Opleiding tot Constructeur
Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl
Niveau | Hbo-niveau Bouwkunde |
Niveau | Hbo-niveau Civiele Techniek |
Vooropleiding | Havo of Vwo |
Vooropleiding | Tekenaar Constructeur (Mbo 4) |
Vooropleiding | Werkvoorbereider bouw (Mbo 4) |
Vervolgopleiding | Architect (WO) |
Vervolgopleiding | Vakopleiding Aannemer Bouw- en Infrabedrijf |
Opleiding | Vind de opleiding die bij jou past |
Hbo-opleiding constructeur
Er bestaan diverse opleidingen voor het beroep constructeur, die over het algemeen minimaal op Hbo-niveau zijn zoals de Hbo-opleiding bouwkunde en de Hbo-opleiding civiele techniek. Beide opleidingen bieden een goede basis voor het beroep constructeur. Daarnaast bestaan er ook opleidingsmogelijkheden op Mbo-niveau vier, maar over het algemeen zullen de meeste werkgevers het liefst iemand aannemen met een Hbo-opleiding. De Hbo-opleidingen bouwkunde of civiele techniek gaan veel verder qua opleiding dan de Mbo-opleiding. De Hbo-opleidingen bouwkunde of civiele techniek zijn brede opleidingen, die je leren hoe woningen, kantoren en ander soort gebouwen precies gebouwd en onderhouden moeten worden. Naast het bouwen en onderhouden van gebouwen zal er tijdens de opleiding bouwkunde of civiele techniek veel aandacht zijn voor managementtaken, zodat bijvoorbeeld het beheren van vastgoed geen probleem zal vormen.
Tijdens de Hbo-opleiding bouwkunde of civiele techniek is er veel aandacht voor architectonisch ontwerpen, bouwtechnisch ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. De eerste twee jaar van de Hbo-opleiding bouwkunde of civiele techniek zijn nog vrij algemeen. Aan het einde van het tweede leerjaar moet er een afstudeerrichting gekozen worden. Na het eerste leerjaar bouwkunde of civiele techniek ga je in de meeste gevallen ook stage lopen, die ook in het buitenland gevolgd kan worden. Na de opleiding bouwkunde of civiele techniek ken je het gehele bouwproces en kan je op een bedrijfskundige en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leidinggeven, bouwprojecten uitvoeren en een bedrijf leiden. Bedrijfskunde, bedrijfseconomie, vakkennis, organiseren en management zijn belangrijke woorden binnen de Hbo-opleiding bouwkunde.
De Hbo-opleiding bouwkunde of civiele techniek is binnen Nederland op bijna alle hogescholen te volgen en kent verschillende afstudeerrichtingen, die meestal na het tweede jaar gekozen moeten worden. Als constructeur mag rekenen, wiskunde en technische tekenen natuurlijk geen probleem voor je zijn. Het berekenen van constructies is overigens niet heel makkelijk en zal veel kennis en ervaring vragen. Als constructeur zal je veel te maken krijgen met het tekenprogramma AutoCAD.
Opleidingsduur en niveau constructeur
De Hbo-opleiding bouwkunde zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen en is zeker geen makkelijke opleiding. Bij de opleiding bouwkunde komt veel rekenwerk kijken, zodat je bijvoorbeeld constructies kunt berekenen en weet welke materialen het beste toegepast kunnen worden. Daarnaast is de nodige praktijkervaring binnen de bouwsector voor de meeste studenten, die bijvoorbeeld van een Mbo-opleiding komen, gunstig omdat de nodige praktijkervaring binnen de bouwsector belangrijk is.
Vervolgopleidingen constructeur
Na de Hbo-opleiding bouwkunde zijn er nog diverse vervolgopleidingen mogelijk, zoals de vakopleiding aannemer Bouw- en Infrabedrijf die over het algemeen nog eens één jaar in beslag zal nemen. Maar ook andere Hbo-opleidingen of een universitaire opleiding behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast kent de bouwsector veel cursussen gericht op verschillende vakgebieden, die meestal enkele maanden in beslag zullen nemen.
Vooropleiding constructeur
De meeste hogescholen die de Hbo-opleiding bouwkunde aanbieden verwachten minimaal een gerichte Mbo-opleiding op niveau vier binnen de bouwsector, zoals de Mbo-opleiding tekenaar constructeur of een havo- of vwo-opleiding. Met een Mbo-opleiding op niveau drie is het doorgaans niet mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding bouwkunde. Wel kan het zijn dat er toelatingstoetsen worden afgenomen om te bepalen of iemand alsnog mag deelnemen aan de opleiding met een Mbo-niveau drie opleiding.
Mijnzzp.nl