Glaskunstenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep glaskunstenaar
Wat doet een glaskunstenaar
Glasbeeldhouwkunst
Wat is glaskunst
Kunstwerk van glas
Werken als glaskunstenaar
Film: glaskunstenaar:
Opleidingen tot glaskunstenaar
Bedrijven waar een glaskunstenaar werkzaam kan zijn
Competenties glaskunstenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glaskunstenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris glaskunstenaar
Eigen bedrijf starten als Glaskunstenaar
Boekhoudprogramma vergelijken Glaskunstenaar

Beroep glaskunstenaar

Een glaskunstenaar is een ambachtsman of ambachtsvrouw en kunstenaar die beeldende kunst maakt van glas. Een glaskunstenaar kan verschillende richtingen en technieken toepassen als het om glaskunst gaat, zoals glas in lood, gebrandschilderd glas, glas-beeldhouwkunst, glasblazen en glasfusing. Glaskunst komt dus op verschillende manieren voor, omdat er verschillende technieken toegepast kunnen worden. Hoe een bepaald glas-kunstvoorwerp er uiteindelijk uit komt te zien is geheel aan de glaskunstenaar. Een glaskunstenaar zal over het algemeen naar eigen inzicht werken, maar kan ook in opdracht werken. Een van de bekendste vormen van glaskunst zijn de gebrandschilderde ramen, die voornamelijk in kerken en kathedralen te vinden zijn. Een van de bekendste glaskunstenaars en ontwerpers is Louis Comfort Tiffany. Zijn kunstwerken zijn tegenwoordig erg zeldzaam en kostbaar. Er zijn tegenwoordig veel vormen van glaskunst te vinden, die zeer divers qua ontwerp en toepassing kunnen zijn. Een van de moeilijkste kunstvormen om van glas te maken zijn beelden. Het bewerken van glas tot een beeld kan gedaan worden door glasfusing. Glasfusing is het samen brengen van verschillende glassoorten en kleuren, die vervolgens in een oven verhit worden en zo samensmelten. Deze techniek noemt men ook wel de gesmolten glas techniek. Het uiteindelijk beeld wordt verkregen door in de oven een mal te leggen waar het glas overheen gaat en dan verhit wordt. Door het verhitten zakt het glas over de mal een en ontstaat het beeld. Het beroep glaskunstenaar is aan te merken als een creatief beroep, waarbinnen vakmanschap belangrijk is. Het kunnen bewerken van glas tot kunstvoorwerpen is alleen mogelijk als de glaskunstenaar beschikt over alle vaardigheden. Het beroep glaskunstenaar komt in de praktijk niet veel voor, omdat het leren maken van kunstvoorwerpen door middel van glas niet heel makkelijk is. Daarnaast moet er sprake zijn van een kunstenaar.

Wat doet een glaskunstenaar

Een glaskunstenaar is dus een beeldend kunstenaar die werkt met glas om kunst te kunnen maken. Beeldende kunst heeft betrekking op alle tastbare kunstvormen. Zoals eerder omschreven kunnen glaskunstenaars gebruikmaken van verschillende technieken om kunstvoorwerpen te maken van glas. Ook het bekende glasblazen kan door een glaskunstenaar toegepast worden om kunstvoorwerpen te maken. Het glasblazen wordt gedaan met een ronde holle stok, die in een vlam gehouden wordt. Als de gewenste temperatuur bereikt is kan de glaskunstenaar door de stok blazen terwijl de stok blijft draaien. Het is tijdens het blazen erg belangrijk om het glas vloeibaar te houden door het regelmatig te verwarmen. Als het gewenste eindresultaat bereikt is kan de glaskunstenaar het voorwerp los snijden van de stok en verder afwerken. Ook het maken van de bekende glas-in-lood-ramen kan uitgevoerd worden door een glaskunstenaar. Deze techniek is ontstaan, omdat het vroeger niet mogelijk was om ramen uit één stuk te vervaardigen. Glas-in-loodramen kenmerken zich door de bijzondere afmetingen, afbeeldingen en samenstelling van kleuren.

Een glaskunstenaar is dus een kunstenaar die gespecialiseerd is in het creëren van kunstwerken met behulp van glas als hoofdmateriaal. Ze maken gebruik van verschillende glasbewerkingstechnieken om unieke en expressieve stukken te maken. Hier zijn enkele activiteiten en processen die een glaskunstenaar kan uitvoeren:

  • Glasblazen: Glasblazen is een traditionele techniek waarbij gesmolten glas wordt geblazen en gevormd met behulp van een blaaspijp. De glaskunstenaar werkt met een oven waarin het glas wordt verwarmd tot een vloeibare toestand, waarna het wordt gevormd door te blazen, draaien en manipuleren van het glas.
  • Glasfusing: Glasfusing is een techniek waarbij stukken glas worden samengesmolten door ze in een oven te verhitten. De glaskunstenaar kan verschillende gekleurde stukken glas snijden en rangschikken om een gewenst ontwerp te creëren. Het glas wordt vervolgens verwarmd totdat het smelt en aan elkaar hecht, waardoor een enkel stuk ontstaat.
  • Glasetsen: Glasetsen is een proces waarbij zuur of schurende materialen worden gebruikt om patronen, texturen of ontwerpen op het oppervlak van het glas aan te brengen. De glaskunstenaar gebruikt meestal een sjabloon of masker om bepaalde delen van het glas te beschermen terwijl andere delen worden geëtst.
  • Glasgieten: Bij glasgieten wordt gesmolten glas in een mal gegoten en gekoeld om een specifieke vorm te creëren. De glaskunstenaar kan de mal vooraf vormgeven of een bestaande mal gebruiken om het glas in te gieten. Na het uitharden wordt het glas uit de mal gehaald en eventueel verder bewerkt.
  • Glasverven: Glasverven is een techniek waarbij speciale glasverf wordt aangebracht op het oppervlak van het glas. De glaskunstenaar kan penselen, spuitbussen of andere gereedschappen gebruiken om kleurrijke en gedetailleerde afbeeldingen te schilderen of te tekenen op het glas. Na het aanbrengen van de verf wordt het glas gebakken in een oven om de verf permanent te maken.
  • Assembleren en solderen: Sommige glaskunstenaars gebruiken de koperfolietechniek of tiffany techniek, waarbij stukken glas worden gesneden, omwikkeld met koperfolie en aan elkaar gesoldeerd. Hiermee kunnen driedimensionale objecten zoals lampenkappen, panelen en sculpturen worden gemaakt.

Glasbeeldhouwkunst

Glasbeeldhouwkunst is mogelijk door het toepassen van glasfusing. Door middel van het verhitten van glas is het mogelijk om verschillende glassoorten samen te smelten tot een geheel. Vaak zijn dit verschillende kleuren, die dan samengesmolten worden in een oven. Door het samensmelten van glas ontstaat uiteindelijk glasbeeldhouwkunst. Beeldhouwkunst is een ruim begrip, omdat beeldhouwers met verschillende materialen kunnen werken. Het maken van glasbeeldhouwkunst door middel van glas is niet makkelijk en kan veel tijd in beslag nemen. Glasbeeldhouwkunst is ook mogelijk door het verlijmen van verschillende onderdelen tot een geheel. Glaskunstenaars kunnen binnen de glasbeeldhouwkunst ook gebruikmaken van zandstraaltechnieken en graveertechnieken.

Wat is glaskunst

Glaskunst is een bijzondere kunstvorm, omdat door middel van glaskunst de mooiste kunstvormen en gebruiksvoorwerpen ontworpen en gemaakt kunnen maken. Het is niet zo dat glaskunst alleen betrekking heeft op artistieke kunstvoorwerpen. In veel gevallen heeft glaskunst ook een functionele functie. Denk bijvoorbeeld aan mooie vazen, glaswerk of aan mooie schalen van glas in combinatie met zilveren gebruiksvoorwerpen. Wie geen standaard glaswerk wenst te kopen kan dus terecht bij een glaskunstenaar. Een glaskunstenaar, die functionele gebruiksvoorwerpen ontwerpt en maakt, is gespecialiseerd in toegepaste beeldende kunst. Toegepaste beeldende kunst houdt in dat er sprake is van een combinatie van vrije kunst waarbij de functionaliteit van het glaskunstwerk ook een belangrijke rol speelt. Het is dus niet zo dat een glaskunstenaar alleen glasbeeldhouwkunst ontwerpt en maakt. In alle gevallen is er wel sprake van ambachtswerk en betreft het een kunstenaar.

Kunstwerk van glas

Kunstwerken van glas kunnen variëren van kleine decoratieve objecten tot grote sculpturen en architecturale voorwerpen. Ze kunnen expressieve kleuren, texturen en vormen bevatten en hebben vaak een unieke glans en transparantie die het spel van licht en schaduw versterkt. Vanzelfsprekend is het maken van kunst door middel van glas niet makkelijk. Het vereist vakmanschap, geduld en een diepgaande kennis van glastechnieken. Glas als materiaal is fragiel en vereist zorgvuldige behandeling tijdens het creatieproces.

Werken als glaskunstenaar

Kunstenaars die werken met glas maken gebruik van verschillende technieken en benaderingen om hun visie tot leven te brengen. Sommigen experimenteren met de mogelijkheden van glasblazen, waarbij ze met behulp van hitte en blaastechnieken unieke vormen en structuren creëren. Anderen kiezen voor glasfusing, waarbij ze verschillende stukken glas samensmelten om complexe patronen en texturen te vormen. Naast de technische vaardigheden is ook het artistieke concept belangrijk bij het maken van een kunstwerk van glas. Kunstenaars kunnen thema's verkennen zoals de natuur, menselijke emoties, abstractie of sociale vraagstukken. Het creëren van een harmonieus samenspel tussen het glas zelf, de kleuren, vormen en het concept is essentieel voor een geslaagd glaskunstwerk.

Bovendien kan glas ook gecombineerd worden met andere materialen zoals metaal, hout of steen om contrasten te creëren en nieuwe artistieke dimensies toe te voegen. Deze combinaties kunnen zorgen voor interessante texturen, gewichtsverdelingen en structurele stabiliteit. Kunstwerken van glas kunnen worden tentoongesteld in galerijen, musea, openbare ruimtes en privécollecties. Ze dienen niet alleen als esthetische decoratieve objecten, maar kunnen ook een diepgaande symbolische betekenis hebben en emoties oproepen bij de toeschouwer. Al met al is een kunstwerk van glas een uiting van creativiteit, vakmanschap en artistieke visie.

Film: glaskunstenaar:

Opleidingen tot glaskunstenaar

Wie een passende beroepsopleiding zoekt als glaskunstenaar kan het beste kiezen voor de hbo-opleiding beeldende kunst, die ongeveer vier jaar in beslag neemt. Op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding glasblazer aangemerkt worden als geschikte opleiding. De Mbo-opleiding glasblazer is een creatieve opleiding, die speciaal gericht is op creatieve vaklieden. Het leren maken van glaskunst is niet alleen afhankelijk van een gerichte beroepsopleiding. Er worden dan ook veel externe opleidingen en cursussen aangeboden voor kunstenaars en andere creatieve mensen, die bekend willen worden met glaskunst. Daarnaast hoeft een glaskunstenaar niet beroepsmatig actief te zijn, omdat glaskunst gezien kan worden als hobby voor creatieve mensen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf als glaskunstenaar, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een glaskunstenaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een glaskunstenaar aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep glaskunstenaar komt eigenlijk niet voor in loondienst. Het is wel denkbaar dat wellicht enkele glasfabrieken gebruikmaken van een glaskunstenaar. Daarnaast is het zo dat lang niet alle glaskunstenaars beroepsmatig actief zijn. Het ontwerpen en maken van glaskunst kan prima een hobby zijn voor creatieve vaklieden.

Competenties glaskunstenaar

De belangrijkste competentie van een glaskunstenaar is dat je beschikt over veel creativiteit. Daarnaast moet een glaskunstenaar aangemerkt kunnen worden als technicus, omdat je gebruikmaakt van verschillende gereedschappen en andere werkmaterialen, zoals ovens. Ook veiligheid in het algemeen is belangrijk, omdat je te maken hebt met glas. Als je beroepsmatig werkzaam bent als glaskunstenaar moet je ook kunnen netwerken. In dat geval zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, vakmanschap, communicatie, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, passie, lef, ontwerpen en vormgeving.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glaskunstenaar

Het arbeidsmarktperspectief van een glaskunstenaar is niet echt van toepassing, omdat het beroep glaskunstenaar in loondienst niet voorkomt. De meeste glaskunstenaars zijn werkzaam als ondernemer of hobbymatig actief als kunstenaar. Met andere woorden zal een glaskunstenaar zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een glaskunstenaar moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor de vraag naar je kunstvoorwerpen zal toenemen. Denk bijvoorbeeld aan het samenwerken met een galeriehouder, die gespecialiseerd zijn in het onder aandacht brengen van kunstenaars.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glaskunstenaar

Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn die dan ook niet van toepassing op dit beroep. Wat een glaskunstenaar precies verdient, is geheel afhankelijk van de glaskunstenaar zelf. Wel is het zo dat er veel soorten kunstenaars zijn die niet kunnen leven van hun kunststukken, en er andere inkomsten bij moeten hebben.

Eigen bedrijf starten als Glaskunstenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Glaskunstenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Glaskunstenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glaskunstenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Glaskunstenaar.

Mijnzzp.nl