Danser
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep danser
• Wat doet een danser
• Professioneel danser worden
• Dansles volgen op een dansschool
• Werken als danser
• Film: danser worden
• Film: over een danser
Opleidingen tot danser
Bedrijven waar een danser werkzaam kan zijn
Competenties danser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als danser
Arbeidsvoorwaarden en salaris danser
Eigen bedrijf starten als Danser
Boekhoudprogramma vergelijken Danser
Beroep danser
Een danser of danseres is een beoefenaar van de kunstvorm dansen, waarbij de danser bewegingen maakt met het lichaam. Dansen is een ruim begrip dat betrekking kan hebben op verschillende dansstijlen, zoals balletdansen, tapdansen, buikdansen, breakdance en het vrijdansen. Dansen is bewegen op muziek en moet gezien worden als een kunstvorm. Hoe iemand danst en op welke muziek iemand danst, is geheel aan de voorkeur van de danser en aan de gelegenheid. Zo kan het dansen, vermaak zijn als vrijetijdsbesteding of kan het dansen een extra dimensie geven tijdens een voorstelling met publiek. Voor iedereen heeft dansen een eigen betekenis of brengt dansen een bepaalde emotie met zich mee. De belangrijkste categorieën waarin dansen ingedeeld kunnen worden zijn de solodans, de partnerdans en de groepsdans. Er bestaan veel verschillende dansstijlen, zoals salsa, ballet en hiphop. Voor iedereen is er wel een bepaalde muzieksoort of stijl te vinden waarin de danser zich kan herkennen en lekker op kan dansen. Dansen is een kunstvorm die ook omschreven kan worden als een vorm van emotionele expressie en sociale interactie. Ook kan dansen aangemerkt worden als vorm van non-verbale communicatie. Het dansen kan in de meeste gevallen niet los gezien worden van muziek, omdat dans en muziek elkaar op een belangrijke manier aanvullen. Ondanks dat dansers op verschillende manieren kunnen dansen, kan het professioneel dansen niet zomaar vergeleken worden met het vrijdansen. Professionele dansers en danseressen hebben over het algemeen te maken met een strikte dansvorm waarbij het op het juiste moment uitvoeren van dansbewegingen belangrijk is. Een professionele danscarrière als danser of als danseres is dan ook niet voor iedereen geschikt, omdat dansers te maken hebben met strenge toelatingseisen. Het beroep danser moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen kan dansen op alle niveaus.
Wat doet een danser
Als danser beweeg je dus op een ritmische manier, waardoor er sprake is van de kunstvorm dansen. Omdat dansers niet spreken tijdens het dansen is er sprake van non-verbale communicatie. Dit houdt in dat dansers een bepaalde emotie uitstralen door het dansen. Deze non-verbale communicatie vormt meestal een belangrijke aanvulling op een show, zoals een theatershow, televisieshow of film. Het zijn de dansers, die op een bijzondere manier aanvulling geven op het geheel. Zoals eerder omschreven kan het professioneel dansen niet zomaar vergeleken worden met het vrijdansen. Denk bijvoorbeeld aan een balletvoorstelling, waarbinnen het erg belangrijk is dat alle dansbewegingen op het juiste moment op de juiste manier uitgevoerd worden. Een professionele danser moet dan ook beschikken over een goed ritmisch gevoel naast een goede fysieke vorm. Omdat het samen geven van dansvoorstelling in veel gevallen zal inhouden dat dansers veel moeten oefenen staan dansers meestal onder begeleiding van een choreograaf. Een choreograaf is gespecialiseerd in het bedenken, uitwerken van nieuwe dansvormen inclusief het trainen en/of coachen van dansers. Ook ervaren danser staan over het algemeen onder begeleiding van een choreograaf.
Professioneel danser worden
Het beroep danser is aan te merken als populair beroep, waardoor veel dansers een danscarrière ambiëren. Het dansen van tegenwoordig kan niet meer vergelijken worden met het dansen van vroeger. Tegenwoordig kan bijna alles als het aankomt op het dansen. Dit neemt niet weg dat er een belangrijk verschil zit tussen hobbydansers en beroepsdansers, zoals balletdansers. Het beroepsmatig dansen is niet voor veel mensen weggelegd, omdat de eisen en verwachtingen over het algemeen hoog zijn. Daarnaast is het zo dat lang niet alle beroepsdansers zullen doorbreken als danser. Over het algemeen moeten professionele dansers over bijzondere competenties beschikken om te kunnen doorbreken als professioneel danser. Ook het deelnemen aan talentenshows en aan castings is belangrijk als danser. Dit is het geval, omdat producenten en/of regisseurs voor iedere voorstelling kunnen zoeken naar specifieke dansers, die het beste passen bij de voorstelling. Het is dus niet zo dat professionele dansers automatisch kans maken op werk. Het beroep danser vraagt om een ijzeren discipline en om soepele bewegingen.
Dansles volgen op een dansschool
Er zijn overal in het land dansscholen te vinden waar mensen les kunnen krijgen in een bepaalde dansstijlen. Tijdens de danslessen zijn meestal meerdere mensen aanwezig, die allemaal binnen een groep dansles krijgen onder begeleiding van een dansleraar of danslerares. De moeilijkheid van dansen is voor iedereen verschillend en meestal afhankelijk van de soort dans. Veel jonge meisjes hebben bijvoorbeeld hun eerste danservaring opgedaan bij de lokale dansmarietjes en groeien zo door in het dansen. Er zijn veel verschillende soorten dansstijlen, die gevolgd kunnen worden. De leerlingen kunnen via de dansschool afdansen op verschillende niveaus, zoals basis, brons, brons met ster, zilver, zilver met ster, goud en de gouden ster. Het op een vroege leeftijd volgen van dansles is over het algemeen belangrijk voor dansers, die uiteindelijke willen doorbreken tot professioneel danser Wie van dansen echt zijn beroep wil maken kan ook naar erkende scholen gaan om les te volgen, zoals een balletschool of een muziekschool waar (vaak) een afdeling dans te vinden is. Er zit wel een groot verschil tussen hobbymatig dansen en het beroepsmatig dansen. Professionele dansers moeten over veel doorzettingsvermogen beschikken, omdat professioneel dansen aangemerkt kan worden als moeilijk en zwaar.
Werken als danser
Een opleiding volgen tot danser geeft geen garantie op werk als danser. Een vaste baan vinden als danser is ook erg moeilijk en er zijn niet veel mogelijkheden. Dansers werken meestal van opdracht naar opdracht en moeten beschikken over een ijzeren discipline. Zonder ijzeren discipline zul je het lastig krijgen als danser. Nieuwe opdrachten zul je meestal met beide handen moeten aanpakken. Dit betekent dat je voor verschillende gelegenheden moet openstaan als danser. De soort dans kan dan ook verschillen per opdracht. De soort dans kan ook per gelegenheid verschillen.
Film: danser worden
Film: over een danser
Opleidingen tot danser
Wie van dansen zijn beroep wil maken kan het beste de hbo-opleiding Dans (Choreografie of Theaterdans) volgen. Tijdens deze dansopleiding leer je alle kneepjes van de danstechniek en mag je ook dansles geven na het behalen van je diploma. De opleiding bestaat niet alleen uit dansen; ook andere vakken worden gegeven zoals Nederland en Engels. Andere meer specifieke theorieles voor de opleiding zijn onder andere anatomie, didactiek en methodiek. Gedurende de opleiding tot danser zal er ook regelmatig stage gelopen worden, maar het merendeel van de tijd zal je op school les krijgen. Om toegelaten te worden tot de dansschool heb je minimaal het vmbo-diploma nodig en zal je auditie moeten doen. Naast de auditie zal er ook een medische test afgenomen worden. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een danser werkzaam kan zijn
Over het algemeen is het zo dat de meeste dansers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Dit houdt in dat dansers vaak met een contract te maken hebben als ondernemer. Als professioneel danser kan je ook werkzaam zijn voor dansscholen of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een theaterproducent. Daarnaast is het zo dat dansers voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleinere opdrachten, zoals reclamespotjes, of als achtergronddanser optreden voor artiesten. Over het algemeen zijn professioneel dansers ook aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of aangesloten bij een impresariaat.
Competenties danser
De belangrijkste competentie van een professionele danser is motivatie. Zonder de juiste motivatie is het niet mogelijk om werkzaam te zijn als danser. Daarnaast moet een danser energiek zijn en over veel doorzettingsvermogen beschikken. Als danser is het belangrijk om nooit op te geven, hoe moeilijk het vak soms ook is. Dansen is meer dan alleen het geven van dansvoorstelling. Meestal zijn er maanden aan voorbereiding vooraf gegaan voordat de dans klaar is voor het publiek. Omdat dansers vaak optreden binnen dansgroepen moeten een danser ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn ritme, passie, inspiratie, creativiteit, flexibiliteit, samenwerken, muziek, presteren en stressbestendigheid. Omdat de meeste danser aangemerkt moeten worden als ondernemer kan ook het netwerken belangrijk.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als danser
Het arbeidsmarktperspectief van een danser is over het algemeen niet heel groot te noemen. Het lukt niet veel dansers om uiteindelijk een professionele carrière op te bouwen als danser. Dit neemt niet weg dat talentvolle dansers wel werkzaam kunnen zijn als professioneel danser. Het is daarom zo belangrijk voor dansers om veel te oefenen en te netwerken. Over het algemeen zijn vacatures danser niet makkelijk te vinden. De doorgroeimogelijkheden van een danser moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten in danser zal toenemen. Wel kunnen goede dansers ook op andere manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan het werken op een dansschool.
Arbeidsvoorwaarden en salaris danser
Als danser maak je meestal lange dagen en werk je doorgaans in de avonduren. Naast het optreden in de avond moet je meestal ook overdag oefenen of repeteren als danser. Het inkomen van een danser wordt vaak per project afgesproken en kan zeer verschillend zijn per opdracht. Ook het belang van de danser zal een belangrijke factor zijn voor het salaris. Wanneer je alleen danst en dus een grotere rol speelt dan in een dansgroep zal het inkomen doorgaans hoger zijn. Een danser verdient afhankelijk van de verantwoordelijkheid een salaris tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand. Het inkomen van een danser kan per project enorm verschillen.
Eigen bedrijf starten als Danser
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Danser, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Danser
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Danser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Danser.
Mijnzzp.nl