraar. Dit is niet het geval als we spreken van een docent muziek. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een muziekleraar werkzaam kan zijn

Een muziekleraar kan op verschillende manieren werkzaam zijn. In algemene zin moeten muziekleraren in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die privéles geven aan muzikanten. Daarnaast is het zo dat muziekleraren actief kunnen zijn binnen een harmonieorkest. Als het een docent muziekles betreft, is de docent werkzaam binnen het onderwijs. In dat geval kan de docent muziekles indirect ook aangemerkt worden als ambtenaar.

Competenties muziekleraar

Als muziekleraar moet je in de eerste plaats een grote passie voor muziek hebben, en voor alles wat daar bij komt kijken. Het lesgeven aan studenten kost doorgaans veel energie en doorzettingsvermogen, omdat niet alle leerlingen over dezelfde motivatie, talent en vaardigheden beschikken. Als muziekleraar heb je daarom een belangrijke taak om leerlingen op de juiste manier te motiveren en te inspireren, zodat ze niet afhaken en uiteindelijk kunnen doorgroeien tot muzikant. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als muziekleraar niet ontbreken. Ook didactische vaardigheden en algemene pedagogische vaardigheden mogen niet ontbreken als muziekleraar. Dit is al helemaal het geval als we spreken van een docent muziek. Algemeen belangrijke woorden zijn analytisch, verantwoordelijkheidsgevoel, stimuleren, plannen, stimuleren, plezier en zelfontwikkeling.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muziekleraar

Het arbeidsmarktperspectief van een muziekleraar is meestal niet van toepassing, omdat de meeste muziekleraren werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Het is daarom zo belangrijk om op een goede manier te netwerken. Daarnaast is het zo dat muziekleraren alleen les kunnen geven aan bepaalde kinderen of volwassen. Dit is vaak het geval binnen muziekverenigingen. De doorgroeimogelijkheden van een muziekleraar zijn over het algemeen vrij beperkt. Wel is het denkbaar dat een gerenommeerde muziekleraar bekende artiesten mag begeleiden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris muziekleraar

Als muziekleraar zijn je arbeidsvoorwaarden sterk afhankelijk van je werkgever. Een muziekleraar in loondienst verdient tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Het inkomen als muziekleraar kan wel sterk verschillen per werkgever en de precieze taken van de muziekleraar. Een muziekleraar als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dit is wel sterk afhankelijk van de hoeveelheid binnen gehaalde opdrachten en het soort opdrachten.

Eigen bedrijf starten als Muziekleraar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Muziekleraar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Muziekleraar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Muziekleraar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Muziekleraar.

Mijnzzp.nl