Websitebouwer
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep websitebouwer
• Werken als websitebouwer
• Wat doet een websitebouwer?
WordPress website laten bouwen
• Website bouwen
• Bezoekers krijgen op je website
• Beroepsfilm websitebouwer:
• ICT'ers over hun eerste keer:
Opleidingen tot websitebouwer
Bedrijven waar een websitebouwer werkzaam kan zijn
Competenties websitebouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als websitebouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris websitebouwer
Eigen bedrijf starten als Websitebouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Websitebouwer
Beroep websitebouwer
Een websitebouwer is een programmeur die verantwoordelijk is voor het bouwen van websites. Het bouwen van websites noemt men binnen de ICT-sector ook wel het programmeren van websites. Naast het bouwen of programmeren van websites kan een websitebouwer ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het onderhouden van websites, het vindbaar maken van websites en het aanpassen van websites. De complexiteit waarmee een websitebouwer te maken krijgt kan enorm verschillen, omdat niet alle websites op dezelfde manier gebouwd worden. Als een websitebouwer met niks begint, is de term programmeur van toepassing. Als een websitebouwer CMS gebruikt spreekt men eerder van een CMS-specialist. CMS heeft betrekking op contentmanagementsystemen, wat gezien kan worden als een speciale softwaretoepassing, waardoor het opbouwen van websites veel makkelijker wordt. Een CMS-specialist hoeft dan ook geen programmeur te zijn. Websitebouwer moet dan ook als een algemene term gezien worden dat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten ICT-specialisten. Voor een goede websitebouwer moet het programmeren van websites een koud kunstje zijn, ondanks dat het bouwen van websites zeer complex kan zijn. Het is niet voor niets dat bedrijven en andere organisaties een websitebouwer inschakelen om een website te laten bouwen. Een websitebouwer is meestal vanaf het begin tot het einde betrokken bij nieuwe websites. Als een websitebouwer aan de slag gaat voor een opdrachtgever zal er ook regelmatig overleg moeten plaatsvinden om de voortgang van de website te kunnen bespreken. Het bouwen en aanpassen van websites is in de meeste gevallen maatwerk, omdat de meeste opdrachtgevers specifieke eisen of wensen hebben waarmee een websitebouwer rekening moet houden. Omdat websites tegenwoordig gezien moeten worden als visitekaartje is het belangrijk dat websites de juiste indruk geven, die past bij de wensen van de opdrachtgever.
Werken als websitebouwer
Het bouwen van websites als websitebouwer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het bouwen van een website relatief simpele, maar ook juist zeer complexe werkzaamheden kan betreffen. Het bouwen van relatief kleine websites zal over het algemeen niet veel tijd in beslag nemen voor een websitebouwer. Als opdrachtgevers meer wensen hebben kan het bouwen van websites wel veel tijd in beslag nemen. In dat geval zal er in de meeste gevallen ook sprake zijn van meerdere vaklieden, zoals webdesigners, software architecten en verschillende programmeurs, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het is denkbaar dat een goede websitebouwer gespecialiseerd is binnen verschillende vakgebieden, waardoor de websitebouwer gezien kan worden als allround ICT-specialist. Welke werkzaamheden een websitebouwer precies allemaal uitvoert, is over het algemeen wel afhankelijk van de complexiteit van websites, omdat het programmeren van websites niet zomaar gezien kan worden als het grafisch vormgeven van websites als webdesigner. Vooral met betrekking tot de simpelere en kleinere websites zal een websitebouwer in de meeste gevallen zelfstandig alle werkzaamheden uitvoeren. In dat geval kan een websitebouwer wellicht ook aangemerkt worden als CMS-specialist.
Wat doet een websitebouwer?
Een websitebouwer moet in de meeste gevallen gezien worden als allround ICT-specialist, die ook ingezet kan worden voor andere werkzaamheden dan alleen het bouwen van websites. Voor de meeste opdrachtgevers is het hebben van een website niet voldoende, omdat het ook belangrijk is dat er bezoekers op een website komen. In dat geval kan een websitebouwer wellicht ook aangemerkt worden als SEO-specialist en als webanalist. Dit zal vooral belangrijk zijn voor webmasters die commerciële activiteiten ontplooien via hun website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webshophouders die producten verkopen via hun website. Voor dit soort webmasters is het erg belangrijk om voldoende bezoekers te krijgen. Een goede websitebouwer kan opdrachtgevers in de meeste gevallen ook hiermee helpen. Dit kan wel per websitebouwer verschillen, omdat niet alle websitebouwers automatisch gezien kunnen worden als SEO-specialist. Net zo als het grafisch vormgeven van websites kan ook het optimaliseren van websites gezien worden als aparte specialisatie. Hier zijn enkele taken die een websitebouwer typisch uitvoert:
- Website architectuur en structuur: Een websitebouwer bepaalt de architectuur en structuur van een website. Ze creëren een logische hiërarchie van pagina's, navigatie, categorieën en andere elementen om ervoor te zorgen dat gebruikers gemakkelijk door de website kunnen navigeren en de gewenste informatie kunnen vinden.
- Front-end ontwikkeling: Een websitebouwer houdt zich bezig met de front-end ontwikkeling van een website. Ze schrijven HTML-, CSS- en JavaScript-code om de visuele en interactieve aspecten van de website te creëren. Ze zorgen ervoor dat het ontwerp van de website nauwkeurig wordt geïmplementeerd en dat de website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten en browsers.
- Back-end ontwikkeling: In sommige gevallen is een websitebouwer ook betrokken bij de back-end ontwikkeling van een website. Ze gebruiken programmeertalen zoals PHP, Python, Ruby of andere talen om de functionaliteit van de website te implementeren. Dit omvat het opzetten van databases, het ontwikkelen van registratie- en inlogsystemen, het beheren van formulieren en het implementeren van andere interactieve functies.
- Contentbeheersysteem (CMS): Een websitebouwer kan een contentbeheersysteem (CMS) implementeren en aanpassen om het beheer van de website-inhoud te vergemakkelijken. Populaire CMS'en zoals WordPress, Drupal of Joomla kunnen worden gebruikt om het toevoegen, bewerken en verwijderen van inhoud op de website te vereenvoudigen, zelfs voor niet-technische gebruikers.
- Responsief ontwerp: Met de groeiende populariteit van mobiele apparaten is responsief ontwerp essentieel. Een websitebouwer zorgt ervoor dat de website goed wordt weergegeven en functioneert op verschillende schermformaten en apparaten, zoals smartphones en tablets. Ze maken gebruik van technieken zoals Media Queries en flexibele lay-outs om een optimale gebruikerservaring op verschillende apparaten te garanderen.
- Website testen en probleemoplossing: Een websitebouwer voert tests uit om ervoor te zorgen dat de website correct functioneert en vrij is van fouten. Ze identificeren en verhelpen technische problemen, zoals dode links, laadtijd problemen, browsercompatibiliteit en andere bugs.
- Samenwerking met andere belanghebbenden: Een websitebouwer werkt vaak samen met andere belanghebbenden, zoals webdesigners, grafisch ontwerpers, contentmakers en projectmanagers. Ze kunnen feedback geven, vereisten afstemmen en samenwerken om een succesvolle website te creëren die voldoet aan de behoeften en doelstellingen van de klant.
Een websitebouwer is dus verantwoordelijk voor het bouwen en ontwikkelen van websites, waarbij ze zowel de front-end als de back-end aspecten aanpakken. Ze combineren technische vaardigheden met creativiteit om aantrekkelijke, goed functionerende en gebruiksvriendelijke websites te creëren.
WordPress website laten bouwen
Het laten bouwen van een WordPress website is een populaire keuze voor veel mensen vanwege de gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en uitgebreide functionaliteit die het platform biedt. Als je een professionele WordPress website wilt laten bouwen, biedt dit een uitstekende mogelijkheid om een goede online aanwezigheid te creëren. Door te kiezen voor een ervaren websitebouwer die gespecialiseerd is in WordPress, kun je profiteren van hun expertise en vaardigheden om een website op maat te laten maken die perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften. Met de flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide functionaliteiten van WordPress kun je een unieke en professionele website laten bouwen die je merkverhaal vertelt en je doelgroep aanspreekt. Het laten maken van WordPress website kost over het algemeen niet de hoofdprijs en kan al met een klein budget. Er zijn veel websitebouwers die zich gespecialiseerd hebben in WordPress. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk om te zoeken naar een goede website bouwer. Er zijn overigens ook veel WordPress plugins beschikbaar voor verschillende mogelijkheden en functionaliteiten.
Website bouwen
Een website laten bouwen komt veel voor en is verstandig voor mensen en bedrijven die zelf niet over de benodigde kennis beschikken. Wanneer je een website wilt laten bouwen, zijn er een paar stappen die je zelf kunt volgen:
- Definieer je doel: Bepaal het doel van je website. Wil je bijvoorbeeld een e-commerceplatform opzetten, een blog starten of informatie over je bedrijf presenteren? Door je doelen duidelijk te definiëren, kun je de juiste functionaliteiten en ontwerpkeuzes maken.
- Vind een professionele website bouwer: Zoek een ervaren websitebouwer die je op de juiste manier kan helpen. Het is belangrijk om iemand te vinden met de nodige expertise en vaardigheden om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Bekijk portfolio's, lees recensies en vraag om referenties om de juiste keuze te maken.
- Bespreek je vereisten: Plan een ontmoeting met de webontwikkelaar om je vereisten en verwachtingen te bespreken. Leg uit wat je wilt bereiken met je website, welke functionaliteiten je nodig hebt en welk ontwerp en branding je voor ogen hebt. Een goede communicatie met de ontwikkelaar is essentieel om ervoor te zorgen dat het eindresultaat aan je verwachtingen voldoet.
- Ontwerp en ontwikkeling: Op basis van je besprekingen zal de webontwikkelaar aan de slag gaan met het ontwerp en de ontwikkeling van je website. Dit omvat het creëren van een aantrekkelijk visueel ontwerp, het implementeren van de gewenste functionaliteiten en het zorgen voor een goede gebruikerservaring.
- Testen en optimaliseren: Voordat de website wordt gelanceerd, is het belangrijk om uitgebreid te testen om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert en er geen bugs of technische problemen zijn. Test de website op verschillende apparaten en browsers om een optimale werking te garanderen. Pas indien nodig aan en optimaliseer de website voor betere prestaties.
- Lancering en onderhoud: Na succesvolle tests en goedkeuring van de website is het tijd om deze te lanceren. Zorg ervoor dat de hosting en domeinregistratie zijn geregeld. Na de lancering is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, updates bij te houden en eventuele problemen snel op te lossen.
Het laten bouwen van een website is een samenwerking tussen jou en de website bouwer. Door duidelijke communicatie, goede planning en nauwkeurige opvolging kun je een website laten bouwen die voldoet aan je behoeften.
Bezoekers krijgen op je website
Het krijgen van meer bezoekers op je website is niet alleen afhankelijk van de website. Het is wel belangrijk dat je website op een goede manier is opgebouwd en technisch gezien goed werkt. Om meer bezoekers te krijgen op je website is het belangrijk dat zoekmachines je website interessant vinden. Met andere woorden zul je als webmaster meer unieke content moeten plaatsen, waardoor zoekmachines uiteindelijk meer verkeer naar je website sturen. Grote organisaties besteden over het algemeen veel tijd en geld in het schrijven van content, zodat websites beter gevonden worden en dus meer verkeer aantrekken. Het krijgen van veel verkeer op je website kan dan ook eigenlijk niet los gezien worden van online-marketing. Onlinemarketing is een breed begrip dat onder andere betrekking kan hebben op copywriters en affiliate marketing. In veel gevallen is internetmarketing belangrijk, omdat het op een organische manier aantrekken van veel unieke bezoekers meestal niet zomaar mogelijk is. Ook het gebruikmaken van betaalde reclame komt veel voor om meer bezoekers naar een website te trekken. Een andere manier om meer bezoekers te trekken is linkbuilding.
Beroepsfilm websitebouwer:
ICT'ers over hun eerste keer:
Opleidingen tot websitebouwer
Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden tot websitebouwer. Een websitebouwer moet over het algemeen gezien worden als een allround ICT-specialist, die beschikt over veel ervaring en kennis van de ICT-branche. In de meeste gevallen zal een websitebouwer minimaal beschikken over de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar op niveau vier. Daarnaast is het goed denkbaar dat een websitebouwer beschikt over een passende hbo-opleiding, zoals de hbo-opleiding HBO-ICT. Een websitebouwer die beschikt over een hbo-opleiding moet over het algemeen gezien worden als allround programmeur, die volledig zelfstandig kan werken. Het is goed denkbaar dat een websitebouwer over een andere ICT-opleiding zal beschikken, omdat het beroep websitebouwer vrij algemeen gezien kan worden. Zoals eerder omschreven hoeft het beroep websitebouwer geen betrekking te hebben op volwaardige programmeurs, omdat websites op verschillende manieren opgebouwd kunnen worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf start als websitebouwer, dan krijg je ook te maken met de boekhouding. De boekhouding kun je bijhouden met behulp van een goed online boekhoudpakket.
Bedrijven waar een websitebouwer werkzaam kan zijn
Een websitebouwer is over het algemeen werkzaam voor een IT en/of ICT-bedrijf. Daarnaast is het goed denkbaar dat een websitebouwer werkzaam is binnen een eigen bedrijf als ondernemer. Er zijn relatief gezien veel websitebouwers die werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een websitebouwer werkzaam zijn voor grotere organisaties, die beschikken over een eigen internetafdeling. Als websitebouwer kan ook werkzaam zijn als consultant voor verschillende opdrachtgevers. Eigenlijk kan een websitebouwer binnen alle denkbare branches werkzaam zijn op verschillende manieren. Het is goed denkbaar dat een websitebouwer ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het bouwen van websites.
Competenties websitebouwer
De belangrijkste competentie als websitebouwer is de vakinhoudelijke kennis van de ICT-branche. Daarnaast moet een websitebouwer gezien kunnen worden als allround programmeur, die zelfstandig in staat is om websites te bouwen. Omdat een websitebouwer gezien moet worden als programmeur moet de websitebouwer beschikken over wiskundig inzicht. Een andere belangrijke competentie als websitebouwer is communicatie, omdat een websitebouwer veel te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers, die allemaal zo hun eigen specifieke eisen en wensen hebben. Omdat de meeste websitebouwers ook betrokken blijven bij websites na het bouwen van websites moet een websitebouwer gezien kunnen worden als beheerder. De meeste opdrachtgevers komen regelmatig terug als er bepaalde aanpassingen gedaan moeten worden. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, luisteren, inzicht, overleggen, presteren, monitoren, plannen en organiseren. Als een websitebouwer werkzaam is als ondernemer zal de websitebouwer ook moeten beschikken over een commerciële instelling. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het als ondernemer wel belangrijk is om voldoende opdrachten binnen te halen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als websitebouwer
Het arbeidsmarktperspectief als websitebouwer is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. Wel is het zo dat er veel verschillende websitebouwers actief zijn op verschillende manieren, waardoor er sprake is van veel concurrentie. In het algemeen is het zo dat er voor goede ICT-medewerkers voldoende werk te verkrijgen is. Met andere woorden zal een goede websitebouwer niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden als websitebouwer zijn niet zomaar aan te geven, omdat een websitebouwer op verschillende manieren werkzaam is. Daarnaast kan een websitebouwer op verschillende niveaus werkzaam zijn. Een mogelijke doorgroeimogelijkheid is het starten van een eigen onderneming. Binnen gebruikelijke bedrijven kan de functie projectleider ICT gezien worden als mogelijke doorgroeimogelijkheid.
Arbeidsvoorwaarden en salaris websitebouwer
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep websitebouwer, omdat er verschillende soorten werkgevers zijn op dit gebied. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een websitebouwer in loondienst met een hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar is het wel erg belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen. De meeste websitebouwers bieden ook andere diensten aan om hun omzet te kunnen verhogen, zoals SEO en het beheer van een website. De laatste jaren staan de prijzen van nieuwe websites wel onder druk, omdat het steeds simpeler is geworden om een website te bouwen door kant-en-klare templates.
Eigen bedrijf starten als Websitebouwer
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Websitebouwer, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Websitebouwer
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Websitebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Websitebouwer.
Mijnzzp.nl