Buikdanser
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep buikdanser
• Wat doet een buikdanser
• Optreden als buikdanser
• Film: buikdanser
• Film: buikdansles volgen
Opleidingen tot buikdanser
Bedrijven waar een buikdanser werkzaam kan zijn
Competenties buikdanser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buikdanser
Arbeidsvoorwaarden en salaris buikdanser
Eigen bedrijf starten als Buikdanser
Boekhoudprogramma vergelijken Buikdanser
Beroep buikdanser
Een buikdanser is een danseres die zich gespecialiseerd heeft in het buikdansen. Het buikdansen komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en is een dansvorm. In deze dansvorm worden verschillende lichaamsdelen meestal apart bewogen, zoals het bekkengebied en de heupen. Er zijn verschillende buikdans stijlen, die per land kunnen verschillen. Zo zijn er buikdans stijlen, die veel weg hebben van volksdansen en zijn er buikdans stijlen, die veel weg hebben van het zigeunerdansen. Per land kan ook de kledingstijl van buikdansers verschillen. Veel mensen zien het buikdansen als de oudste dansvorm ter wereld, omdat het buikdansen een lange geschiedenis kent. Een buikdanser is dus een danseres die het dansen combineert met bijzondere buikbewegingen en armbewegingen. Het buikdansen is aan te merken als een bijzondere dansvorm, omdat lang niet alle danseressen zomaar kunnen buikdansen. Het leren buikdansen is voor de meeste mensen niet heel makkelijk, omdat voor het leren buikdansen veel geoefend moet worden. Buikdansers maken over het algemeen ook gebruik van bijzondere kleding, zoals sluiers of mooie doeken van stof. De meeste mensen kennen het buikdansen van de televisie, bruiloft of een ander soort feest. Om te kunnen buikdansen is een goede conditie nodig, omdat de dansen soms wel vijftien minuten doorgaan. Tijdens het buikdansen beweegt een buikdanseres het hele lichaam, maar voornamelijk de schouders, heupen en billen. Er zijn in Nederland genoeg dansscholen te vinden waar de kunsten van het buikdansen aangeleerd kunnen worden. Zoals eerder omschreven is het leren buikdansen voor de meeste mensen niet heel makkelijk, omdat het een zeer specifieke dansvorm betreft waarvoor veel geoefend moet worden. Het leren dansen als buikdanser heeft ook betrekking op het kunnen maken van sierlijke arm- en handbewegingen, die passen bij de betreffende muziek.
Wat doet een buikdanser
Een buikdanser is dus een danseres die het buikdansen beoefent. Het leren buikdansen heeft niet alleen betrekking op het kunnen dansen. Het heeft juist ook betrekking op het leren soepel bewegen. Het soepel bewegen heeft betrekking op de bekkenbewegingen. Buikdansen is eigenlijk meer een bewegingsvorm dan een dansvorm, die uiteraard wel samen gecombineerd worden, waardoor er sprake is van buikdansen. Het buikdansen is dan ook een bijzondere vorm van lichaamsbeweging, die gecombineerd wordt met het dansen. Binnen Nederland worden er over het algemeen voldoende cursussen en opleidingen aangeboden voor mensen die graag willen leren buikdansen. Als we spreken van het buikdansen hebben we alleen het over vrouwen, omdat mannen niet buikdansen. Dit maakt ook dat buikdanseressen niet samen dansen met mannen. Een buikdanseres kan wel samen buikdansen met verschillende andere buikdansers. Het buikdansen is aan te merken als bijzondere dansvormen, net zo als dit het geval met betrekking tot het salsa dansen. Een belangrijk verschil hierbij is wel dat salsa dansers ook mannen kan betreffen.
Optreden als buikdanser
Buikdanseressen kunnen in veel gevallen ook aangemerkt worden als artiest. Dit is het geval omdat buikdanseressen vaak optreden tijdens evenementen. Denk bijvoorbeeld aan feesten, zoals een bruiloftsfeest. Daarnaast treden buikdanseressen regelmatig op in bepaalde restaurants als aanvulling op de avond. Dit zijn vaak restaurants, die zich richten op het Midden-Oosten. Een buikdanseres hoeft niet beroepsmatig te buikdansen, omdat het buikdansen ook aangemerkt kan worden als hobby. De meeste buikdanseressen zijn verder niet beroepsmatig actief. Zoals eerder omschreven maken buikdanseressen ook gebruik van extravagante kleding, die ook betrokken wordt tijdens het dansen. Dit betreft vaak bijzondere sluiers, die op een sierlijke manier bij het buikdansen betrokken worden.
Film: buikdanser
Film: buikdansles volgen
Opleidingen tot buikdanser
Er bestaan geen landelijke erkende opleidingen voor het beroep buikdansen. Wel zijn er veel cursussen te vinden waar de kneepjes van het buikdansen geleerd kunnen worden. Sommige opleidingen kunnen wel drie jaar duren, voordat iemand volleerd buikdanser is. Na de opleiding buikdansen heb je je eigen dansstijl ontwikkeld en ben je in staat om hoogwaardige optredens te verzorgen. Daarnaast worden er veel buikdans workshops gegeven door het hele land heen. Welke opleiding het beste zal passen bij iemand is deels ook afhankelijk van de motivatie. Dit is het geval, omdat het leren buikdansen over het algemeen niet heel makkelijk is. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een buikdanser werkzaam kan zijn
Een professionele buikdanser zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep buikdanser komt verder niet in loondienst voor. De meeste buikdanseressen die beroepsmatig optreden zijn als artiest aangesloten bij een bemiddelingsbureau of aansloten bij een impresario. De meeste buikdanseressen zijn niet fulltime werkzaam als buikdanser. Daarnaast kan het buikdansen alleen een hobby betreffen.
Competenties buikdanser
De belangrijkste competentie van een buikdanser is motivatie, omdat je anders geen buikdanser kan worden. Een buikdanser moet dan ook over veel doorzettingsvermogen beschikken, omdat het leren buikdansen niet makkelijk is. Daarnaast is het zo dat professionele buikdansers aangemerkt moeten kunnen worden als entertainer. Ook fysiek gezien zul je over een goede conditie moeten beschikken. Dit is het geval, omdat het buikdansen aangemerkt kan worden als zware dansvorm. Algemeen belangrijke woorden zijn netwerken, zelfstandigheid, passie, energie, inspiratie, oefenen en communicatie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als buikdanser
Het arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing als we spreken van buikdansers. Dit is het geval omdat het beroep buikdanser niet voorkomt in loondienst. Een buikdanseres zal zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. De doorgroeimogelijkheden van een buikdanser zijn over het algemeen ook beperkt. Wel is het denkbaar dat een professionele buikdanseres gebruikmaakt van een choreograaf. Een choreograaf is gespecialiseerd in het bedenken en uitwerken van nieuwe dansen. Choreografen zijn vaak nauw betrokken bij de televisiebranche, waardoor je wellicht ook op televisie mag buikdansen binnen bepaalde televisieprogramma's.
Arbeidsvoorwaarden en salaris buikdanser
Als buikdanser werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer of voer je de dansen uit als hobby. De mogelijke arbeidsvoorwaarden zijn dan ook niet van toepassing op buikdansers. Een buikdanser verdient haar salaris doorgaans per avond of optreden en niet per uur. Een salarisindicatie voor buikdansers is dan ook niet geven. Als buikdanser is het moeilijk om een volwaardig inkomen uit het buikdansen te halen.
Eigen bedrijf starten als Buikdanser
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Buikdanser, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Buikdanser
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Buikdanser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Buikdanser.
Mijnzzp.nl