Schoorsteenveger

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Schoorsteenveger?

Een schoorsteenveger is een dienstverlener die schoorstenen schoonmaakt en/of schoonveegt. Dit doet een schoorsteenveger door het laten zakken of vallen van een speciale schoorsteenborstel in het schoorsteenkanaal. Door het gebruiken van deze speciale schoorsteenborstel wordt het vuil aan de binnenkant van het schoorsteenkanaal losgemaakt, waardoor het vuil naar beneden zal vallen. Hoe vaak een schoorsteen precies schoongemaakt moet worden is meestal afhankelijk van het stookgedrag en de frequentie van het stoken. Een algemene regel is dat schoorsteenkanalen minimaal één keer per jaar schoongemaakt moeten worden. Veel verzekeringsmaatschappijen verlangen van hun klanten dat de schoorsteen regelmatig schoongemaakt wordt om schoorsteenbrand te voorkomen. Een schoorsteenveger zal in de meeste gevallen via het dak de schoorsteen schoonmaken. Hiervoor maakt een schoorsteenveger gebruik van een lader of hoogwerker om de schoorsteen te kunnen bereiken. Een schoorsteenveger moet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen voordat hij of zij het dak opgaat om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij vooral aan een speciale valbeveiliging, die voorkomt dat de schoorsteenveger kan vallen. Bij open haarden en bij allesbranders is het erg belangrijk om regelmatig het schoorsteenkanaal te laten vegen om creosoot in het schoorsteenkanaal te verwijderen. Creosoot is een ophoping aan de binnenkant van schoorsteenkanalen dat bestaat uit roet. Creosoot is in de meeste gevallen de oorzaak van schoorsteenbranden, omdat creosoot zeer brandbaar is. In de meeste gevallen kan een schoorsteenveger ook andere kanalen vegen, zoals kanalen voor cv-installaties. Ook cv-kanalen moeten regelmatig gecontroleerd worden om eventuele koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Het beroep schoorsteenveger is aan te merken als een redelijk zwaar beroep, omdat een schoorsteenveger veel moet klimmen. Daarnaast is het belangrijk dat een schoorsteenveger geen last heeft van hoogtevrees.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Schoorsteenveger

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Schoorsteenveger

Wat is het salaris en tarief van een Schoorsteenveger? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Schoorsteenveger in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Schoorsteenveger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schoorsteenveger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl