Kunstrestaurator
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep kunstrestaurator
• Wat doet een kunstrestaurator
• Werken als kunstrestaurator
• Werkzaamheden als kunstrestaurator:
• Film: kunstrestaurator:
Opleidingen tot kunstrestaurator
Bedrijven waar een kunstrestaurator werkzaam kan zijn
Competenties kunstrestaurator
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kunstrestaurator
Arbeidsvoorwaarden en salaris kunstrestaurator
Eigen bedrijf starten als Kunstrestaurator
Boekhoudprogramma vergelijken Kunstrestaurator
Beroep kunstrestaurator
Een kunstrestaurator is een ambachtsman of ambachtsvrouw die schilderijen en lijsten restaureert en conserveert die beschadigd of smerig zijn. Daarnaast is een kunstrestaurator gespecialiseerd in het zo goed mogelijk namaken van gedeeltes, die mogelijk ontbreken. Een goede kunstrestaurator zal ervoor zorgen dat de restauratie en/of conservering zo uitgevoerd wordt dat het kunstvoorwerp in authentieke staat blijft en het gerepareerde gedeelte zo goed mogelijk bij het origineel past. Een kunstrestaurator kan verschillende soorten kunstwerken restaureren, zoals muurschilderingen, schilderijen, lijsten en beelden. Een kunstrestaurator is dan ook verantwoordelijk voor de restauratie van schilderijen en andere beschilderde objecten. In alle gevallen zal een kunstrestaurator het kunstvoorwerp terugbrengen naar de oorspronkelijke staat, door beschadigde fragmentjes te herstellen en eventuele scheurtjes weg te werken. Een kunstrestaurator kan daarnaast gespecialiseerde conserveringswerkzaamheden uitvoeren, om schilderijen of andere voorwerpen in een goede staat te behouden. Door nieuwe technieken is het steeds beter mogelijk om reparaties uit te voeren, die geen nadelige gevolgen hebben voor het kunstwerk. Het repareren of schoonmaken van een kunstwerk is meestal een tijdrovende klus. Voordat een kunstrestaurator begint aan de restauratie en/of conservering zal er meestal eerste een plan van aanpak gemaakt worden. Soms kan het voorkomen dat er na de reiniging nieuwe details tevoorschijn komen of juist gedeeltes verdwijnen. Een kunstvoorwerp kan door verschillende oorzaken in verval raken zoals, roken, zuren en smog. Het beroep kunstrestaurator is een mooi vak en zeer divers te noemen. Engelengeduld is iets waar absoluut sprake van moet zijn. Het restaureren van kunstvoorwerpen moet met veel aandacht en precisie uitgevoerd worden, en kost vaak veel tijd. Ook is het belangrijk dat de kunstrestaurator een brede kennis heeft van kunst, technieken en werkwijze om een kunstwerk te kunnen herstellen.
Wat doet een kunstrestaurator
Een kunstrestaurator moet dus aangemerkt worden als ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het restaureren en conserveren van kunstvoorwerpen, zoals schilderijen en lijsten. Schilderijen behoren toe tot de beeldende kunst, wat ook betrekking heeft op beeldhouwkunst. Het is dus niet zo dat een kunstrestaurator alleen schilderijen of lijsten kan restaureren en conserveren, omdat andere kunstvoorwerpen voorzien kunnen zijn van verf. Daarnaast is het denkbaar dat een kunstrestaurator gespecialiseerd is in het restaureren en conserveren van bijzondere muurschilderingen. In de meeste gevallen heeft een kunstrestaurator wel te maken met schilderijen. In alle gevallen is de kunstrestaurator verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk restaureren en conserveren van kunstvoorwerpen waarbij de authenticiteit zo goed mogelijk bewaard moet blijven. Over het algemeen krijgt een kunstrestaurator te maken met schilderijen, die craquelé vertonen (scheurtjes), verf die loslaat, of met schilderijen die een eerdere foute restauratie ondergaan hebben. Daarnaast komt het veel voor de er sprake is van vervuiling. Ook het retoucheren van schilderijen komt vaak voor. Retoucheren heeft betrekking op het zo goed mogelijk aanbrengen van verbeteringen. Als kunstrestaurator zul je te maken krijgen met veel verschillende kunstenaars en kunstwerken. Het laten restaureren van kunstvoorwerpen komt redelijk vaak voor. Dit heeft meestal ook direct invloed op de waarde van kunstwerken.
Werken als kunstrestaurator
Het beroep kunstrestaurator moet niet onderschat worden, omdat het kunnen restaureren en conserveren van schilderijen en andere kunstvoorwerpen niet makkelijk is. Een kunstrestaurator beschikt dan ook meestal over een universitaire studie, waarbinnen ook kunstgeschiedenis een belangrijke rol speelt. Als kunstrestaurator kan je met verschillende opdrachtgevers te maken krijgen, zoals particulieren, maar ook met conservators. Het is niet zo dat een kunstrestaurator alleen te maken krijgt met schilderijen, die gemaakt zijn op doek. Schilderijen kunnen ook gemaakt worden op een ondergrond van hout, koper, glas en papier. Vanzelfsprekend vragen verschillende ondergronden om verschillende restauratietechnieken. Restaurateurs komen in de praktijk op verschillende manieren voor. Het is niet zo dat alle restaurateurs verantwoordelijk zijn voor het restaureren van schilderijen. Denk bijvoorbeeld ook aan restaurateurs, die verantwoordelijk zijn voor het restaureren van bouwelementen. Dit betreft andere werkzaamheden dan het restaureren van kunstvoorwerpen, zoals schilderijen en lijsten.
Werkzaamheden als kunstrestaurator:
- Het opstellen van een plan van aanpak.
- Het retoucheren van schilderijen en lijsten.
- Het restaureren en conserveren van schilderijen en lijsten.
- Het schoonmaken van schilderijen en lijsten.
- Het uitvoeren van onderzoek (authenticiteit).
- Het verhelpen van deformatie (plooien en bobbels in het doek verhelpen).
- Het vervangen van ophangpunten.
- Het verwijderen van roest (spijkers, ophangpunten).
Film: kunstrestaurator:
Opleidingen tot kunstrestaurator
Wie als kunstrestaurator wil gaan werken kan in Nederland voor een opleiding alleen terecht bij de universiteit van Amsterdam. Op dit gebied zijn er diverse specialisaties mogelijk. De complete opleiding conservering en restauratie van cultureel erfgoed zal bij een voltijdse opleiding ongeveer vijf jaar in beslag nemen. Na de opleiding zal je nationaal en internationaal gekwalificeerd restaurator zijn, en kan je dus overal je werkzaamheden uitvoeren. De opleiding conservering en restauratie van cultureel erfgoed van zeven jaar is geen makkelijke opleiding, en vraagt veel zelfstandigheid en zelfstudie. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als zzp kunstrestaurator, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een kunstrestaurator werkzaam kan zijn
Een kunstrestaurator kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kunstrestaurator, die werkzaam is voor een museum of aan een kunstrestaurator, die werkzaam is voor particuliere bedrijven. Daarnaast is het zo dat een kunstrestaurator prima werkzaam kan zijn als ondernemer. Als een kunstrestaurator werkzaam is voor een museum kan in sommige gevallen ook de benaming ambtenaar van toepassing zijn.
Competenties kunstrestaurator
De belangrijkste competentie van een kunstrestaurator is de vakinhoudelijke kennis van restauratietechnieken, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als kunstrestaurator. Als kunstrestaurator moet je over veel kennis beschikken van alle technieken en mogelijkheden om kunst te kunnen restaureren en te kunnen conserveren. Daarnaast moet je in het algemeen over veel kennis van kunst beschikken. Ook stressbestendigheid en motivatie moeten gezien worden als belangrijke competenties. Omdat je in de meeste gevallen regelmatig te maken hebt met verschillende collega's en opdrachtgevers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, onderzoeksvaardigheden, zelfstandigheid, techniek, overleggen, secuur en presteren. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kunstrestaurator
Het arbeidsmarktperspectief van een kunstrestaurator is over het algemeen redelijk goed te noemen, ook omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Wel is het zo dat een kunstrestaurator redelijk vaak werkzaam is als ondernemer. Er zijn niet veel organisaties, die beschikken over een eigen kunstrestaurator. Dit neemt niet weg dat het beroep kunstrestaurator ook voorkomt in loondienst. De doorgroeimogelijkheden van een kunstrestaurator zijn niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast kan een kunstrestaurator op verschillende manieren werkzaam zijn. Over het algemeen kan het opbouwen van een goede naam gezien worden als het doorgroeien, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Als je beschikt over een universitaire studie kan ook het promoveren aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris kunstrestaurator
Een kunstrestaurator in loondienst van een museum of andere overheidsinstelling zal doorgaans prima arbeidsvoorwaarden hebben. Als kunstrestaurator zul je doorgaans tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende kunstrestaurator kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Er zijn niet heel veel particulieren die kunstvoorwerpen laten restaureren of conserveren, wat het lastig kan maken om te overleven als kunstrestaurator.
Eigen bedrijf starten als Kunstrestaurator
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kunstrestaurator, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Kunstrestaurator
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kunstrestaurator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kunstrestaurator.
Mijnzzp.nl